Ekohörhöily

Ihminen on laji, joka tuppaa menemään asioissa liian pitkälle. Nykyään kun ekoilu ja terveellisyys on muotia, vievät ihmiset, etenkin naiset, senkin äärimmäisyyksiin. Asia ei ole minua kauheasti koskettanut tässä reilun vuoden aikana kun en ole ollut raskaana, mutta nyt odottaessa se on taas tullut mieleen. Itse en ole missään suhteessa mikään ekoilija. Kierrätän ja säästän sähköä, mutta siihen se sitten jääkin. Vältän toki turhia lisäaineita, etenkin Avan kohdalla, mutta en nipota niistäkään. Raskausaikana noudatan yleisiä ohjeita ruokavalion suhteen. En syö kieltolistalla olevia tuotteita, mutta siinäkin käytän järkeä. Mm tuorejuusto ja sinihomejuusto ovat kiellettyjen listalla, koska niissä voi olla listeriabakteeria pastöroimattomana. Suomessa kuitenkin lähes jokainen tuote on pastöroitu, mm myös Valion Aura. Tarkistan aina vain takakannesta, että tuote on pastöroitu ja silloin voin syödä sitä hyvillä mielin. Olen syönyt myös graavikalaa, nimittäin tuoretta isoäitini graavaamaa lohta, sillä siihenkin listeriabakteeri muodostuu vasta pakkauskaasuista. Alkoholia en luonnollisesti käytä ja tupakkaa en ole ikinä käyttänyt. En kuitenkaan ole vähentänyt mitään kosmetiikan käyttöä tarkoituksellisesti, nyt ei vain tule meikattua kun on niin kurja olo.

Nyt etenkin tässä toisessa raskaudessa kun on jo alussa lähtenyt mukaan odotusryhmiin ja tietää asioista enemmän, olen kiinnittänyt paljon huomiota näihin ns ekoilijoihin. Olen törmännyt ihmisiin, jotka eivät käytä raskausaikana meikkejä, shampoota tai deodoranttia, koska niissä on niin paljon kemikaaleja ja ne kasvattavat lapselle sen kuuluisan toisen pään tai vähintään kolmannen nännin. Jokainen tavallaan, mutta sitä en ymmärrä, miksi joidenkin täytyy tuputtaa omia tapojaan ja uskomuksiaan muille ainoina oikeina. Blogiinikin tuli kommentteja siitä, miten teen hallaa sikiölle kun käyn ottamassa ripsienpidennykset. Nämä ekohörhöt (anteeksi) kieltäisivät odottajalta kaiken kosmetiikan ja muut kemikaaleja sisältävät tarvikkeet. Kuitenkin he tuntuvat kokonaan unohtaneen ajattelutavassaan realismin. Tiukka kemikaalilaindääsäntö varmistaa kosmetiikan turvallisuuden ja sen, ettei se sisällä haittaa aiheuttavia kemikaaleja. Näistäkin kemikaaleista ihon läpi ei imeydy paljon mitään. Oletteko ikinä tutustuneet ihmisen ihon koostumukseen? Se on aika tuhtia tavaraa, eivätkä pikkukemikaalit imeydy siitä kovinkaan helpolla läpi. Eri asia jos heität jotain valkaisuainetta suoraan avohaavaan, jossa sitä ihoa ei ole. Jos siitä ihon läpi jokin minimaalinen määrä kemikaalia imeytyy verenkiertoon, muistaen edelleen sen faktan, että kemikaalien valvonta on erittäin tarkkaa, kuvitteletteko, että ne menevät istukan läpi sellaisenaan? Sikiön ja äidin verenkierrot eivät ole ikinä kosketuksissa toisiinsa ja istukka suodattaa tehokkaasti kaiken, mikä siitä kulkee läpi.

En tuomitse mitenkään ihmisiä, jotka haluavat välttää kemikaaleja, kuten sanoin, jokainen tavallaan. Mutta inhoan sitä, että täytyy arvostella muita, jotka eivät tee asioita samalla tavalla kuin sinä itse. Kuitenkin kemikaalien välttely on minusta monessa tapauksessa aikamoista ylireagointia ja lyhytkatseisuutta, sillä oletteko ikinä ajatelleet, että ei se kosmetiikka ole ainut paikka, jossa on niitä kemikaaleja? Tavallisen puuterin kemikaalimäärä verrattuna ilmaston haitallisiin kaasuihin ja kemikaaleihin on olematon. Jos aiot todella välttää kaikkia kemikaaleja, olethan ottanut huomioon, että silloin et voi myöskään syödä tai hengittää? Sinun täytynee siis sulkeutua raskauden ajaksi maan alaiseen bunkkeriin, jonne tulee kaikki happi tarkkojen suodattimien kautta. Ruoka sinun pitää kasvattaa kokonaan itse ja muistaa varmistaa, että olet desinfioinut ja tutkinut käytettävän maaperän ja veden kemikaalipitoisuudet. Surullinen fakta on, että nykymaailmassa kemikaaleja on joka puolella. Eikä tähän mennessä yhtäkään lasta ole diagnosoitu kehitysvammaiseksi, koska äiti on hengittänyt tavallista ilmaa.

Kosmetiikan käytössä kemikaalien määrän ratkaisee se, kuinka usein ja paljon tuotetta käytät. Joskus aikoinaan tämä olisi voinut olla vakavampikin asia, kun kauneudenhoitotuotteet olivat mitä olivat. Nykyään kuitenkin joka puolella suositaan luonnonkosmetiikkaa ja sertifioituja tuotteita. Ja tietenkin tämä monesti mainittu laadunvalvonta: ei täällä Suomessa ole mitään sikiölle vaarallisia tuotteita. Eri asia jos tilaat jostain Kiinasta kosmetiikkaa, jossa ei muuta olekkaan kuin kemikaaleja, joiden määrää ja laatua ei ole mitenkään valvottu ja tarkistusten läpi pääsee mitä vain. Raskausaikana hius- ja kynsilakkoja tulisi käyttää hyvin ilmastoiduissa tiloissa, kuten sanotaan muistakin lakoista ja maaleista. Hiuslakka ja kynsilakka ovat kuitenkin LAKKOJA, jolloin niitä ei kannata hengittää ilman raskauttakaan.

Peruskosmetiikan lisäksi keskustelua nostattaa hiusten värjääminen ja mm. ripsienpidennykset. Tutkimustenkin mukaan hiusvärin kohtuukäyttö on turvallista, joten miksi tavallinen tallaaja tekee siitä niin ison haloon? Tuskin kukaan järkevä ihminen värjää hiuksiaan muutenkaan joka viikko. Jos syöt hiusväriä, siitä on jo haittaa, mutta kun hiusväri vain viipyy hetken iholla, ei sillä ole harvoin käytettynä lähes mitään haittavaikutuksia. Tutkijatkin sanovat, että siinä ajassa ei ehdi verenkiertoon imeytymään haitallisia aineita. Tosin kannattaa välttää hiusvärejä, joissa on käytetty hennaa, sillä sen on tutkittu aiheuttavan soluvaurioita. Taas tulee kylläkin se istukan kysymys, tuskin nekään aineet pääsevät vauvalle asti, mutta äidille eivät ole hyväksi.  Itse uskallan käyttää kemikaaleja raskausaikana juurikin istukan takia. Luotan sen pitävän huolta vauvan verenkierrosta ja pitävän haitalliset aineet poissa. Itse sain tosiaan kuulla kommenteissa noottia siitä, että otin ripsienpidennykset. Taas tulisi muistaa ensinnäkin se istukka ja toiseksi se, että ripsienpidennyksessä ammattilaisen käyttämä liima ei ole ihmiselle vaarallista. Ja se liima tulee kiinni omaan ripseen, ei ihoon. Viimeksi kuin tarkistin, ripset eivät ole osa ihmisen anatomiaa, eikä niiden kautta imeydy mitään verenkiertoon.

Tämän postauksen tyyli perustuu omiin mielipiteisiini ja väittämät tutkimusten tuloksiin. En halua loukata ketään tai kenenkään omia uskomuksia, mutta en aio taaskaan julkaista kommentteja, joissa minua syyllistetään päätöksistäni. Olen elämässäni 21 vuotta pärjännyt maalaisjärjellä ja aion pärjätä jatkossakin. Minua kiinnostaisi kuitenkin kuulla omia kokemuksianne raskaudesta ja kosmetiikasta? Oletteko saaneet kuulla kosmetiikan käytöstänne? Tai oletteko itse se, joka siitä valittaa muille?

Eilisen kosmetiikka-annokseen kuului mineraalimeikkivoide, aurinkopuuteri, poskipuna ja kulmaväri. Lisäksi hiuslakkaa ja vaikka mitä rasvoja!

Ps tänään on Kaksplussan kisan viimeinen päivä ja ahdistelen teitä viimeistä kertaa. Äänestys sulkeutuu huomenna, joten käykää mattimyöhäisetkin nyt äänestämässä, tykkäämässä ja vaikka kommentoimassa! Tykätä voit myös tuossa oikeassa sivupalkissa, ylimpänä on tykkäysnappi, eli ei tarvitse edes lähteä lataamaan Kaksplussan kisasivua! Kiitos ♥

Kommentit

62 kommenttia
Avatar

Harvinaisen totta. Eohörhöily on myös helvetin tekopyhää toimintaa. Usein nämä ”ekohörhöt” pikkutytöt puhuvat eläinten oikeuksien puolesta ja puhuvat, kuinka julmaa esimerkiksi eläinkokeet ovat, mutta siitä huolimatta silti meikkaavat ja käyttävät nahkakenkiä. Usein puhutaan, kuinka on olemassa ”luonnollista kosmetiikkaa”, jota ei ole testattu eläimillä. Tosi asia kuitenkin on, että meikkien kosmetiikka on AINA testattua tavaraa. Muutoin sitä ei saa markkinoille laittaa.

Kaikkein huvittavinta tosin oli tässä parisen vuotta sitten järjestetty mielenosoitus ”puhtaan planeetan puolesta”. Kyseiset mielenosoittajat saapuivat nimittäin paikalle omilla autoilla. 😉

Avatar

Voi eikä, kuinka tekopyhää…. 😀

Avatar

Mä meikkasin raskausaikana ihan normaalisti ja taisin värjätä hiukset kahdesti. Normaalisti värjään hiuksia useammin, mutta raskauden takia pyrin rajoittamaan sitä. Ainoa mikä taisi jäädä kokonaan pois oli itseruskettavan käyttö. Ruokavaliossa noudatin jotenkuten suosituksia, tosin söin pari kertaa graavikalaa ja salmiakkiakin tuli vedeltyä yli suositusten. Ei jaksa hirveästi ahdistua kielletyistä aineista, maalaisjärki tosiaan kunniaan.

Avatar

Maalaisjärki on parasta 🙂

Avatar

Olen samoilla linjoilla kemikaalien ja meikkien käytöstä raskausaikana. Aika vähän normaalioloissa meikkaan mutta hiukset laitan lähes joka päivä.
Jäi vain häiritsemään ”Tämän postauksen tyyli perustuu omiin mielipiteisiini ja väittämät tutkimusten tuloksiin.” Ois kiva tutustua lähemmin niihin tutkimuksiin, joihin väittämäsi perustat (ts lähteet näkyviin.) 🙂

Avatar

Mulla ei oo ollut tapana kirjata lähteitä enkä jaksaa enää etsiä, koska niitä oli niin monta, mutta kun googletat aihetta niin niitä tulee vastaan 🙂

Avatar

Moikka!! Kyllähän ite oon kuullut siitä, kun värjäsin hiukseni tässä viikko sitten mustalla värillä viikoilla 16+ 🙂 Nyt luulisin, että pärjään loppuraskauden vaikka värjäämättä, kun tumma juurikasvuni ei erotu mustassa tukassa. 😉 Maalaisjärjellä pääsee TODELLA pitkälle. Aion kyllä värjätä hiukseni, jos alkaa näyttää kamalan pahalta. Meikkiä käytän myöskin normaalisti (ehkä hiukan vähemmän, kun ei jaksa panostaa samalla tavalla kuin ennen), hiuslakkaa välttelen vähäsen ja laittaessani sitä, pidätän hengitystäni. Käytän sitä nimittäin aika reippaasti 🙂 Tämä hengityksenkin pidättäminen johtuu voimakkaasta tuoksusta lähinnä.
Samaten ruoka-asioissa maalaisjärjellä mennään eteenpäin, välttelen juurikin nuita tiettyjä kalatuotteita, pastöroimattomia maitotuotteita sekä vihannekset ja juurekset pesen huolellisesti ennen syömistä. Myös maksa on kieltolistalla. Muuten oikeastaan syön kaikkea, mitä mieli tekee 🙂
Ei ole yhtä ainutta oikeaa tapaa toimia, kukin äiti tekee juuri niinkuin parhaaksi näkee. Esimerkiksi jos äiti päättää lopettaa imettämisen lapsen ollessa 6kk ja toinen taas imettää vuoden ikään asti, ei tässä mielestäni kumpikaan ole toiminut väärin 🙂
Huh, olipa pakko päästä kirjoittelemaan jonnekkin ylös, kun tympii just kaikki äidit joiden mielestä muut ovat huonoja äitejä, kun toimivat eri tavalla. 🙂
Mukavaa loppuodotusta ja kevättä 🙂

Avatar

Ihan totta, juuri näin 🙂 jokainen tekee omalla tavallaan, kunhan toimii järkevästi 🙂

Avatar

Olen opiskellut kosmetologiksi ja tunneilla on puhuttu siitä, että kuinka kaikkia tuotteita mainostetaan tyyliin ”vaikuttaa myös ihon syvimpiin kerroksiin”. Tämä on suoraan sanottuna täyttä bullshittiä, koska Suomen kosmetiikkalaki sanoo, että aine saa vaikuttaa vain ihon ylimpään kerrokseen. Muutenkin Suomen kosmetiikkalaki turvaa myös sikiön terveyden.
”Kosmeettiset valmisteet eivät saa sisältää ainesosia, joiden on tieteellisessä riskinarvioinnissa todettu aiheuttavan vaaraa ihmisen terveydelle. Ainesosista, joiden käyttö kosmeettisissa valmisteissa on kielletty, säädetään tarkemmin työ- ja elinkeinoministeriön asetuksella.

Kemikaalilain (744/1989) 11 §:n 4 momentin tarkoittamassa vaarallisten aineiden luettelossa ryhmiin 1, 2 ja 3 kuuluviksi luokiteltujen syöpää aiheuttavien, perimää vaurioittavien ja lisääntymiselle vaarallisten aineiden käyttö kosmeettisissa valmisteissa on kielletty. Kiellon täytäntöönpanosta säädetään tarkemmin työ- ja elinkeinoministeriön asetuksella. Kemikaalilain 11 §:n 4 momentin tarkoittamassa vaarallisten aineiden luettelossa ryhmään 3 kuuluvaksi luokiteltuja aineita voidaan kuitenkin käyttää kosmeettisissa valmisteissa siten kuin työ- ja elinkeinoministeriön asetuksella tarkemmin säädetään, jos tiedekomitea on arvioinut aineen ja todennut sen soveltuvan käytettäväksi kosmeettisissa valmisteissa. ” Et ihan vapaasti näytät hyvältä ja arvotelevat ekohipit voi mennä itseensä 🙂

Avatar

Ihana kuulla noin tarkkaa tietoa :)) Kiitos!

Avatar

olen itse molempien raskauksieni aikana tehnyt kaikkea ”kiellettyä” (paitsi nauttinut alkoholia), olen syönyt kiellettyjä aineta yli sallittujen määrien mutta niitäkin mielestäni kohtuudella eli en suinkaan päivittäin. Meikkasin, värjäsin hiuksia, käytin hiuslakkaa, kynsilakkaa, tuoksuja, söin maksalaatikkoa, maksamakkaraa, salmiakkia, tuorejuustoja…. yms. sekä myös tupakoin ensimmäisen raskauden aikana vielä TODELLA paljon ja toisen raskauden aikana lähes normaalisti (työpäivän aikana en olenkaan) ja tiedän monien paheksuvan asiaa mutta eipä mulle mitään monsteri lapsia ole tullut tai mitenkään kehitykseltään vajaavaisia jos niin voi sanoa. Itseksensi olen miettinyt että jos tupakointi raskauden aikana hidastaa sikiön kansvua ja tulee pienempi lapsi niin kuinka isoja lapsia olisin synnyttänyt jos en olisi tupakoinut. Ensimmäinen poika oli 54cm 3880g ja toinen 52cm 3545g… ja saivat hyvät pisteet ja kaikki on mennyt hyvin kasvun ja kehityksenkin suhteen. Mutta kukin tavallaan 😀

Avatar

Voi miten hieno äiti olet! Etkä voi tietää mitä tupakointisi aiheuttaa vielä lapsillesi, se voi aiheuttaa esim.hedelmättömyyttä ja kaikkea muuta mukavaa:) Mutta pääasia että sinua ei kiinnostanut raskausaikana mikään.. Sinunlaisellesi en kyllä yhtäkään lasta olisi suonut tuolla asenteella.

Avatar

Mä en kyllä voi sanoa nyt muuta kuin että en hyväksy tota tupakointia ollenkaan…

Avatar

Tupakoinnin haitat voi näkyä vasta myöhemminkin esim. koulussa oppimisvaikeuksina yms. Eli ei se tarkoita, että jos lapsesi pääsi kasvaamaan kohdussa yli 50cm pitkäksi, vaikka tupakoit niin tupakoinnista ei olisi mitään haittaa. Tupakka on haitallista aikuiselle ihmiselle, joten surettaa, että kaikkia niitä myrkkyjä pitää antaa pienelle sikiölle, joka vasta yrittää luoda toimivia aivoja ja kehoa. 🙁 En siis ylpeilisi asialla.

Avatar

voi v**** mikä idiootti sinä raskauden aikana tupakoija!! eipä sulla paljon järki päätä pakota.

Avatar

Itse kans olen 18v ja puolivuotiaan neitosen äiti. Tosiaan poltin myös raskauden aikana, VAIKKA kun sain tietää raskaudesta, päätin kyllä lopettaa.. Muttakun se nyt ei vaan ollutkaan ihan niin helppoa, kun olisin toivonut tai kun luulisi. Pystyin kyllä olemaan tyylillä viikon erossa tupakasta, mut sit taas ratkesin. Mua kyllä harmitti toi oman itsetahdon puute siinä tilanteessa ja loppujenlopuksi asia meni niin, että poltin MAX. 5 tupakkaa päivässä 🙂 (Ennen raskautta meni siis reilu askillinen, eli helposti reilut 20tupakkaa/pvä). Ja kyllä, syyllistyin myös salmiakin napsimiseen sunmuihin tollasiin pienempiin sääntörikkomuksiin (tietysti kohtuuden rajoissa), mutta siitä huolimatta tyttö syntyi täysin terveenä ja 10 pisteen lapsena ensimmäisestä minuutista lähtien. Tosin neitonen oli aika pieni (2524g ja 48cm), mutta tiedä häntä johtuiko tupakasta, vai tuliko ihan vain siitä, kun lapsen isä ja isän sisarukset ovat olleet myös samaa painoluokkaa syntyessään. 😉 En siis todellakaan kannata tupakanpolttoa raskauden aikana, itsekin olin melko pettynyt kun en pystynytkään lopettamaan, mutta silti ylpeä, että sain vähennettyä noinkin paljon. Piti vain kertoa tästä, jotta ihmiset ymmärtäis ehkä myöskin sen, ettei kaikki ole niin mustavalkosta ja että sanonta ”helpommin sanottu, kuin tehty” pätee oikeesti joissain asioissa..

P.S. En itsekkään ymmärrä tollasta ylireagointia ton kaiken meikkaamisen ja esim. RIPSENPIDENNYSTEN laiton suhteen! Rajansa kaikella kuintenkin hei. 😀 Komppaan kyllä sua Emilia tässä asiassa, mutta niinkuin tosiaan itsekin moneen kertaan mainitsit, niin jokainen tyylillään ;D

Avatar

Mä tiedän todella monta äitiä jotka ovat lopettaneet tupakoinnin kuin seinään siinä vaiheessa kun raskaustesti plussaa näytti, joten musta ainakin semmoset tupakoinnin puolustelut on aika turhaa. Sen pystyy lopettamaan jos tahtoa riittää, kuka vaan ja milloin vaan jos niin haluaa! Oma mieheni poltti ennen, mutta hän lopetti sen paheen heti kun aloimme yrittää vauvaa. Jos mies lopettaa tulevan lapsen vuoksi tupakoinnin niin minkä takia äidit ei siihen pysty vaikka heidän mahassaan lapsi kasvaa? En oikeasti pysty sanomaan muuta kuin että hävetkää jokainen joka tietoisesti altistaa lapsensa tupakalle, on hän sitten mahassa tai maailmassa..

Avatar

No tota, niinku tossa mainitsin itekkin aikasemmin, niin en _TODELLAKAAN KANNATA_ tupakanpolttoa VARSINKAAN raskaana.. Ja tosiaan, kyllähän sen lopettaa jos vaan sitä tahtoa riittää, mulla ei siis ilmeisesti tahdonvoima riittänyt.. En tuu helposti riippuvaiseks asioista, mut sit ku tuun, nii en mitenkään helposti saa itseäni vierottumaan niistä. Enkä puolustele tupakointia missään nimessä! Kerroin vaan oman näkökulman ja meillehän tämä raskaus tuli todellakin täysin yllätyksenä, eikä olla varsinaisesti ikinä yritetty lasta. Joten se tuli oikeesti niin nopeesti ja oli MYÖS tosi stressaavaa miettiä että mitä tässä nyt tekis, mikä vaikeutti ennestään tupakanpolton lopettamista. Kyllä mäkin tiedän äitejä jotka on lopettaneet tupakoinnin.. Kokeilin myös näitä nikotiinipurkkia sun muita, mitä nyt vain sai raskaana käyttää tupakanlopetuksen auttamiseen, mutta eipä se mulle auttanut mihinkään ja tosiaan raskaanaolevalle on TOSI niukka määrä noita nikotiinituotteita, tais olla melkeinpä pelkkä purkka mitä sai käyttää, jollen ihan väärin muista, joten eipä sekään oikein sitten ollut mikään kovin hyvä juttu siinä mielessä. Enkä sinuna vertais meitä muita polttavia sun mieheesi, ihmiset TODELLAKIN on ERILAISIA JOKAINEN, joten se siitä. Kiitos ! 😀

– Sama 18v äiti 😉

Avatar

Tupakan polton pystyy lopettamaan kuin seinään. Mä ja mieheni lopetettiin sauhuttelu samantien kun alettiin esikoista yrittämään 🙂 eikä edes tehnyt tiukkaa! Se pystyy ken tahtoo.

Avatar

No ehkä sitä ei sit vaa aina alitajuisesti tahdo lopettaa, kun ei se lopettaminen onnistu ja jos jokainen pystyy kerta lopettamaan kun seinään! 😉 Vaikka onhan sekin sinänsä ymmärrettävää, että jos on stressaava tai hirveet paineet kasaava elämäntilanne, niin ei välttämättä alitajuisesti halua lopettaa, koska tupakka rauhoittaa tms. ? Ei voi tietää.. Ärsyttää vaan välillä nää just tällaset ihmiset, jotka pitää jotain asiaa niiin päivänselvänä, vaikka ei se vaan välttämättä ole..

Avatar

Tupakoinnin lopettaminen on helppoa, kun sen päättää tehdä. Tahdonvoimalla mennään.

T. Nykyään savuton (kahdesti lopettanut, kun kerran uudestaan ehdin tyhmyyksissäni ratkeamaan)

Avatar

Vaikken tupakoi, tai tupakointia raskausaikana hyväksy missään tilanteessa, sivusta seuranneena voin vaan todeta ettei se lopetus ole kaikille niin helppoa. Sinä ja sinun miehesi saatatte pystyä lopettamaan tupakoinnin seinään, mutta toisiet tupakka koukuttaa pahemmin kun heroiini. Ja tämä ei ole mutuilua, vaan lääkärin suusta kuultu.

Kun on antanut itselleen samat virheet tuhannesti anteeksi, huomaa ettei ole varaa arvostella toisen virheitä 🙂 Vaikka tupakointi ei olekaan suvaittavaa raskauden aikana, keksin monia muitakin asioita, joita vtehdään haittavaikutuksista hullimatta.

Avatar

Täyttä p*skapuhetta kun ei ole muka tahdonvoimaa lopettaa tupakointia raskausaikana. Mitäpä tuleva äiti ei lapsensa eteen tekisi? Jotkut ne on vaan niin itsekkäitä.

T. Raskaaksi tultuaan tupakoinnin lopettanut (joka oli muuten todella vaikeaa ensimmäiset pari viikkoa, jonka jälkeen helpotti!)

Avatar

Olen edelleen eri mieltä. Jos sinä ja/tai miehesi, tai kuka tahansa, pystyy lopettamaan tupakoinnin se EI tarkoita että kaikki pystyvät. Valitettavasti, koska olisihan se hienoa jos niin olisi 🙂

T. Sivusta seurannut, kun kaveri yritti päästä tupakasta lääkkeiden avulla ennen raskautta, eikä onnistunut (mutta onnistui vähentämään raskauden ajaksi merkittävästi).

Avatar

Jos tupakanpolton lopettaminen olisi kaikille niin helppoa mitä ylemmät kommentoijat välttää, niin miksi ihmeessä maailmassa miljoonat ihmiset yrittää jatkuvasti lopettaa onnistumatta siinä? Ja ite poltan, en pysty lopettamaan vaikka olen yrittänyt jo vuoden! Edelleen taistelen tosta röökistä eroon. Inhalaattorit ja kaikki kokeiltu, seuraavaksi kun saan rahaa haen lääkäriltä reseptin sellaseen lääkkeeseen mikä vie tupakanhimon pois.

Ihmiset on erilaisia, ei kaikki jää koukkuun esim. huumeisiin ja joillekkin niistä on helppo vierottautua, jotkut taas joutuu vierotukseen. Ja se on fakta.

Avatar

Nimenomaan! Tätä oon yrittänyt toitottaa tossa ylempänä, että kun ihmiset nyt vaan sattuu olemaan kaikki niin erilaisia! Ei se tarkoita jos yksi pystyy lopettamaan esim. tupakoinnin kuin seinään sormia napsauttamalla, että kaikki pystyis samaan! Kylläpä osaa oikeesti olla vaikeeta tajuta näinkin yksikertainen asia..

Ja kyllä, mä tosiaan niinkun jo mainitsin yritin lopettaa tupakointia lähestulkoon koko raskauden ajan, mutta se tosiaan jäi siihen suurinpiirtein viikon taukoon aina! Niinkuin sinä joka siellä kyseistä kirjoittamaani asiaa ihan sonnaks haukuit sanoitkin, että ensimmäiset pari viikkoa oli todella vaikeaa, niin AIVAN ! Kaikki kun eivät ole ihan niin vahvoja, että onnistuisivat lopettamaan yhtä helposti kun toiset. Mutta ylpeä olen silti siitä, että edes onnistuin vähentämään suurinpiirtein yhteen viidesosaan siitä, mitä normaalisti poltin !

– Äiti 18v

Avatar

Voi Emilia, sä vaan kaunistut päivä päivältä! Ihanan luonnollinen look 🙂

Avatar

Voi kiitos :))

Avatar

Samoilla linjoilla sun kanssa! 🙂 Maalaisjärjellä pärjää pitkälle.

Molemmissa raskauksissa (poika siis jo 2v 5kk ja tyttö 8,5kk) olen meikannut normaaliin tapaan lähes päivittäin. Ekassa raskaudessa vaalensin muutaman kerran hiukset, kun juurikasvu alkoi häiritsemään, mutta tokassa raskaudessa löysin mulle mahtavan hiusvärin, mikä on ihan sama kuin mun oma väri, joten mun ei tarvitse enään värjätä tukkaa! 🙂

Ketään ei oo mulle koskaan sanonut, että oon mukamas väärin tehny, mut mua kauhisteltiin siitä, kun ekan raskauden aikana ratsastin loppuun asti hevosellani päivittäin 😀 Puoleen väliin raskautta uskalsin vielä hypätä esteitäkin ja käydä valmennuksissa, mutta loppu raskaudessa mentiin vaan ilman satulaa kevyitä kävelylenkkejä ja herran jumala, ku sain joiltakin kuulla, että kun en yhtään välitä tulevasta lapsesta! Tokan raskauden aikana en voinutkaan yhtään ratsastaa, kun tyttö uhkas puolen välin alkaa syntyä ja piti ottaa ihan rauhassa ja pelkkä omilla jaloilla kävely tuotti tuskaa.

Näitä ihmisiä löytyy aina, jotka jaksavat jostakin valittaa!

Avatar

Mä en itse pystynyt ratsastamaan kun sain siitä kauheita vatsakipuja mutta ihanaa kuulla että sä pystyit! 🙂 Harmitti niin paljon kun piti luopua rakkaasta harrastuksesta ja hevosesta raskauden takia 🙁

Avatar

Täytyy myöntää, että nyt raskauden myötä minäkin olen miettinyt, mitä kaikkea iholleni syydän. Olen kuitenkin toistaiseksi päätynyt siihen, että riskit vaurioittaa sikiötä meikkaamalla ovat varsin pienet. ;> Keksin noin kaksimiljoonaa parempaakin syytä stressata. Nyt kuitenkin, kun asiasta kirjoitit, lukasepa tämä: http://www.ruusunnuppu.com/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=59 Mielestäni aika huonosti kirjoitettu artikkeli, mutta ihan mielenkiintoista tietoa, olettaen, että sen voi ottaa todesta!

Ja yksi korjaus: ”EU:ssa etenkin synteettistä hennaväriaineen turvallisuutta epäillään. Syötynä se on myrkyllistä munuaisille, vatsalle ja verisolujen muodostukselle, EU:n tiedekomitea totesi vuonna 2004.

Synteettinen henna kulkee hiusvärin ainesluettelossa nimellä Lawsone, luonnonhenna puolestaan kantaa nimeä Lawsonia inermis.” Käytännössä tuon ”luonnonhennan”, joka yleensä on punaista, tulisi olla ihan turvallista. Mustat hennat yms. ovat oma juttunsa.

Mia

Avatar

Tuon luonnonhennan vaikutuksista ei olla varmoja koska sitä ei ole todistettu turvalliseksi 🙂

Avatar

Höh, tylsiä kommentteja olet kyllä saanut. On jokaisen ihan oma valinta mitä käyttää ja mitä jättää käyttämättä. Itse kuulun siihen porukkaan, joka ei luota lainsäädännön riittävyyteen, välttelen lisäaineita ja suosin luomua, myös kosmetiikassa, mutta kyllä minä raskaanakin meikkaan ja edellisessä raskaudessa myös värjäsin hiuksiani. Kampaajani oli yhtä aikaa raskaana ja eiköhän hän saanut pahemmat höyryt kuin minä, eikä mikään lainsäädäntö oikeuta häntä jäämään edes aiemmin äitiyslomalle. Ja vaikka itse olenkin tarkka syömisistäni ja kosmetiikastani ja koen hemmetin herkästi huonoa omatuntoa kaikesta, en koe oikeudekseni arvostella ketään, saati paasata kenellekään. Jossain muussa asiassa toimin todennäköisesti luvattoman epäeettisesti ja epäekologisesti edes tajuamatta sitä.

Minä olen saanut pahimman saarnan (tai oikeastaan mies sai) kun saavuin suunniteltuun sektioon polkupyörällä. Kätilön mielestä oli kuulemma edesvastuutonta pyöräillä raskaana kun voi kaatua ja vaikka mitä. Minusta tuntui pahalta istua autossa, kun vatsa painoi nivusia ja noin neljän kilometrin pyörälenkki ennen stressaavaa leikkausta rauhoitti kummasti oloa ja paransi mieltä 🙂

Avatar

Ihmeellinen kätilö! Voihan kävellessäkin kaatua ja autolla ajaa kolarin 🙂

Avatar

Mitä toi mineraalimeikkivoide on mitä sul on täs ? =)

Avatar

Lorealin tommosta, minkä kyllä vaihdan kunhan se loppuu kun en enää osta lorealin kosmetiikkaa 🙂

Avatar

Itsekin käytän normaalisti kosmetiikkaa ja esim. värjään hiuksiani raskauden aikana, mutta kyllähän se nykyään pistää miettimään, että mitä kaikkea ei vielä kemikaalien vaikutuksista tiedetä. Onhan sitä pohdittu, miksi esim. hedelmällisyys laskee, etenkin poikien sperman laatu on huonontunut ja siihen epäilty vahvasti ympäristötekijöitä jne. Ja tällaisia uutisiakin kun julkaistaan http://yle.fi/uutiset/tutuista_hammastahna-_ja_saippuamerkeista_loytyi_epailyttavia_kemikaaleja/6566269

Avatar

Jep, kyllähän kemikaaleilla on hirveästi haittavaikutuksia, mutta kosmetiikassa ei niitä kemikaaleja käytetä 🙂

Avatar

Niin no riippuu mitä kosmetiikalla tarkoitetaan 🙂

Avatar

Aattelin tehdä oriflamelle tilauksen niin mitä toi sun käyttämä kulmaväri on? 🙂 siitä oli kai joskus jossain vanhassa postauksessa, mutten löytänyt 🙁

Avatar

Se on se kulmavärisetti missä on vaaleempi ja tummempi sävy ja kulmavaha 🙂

Avatar

Mä en värjännyt raskausaikana hiuksia, mutta mä värjään niitä muutenkin niin harvoin, ettei ollut vaikeaa. En rajoittanuyt kosmetiikkaa mitenkään erikseen, koska mun käyttö rajoittuu aika hyvin pelkästään deodoranttiin, ripsiväriin ja suihkusaippuoihin. Mä uskoisin, että semmoinen pitkä aikainen ja runsas kosmetiikan käyttö voi ihan oikeasti läpäistä sen istukan, mutta tuskimpa sillä mitään varvasta ottaan saadaan vauvalle. 😉
Ja ymmärrän kyllä, että ihmiset on hätäileviä ja haluaa muistuttaa toisia asioista, joita heitä itseä pelottaa, mutta haukkuminen on tyhmää. Asiat pitäisi osata sanoa nätisti niin ehkä silloin vastaanottaja olisi vastaanottavampi. Oletan siis, että joku anonyymi on sulle nillittänyt.

Avatar

Mä haluaisin tietää, että tahraako toi sun kulmakynä? Kun mä tykkään kauheesti tummista kulmista ja kun itselläni on tummat piirteet, mutta kulmat on vähän hassut. Mun kulmissa on mm. ”rakoja”, en tiedä puuttuuko niistä kohdista oikeesti karvoja vai onko ne vaan vaaleampia. 😀 Ja kun laitan kulmakynää niin se ei kestä kauaa kun alkaa jo tarhimaan ja leviämään… 🙁

Avatar

Hmm, olen kyllä hieman eri linjoilla kanssasi. Uskon kyllä myös terveen järjen käyttöön, mutta on huuhaata väittää ettei ihon läpi imeydy. Imeytyminen riippuu aineen molekyylirakenteesta ja rasvaliukoiset aineet käytännössä imeytyvät ihon läpi helposti. Tällaisia ovat mm. monet lääkeaineet, joilla on tosiaan systeemisiä (=koko elimistöön kohdistuvia) vaikutuksia. En olisi huolissani ripsiväreistä tms. tuotteista, joita käytetään vain pieniä määriä ja imeytyminenkin on vähäistä. Sen sijaan aineet, joita levitetään laajoille alueille, voivat saada aikaan vaikutuksia helpommin, sillä laaja pinta-ala mahdollistaa suuremman imeytymisen. Käytännössä en usko että näillä aineilla on suurempaa vaikutusta yksilön kannalta, mutta tilastollisesti suuremmissa ihmisjoukoissa jotain vaikutusta voidaan nähdäkin. Monet aineet esimerkiksi imitoivat estrogeeni-hormoneja ja näin ollen niillä saattaa olla jotain merkitystä, erityisesti poikasikiön kehityksessä.

Elimistö käsittelee vierasaineita pääasiallisesti maksassa, ja kaikki ruoansulatuskanavan kautta tuleva materiaali joutuu maksan käsiteltäväksi ennen joutumistaan muualle verenkiertoon (ja esim. istukkaan). Kuitenkin istukka saa verta eri kautta, eli ihon läpi imeytyvä aine kulkeutuu teoriassa ensin hiussuonista laskimoihin ja sydämen kautta aorttaan, ja sitten sisemmästä reisivaltimosta haarautuvan kohtuvaltimon kautta istukkaan ja sen hiussuoniin. Näin ihon läpi tuleva tavara voi ohittaa maksan käsittelyn matkallaan sikiöön. Rasvaliukoinen molekyyli imeytyy myös istukan hiussuonista sikiön suoniin (istukassa kalvo äidin ja sikiön verenkierron välillä on ohut, mahdollistaen tehokkaan aineiden vaihdon näiden välillä). Näitä kosmetiikan vaikutuksia ei välttämättä vielä tunneta täysin, mutta en ole kyllä kuullut pelkästään positiivisista tutkimustuloksista. Ei kuitenkaan kannata olla hysteerinen asian suhteen, vaan tiedostaa se, että vaikutuksia SAATTAA olla.

Sinä joka tupakoit raskauden aikana ja kehut kuinka ei käynyt kuinkaan, olipas tyhmä kommentti. Kaikki tieteelliset tutkimukset osoittavat tupakoinnin olevan haitallista, ja vaikkei sinun vauvasi siitä näkyvästi vahingoittunutkaan, tilastollisesti on AIVAN ILMISELVÄÄ että tupakoinnilla on suuria haittavaikutuksia. Jos et pysty polttelua lopettamaan, suosittelen ehkäisyn käyttöä tai selibaattia.

Avatar

En nyt tiedä tarkotitko tuota ensimmäistä tupakoivaa äitiä, joka tuonne kommentoi vai minua vai sitten ylipäänsä kaikkia, mutta mullahan siis ei ole minkäännäköistä syytä puolustella tota tupakointia raskaana, koska tiedän että se on erittäin tyhmää ja haitallista. Tohon viimeiseen lauseeseen kommentoisin vaan, että entä jos käytti ehkäisyä ja tuli silti raskaaksi. 🙂 Ei siis ollut tarkoituskaan tulla raskaaksi (itseäni toistaen :D), mutta niin vain kävi ja itse olen myös sellainen ihminen, kenelle abortti ei ole oikeastaan vaihtoehto, paitsi ihan äärimmäisissä tilainteissa kyllä. 🙂 Enkä todellakaan halua vaikuttaa siltä, että kehuskelen kuinka lapseni oli syntyessään ja on täysin terve vieläkin, vaan tarkoitus oli ilmaista asia niin, että olen todella iloinen ettei tupakoinnista tullut minkäännäkösiä komplikaatioita.. ainakaan vielä. Tietenkin jos oltaisi suunniteltu lasta ja yritetty, niin se yrittäminen olisi alkanut vasta sitten kun tupakointi on jo lopetettu, sehän nyt on aika päivänselvää ettei tupakointi AINAKAAN EDISTÄ millään tavalla raskaaksitulemista.

– Mami 18v

Avatar

Ja jos lapsi ei jo sikiö aikana altistu millekään kemikaaleille, kukaties mitä ylireagointeja lapsi saa synnyttyä koska loputtomiin ei lastakaan pysty suojelemaan….

Avatar

Voi hitsi, mäkin meikkaan ja olen raskaana. Olen jopa ottanut ripsipidennykset raskauden aikana. Onkohan lapsellani nyt kolme silmää tai vaikka se hätntä?! XD herätkää ihmiset!

Avatar

Kannattaa olla varovainen sen graavatun kalan kanssa, kyllä siihen voi listeriabakteerit iskeä vaikka se olisikin itse valmistettu.
T. Kokki

Avatar

Pakko kommentoida ekaa kertaa , mutta asun pk seudulla ja mun äiti on ihan ”ekokosmetologi” ja tekee kyllä ihan yhtä lailla ripsienpidennyksiä.
Se on käynyt kymmeniä koulutuksia niin suomessa kuin ulkomaillakin. Meikit eivät siis vahingoita sikiötä mutta ne vahingoittaa sua itseä pitkällä aika välillä! kuten meikkivoide jota suuri osa suomalaisista naisista käyttää on täynnä silikonia yms muita myrkkyjä, vaikka ei niitä erikseen mainitakkaan, eli mun äiti siis alotti tän ekohörhöilyn ihan siksi että odotti lasta ja kävi koulutuksen jossa vauvan shamppoota kaadettiin johonkin kasvin päälle ja tää kasvihan siis ei kauaa elänyt juuri siksi että vaikka mainostetaan että kaikki vauvan tuotteet ovat turvallisia, ei kemikaalit koskaan ole turvallisia. Eli vaihtoi kaikki kemikali-tuotteet luonnonmukasiin ihan siksi että ”tavalliset” tuotteet oikeasti vaurioittaa ihmistä 😀 ! Monilla johtuu finnit esimerkiksi tukkeutuneista ihohuokosista jotka tulevat juuri noista myrkkymeikkivoiteista. Ei meidän perhe mitenkään muuten oo mikään eko-perhe tai vastaava että kierrätetään ihan normaalisti ja syödään mitä sattuu mutta kuitenkin ollaan kemikaaleista hankkiuduttu eroon .
mutta tuosta ripsienpidennyksestä , että kyllähän munkin äiti niitä tekee koska se ei vahingoita sua mitenkää, sillä ripset on kasvava luonnon vara eikä liimaa sun ihoonkaan töhritä? hiusten värjääminen on myös yksi joka vahingoittaa, mutta ei sekään paljon sillä nimenomaan harva värjää hiuksiaan kerran viikossa tai kerran kuukaudessakaan ja hiukset myös kasvaa eli ainut joka siinä vahingoittuu on päänahka ja no tietysti hiukset mutta se ei vaikuta sun elimistöön tai muuhun toimintaan 🙂

Avatar

Meikkasin kyllä raskausaikana, voisi olla eri asia jos olisi luonnonkaunis, mutta minkä sille voi että omistaa suomalaisen kalpean ihon, olemattomat ripset ja kulmakarvat. Hiuksia taisin värjätä kaksi kertaa, raskauden alussa tummaksi (kun en vielä ollut tehnyt testiä) ja loppuvaiheessa laitoin raitoja juurikasvun peittämiseksi. Kulmakarvoja värjään myös kun ei jaksa joka päivä meikata niitä. Hiustenvärjäyksestä sain joiltain ihmettelyä, mutta en koe että kukaan olisi suoraan paheksunut.

Avatar

Pitkällä aikavälillähän me ei varmasti voida tietää mitä nämä kaikki mömmöt joita päivittäinkin iholle levitellään tekee, meille tai lapsillemme. Tutkimuksiakin on niin monenmoisia.

”Ekohörhöilystä” sen verran, että omasta mielestäni se ei ole mitään hörhöilyä, vaan sen tulis olla osa meidän jokaisen elämää, jos rakastamme omia lapsiamme sen verran, että toivoisimme heillekin jäävän mahdollisuuksia tällä planeetalla elää. Itse en kyllä toisten tekemisiin sen kummemmin puutu, mutta

Avatar

Kuten sanoin, jokainen saa tehdä omalla tavallaan ja mua ärsyttää vain se miten ihmiset tuomitsee toisiaan 🙂

Avatar

Totta tämäkin 🙂

Avatar

Mullakaan ei ole kukaan livenä paheksunut mutta näiltä anonyymeiltä tuli sitä nillitystä 😀

Avatar

Ihanan asiallinen kommentti, kiitos 🙂

Avatar

Pitää katsoa toi jakso sitten kun se tulee tässä uusintakierroksessa 🙂

Avatar

Pakkauskaasuista muodostuva listeria ei kylläkään voi ehtiä muodostua kalaan kun sitä ei missään kohtaa pakata 🙂

Avatar

Haha 😀

Avatar

Ei tahraa kun laitan päälle tota kulmaväriä 🙂

Avatar

Joo ja siis varmasti jos joku käyttää päivittäin jotain tuotteita missä on hirveän vahvoja kemikaaleja niin ne läpäisevät istukan, mutta simmosia en kyllä haluis omaankaan verenkiertoon enkä tajua miksi kukaan pilais kehonsa niin vahvoilla aineilla. Tässäkin taas se kohtuus kaikessa 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä