Pikapäivitystä

Mä en ehdi nyt kauempaa istuskella koneella kun mulla on taas kerran ihana allergiakohtaus päällä ja puolet naamasta tunnottomana niin pitää mennä hengittelemään höyryä. Menee totaalisesti hermot tähän #@$#”#£@# allergiaan, joka päivä on ihan tuskaa kun kohtaukset ja oireet pahenee pahenemistaan, enkä saa mitään vahvempia lääkkeitä, koska olen raskaana, adrenaliinia sitten vaan ja hintaa tulee mukavat 55€/annos. Mutta tosiaan, lupasin Facebookissa, että tulen kertomaan vähän kuulumisia sairaalareissulta!

Tiistaina sain yhtäkkiä jonkun ihmeellisen kipukohtauksen ylävatsaan. Ensin ajattelin, että munuaiset alkaa taas sattua, mutta sitten se kipu muuttui jotenkin erilaiseksi, vaikka oli tavallaan samanlaista, ja voimistui ihan hirveän nopeasti niin, että viiden minuutin sisällä kivun alkamisesta soitin jo synnärille ja kiidettiin kaasu pohjassa TYKSiin, minä etupenkillä itkien ja huutaen. Tyksissä jouduin odottamaan lääkäriä onneksi vain pari minuuttia kun kätilö lähti juosten hakemaan. En pystynyt enää seisomaan tai liikkumaan ja huusin kivusta niin kovaa, että varmasti moni ensisynnyttäjä viereisissä huoneissa pelästyi. Lääkäri määräsi heti kunnon dropit ja kätilö lähti juoksemaan piikkejä, siinä kohtaa lääkärikin juoksi jo käytävään huutamaan, että tule äkkiä. Se kipu oli aivan järkyttävää, paljon pahempaa kuin supistukset. Mulle iskettiin kolme piikkiä kankkuun ja pikkuhiljaa kipu laantui siedettäväksi jomotukseksi ja päästiin ultraamaan. Syy jäi tuolloin vielä epäselväksi, mutta jouduin osastolle seurantaan ja lääkittäväksi. Aamulla toinen lääkäri ultrasi ja tutki minut uudestaan ja sain kuulla tuomion; sen lisäksi, että kärsin siitä munuaisaltaiden laajentumisesta kohdun painaessa munuaisia, minulla on yliliikkuvat munuaiset, jotka muita sisäelimiä hangatessaan aiheuttavat välillä sietämätöntä kipua. Mä olen valittanut Topiakselle jo kauan, kuinka mun ylävatsa ja sisäelimet tuntuvat jotenkin oudoilta, mutta olen vain ajatellut, että kuvittelen sen. Nyt raskausaikana olen monta kertaa pyytänyt Topiastakin tunnustelemaan kun mulla tuntuu välillä ylävatsassa outoja patteja. Noh, ne oudot patit ovat mun munuaiset. Ne olivat nyt taas matkanneet tuolta oikealta paikaltaan selästä ihan vatsaan niin, että ne pullottivat ihosta läpi ja tuntuivat tosi friikiltä. Lisäksi toinen munuainen nojasi jotenkin oudosti maksaan.

Kipua tutkittaessa otettiin laajalla skaalalla verikokeita ja sieltä sitten näkyi rauta-arvoissa jotain kummallista, jota lääkäri jäi ihmettelemään. Huomattuaan tiedoista mun syömishäiriön, lääkäri päätti ottaa lisää verikokeita, koska syömishäiriö voi kuulemma aiheuttaa jonkun oudon vaivan, johon mun arvot viittaavat. Verikokeiden vastaukset tulivat ja lääkärin arvaus osui oikeaan: mulle on kehittynyt B12 -vitamiinin imeytymishäiriö ja sen seurauksena vakava anemia. Mä olen ihmetellyt myös tätä, miksi olen koko ajan niin voimaton ja valitellut muita pieniä oireita, kuten huulten haavautumista, ja kappas vaan, tuon aiheuttamia nekin. Tätä anemiaa ei paranneta rautaa syömällä, koska jotenkin tuo b-vitamiinin puute estää raudan imeytymisen, vaan ainut hoito on tasata vitamiinivaje. Nyt yritetään neljä viikkoa ensin parantaa arvoja syömällä vitamiineja ja sitten otetaan kontrolli. Jos arvot eivät ole edelleenkään nousseet, joudun käymään koko loppuikäni sairaalassa ottamassa vitamiiniruiskeita, joilla varmistetaan vitamiinin imeytyminen. Kyllähän niitä asioita on tullut netistä luettua, mitä kaikkea aliravitsemus voi keholle aiheuttaa, mutta jotenkin sitä aina ajattelee, että ne ei osu omalle kohdalle. Onneksi kyse on ihan hoidettavasta sairaudesta, eikä mistään vaarallisesta, kunhan käyn ottamassa ruiskeita. Tämä vain vahvistaa taas entisestään mun innostusta päästä aloittamaan oikeasti terveellinen elämä. Aion pitää mahdollisimman hyvää huolta kehostani ja terveydestäni ja toivon, että nämä rytmihäiriötkin vielä joskus jäisivät unholaan.

Tämä alkaa olla niin koomista, etten jaksa enää edes järkyttyä huonoista uutisista. Taidan olla maailman huono-onnisin ihminen, koska ei kellekkään voi oikeasti osua näin monta vaivaa peräkkäin! Mitäköhän seuraavaksi…..? Fiilis on kaikesta huolimatta hyvä, koska henkisesti voin hienosti. Olen onnellinen ja tiedän, että raskauttakaan ei ole paljon jäljellä, joten siitä kannattaa yrittää nauttia kivuista huolimatta. Toivon, että loppuraskaus sujuisi mahdollisimman kivuttomasti ja ehkä jopa onnistuisin olemaan niin hyvässä kunnossa, että pystyn kieltäytymään käynnistyksestä. Sen näkee sitten elokuussa! Jos vaikka vältyn vain noilta kipukohtauksilta tulevaisuudessa niin olen tyytyväinen, se oli jotain mitä EN halua kokea uudestaan.

Nyt lähden sinne suihkun höyryyn helpottamaan tätä allergiaa, jottei tarvitsisi turvautua adrenaliiniin ja ensiapuun. Halusin tähän väliin vielä kysyä, että onko kukaan vaikeista allergioista kärsinyt saanut syödä raskausaikana jotain vahvempaa lääkettä kuin Cetirizin ja Loratadin? Niiden rinnalla mulla on vielä kortisonisumute.

Huomenna vastapainoksi tulossa miljoonakertaisesti hyväntuulisempaa postausta säestettynä toivon mukaan ihanilla kuvilla!

Kommentit

30 kommenttia
Avatar

Tunnen tuskasi, se on inhottavaa kun lääkärit ei oikeasti ota allergioita tosissaan 🙁

Avatar

Muistathan että tietyt ruoka-aineet aiheuttavat allergia aikana lisää oireita? mm. omena ja porkkana syytä jättää pois..

Avatar

Kiiitos muistutuksesta!

Avatar

Voi kuule, et oo ainut jolla on jos jotakin vaivaa raskausaikana… Sain kuulla kans tänää kaikkee kivaa, sokerit heittää häränpyllyä, kilpirauhasarvot matalat, leukkarit koholla vissiin tulehusta pukkaa taas jostain… Ihan tarpeeks jo siinä että vielä rv 26 asti on ollu pahoinvointia ja jatkuu vissiin loppuun asti… Ei ihan sitä elämän parasta aikaa!

Avatar

Voi ei :// tsemppiä!

Avatar

Paljon stemppiä loppu raskauteen! Olet vahva nainen kaikesta epäonnesta huolimatta!

Avatar

Kiitos!

Avatar

Minä saan tällä hetkellä raskauden aikana kerran viikossa B12 vitamiini annoksen piikkinä takalistoon ja syön raudanpuutokseen 3 obsidania päiväs ja kerran kuussa käyn veren siirrossa :/

Avatar

Voi ei :/

Avatar

Mä kävin Mehiläisessä (Hgissä), kun olin kuolla sen ”voit käyttää varovasti nenäsumutetta”.

Antoivat Duactia(vanha tunnettu lääke). Ja lapsi on terve 😉

Äiti on vieläkin allerginen.

Avatar

Mä oon onneksi saanut nyt kerrankin kunnalliseltakin apua 🙂

Avatar

Mä olin kans alkuraskaudessa pahasti allerginen. Ostettiin miehen kanssa uusi asunto jota remontoitiin ja ilmeisesti remontin jälkeen ilmaan jäi niin paljon sitä remonttipölyä etten pystynyt moneen kuukauteen asumaan kotona. Olin ihan tuhannen tukossa ja kasvot ja kädet täynnä ihottumaa.. Mut ei tosiaan ollut heinixiä kummempaa allergialääkettä, paitsi sitten pahimillaan sairaalassa piikki kankkuun. Ostettiin ilmanpuhdistuslaite kotiin ja muutaman kuukauden päästä pystyin jo kotiin muuttamaan.

Avatar

Voi kamala 🙁

Avatar

Aireus tai sen halpamerkki Dasselta on se mitä luulen että tarvitset.

Olen kokeillut valehtelematta JOKA IKISTÄ tollasta perus antihistamiinia kuten heinixs, tuulix, clarityn, loratadin….. jne. Dasselta on ainoa joka auttaa. Se ei myöskään ole kallista, reseptillä muistaakseni n. 8-9e/100tabl. ja ilman reseptiä 20e/100tabl.

Kannattaa oikeesti kokeilla, itse sain tosta avun allergiahelvettiini josta olen kärsinyt 15 vuotta. Nyt tuntuu kuin ei ois allergioita ollenkaan kun muistaa ottaa dasseltaa ja tarvittaessa nenäsuihketta ja silmätippaa.

http://www.yliopistonapteekki.fi/fi/apteekkipalvelut/tuotteet/pages/product.aspx?pagetype=2&catalog=yasalescatalog&productid=188829(yabasecatalog)

Avatar

Kiitos vinkistä!

Avatar

Eihän blogin aina tarvitsekaan olla hyväntuulinen, onneksi? 🙂 Blogisi käsittelee arkipäivää ja allergia nyt sattuu, ikävä kyllä, olemaan osa elämää. Nimimerkillä kokemusta on.

Ihana lukea blogiasi ja seurata raskautesi etenemistä. Minustakin tuli vihdoin bloggari ja tämä touhu on vienyt mennessään. Paljon on kehittymisen varaa ja aina löytää uusia asioita joista kirjoittaa. Blogini pitää sisällään raskaana olevan naisen hömpötyksiä 🙂 Tervetuloa kurkkaamaan!

t. Kultakutri, alias aktiivinen lukijasi 🙂

Avatar

Kiitos sulle! 🙂

Avatar

mitä vitamiineja nyt kokeilet syödä ennenku sulla ruvetaa antamaan sitä piikkiä?

Avatar

Ihan siis B-vitamiinia

Avatar

niin ja tuo loratadin, itse käytin sitä kun luin netistä pakkausselosteesta että sitä voi käyttää raskaana ollessa.. apteekista kun menin lisää ostamaan lukikin paketissa että ei raskaana tai imetyksen aikana.. ja näyttää edelleen vähän sekavalta. yliopiston apteekin sivuilla lukee että voi käyttää raskaana ollessa, muilla sivuilla lukee että ei tule käyttää raskaana ollessa :/.. onko sulla lääkäri määrännyt/ ehdottanut loratadinia?

Avatar

Lääkäri määräsi sitä, kaikissa lääkkeissä melkein lukee ettei suositella raskausaikana.

Avatar

Moi! Tulin nyt vasta kommentoimaan, vaikka oon jo jonkin aikaa lukenut sun blogia. Tykkään ihan hirveesti! 🙂 Kivoja kuvia ja sun kirjoitustyyli on todella hyvä. Musta on tullu vakiolukija! Hyvää kesää!

Avatar

Paljon kiitoksia!! 🙂

Avatar

Itse söin Loratadinia koko raskauden ajan, minulle se riitti. Kärsin kylläkin jonkin verran allergiaoireista, mutta ne olivat vielä jotenkin siedettäviä(synnytin jo ennen pahinta siitepölyaikaa). Olen kuitenkin ymmärtänyt, että vahvempia lääkkeitäkin on saatavilla raskaanakin. Tietysti niissä on omat riskinsä, mutta kun on noin vaikeat oireet niin luulisi että voi olla pienempi paha syödä vahvempaa lääkettä kuin kärsiä ja stressata koko ajan.

Avatar

PIllereitä ei oikein ollut vahvempia, mutta sain onneksi nyt hyvän combon!

Avatar

Hei! Harmillisia nuo sinun vaivat! Minulla on koko ikäni ollut krooninen (osittain perinnöllinen, osittain itse aiheutettu) anemia, raskauden aikana se onneksi jotenkin hellitt (arvot eivät laske alle 90 nyt niin helposti kuin normaalisti)i, toisin kuin atooppinen ihottuma ja allergia.

Minusta on ihana lukea tätä blogiasi, lisäksi meillä taitaa olla lasketut ajat aika lähekkäin, jos oikein olen ymmärtänyt! Oma LA 17.9. 🙂 Eli todella mukava seurailla jotakuta, jonka raskaus etenee samaan tahtiin. Itsekin olen vasta 20 vuotias 🙂

Avatar

On kyllä lähekkäin, mulla on 18.9.! 🙂

Avatar

”Tämä alkaa olla niin koomista, etten jaksa enää edes järkyttyä huonoista uutisista. Taidan olla maailman huono-onnisin ihminen, koska ei kellekkään voi oikeasti osua näin monta vaivaa peräkkäin! Mitäköhän seuraavaksi…..? ”

Maailman huono-onnisin ihminen, sinä vai? Yksi ihana terve lapsi kotona, toinen tulossa. Nää on taas näitä valivali ihmisiä, kaikki on muka huonosti. Pistää vaan ärsyttää nää raskauksista ja niiden vaivoista valittajat, kun toisten vauvat ei ees pääse elävänä kotiin, tai toiset saa 4 keskenmenoa ja joutuu synnyttää vauvat kuolleina. (minä) Voisit olla kiitollinen siitä mitä sulla on, vaikka ymmärrän että nuo vaivat inhoja ja varmasti tuntuu rankalta. Mutta tuo, että muka asiat niiin huonosti.. Äh, ennyt tiiä mikä tän pointti oli, mut pisti vaan silmään toi valittaminen asioista kun vauva kuitenkin jakselee hyvin ja Avakin kotosalla.. Ku ihmiset osais olla kiitollisia, eikä aina valittaa.

Avatar

Eiköhän minulla ole oikeus valittaa siitä mistä haluan, eikä se tarkoita sitä etten ole kiitollinen kaikesta, mikä minulla on hyvin.

Avatar

Moi! Mustakin olis kiva tietää, mitä vaihtoehtoja allergialääkkeissä OIKEESTI on raskaana oleville. Itse käytän normaalisti allergia- ja astmalääkitystä joka päivä maaliskuun alusta lokakuun loppuun (vähän vaihdellen, duact on ainut mikä auttaa oikeesti, mut sitä ei voi käyttää koko aikaa, koska teho muuten laimenee, sen rinnalla sitten aeriusta jne. + avaavia inhalaattoreita sekä pitkävaikutteista että kohtauksiin, näitten rinnalla sitten silmä/korvatippoja + nenäsumutetta ja ”sarvikuonokannua”). Esikoisen raskaus- ja imetysaika meni loratadinia napsiessa, ei vaikutusta oikeestaan ollenkaan… Nyt kakkosta odottaessa (rv 31 menossa) sitten valitin jo alkukeväästä suureen ääneen neuvolalääkärissä ja normi tk-lääkärissä, että mun on pakko saada jotain vahvempaa allergialääkettä, en kestä muuten hengissä tulevaa siitepölykautta! Lääkäri(t) sitten suuresti huokaillen myöntyi kirjoittamaan mulle reseptin heinixiin ja painotti, että sitä voi ottaa maksimissaan yhden päivässä, eikä saa ottaa edes joka päivä, ellei ole IHAN pakko. No hekoheko. Mitäs mä sitten kohtauksiin otan?? Toi heinix on vaan tosi väsyttävä, eikä tehoa mulla vaikka ottais tablettia päivässä. Nyt oon ottanu vaan kiltisti yhen per päivä ja viettäny kesän neljän seinän sisällä, kun ei voi uloskaan lähtee. Oon kyllä miettiny, että ettisin vielä kolmannenkin lääkärin käsiini (nuo molemmat ovat olleet jotain virolaisia/venäläisiä, eikä kommunikaatio oo pelannut aina ihan täysillä) ja yrittäsin oikeesti selvittää, eikö oo olemassa mitään muita vaihtoehtoja kuin nuo kaksi + paikallisesti otettavat lääkkeet. Kesää on kuitenkin vielä melko paljon jäljellä…

Mutta siis: loratadinin / cetirizin-pohjaisten lääkkeitten lisäksi ainakin minulle on sanottu, että näitä voi käyttää myös raskaana ollessa ja imettäessä: silmätipat + nenäsumute (reseptillä, on kyllä mulla yhtä tyhjän kanssa, mutta pahimpiin oireisiin voi tuoda pikkasen lievitystä), suolaliuos ”sarvikuonokannusta” (auttaa vähän nuhaan, ei oikeestaan muihin oireisiin yhtään) ja ventoline avaava lääke hengenahdistukseen (ei suositella, mutta lääkäri kommentoi, että kohtauksen sattuessa kuitenkin parempi vaihtoehto sikiölle ottaa ku saada pahempi kohtaus).

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä