Joulukalenterin 16. luukku

Tänään on Avan nimipäivä. Ava kun on vähän erikoisempi nimi, ei sitä löydy ollenkaan suomalaisesta nimipäiväkalenterista. Mutta se löytyy sen sijaan erikoisten nimien kalenterista, johon se on sijoitettu Aadan ja Aavan päivälle, eli 16.12. Neidin nimipäivän kunniaksi, kerron tässä luukussa Avan nimestä. Tällä kertaa ilman niitä lausumisohjeita 😉

Idea Avan nimestä oli alunperin minun. Meillä oli pojan nimi valmiina jo np-ultrasta asti, mutta tytön nimestä emme päässeet yhteisymmärrykseen. Minä ehdotin mm. Oliviaa, Charlottea ja Veronicaa. Topiaksen ehdotuksista en muista nyt muita kuin Danielan, jota mietittiin aika kauan. Veronica oli meillä myös todella kauan harkinnassa ja siitä melkein tulikin Avan nimi. Säästelen sitä nyt siltä varalta, että tulee vielä toinen tyttö joskus. Kun yhtäkkiä päädyimmekin Avaan, ajattelimme kuitenkin Veronicaa toiseksi nimeksi ja lähellä olikin ettei Avasta tullut Ava Veronica. Aloin kuitenkin ajatella, että tahdon Avan tuntevan kuuluvansa minun sukuuni myös nimensä perusteella ja siksi päätimme, että toiset nimet tulevat suvusta. Molemmat nimet siis kulkevat minun suvussani, ja toinen nimistä myös Topiaksen suvussa. Vendla. Outo nimi, jota ihmettelimme vanhoissa sukupapereissa. Aloimme kuitenkin tykästyä siihen ja selvisi, että Topiaksenkin suvussa on Vendla -nimeä. Toinen nimi oli siis selvillä. Josefina. Josefina on minun kolmas nimeni. Koko nimeni on Emilia Iida Josefina, isoisoäitini nimi oli Iida Josefina. Tahdoin jatkaa perinnettä ja Avankin kolmas nimi on siis Josefina. Näin nimi oli valmis: Ava Vendla Josefina. Ja Ava tosiaan sai Topiaksen sukunimen. Jonain päivänä me kuitenkin mennään naimisiin ja sillon on helpompaa, että meillä kaikilla on sama sukunimi, eikä tarvitse alkaa vaihtaa Avan sukunimeä.

Ava nimen taustat kulkevat Saksaan, Latinaan ja Hepreaan. Itselleni oli tärkein Avan hepreankielinen merkitys. Elämä. Ava oli ja on sitkein pieni elämänmuoto, mitä tiedän, joten tämä nimi sopii hänelle täydellisesti. Ava sitkeästi päätti saada alkunsa ehkäisystä huolimatta ja selvisi vielä e-pillereiden käytön aiheuttamasta suuresta keskenmenoriskistäkin. Elottomana tähän maailmaan tulleenakin Avassa kuitenkin virtaa suonissa vahvasti elämä. Ava nimestä tuli suosittu Amerikassa 1950 -luvulla näyttelijä Ava Gardnerin takia. Suomessa Avan suosio on ollut aika hiljaista. Ennen 2000 -lukua Ava -nimisiä tyttöjä kastettiin todella minimaalisesti, jopa vain yksi 5 vuoden välein. 2000 -luvulla nimen suosio kuitenkin nousi ja Ava -nimisiä kastettiin kymmenen vuoden sisällä vähän alle 400. Yhteensä Suomessa on ollut Ava -nimisiä tyttöjä alle 634. Mikä on melko pieni luku, kun ajattelee että esimerkiksi Maria -nimisiä tyttöjä on ollut 368 514. Mikä on yli 581 kertainen määrä Avaan verrattuna. Vendla on ollut ennen aikaan todella suosittu etunimi, mutta nykyään Vendloja kastetaan niin vähän, että nimeen pitää hakea erityislupaa. Josefina on melko tasaisen suosittu nimi, mutta ei myöskään hirveän yleinen, ainakaan etunimenä.

Ennen ristiäisiä, olimme vähällä vaihtaa Avan nimeksi Vendla Ava Josefina. Vielä ristiäisiä edeltävänä päivänä mietimme, kumman nimen pienokaisellemme antaisimme. Olin kuitenkin kutsunut Avaa omalla nimellään jo mahassa ja se tuntui minulle oikealta. Topias oli Vendlan kannalla. Nimen valitseminen oli meille pitkä ja vaikea prosessi, mutta en voisi olla tyytyväisempi. Mahastakin tullessaan Ava oli ihan Avan näköinen. Ei Veronica, Daniela tai Charlotte. Vaan Ava. Meidän Ava.

Kommentit

11 kommenttia
Avatar

Itsellä ei ole vielä vuosiin tarvitse miettiä lasten saamista, pitäisi eka saada opiskelut suoritettua alta pois ja ehkä vähän maailmaakin nähtyä ennen lapsia;) Oon kuitenkin aina haaveillut siitä, että jonain päivänä voisin olla äiti. Sen takia nimiä on tullut pyöriteltyä päässä oikeastaan koko elämän. Eka nimi piti silloin pienenä keksiä sille baby bornille, hah:D
Mullekin olisi tosi tärkeää, että yksi nimi lapselle olisi suvusta. Perinteet on joskus hyvä asia. Ja minust on ainakin tosi kiva, kun ihmiset antaa niitä erikoisempiakin nimiä:)Oon aina ajatellut, että, jos joskus pojan saisin, olisi hän Lukas tai Noel. Tyttöjen nimistä pidän Sofiiasta ja Selinasta. Avaliinaa oon aina pitänyt myös tosi kauniina nimenä, juuri tuon avan elämän merkityksen vuoksi.

Avalla on tosi kaunis nimi, niinkuin on tyttökin 🙂 Kaikkea hyvää teidän perheelle !

Avatar

Kaunis nimi, mun tyttärellä on kans toinen ja kolmas nimi molempien suvusta 🙂 toinen nimi Siiri on tytön isän suvusta ja kolmas Elina mun suvusta. Etunimeä en nyt kuitenkaan paljasta…

Avatar

Mä tykkään hirveästi nimestä Ava ja Veronica oli joskus munkin suosikkinimi-listalla 🙂

Avatar

Kiva postaus 🙂 Tämän innoittamana kävin itsekin lukemassa lisää meidän tytön nimen tarkoituksesta ja alkuperästä 🙂 Nella Helena Aurora <3 Sain ainakin selville, että Nella tulee Petronellasta, joka tulee Petrasta, joka tarkoittaa kalliota. Helena tarkoittaa aurinkoa ja Aurora aamuruskoa ja Prinsessa Ruusunen oli Aurora nimeltään 😉 Joten vahva kuin kallio, aurinkoinen kuin aurinko, kaunis kuin aamurusko ja prinsessamme <3 🙂

Avatar

Olipa kiva postaus 🙂 Avalla on todella kaunis nimi <3

Mulla on yksi tyttönimi takataskussa odottamassa, jos meille joskus tyttö tulisi. Aina jos kuulen jonkun saaneen tyttölapsen, pelkään että se vie ”mun” nimen 😀 Vielä niin ei oo käyny, onneks.

Avatar

Ihana postaus, mukava oli lukea tarinaa nimen taustalla. 🙂 Tosi kauniit nimet on kyllä teillä molemmilla, ja hyvin kerroit nimen mietinnästä. Meillä meni sillä tavalla toisin päin, että tytölle on ollut nimi valmiina jo ties kuin kauan, mutta rakenneultrassa paljastui, että poikahan sieltä olisi tulossa. Useita viikkoja meni meilläkin miettiessä pojalle nimeä, joka kelpaa molemmille. 🙂 Kirjoitettiin yhessä semmonen lista molempien tykkäämistä nimistä, josta yliviivattiin ne, joista toinen ei tykännyt. Ei kauheasti jäänyt nimiä enää jäljelle, joten mies ehdotti koko nimeä, ja sehän passas miullekkin vallan hyvin, joten nyt pojalle on nimi odottamassa saajaansa. 🙂 ♥

Avatar

Ava on mielettömän kaunis nimi, samoin Vendla ja Josefina ^^ Itellä on ollut jo vuosia mielessä tytölle nimeksi Jade <3

Avatar

Avalla on tosi ihana nimi!
Me kutsuttiin meidän vauvaa koko raskausajan Hertaksi 😀 Synnytyksen jälkeen oli kauhee probleema kun ei osattu kutsua vauvaa millään muulla nimellä… Oli pakko keksiä joku Herttaa muistuttava nimi, ja onneks toi isi keksi ihanan nimen: Henni 🙂 Toinen nimi, Maria, tuli molempien suvusta ja kolmas nimi (Emmiina) vaan kuulosti kauniilta.

Avatar

kirjotat hirmusen ihanasti! ♥ Tosi nätti nimi ja ihanasti päätetty :’)

Avatar

Olipas kiva teksti, meni iha kylmät väreet tossa ”Meidän Ava.” 🙂

Avatar

s

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä