Nestle boikottiin

Mä päätin tällä viikolla lopettaa kaikkien Nestlen tuotteiden käyttämisen. Olen tosin äärimmäisen katkera siitä, että meillä on toi Nestlen Dolce Gusto -kahvinkeitin, josta Topias ei suostu luopumaan kun se on niin uusi..

Nestle -boikottihan tosiaan on saanut alkunsa jo 70 -luvulla ja on ollut yksi maailman menestyneimmistä boikoteista. Boikotti sai alkunsa, koska Nestle markkinoi äidinmaidonkorvikkeita rintamaitoa parempana vaihtoehtona, aiheuttaen monien lasten kuoleman kehitysmaissa. Tämän seurauksena yhä useammat äidit alkoivat juottaa lapsilleen korvikkeita ja lopettivat imettämisen. Tuotteissa ei ollut varoituksia pulloruokinnan haitoista ja vauvat sairastuivat ravinnon puutteellisuuden ja huonosti desinfioitujen tuttipullojen ja saastuneen veden takia ripuliin. Yleensä vanhemmilla ei myöskään ollut kauan varaa ostaa korviketta, joten korvikemaito jouduttiin korvaamaan pelkällä (mahdollisesti likaisella) vedellä, joka puolestaan vauhditti aliravitsemusta ja lisäsi riskiä sairastua ripuliin ja muihin vaarallisiin tauteihin. Lyhyesti sanottuna rahanahneena Nestle ei välittänyt aiheuttamistaan vastasyntyneiden kuolemista vaan jatkoivat vain kehitysmaissa äideille valehtelua. Myöhemmin Nestle lupauksistaan huolimatta jatkoi vain tätä toimintaa ja se jatkuu edelleen kehitysmaissa… Itse en osta enää purkkiakaan Nestlen ruokia, kaakaomerkkikin pitää nyt vaihtaa. Unicefin arvion mukaan korvikkeen takia kuolee vuosittain 1,5 miljoonaa lasta ja minä en ainakaan tahdo tukea mitenkään tuollaisen yhtiön toimintaa. Toki Nestle täällä länsimaissa vaikuttaa kunnialliselta yhtiöltä, mutta kehitysmaissa kun valvonta on höllempää, monet tuoreet äidit menettävät yhä lapsensa heidän valheittensa takia. Nestle on jatkuvasti kuluttajajärjestöjen hampaissa, mutta kaikki nämä laiminlyönnit jatkuvat vaan eikä tämä multikansallinen yhtiö tule ikinä välittämään ihmisistä enemmän kuin rahasta.

Oma tekstini on vain pintaraapaisu ja lyhyt selostus, mutta googlettamalla haluukkaat löytävät aiheesta paljon infoa. Jos asia kosketti, niin rohkeesti vaan, laittakaa Nestle boikottiin. Ja jakakaa infoa muillekkin, mäkin olen ollut onnellisen tietämätön koko asiasta tähän asti.

Tää asia on mulle niin tärkeä, että joudun nyt vaihtamaan jopa mun meikkivoiteen, jota oon käyttänyt ja rakastanut 7 vuotta, koska mulle selvisi että sekin on Nestleltä peräisin.

Kommentit

34 kommenttia
Avatar

Meillä onneks lähi-Prisma on laittanut hintalappuihinnvalmistajan nimeksi Suomen Nestle, suoraan kaikkien tuotenimikkeitä yläpuolelle, niin helpottaa ja nopeuttaa kummasti kauppareissuja 🙂

Avatar

Hui. Nestle todellakin boikottiin!

Avatar

jep :<

Avatar

Tää on ihan uutta mulle! Apua, pitääkin alkaa katsomaan, mitä ostaa… Ainakin Bonan välipalat jää nyt ostamatta! Hyi helvetti, mitä touhua…

Avatar

Joo siis mäkään en ollut kuullut tästä vaikka tää on näin vanha juttu

Avatar

Tää on kyllä iha suuuuuuuuuuuuuuuper vanha juttu…
Mulla olis tähän paljon nestleä puoltavia argumentteja, mutta oon liian väsynyt, en jaksa. 😀

Avatar

no mähän sanoinkin et se on lähtenyt jo 70 -luvulla liikkeelle mut valitettavasti se vaan edelleen jatkuu. voidaan sopia olevamme eri mieltä 😀

Avatar

Mä haluun kuulla!

Avatar

Mun vanhemmat on boikotoinu Nestléä ja Mäkkäriä niin kauan kuin muistan, söin ekaa kertaa elämässäni mäkkärissä joskus esiteininä omilla viikkorahoilla kun kaveritkin kerta aina kävi siellä. Olin vähän aikaa siellä duunissa, olisit nähnyt mun faijan ilmeen kun kerroin meneväni mäkkärille duuniin 😀 ”mä oon boikotoinut sitä firmaa yli 20 vuotta ja sit mun OMA tytär menee sinne duunin! sano nyt ees että meet vakojaaks jotta saat sen firman kaadettua!”

Mutta kyllä boikotoimisen idea jäi takaraivoon vanhemmilta, enkä esim. Nestléä ite oo koskaan ostanut 🙂

Avatar

Ei ole olemassa Nestléä puoltavia valideja argumentteja.

Avatar

Hyh ihan kamalaa :<

Avatar

noi hyi kamalaa! enpä oo itekkää ollut tämmöisestä asiasta tietoinen!!! Hyvä postaus, täytyypä alkaa katteleen vähän tarkemmin noita ostoksia siis! :/

Avatar

”Tunnettuja jäätelötuotemerkkejämme ovat esimerkiksi AINO, PINGVIINI, ESKIMO, CLASSIC, PUFFET ja uusimpana OMA.” Herranjumala, en oo tienny et se vaikuttaa noin monessa jätskissäki :O

Avatar

OMG, Puffet on mun lempparia 🙁 Tästä tulee ajoittain tuskainen ero… Vaikkakin hyvästä syystä!

Avatar

Hyi kauhee! 😮 mitä meikkivoidetta nestke muuten valmistaa? Oon aina luullu et ne tekee vaan ruokia 😀

Avatar

L’Oréal Paris 🙁

Avatar

Mitäääh, ihan uskomattoman törkeää toimintaa! Miten voi olla mahdollista etten mä en oo kuullut tästä aiemmin?
En ole muutenkaan kauheasti välittänyt Nestlén tuotteista, joten taidanpa jatkaa samaan malliin kuin ennenkin.. Tosin en aiemmin tiennyt että Nestlé valmistaa Piltitkin, ja niitä on tullut ostettua.

Avatar

mitä meikkivoidetta sit oot käyttäny? 🙂

Avatar

Varmaankin L’ORÉALia, jonka valmistaja on se ns. vauvantappaja pahasanainen NESTLE. On se L’Oréal monen monen naisen ikisuosikki, mutta kun kyse on lapsista ja vielä pienistä viattomista sellaisista niin taitaa meikkimerkki monen naisen meikkipussukasta vaihtua………

Avatar

Ai kamalaa!!! Todellakin liityn tähän boikottiin, vaikken kyllä juuri nestlen tuotteita ostakaan. Eikun hei..ne jotkut hedelmämössö-lastenruoat on Nestlen! Ostanpa tästä lähin jotain muuta merkkiä. 🙂

Aainiin ja vielä vähän pitää tähän loppuun päteä, että nykyään ei saa käyttää noista sanaa ”korvike”, vaan se on vastike. Näin meille koulussa opetettiin (ja muistan sen mummonakin). 😀

Avatar

Oho! Pitääkin itekkin ottaa tästä vähän selvää..!
Nestle valmistaa niiiin paljon kaikkea että ihmiset ei varmaan edes tajua ostavansa nestlen tuotteita!

Avatar

Oon kans kuullu tosta omalta enolta, en vain tiennyt tarkempia juttuja. Oon kans yrittänyt aina kattoa ettei purkis lukisi Nestle, nyt katon entistä tarkemmin 🙂

Avatar

Tostahan on ollu juttua, että ne äidit on myyny vauvalleen saamaansa korviketta, että saavat rahaa, joten ne äidit on siellä rahan ahneena vähentäny oman vauvansa jauhetta.. Se kertoo osasta äidistäkin jo jonkun verran.

Avatar

Mä luin tosta eilen feissarimokista ja ai että vaihteeks taas avautu silmät suuryhtiöiden loputomalle ahneudelle… Onneks mitkään noista tuotteista ei kuulu omiin vakio-ostoksiin ettei ole tainnut edes tietämättömyyksissä pahemmin tuettua tuollaista. :s

Avatar

boikotoin ylisuuria valmistajia ihan muutenkin..:p

Avatar

Me pistetään nestle muuten boikottiin mutta mellun masu menee edelle siinä kohtaa ku ainoo korvike mikä sopii on NAN H.A 1 ja se on nestlen tuote.. Kaikki muut käyty läpi.. En boikotin takia haluu pikkuselle vatsakipuja aiheuttaa! 🙁 vaikka hyvästä aiheesta onkin!

Avatar

Niin hauska nahda miten eri ihmiset reagoi tammosiin tapahtumiin niin erilailla 🙂 Ite oon tammosissa tapauksissa skeptinen ja ”tasainen” singahtelevan ja akkipikaisen sijaan. Mua vaan epailyttaa ”yksi oikea totuus” jonka puolesta kaikki vaahtoo, ja pienikin kyseenalaistus lytataan valtavalla ryhmavoimalla. Mutta kukin tyylillaan:)

Avatar

Yritän kyllä itse muutenkin boikotoida noita liian isoja valmistajia. Jotka käytännössä valmistaa kaikkea kaikkialle. Ja nestle on kyllä sellanen hirmu, että huhuh. Käytännössä sitä on vain vaikee vältää. Tai siis menee hetki kun oppii, että mitä kaikkea kaupan hyllyllä onkaan nestlen. Kaupassa kun tuntuu että puolessa kaupan valikoiman purkissa lukee nestle.

Avatar

Ja loreal omistaa the body shop-ketjun.
Katokaas tarkkaan , niin kaikki valtavan tunnetut multikansalliset yhtiöt omistaa lähes kaikki.

Avatar

Sille, joka sanoi että pitää sanoa vastike on täysin väärässä. Se on korvike. Vastike antaa kuvan siitä, että äidinmaidonkorvike olisi äidinmaitoa vastaava, mikä se ei ole vaan nimenomaan sen korvike jos vauva jostain syystä ei saa äidinmaitoa.

Avatar

Hmmm… Aika perustelemattomilta tuntuvat monet kommentit. Onko kukaan tullut ajatelleeksi kuinka monta sataatuhatta tai jopa miljoonaa vauvaa kuolisi maailmassa ILMAN Nestlén äidinmaidonkorvikkeita??
Suomessa joka on hyvinvointivaltio monilta äideiltä ei yksinkertaisesti tule maitoa tai ei tule riittävästi. Lapsi kärsisi aika nopeasti aliravitsemuksesta ILMAN korviketta.

Entä sitten kehitysmaissa? Aliravituilta äideiltä ei vielä todennäköisemmin tule maitoa jolla ruokkia lasta ja lapsi todennäköisesti kuolisi ihan suoraan ilman korvikkeiden olemassaoloa 🙁

Sehän on oikeastaan hyvä asia jos kehitysmaissa aliravituille äideille jaetaan ILMAISTA ruokaa heidän lapselleen. Toki äitien pitää ymmärtää sekoittaa jauheet ohjeiden mukaan puhtaaseen veteen.
Maailmassa kuolee nälkään ja köyhiin oloihin joka päivä ihmisiä ja vauvojakin. Se on ikävä tosiasia jota täällä hyvinvointivaltiossa voidaan porukalla kauhistella, mutta se ei hevillä muuksi muutu.
Ei mikään suuryritys maailmassa, Nestlé tai mikään muukaan halua tahallaan ketään tappaa! Valmistamalla laadukkukaita ja kuluttajaystävällisiä tuotteita se rahantulo taataan!

Joten järki käteen kun näitä boikotteja lähtee miettimään….

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä