Hyvä joulumieli?

Vuonna 1997 sai alkunsa Hyvä joulumieli -keräys, joka kerää vuosittain jopa yli 1 171 678 euroa käytettäväksi ruokalahjakortteihin vähävaraisille lapsiperheille. Keräys lähti liikkelle Arto Nybergin aloitteesta ja on sen jälkeen vakiinnuttanut asemansa yhtentä Suomen suosituimmista joulukeräyksistä. Hyvä joulumieli -lahjakortteja jakaa Suomen Punainen Risti ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja vuosien varrella apua on saatu jo yli 100 000 perheelle.

Tämän vuoden keräys on alkanut 22.11. ja jatkuu jouluaattoon asti. Tavoitteena on kerätä 1 400 000 euroa ja jakaa lahjakortteja yli 20 000 vähävaraiseen perheeseen. Yhden lahjakortin arvo on 70 euroa ja sen voi käyttää vain ruokaan. MLL:n ja SPR:n sivujen mukaan lahjakorttien saajat valitaan jo loka-marraskuussa ja valinnan suorittaa paikallisjärjestö tai järjestön valitsema työntekijä, esimerkiksi neuvola tai sosiaalityöntekijä. Lahjakortin saavat perheet ovat vähävaraisia esimerkiksi yksinhuoltajuuden, sairauden tai pitkäaikaistyöttömyyden takia. Tai ainakin näin pitäisi olla.

Ajatus on ihana ja keräys upea. Jossakin kohtaa tätä matkaa lahjoituksesta lahjakortin vastaanottamiseen, jotain on mennyt pieleen. Lahjakortit eivät nimittäin onnistu pääsemään oikeaan osoitteeseen. Itse lahjoitan Hyvä joulumieli -keräykseen joka vuosi niin paljon kuin on vain varaa. Taloudellinen tilanteemme ei ikinä ole ollut täysin huoleton tai erityisen vakaa, mutta koen silti pystyväni auttamaan muita edes vähän. Saan itselleni nimenomaan sen hyvän joulumielen, kun ajattelen, että lahjoitukseni ansiosta joku perhe saa jouluna ruokaa pöytään. Nyt kuitenkin lahjoitusintoni on alkanut katoamaan, kun sosiaaliseen mediaan satelee tarinoita perheistä, jotka edelleen joutuvat viettämään joulun makaronia syöden, kun samaa aikaa lahjakortteja jaetaan perheille, joilla ei rahasta ole puutetta.

Hyvä joulumieli -keräyksen lahjakorttien tarkoitus on auttaa perheitä, joilla ei oikeasti ole varaa viettää joulua. Niiden tarkoitus ei ole antaa rahaa perheelle, jolla jouluna on muutenkin yllin kyllin ruokaa ja lahjoja, mutta lahjakortilla voi ostaa vielä lisää herkkuja samalla kun joku toinen yrittää kerätä pennosiaan, jotta saisi ostettua lapsilleen edes sen makaronipussin. Tuntuu todella pahalta ajatella, että hyväsydämisten lahjoittajien rahat menevät todellisuudessa pinnallisten ihmisten itsekkäisiin tarkoituksiin.

Lahjakorttien saajista päättävien tahojen ei ole tietenkään mahdollista tietää täysin kaikkea perheestä, jota saajaksi harkitsee. Pitäisi kuitenkin tietää sen verran, että jos perhe ei ole ikinä puhunut mistään taloudellisista vaikeuksista, eikä ole pulaa rahasta, niin ehkäpä he eivät silloin ole sen lahjakortin tarpeessa. Surullisen moni ei edes tiedä, mihin nämä lahjakortit ovat todella tarkoitettu ja niitä jaetaan aivan väärin perustein. Minä ja muutama ystäväni on myös saanut mahdollisuuden tähän lahjakorttiin. Ja me kieltäydyimme. Vaikka silloin oli rahatilanne todella tiukka, pääsimme viettämään joulua sukulaisten luokse ja pöydässä oli ruokaa ja Ava sai lahjoja. Emme siis todellakaan tarvinneet lahjakorttia, vaikka kiva lisä se olisi ollut ja olisi saanut vaihtelua siihen ainaiseen ”köyhäily”ruokaan. Pärjäsimme kuitenkin ilmankin ja se minun mielestäni tässä on pointti. Lahjakortti pitäisi antaa perheille, jotka eivät pärjää ilman.

Jotkut väärin perustein lahjakortin saavat kuitenkin ottavat sen mielellään vastaan. He eivät pode huonoa omatuntoa siitä, että se todella on joltakulta sitä tarvitsevalta pois. Aiheesta keskustellessani vastaan tuli kommentteja kuten ”miksi kieltäytyisin jos kerran annetaan? ehkäpä olen aika itsekäs, ostan sitte tuolla rahalla ittelleni jotain kivaa” ja ”Mäki uskon et jostai muustaki on joulu kiinni niillä joilla ei oo varaa ostaa ainuttakaa lahjaa tai ruokaa,ku tosta mun kaapissa olevasta kortista joka helpottaa kyl tottakai meidänki jouluruokien hankinnassa vaikka ilman sitäki tultais toimeen.. huohhhh! ” tai ” tuskimpa tuon takia kukaan jouluna nälkää näkee”.

Valitettavan surullinen totuus on, että kyllä. Joku näkee nälkää juurikin sen takia, että otit kortin, jota et tarvinnut ja joku työtön äiti olisi voinut sen saada ostaakseen lapsilleen ruokaa. Kyllä se vain voi olla kiinni juurikin siitä sinun lahjakortistasi. Sinulle se on ehkä vain yksi kortti kaapissa, mutta jollekkin toiselle se oli ainut mahdollisuus saada joulu. ”Ja anteeks ny viel et nautin sun masseista.” On kummallista, että Suomessa on kuitenkin paljon vähävaraisia lapsiperheitä, jotka eivät oikeasti saa ostettua ruokaa perheelleen, mutta silti näitä lahjakortteja muutaman neuvolan mukaan ”annetaan vaan jollekkin, etteivät menisi roskiin”.

Aion lahjoittaa keräykseen jatkossakin, koska osa lahjakorteista kuitenkin pääsee oikeaan osoitteeseen. Yksi ystäväni sai neuvolasta lahjakortin ja kyyneleet silmissään onnellisena otti sen vastaan, nyt he saisivat ostettua ruokaa jouluksi. Olen kuitenkin aina lahjoittanut keräykseen hyvillä mielin, mutta jatkossa mieltäni varjostaa epäilys. Menevätkö lahjakortit nyt kuitenkaan oikeaan osoitteeseen? Ostaako tuo selkeästi varakas nainen viereisessä kassajonossa nyt minun lahjoitukseni turvin ylimääräistä kinkkua, joka kuitenkin menee roskiin, kun sitä tulee jo liikaa? En tahtoisi joutua miettimään näitä asioita. En todellakaan yritä kehottaa teitä olemaan lahjoittamatta. Toivon, että jokainen lukijani lahjoittaisi edes euron Hyvä joulumieli -keräykseen, jos vain siihen on varaa! Toivon kuitenkin, että MLL ja SPR tekisivät asialle jotain ja muuttaisivat käytäntöjään lahjakorttien jakamisessa. Jakamisesta päättävät tahot tulisi ainakin kouluttaa paremmin lahjakortin saamisen oikeuttavien kriteerien suhteen. Heti tämän postauksen jälkeen, laitan kummallekkin taholle sähköpostia ja toivon todella, että asialle tehdään jotain nyt, kun he kuulevat järjestelmässä olevan vakavia puutteita. Tahdon jatkossakin lahjoittaa vähävaraisille lapsiperheille, en varakkaille äideille, jotka hakevat itselleen varastoon vähän vielä lisää suklaata.

Onko jollekkin teistä tarjottu Hyvän joulumielen lahjakorttia? Olitteko sen tarpeessa? Otitteko sen vastaan?

Kommentit

73 kommenttia
Avatar

Kyllä hiukan pistää vihaksi ihmisten kommentit siitä, että lapset pitää tehdä vasta sitten kun taloudellinen tilanne sen sallii. Itsekin ajattelin tekeväni juuri niin, oli vakituinen työ, asuntolaina, säästöjä ja miehellä määräaikainen työsopimus josta oli vakituista lupailtu. Hyvinhän vauva tähän tilanteeseen sopii, ei kuitenkaan enää mitään kakaroita olla. Noh nyt olen itse työttömänä (raskautta takana 21vkoa) ja mies määräaikainen helmikuun loppuun. Sormet ristissä toivomme, että hänen työnsä jatkuu.

Ei meillä vielä mikään huono tilanne ole, ja sukulaiset auttavat kyllä tarvittaessa. Mitään lahjakorttia ei tänä jouluna tarvita, mutta ensi joulusta en osaa sanoa. Sen näkee sitten.

Kuitenkin mielestäni on typerää mennä arvostelemaan ihmisten valintoja ilman, että tietää tarinaa niiden takaa. Voi olla yllättävää työttömyyttä, vahinkoraskauksia ehkäisyn pettämisen takia tai muuta vastaavaa. Haluaisitteko itse tehdä vastaavassa tilanteessa esimerkiksi abortin, että ”äitille ja isille ei tulisi niin paljon rahahuolia”?

Itse aiheeseen sen verran, että meillä oli tosi huono rahatilanne silloin, kun olin lapsi. Syynä oli isän alkoholismista johtunut velka”kierre” ja konkurssi. Äitin vika, tietysti. Mitäs ei tajunnut miehensä tilaa. Homma kaatui siihen, kun kaikki tulot oli juotu ja lisää velkaa otettu siinä vaiheessa kun äiti meni yhteiseltä tililtä maksamaan laskuja. Ei osannut heti hakea apua velkaneuvojalta joten kierre syveni nopeasti ja kaikki kaatui. Tämän jälkeen meni useita vuosia siten, että pääasiallinen ruokavaliomme koostui itsekasvatetuista vihanneksista tehdystä ruuasta, itseleivotusta leivästä ja riistalihasta. Ne kun olivat halvin vaihroehto. Lisäksi saatiin köyhäinapuna näkkäriä ja makaronia. Karkkia sain kotoa ainoastaan synttäreillä ja suklaata jouluna. Yhtenä jouluna saimme jonkun joulukorin, jossa oli kinkku ja muuta jouluherkkua, se auttoi TODELLA paljon. Joten kiitän tällaisista keräyksistä. Useimmiten se raha menee tarvitsijoille, ja haluan itsekin tukea vastaavassa tilanteessa olevia.

Avatar

Hyvä kirjoitus, juurikin näin!

Avatar

Mua ärsyttää kun myös Joulupuu-keräyksestä oon kuullut samaa. Lahjat jaetaan ihmisille, jotka niitä saisi muutenkin. Osallistuin keräykseen viime vuonna, tänä vuonna suoraan sanottuna unohdin. Viime vuoden osallistumisen jälkeen kuulin, että noita paketteja jaellaan aika holtittomasti sen enempää oikeaa tarvetta selvittämättä. Mennyt vähän maku noista keräyksistä kun juurikin somessa on monesti kuullut sellaisten ihmisten saavan noita avustuksia, jotka mainiosti pärjäisivät ilmankin. Viime vuonna ostin pakettia innoissani ja ajattelin sen ilahduttavan lasta, joka ei muuten saisi yhtään lahjaa. Eikä oma rahatilanteeni ollut sen kummallisempi mutta sen verran ”ylimääräistä” oli että lahjaan pystyin irrottamaan. Ottaa kyllä päähän kuulla mihin nämä keräysten tuotot menevät.

Avatar

Meille sitä on tarjottu ja tänään saatiin se neuvolakäynnillä. Purskahdin itkuun kun neuvolatäti sen minulle ojensi, se tuli juuri enemmän kuin tarpeeseen, sillä laskujen maksamisen jälkeen rahaa pari kymppiä loppukuuksi, ollaan siis laskettu kolikoita ja pulloja, että ollaan saatu ruokittua lapsi. Yleensä meillä ei ole näin tiukkaa (vaikka ollaan sosiaalitoimen asiakkaita), mutta nyt kun minulle ei tämän kuun alussa tule mitään rahaa ja kelalle piti maksaa takaisin 350euroa asumistukea (jota sossut eivät ottaaneet huomioon menona, harmi mitäs olette puolivuotta sitten ottaneet vastaan työpaikan, joka kesti alta kuukauden konkurssin vuoksi). Varmasti joku toinen olisi tarvinnut sitä enemmän, meillä on mahdollisuus mennä myös sukulaisiin, mutta koen meidän myös ansaitsevan tuon. Ensi vuonna tilanne ei toivottavasti ole tämä, jolloin lahjoitan saman summan takaisin, siihen normaalitilanteessa olisi varaa.

Avatar

Me saatiin lahjakortti ja otin vastaan hyvällä omatunnolla. Itse äitiyslomalla minimirahalla joka menee kokonaisuudessa lainanlyhennykseen ja yhtiövastikkeeseen. Tänä vuonna joulukuussa kaikki rahamme meni em. kuluihin ja 1800 ENSIMÄISEEN veromätkyyn jotka tuli ainoastaan kirjanpitäjän mokan vuoksi joka ilmoitti viime vuoden joulukuussa että tämän välttääkseen pitäisi ennen vuoden vaihdetta maksaa 3600€ lisäennakkoa. Lahjakortin ansiosta meilläkin on joulu,vaikka muuten ollaankin normaali perhe eli rahaa on mutta ei liikaa.

Kirjotuksesi kosketti kyllä minuakin,oot ihana ihminen.

Avatar

Kommentoin tähän tonne ketjun alapäähän. Tälläset on just se syy miksi en anna keräyksiin rahaa! Jaan avustukset mielummin suoraan lähipiirissä oleville avuntarvitsijoille kuin ihmisille joilla ne rahat menevät mätkyihin! Törkeätä.

Avatar

Sen takia kirjanpitäjälle molemmat yrittäjinä maksetaan,ettei näin kävisi. Mutta ilmeisesti meidän kahdella lapsella ei ole oikeutta jouluun vanhempien vero mätkyjen takia.

Itse kärsin keskivaikeasta masennuksesta,kun kroppa ei kestä kaikkea taakkaa,toisen lapsen syntymä puhkaisi diabeteksen,esikoisella on kehityshäiriö jalassa ja kuopuksella todella paha psoriasis. Että mitä kaikki,vaikean elämäntilanteen vuoksi tämä ojennettiin,ensimmäinen kirjoitukseni oli pintaraapaisu meidän elämästä,joka kylläkin kuulosti pinnalliselta.

Avatar

Yks Suomen ongelmista on tämä jäätävä syyllistäminen. Jos oot kerran mokannut raha-asiasi, se on sun oma vika ja sun pitää itse kiivetä sieltä kuopasta ylös, muuten menetät ihmisarvos. Hätä se on tilapäinenkin hätä ja edukkaammaksi yhteiskunnalle tulee puuttua ennaltaehkäisevästi kun jälkeenpäin kun yhden kuukauden rahattomuus on ajanut velkakierteeseen ja syvempään ahdinkoon. Eikä ne mätkyt tarkoita aina sitä, että olisit jotenkin erityisen suurituloinen.

Avatar

Mutta toi syyllistäminen on niin hauska juttu. Eka kerrotaan omasta elämästä ja sitten valitetaan, kun joku kritisoi. Aina juttu on pintaraapaisu, ja aina joku sitä haluaa kommentoida joko asiallisesti tai törkeästi. Mutta siihen täytyy olla valmis, jos kertoo asiasta, jopa kommenttiboksissa. 🙂

Avatar

Asiaa! Meille ei olla tarjottu lahjakorttia, mutta jos niin ois tehty, en ois ottanu sitä vastaan. Me ei itekkään kylvetä rahassa, mutta joillain on oikeasti tiukkaa verrattuna meiän tilanteeseen. Toivottavasti lahjakortit löytää jatkossa niille, jotka niitä oikeesti tarvitsee 🙂

Avatar

Olen myös pettynyt tähän systeemiin. Sain viime jouluna tämän lahjakortin neuvolan kautta, olin onnellinen ja yllättynyt, ihanaa kun köyhää yksinhuoltajaa autetaan. Mutta miksi, tyttäreni oli vain 3kk ja menin sittariin ja mietin mitä hittoa minä ostan? Aivan liikaa meille kahdelle. Eikä tyttö syö mitään muuta kuin maitoa. Nyt on tilanne toinen tyttö reilun vuoden, isäntä talossa ja molemmat työttömiä. Tällä hetkellä olisin onnellinen pelkästä omasta kinkusta. Vaikkakin voin olla onnellinen katosta pään päällä… lahjotan kyllä itsekkin tulevaisuudessa, kunhan vain tiedän että menee OIKEASTI TARPEESEEN!! Että osaa pistää vihaksi..

Avatar

Tosi hyvä ja herättelevä kirjoitus! Näitä asioita tulee itsekkin usein mietittyä, että meneekö se raha minkä johonkin lahjoittaa niin oikeasti perille. Itse lahjoitan niinkin huiman summan kuin 7 euroa kuussa Kirkon Ulkomaan avulle Naisten pankkiin, ja todellakin toivon että se menee perille ja joku onnekas saa sen avulla lainaa rakentaakseen omaa ja perheensä tulevaisuutta. Ärsyttää sellaiset välikädet, jotka vievät rahaa välistä, vaikka varmasti pärjäisivät ihan ilman sitäkin. Toivon todella vilpittömästi että myös Hyvä joulumieli -keräyksen rahat menee niille jotka niitä oikeasti tarvitsee, ja että ne oikeasti luovat jollekkin perheelle hyvän joulumielen ja joulun <3

Avatar

Me saatiin hyvä joulumieli -keräys lahjakortin josta olen tosi onnellinen. meillä on 1kk ikäinen vauva ja tulot alle köyhyysrajan joten tällaiset lahjoitukset lämmittää sydäntä aina! 🙂

Avatar

Asiaa! Itse sain lahjakortin pari viikkoa sitten postissa ja itkuhan siinä tuli! En osannut ajatellakkaan, että saisin tälläisen ikinä!

Tarpeeseen tuli, yksinhuoltajana ei rahaa ole mihinkään ja mätkyjen takia ei olisi ollut rahaa jouluruokiin, mutta nyt saamme ruokaa ja muutaman lahjankin voin ostaa tytölle!

Mutta varmasti tuola on paljon ihmisiä jotka tarvitsevat sitä kipeästi!

Itse olen lahjoittanut aina kampanjaan! meni vähän maku siihenkin, koska yksi tuttuni joka on hyvin toimeentuleva sai lahjakortin ja kertoi käyttävänsä sen pikkujouluihin.. 🙁

Todella surullista..

Avatar

Jälleen täyttä asiaa! Mahtavaa, että uskallat ottaa asioita puheeksi! Meille ei ole tarjottu, mutta ei me myöskään tarvita, näinpä en edes ottaisi lahjoituksia vastaan vaikka niitä jostain (mistä vain) tulisi, voisin sensijaan kertoa heille muutamankin, jolle sen avun voisi antaa.

Avatar

Me saatiin tällä viikolla kortti sosiaalitoimen puolesta ja se oli koko joulun pelastus! Oon tosi kiitollinen kaikille apunsa antaneille ja edes sen euron lahjoittaneille ihmisille, joillekkin se kortti voi tosissaan olla kuin lottovoitto, esimerkiksi meille, ketkä kituuttavat kelan tuilla ja toimeentulotuella koska toinen opiskelee ja minä oon äitiyslomalla, eikä laskujen ja pakollisten ruokamenojen jälkeen käteen jää rahaa joilla voisi esimerkiksi ostaa joululahjoja lapselle.

Avatar

Me saimme tänä vuonna lahjakortin ja todellaki tuli tarpeeseen. Yksinhuoltajana ei rahaa aina kaikkeen ole. Saamme ainakin jouluksi evästä 🙂

Avatar

En saanut lahjakorttia koska täällä ei niitä jaeta mutta jos oltaisiin tarjottu niin olisin ottanut vastaan. Mut meillä on hyvä tukiverkko, ystävät ja sukulaiset et aina välillä joku einiinläheinenkin laittaa esim. tilille rahaa koska on yleisesti tiedossa että meillä ei sitä tällä hetkellä ole 🙂

Avatar

Nähnyt itse, pari vuotta meni ettei kunta tahi srk edes ota kortteja vastaan. Nyt onneksi oikeat henkilöt tehtävissä ja apua saadaan oikeasti perille, lahjojen kera!

Avatar

me olisimme viimevuonna saaneet tilaisuuden tuohon lahjakorttiin mutta kieltäydyin koska koin perheemme pärjäävän hyvin ilmankin. tänävuonna tilanne aivan toinen, lahjakorttia ei ole tarjottu ja pienen sairaan 3kk poikavauvamme kuukauden lastenklinikalla olon sekä hänelle tehtyjen kahden leikkauksien jälkeen rahat tiukilla.. onneksi meillä on mahdollisuus viettää joulua sukulaisten luona. tänävuonna omien vähäisten varojen takia emme pysty lahjoittamaan mutta ensivuonna toivottavasti toisin!

lahjakortit niille ketä niitä oikeasti tarvitsevat! jokainen perhe ansaitsee hyvän joulun!

Avatar

Me saatiin lahjakortti vuosi sitten, mies oli just saanut työpaikan ja palkka oli sen mukainen, ja siitä vähästäkin lähti ulosottoon 600e ja käteen ei paljoa vuokran jälkeen jäänyt. Itse olin tuolloin minimiäitiysrahalla, ja kuten tiedät sekään ei päätä huimaa. 😀 Otin hyvällä omallatunnolla kortin vastaan.

Tänävuonna meille tarjottiin sitä, mutta kieltäydyin vaikka tiukkaa on taaskin, miehelle tuli melkein 600e mätkyt ja mun omat palautukset meni ulosottoon… Mutta me pärjätään ja lahjakortti meni toivottavasti jollekin, jolla on oikea tarve.

Avatar

Meidän puoleen vuoteen on mahtnut paljon; aloin odottaa toista lasta, mies sairastui vakavaan masennukseen, oksensin ja hoidin miestä ja 2 vuotiasta esikoista, mies päättikin haluta erota. Ensimmäistä kertaa elämässä asun yksin, tai siis ilman toista aikuista, raskaus ei ole todellakaan helpommasta päästä, opiskelen… Vaikka oltaisiin kituuttamalla pärjätty ilman tuota lahjakorttia, olen silti ikionnellinen että se saatiin.

Avatar

Mulla olisi oikeasti tarvetta lahjakortille. lapselle ollaan kesän aikana ostettu lahja kun oli silloin vähän ylimääräistä rahaa. Vietämme joulua keskenämme kolmistaan (minä, lapsi ja lapsen isä) tulee aika aneeminen joulu, kun ei ole varaa ostaa kinkkua, eikä tehdä laatikoita. Perheemme kanssa emme voi viettää joulua, sillä miehen vanhemmat asuvat todella kaukana ja tässä tilanteessa ei ole varaa matkustaa, ja omien vanhempieni kanssa emme tule toimeen. Sillä he ovat saaneet minun nimiini jättivelat. Tai opiskelijan mielestä jättivelka voi palkansaajan mielessä olla todella pieni.

Kummitytölle olisi kiva ollut ostaa joku pieni lahja. Me emme saaneet lahjakorttia, sillä tulomme muka ylittivät jonkun rajan. Meille tulee asumistuki, opintotuet ja kumpikin opiskelee. Pitäisikö meidän viettää opintolainajoulu?

Avatar

Meille ei ole ennen tarjottukaan, mutta tänä vuonna tarjottiin koska pelkillä tuilla eletään ja kaksi lasta. Olin yllättynyt ja onnellinen ja todellakin tarpeeseen tulee 🙂 tulen lahjoittamaan het tähän keräyksen kun saan joskus töitä 🙂

Avatar

Aivan tosi hyvä postaus! Avasi mun silmiä, en ennen ole tällaisia ajatuksia osannut ajatella koska eivät ole olleet ajankohtaisia. Nyt kuitenkin tajusin kuinka suurta osaa tämäkin asia koskettaa, ja kuinka onnellinen olen että omat vanhempani pärjäävät tähän nähden aivan superhyvin. Kiitos hurjasti infosta, ensitunnelmat minäkin haluan lahjoittaa ja auttaa!

Avatar

Hyvä kirjoitus! Itse otin vastaan tämän kyseisen lahjakortin. Meidän perheessä minä, mieheni ja tyttäreni. Itse olen kodinhoidontuella ja mieheni ei saa mistään rahaa… eli alle tonnin reippaasti rahat kuussa jos ei satu saamaan toimeentulotukea koska sekin on aina tuuripeliä saako sitä vai ei. Lisäksi meillä on muutto heti joulun jälkeen koska mieheni tytär muuttaa meille asumaan ja maaliskuussa meille syntyy lapsi joten 50 neliöinen kaksio alkaa käymään pieneksi. Otin lahjakortin vastaan koska tälle kuulle jäi rahaa 150e koska kodinhoidon tuki tulee joulun jälkeen ja pitänyt maksaa takuuvuokrat yms kaikki koska soskusta ei ole tullut mitään päätöstä. Mutta kuitenkin mulle tuli ehkä vähän huono omatunto kun otin tämän vastaan.. mutta toisaalta kiitollinen siitä että ei tarvitse tosiaan syödä koko kuukautta niitä nuudeleita ja nakkikeittoa! 🙂

Avatar

Mulle heräs yks kysymys? Jos on muutenkin tiukkaa niin miksi hankkia lisää lapsia? En halua loukata ja rakastan itsekin lapsia, mutta eikö se olisi lapsen ja aikuisenkin etu että rahallinen tilanne olisi hyvä ennen kuin hankitaan niitä?

Avatar

Ei tarvitse yhtään huonolla omallatunnolla sitä vastaanottaa, mutta eihän toimeentulotuen saaminen ole mitenkään tuuripeliä vaan tarkoin tuloihin ja menoihin perustuvaa.

Avatar

Puhut niin asiaa!

Itselläni oikein savu nousi korvista kun facebookista luin kuinka yksi tuttavani iloitsi saamastaan lahjakortista. Ja juuri kun olivat olleet miehensä kanssa risteilyllä ja tukholmassa shoppailemassa edellisenä viikonloppuna.

Ei näin!

Avatar

Miulle tarjottiin lahjakorttia ja otin vastaan. Jäin vasta hiljattain lapsen kanssa kaksistaan (+koira) asumaan kun lapsen isä muutti pois ja en ole vielä saanut päätöksiä kelasta, toimeentulotukea jotain sentään. Nyt saa lapsi minulta ehkä yhden joululahjan ja jotain normaalia parempaa sapuskaa aattona 🙂 Ikionnellinen olin kyllä kun sossusta soitettiin että haluaisinko kyseisen lahjakortin, tais setä vähä säikähtää miun reaktiota ku rupesin itkemään 😀 tiedän kyllä yhden perheen joka sai lahjakortin ja ei kyllä olisi sitä tarvinnut…

Avatar

Täytyy kyllä sanoa että kirjoitit täyttä asiaa! Totta, tänään juuri katsoin miten eräs nainen ylisti saanneensa kyseisen lahjakortin,nainen on monen lapsen ”yh” vasta eronnut, löytänyt miehen ennen sitä ja asuu uuden miehensä kanssa jolloin laskut menevät puoliksi. Omistaa mökinkin ja on varaa ostaa ylimääräistä,käydä konserteissa,tallinnassa ym. Exäkin on pomo, jolloin on sitä rahaa, lapset saavat kaiken haluamansa iphonen,ipadin… Kun samaan aikaan on perheitä joilla ei vain ole YHTÄÄN rahaa käytettäväksi ruokaan tai jos on ei sitä ole jouluruokaan. Todella epäreilua ja surullista. En halua kyseistä naista tuomita/mollata mutta välillä pitää miettiä onko oikeasti asiat niin huonosti onko sitä rahaa oikeasti ruokaan. Onko ihmisiä jotka oikeasti/todella sitä rahaa ruokaan tarvitsevat. Surullista. Go Emilia! Hyvä että laitat asian eteenpäin asiaan pitääkin puuttua tälläisessä tilanteessa. Moni ei viitsi pistää asioita eteenpäin, onneksi sinä pistät:)!

Avatar

Oon kuullut kans näistä samaa ja en ole kullä enää lahjoittanut rahojani mihinkään. Sen sijaan, olen lahjoittanut tavaraa. Vastasyntyneille tehtiin mm.jossain vaiheessa paketteja, joita äidit sai neuvolasta. Äidit, joilla rahaa ei siis ollut nimeksikään. Ostin vaatteita, hoitotarvikkeita, harsoja jne. Mielestäni parempi, kuin antaa rahaa. Myös ulkomaille mtehdään paketteja kenkälaatikkoon, joihin laitetaan mm.koulutarvikkeita, purkkaa, hammastahnaa, sukkia ym. Mielestäni tuokin parempi, kuin raha.

Suomessa on joskus ollut joku säätiö, joka on kerännyt tietoonsa köyhiä perheitä ja mm.lapsen sukupuolen ja iän. Tälläiseen olen osallistunut kerran. Eli tiedossa oli perhe, montako lasta, tyttöjä vai poikia ja ikä. Ostin heille lahjat, paketoin ja kiikutin meidän kaupunkin keräyspisteeseen. Paketteihin en kirjoittanut mitään, paketoin ja laitoin lapun, mitä sisällä on ja minkä ikäiselle olin sen ajatellut. Nämä paketit uskon menneen tarpeeseen, enkä jonnekkin, joilla kuusi on ollut katossa lahjavuoren takia.

Avatar

Asiaa jälleen kerran. Itse en ole kuullut väärinkäytöstä, ja olen kuullut, että ne ehdot on todella tiukat millä perusteella tuon saa. Meillä pari joulua mennyt niin, että ruokaan ei ole ollut rahaa ja se jouluruoka, mikä on ollut niin tullut sukulaisten pöydiltä. Menty kylmästi sukulaisille, kun ei muuten ole ollut varaa ja haluttu syödä muutakin kuin makaronia.

Tuo on kyllä totta, että löytyy niitä itsekkäitä ihmisiä, jotka ottavat kortin vastaan, kun sellainen tarjottiin, vaikka heillä on muutenkin hyvin varaa ostaa ruoat.

Avatar

Me saimme omasta paikkakunnastamme jonkun lahjakortin, ei ollut kyllä mll tai spr, mutta tuli tarpeeseen 🙂 Nyt saamme vähän edes jouluruokia pöytään, ettei oikeasti tarvii siihen makaroniin yms pelkästään tyytyä. Kaupassa meinas silmät tippua päästä, kun katselin kinkun hintoja. Nyt meillä on varaa siihen ihan pieneen kinkkuun, mutta se riittää meille. Vaikka meidän perhe onkin pienituloisia niin ajattelin Joulupuu-keräystä ihan vakavissani. En sitten uskaltanut laittaa rahojani kiinni siihen, kun olen myös kuullut paljon juttuja, että siellä on paljon lapsia, jotka saa jo lahjoja. Lahjakorttiin palatakseni, niin olisihan joku muu varmaan tarvinnut sitä vielä enemmän, kuin me… Ainahan on joku toistaan heikommassa asemassa. Me pystymme menemään sukulaistemme luo syömään kinkkua, mutta olen enemmän kuin kiitollinen, että saamme myös kotonamme lapseni kanssa nauttia ensimmäisistä jouluruuista 🙂

Avatar

On tarjottu ja otin vastaan. Elämä oli yhtä selviytymistä päivästä toiseen, itse vaikeasti sairaana kotona, mies jäi työttömäksi ja päivärahapäätösten saaminen kesti ja kesti. Pulloja kerättiin, 5 senttisiä oltiin kerätty pitkään purkkiin ja niillä haettiin aina maitoa ym. pientä ennen kuin taas tuli vaikkapa lapsilisä. Sitten kaikki kaapit täyteen mutta silti ne viimeset päivät ennen seuraava rahaa kauheeta miettimistä.

Terveydenhoitaja oli ehdottanut meitä kortin saajaksi, en ollut koskaan puhunut taloudellisesta tilanteesta tms. mitään. Olin yllättynyt kun soittivat ja kysyivät. Ei ollu varaa lähteä edes sukulaisiin jouluksi kun matka niin pitkä.

SPR:n ihminen kävi tuomassa sen kortin ja mä purskahdin itkuun. Rouva halasi mua pitkään ja se lämmitti, lämmittää edelleen.

Tänä vuonna olin siinä asemassa että saatoin lahjoittaa kahden lahjakortin verran rahaa. Ei kylvetä rahassa nytkään, aikuisten lahjat jätettiin ostamatta, mua lämmittää edelleen se viime joulun suurin lahja <3

Ilman lahjakorttia todella olisimme olleet huutavassa hukassa.

Avatar

Me saatiin myös lahjakortti neuvolasta. Itse olen äitiyslomalla ja mies on viimeisen vuoden aikana ollut jatkuvasti lomautettuna. Jos alkais laskemaan niin lomautuspäiviä varmaan tulis enemmän kuin työpäiviä. Tulee ehdottomasti tarpeeseen ja kiitollisena otin kortin vastaan. Meillä on nelihenkinen perhe joten rahat on miehen lomautuksista johtuen erittäin tiukalla.

Avatar

Eräs tuttuni sai mahdollisuuden lahjakortiin vaikka hänen miehensä käy töissä… ja otti siis sen vastaan.

Avatar

Meille ei kyllä edes tarjottu missään, ja vaikka tullaankin normaalisti tosi hyvin toimeen, on meillä tää joulukuu tänä vuonna tosi tiukka. Just siirryin kodinhoitotuelle, muutettiin uuteen asuntoon ja vaihdettiin myös paikkakuntaa, johon upposikin kaikki rahat. Mutta onneksi mulla on luottokortti (jota jouduin nyt ensimmäistä kertaa vinguttamaan..) se on kyllä pelastanut meidän joulun ;)! Ja paketteja olin valmiiksi jo jotakin ostellut, ja sitten tilannut netistä jolloin laskut tarvitsee maksaa vasta tammi-helmikuussa jolloin on taas normaalisti rahaa 🙂

Mutta sitä mä ihmettelin, että miten ne esim. neuvolasta voi tietää perheiden tuloista oikeastaan mitään? En mä ainakaan hirveästi mun raha-asioista ole tuolla huudellut 😀 Vaikka joissakin tapauksissahan sen huomaa kyllä jos ei oikeasti ole sitä rahaa, mutta toisaalta taas niitäkin asioita voi hyvin peitellä.. Eihän se neuvola ole kuin yleensä kerran kuukaudessa, että eiköhän siihen jostakin löydä siistit vaatteet jne. Koska ne jotka oikeasti olevat niiden lahjakorttien tarpeessa eivät välttämättä halua, että ihmiset tietää sitä. Tai mä ainakin tunnen monta sellaista, ja he peittelevät kyllä viimeiseen asti huonoa rahatilannettaan, keksimällä tekosyitä jne.

Avatar

Oma yksinhuoltajaäitini sai tämän kortin sosiaalitoimen aloitteesta vuonna 1997 minun ollessani 5-vuotias, kun olimme juuri muuttaneet maalta Turkuun! Äitini on kertonut että se todellakin oli meidän joulumme pelastus, sillä normaaliinkaan arkiruokaan ei silloin ollut rahaa. Äitini oli juuri päässyt yliopistoon opiskelemaan ja olimme todella tiukilla rahan suhteen! Nyt kuitenkin monta vuotta myöhemmin, itse 21-vuotiaana ja omilla tuloilla elävänä haluan antaa rahaa just tähän keräykseen, koska itse olen ollut joskus saajana ja tiedän mitä se merkitsee!

Tietty joskus nämä tuotot saattaa amennä väärään osoitteeseen, mutta haluan uskoa että monet lahjakortin saaneista ovat oikeasti niiden tarpeessa 🙂

Avatar

Me ollaan saatu 2 jouluna peräkkäin lahjakortti, ja molemmilla kerroilla olin onnellinen ja niin kiitollinen kortista! Tyttäremme kastettiin joulukuun puolenvälin aikoihin ja saimme tuon kortin enne kastejuhlaa, sillä saimme ostettua tarvikkeita ristiäisiä varten (keksejä, kakku tarvikkeet ym.) sekä jouluruokia joulua varten. Toisena jouluna saimme ostettua jouluruuat tuolla kortilla joten rahaa jäi lasten joululahjoihin. Tämä joulu pärjätään ihan hyvin, vaikkei rahaa ole paljoo ja kaikki vähä mitä jää yli on pakko pistää säästöön, mutta muutimme takaisin savoon kesän lopulla ja nyt on suku niin lähellä että vietämme yhdessä joulua 🙂

Avatar

Mun täytyy myöntää, että tänään tuli itsellekin tuo samainen lahjakortti. Perusteluna varmaankin se, että olen kahden lapsen yksinhuoltaja. Mä olin osittain aika hämmentynyt siitä, mutta samalla kuitenkin iloinen. Mä tiedän, että mä en oo mikään super köyhä ja saan kyllä ostettua kaikenlaista ja säästettyä joka kuukausi rahaa, että voi ostaa aina välillä jotain isompaa, kuten nyt viime kuussa, mutta kyllä se raha näin joulunalla teki sellaisen olon, että voi kunnolla panostaa joulupöytään.

Mä uskon, että tuonne keräykseen tulee jo niin paljon rahaa, että sitä on varaa antaa myös meille vaikeassa elämäntilanteessa oleville, jotka emme kuitenkaan mitään rutiköyhiä ole. Ja ei, mä en aio viedä sitä takaisinkaan. Sen on joku päättänyt antaa mulle, joten koen, että mulla on silloin oikeus käyttää se. Jos vien sen takaisin, niin tuskin ne yhtään sen parempaa paikkaa sille välttämättä keksii. Luulisin, että menisi jollekin melko samanlaiselle perheelle, joka sitten käyttäisi sen, vaikka ei välttämättä heilläkään mikään näkkärijoulu ollut tulossa.

Samaa mieltä olen tuosta, että siellä päätöstasolla pitäisi olla vielä tiukemmin tuo, että kenelle niitä kortteja annetaan, mutta en kyllä ole itse tuota poiskaan kiikuttamassa. Kyllä se mua auttaa, vaikka todennäköisesti ilmankin olisin pärjännyt.

Itse annan rahaa lähinnä ulkomaille oleviin keräyksiin. Ihmisille, joilla ei oikeasti ole edes puhdasta vettä tai lääkkeitä sairauksiin. Mä koen, että silloin raha menee oikeasti oikeaan paikkaan. Suomessa tuntuu köyhilläkin olevan kaikki kuitenkin melko hyvin. 🙂

Avatar

Ööö… Jos on omistusasunto (yhtiövastike+laina) ja sitten tulee mätkyt ja niihin menee koko kuun rahat ja siksi katsoo olevansa oikeutettu lahjakorttiin, niin voin kertoa että euroakaan en moiseen keräykseen anna. Lainasta voi maksaa vain korot jos on todella tiukkaa. Ja jos se ei riitä, niin ne mätkythän saa tietää keväällä. Siinä on aikaa säästää! Ei ole tarkoitus että ne maksetaan just sen kuun rahoista kun on eräpäivä. Voi morjens. Onneksi muut kertoivat oikeasta tarpeesta, toisin kuin sinä Henriikka.

Avatar

Lainanhoitokuluihin kajoaminen maksaa 250e,koin sen kalliiksi.

Yrittäjät saavat tietää edellisen vuoden verotuspäätöksen syyskuun lopussa. Vastasin sinulle jo omankin kommenttini alle,kun olit valmis tuomitsemaan.

Avatar

Meille tarjottiin viime ja tänä vuonna ja molempina vuosina olen ottanut vastaan koska rahasta on oikesti puutetta ihan ympäri vuoden. Opiskelevana yksinhuoltajana kun ei voi rahalla juhlia. Hyvä joulumieli-lahjakortti on kyllä molempina vuosina tuonut minun pikku perheeseen oikeasti joulun hyvän mielen. 70e pälkkään ruokaan on kyllä oikeesti iso raha ja apu 🙂 Joka vuosi kyllä oon yrittäny lahjoittaa rahaakin näihin keräyksiin. Mut asiallinen teksti sillä tiedän itsekkin tapauksia joilla on rahaa kuin roskaa ja saavat silti ton lahjakortin itelleen vaikka monet muut jäävät ilman jotka sitä oikeasti tartteis.

Avatar

Tämmösestä en ookkaan enne kuullu. Täällä niitä ei varmaan jaetakkaan, mutta en ottaisi vastan jos tarjottaisiin. Vaikka meidän tilanne ei mikään hyvä olekkaan, tiedän että monilla menee paljon huonommin joten suodaan ne avut heille. 🙂

Avatar

Meidän äiti on saanut sen nyt n. 4 vuotena peräkkäin. Meitä lapsia asui äidin hoivissa enimmillään 8, nyttemmin me kolme vanhinta ollaan jo muutettu pois kotoa. Loput on vielä ala-asteella, yhtä lukuunottamatta joka on yläasteella. Äiti on suurimman osan meidän elinajasta ollut yksinhuoltaja, vähävaraisia ollaan oltu aina, mutta aina äiti on jotenkin onnistunut pärjäämään. Mun isästäni äiti erosi sen alkoholismin takia kun olin vielä sylivauva. Olen tämä kolmanneksi vanhin. Meni aikaa, ja saatiin yksi pikkusisko lisää, tämän siskon isä lähti saadessaan kuulla vauvelin olevan tuloillaan. Lopulta äiti meni naimisiin uuden miehen kanssa, ja saatiin nämä 4 nuorinta pikkusisarusta, mutta tämäkään mies ei ollut sitten äitin luottamuksen arvoinen. Muutettiin pois tämän kotoa, mutta äiti ei halunnut riistää meiltä enää toistamiseen kavereita ja koulua niin jäätiin kuitenkin samalle paikkakunnalle, vaikka äidillä itsellään ei ollut ystäviä oikeastaan lainkaan. Pieni kylä kun on, niin äitiä nimiteltiin ja vieroksuttiin meidän lapsien lukumäärän vuoksi. Äiti on aina yrittänyt viimeiseen asti pitää huolta että meillä olis mahdollisimman samanlainen ja turvattu elämä kuin muillakin ikäisillämme, eikä tunnettais oloamme liian erilaisiks. Onneksi meillä on ollut avuliaita sukulaisia, mutta sellaisen kasvatuksen äiti on saanut että on ollut toisinaan turhan ylpeä, eikä ole aina kyennyt ottamaan apua vastaan vaan halunnut pyrkiä pärjäämään omillaan. Silloin äiti ”laiminlöi” itseään, ei ostanut uusia vaatteita itselleen ennen kuin vanhat kirjaimellisesti kuluivat puhki, ei meikannut, ei käynyt missään iltariennoissa, ei kampaajalla. Lähes 20 vuotta äiti on omistautunut pelkästään meille ja meiden hyvinvoinnille. Äitin on nyt onnistunut kouluttautua, ja sai vakituisen työpaikan vuosi sitten. Ei-niin-hyvän palkan, talolainan ja useamman lapsen elättämisen vaativan rahamäärän takia sitä ei edelleenkään ole hänellä tuhlattavaksi asti. Oon iloinen että äiti saa sen avun jouluisin. Ja tulipa melkoinen avautuminen kyllä nyt.

Avatar

Lapsettomana ja ihan hyvätuloisena antaisin mielelläni rahaa sellaiseen keräykseen, josta menisi rahaa työttömien, pienipalkkaisten tai syrjäytyneiden perheisiin. Ainoa ryhmä, jolle en automaattisesti haluaisi omaa avustustani käyttää, ovat ne vanhemmat, jotka ovat hankkineet lapsensa tietoisella päätöksellä jo opiskeluaikana. Miksi tehdä elämästään vapaaehtoisesti kurjaa? Tätä en kyllä jaksa ymmärtää. Vaikka lapsista pidänkin, itselläni ei käynyt mielessäkään alkaa vähävaraisena opiskelijana huolehtimaan lapsista. Jos lapsia kuitenkin silloin hankkii, en koe, että yhteiskunnan tulisi jakaa normaaleja isompia tukia tällaiseen tilanteeseen, vaan silloin olisi itse selviydyttävä. Mielestäni jokainen lapsi olisi oikeutettu järkeviin vanhempiin, jotka ajattelisivat alusta saakka lapsen etua 🙁 Työttömien lapsille antaisin kuitenkin mielelläni rahaa.

Avatar

Pakko sanoa Lina, että tuo sun kommenttisi osoitti kyllä oman lapsellisuutesi ja mustavalkoisen ajattelutavan. Et halua auttaa perheitä, joissa vanhemmat opiskelee? Millä tavalla se niiden lasten vika on, jos vanhemmat opiskelee? Miten lapset on voineet valita perheen johon syntyvät? Rankaisisit siis lapsia vanhempien valinnoista ja elämäntilanteista, ja vielä jouluna. Huhhuh. Ehkä tosiaan hyvä, ettet ole vielä lapsia tehnyt.

Avatar

Minä en rankaise ketään, ne vanhemmat rankaisevat, jotka tekevät lapsia tilanteeseen, jossa eivät voi heitä elättää…? Mielestäni Suomessa ajatellaan liikaa, että vika on yhteiskunnan, jos itse on voinut vaikuttaa tilanteeseensa… Elämää ei voi suunnitella täysin, mutta siihen pisteeseen kun sen voi tehdä, se on mielestäni jokaisen velvollisuus. Jos tämä on mielestäsi mustavalkoinen ajattelutapa, en voi kuin ihmetellä? Olen kyllä oikein empaattinen ihminen, mutta ajattelen, että itse olen tuleville lapsilleni vastuussa siitä, että he saavat turvatun lapsuuden sikäli, kun voin asioihin vaikuttaa. Enkä koe olevani vastuussa perheellisten opiskelijoiden lasten elatuksesta. Anteeksi vain 🙁

Avatar

Itse en lahjoita kyseiseen keräykseen juurikin, kun en voi tietää, kenelle lahjoitus menee. Itse lahjoittaisin sellaiselle, jonka tiedän rahaa tarvitsevan. Mun mielestä monella (ei kaikilla) se köyhä joulu on itse aiheutettua. On mätkyjä ja ulosottoa. En halua olla tukemassa kenenkään holtitonta rahan käyttöä. En myöskään ymmärrä, että kotihoidontuella eläminen on köyhyyttä. Sehän ei ole mitenkään pakollista. Jos ei kotihoidontuella tule toimeen, pitää mennä töihin. Niin minä ainakin teen.

Avatar

Mun mielestä on mahtavaa että kirjoitat myös aiheista, jotka herättää keskustelua ja jakaa mielipiteitä. Itselleni Hyvä Joulumieli -keräys ei ollut aiemmin tuttu, mutta täällä päin on vuosittain järjestetty Joulupuukeräys. Eli viedään lahja vähävaraisten perheiden lapsille, jotta lapsi saisi jouluna edes yhden lahjan. Innostuin ideasta, mutta keskustelupalstoilta kävi ilmi, että lahjoja annetaan sellaisiin perheisiin, joissa lahjoja on jo muutenkin yllin kyllin eikä rahasta ole tiukkaa. Jossain keskustelussa myös oli että joulun jälkeen jossakin kerhossa oltiin vain ensimmäisille tulijoille jaettu paketteja, koska niitä oli jäänyt yli keräyksestä??

Käytin tänä vuonna veronpalautukset joululahjoihin ja ostin myös kaksi pakettia tuohon Joulupuukeräykseen. Toivoisin kuitenkin että paketit päätyvät perheeseen, joissa niitä oikeasti arvostetaan ja joissa apua kaivataan. Itse kun olen opiskelija niin ei ole varaa joka kuukausi lahjoittaa tiettyä summaa hyväntekeväisyyteen, joten tulee hyvä mieli jos edes näin voi auttaa, mutta harmittaa jos järjestelmässä on vikaa eikä apu mene perille.

Avatar

Myö saatii tänä vuonna se lahjakortti. Ja se todellaki tulee tarpeeseen. Saan minimi äippärahaa ja mieheni on opiskelija ja saa vain opintotukea. Jouduin raskauden takia jättämään opinnot kesken ja tämä joulukuu joudutaan elämään vain mieheni opintotuella. Sosiaalitoimiston mukaan mieheni ja minun tulot ovat liian hyvät, saadaksemme toimeentulotukea, joten meille ei tietenkään sitä myönnetty. Olen itse väkertänyt kaikille sukulaisille pienet joululahjat ja tuo 70e lahjakortti aiotaan käyttää puhtaasti meidän joulun luomiseen.

Avatar

Aivan loistava kirjoitus! Häpeäkseni myönnän, etten ole koskaan kuullutkaan tästä keräyksestä, mutta jatkossa aion osallistua.

Haluisin kommentoida vielä näitä iän ikuisia kommentteja siitä, kuinka lapset kannattaa hankkia kun ns. taloudellinen tilanne sallii. Itsekin kuulin tätä jatkuvasti odottaessani esikoistamme 21-vuotiaana. Kuka meistä voi nykyään hyvällä omalla tunnolla sanoa, että ”taloudellinen tilanteemme on turvattu’? Ihmiset menettävät pitkäaikaisia työpaikkojaan jatkuvasti, sairastuvat vakavasti yms. Toki asioita kannattaa suunnitella, mutta elämä voi yllättää. Hyvin toimeentulevat vanhemmat voivat menettää työpaikkansa tai sairastua, jolloin tulotaso väistämättä tipahtaa. Tällöin sitä saattaisi entiset hyvin toimeentulleetkin olla hyvinkin iloisia tällaisesta lahjakortista. Sääliksi käy ihmisiä, jotka suunnittelevat elämää materiaalisten asioiden perusteella… Ja kateeksi niitä, jotka ovat minua aikaisemmin ymmärtäneet antaa omastaan heille, joille ei muuten joulua tule.

Ihanaa joulun odotusta kaikille ja koetetaan antaa lapsillemme riittävän hyvä joulu eli masut täyteen ja muutama paketti 😉

Avatar

En ole saanut vaikka 2 vuotta olin yh:na, ensin vuoden kotona lapsen kanssa, lapsen isä ei maksa mitään lapsestaan..

Oli tiukka joulu ja käytin kaikki rahani siihen…

En ottaisi nykyään vastaan korttia, eikä tarviskaan.

Tiedän mikä on tiukkaa ja mitä on kun ”tulee toimeen”, niidenkin käsitysten välillä on eri ihmisillä hyvin eri käsitykset.. 😀

Avatar

”me olisimme viimevuonna saaneet tilaisuuden tuohon lahjakorttiin mutta kieltäydyin koska koin perheemme pärjäävän hyvin ilmankin. tänävuonna tilanne aivan toinen, lahjakorttia ei ole tarjottu ja pienen sairaan 3kk poikavauvamme kuukauden lastenklinikalla olon sekä hänelle tehtyjen kahden leikkauksien jälkeen rahat tiukilla.. onneksi meillä on mahdollisuus viettää joulua sukulaisten luona. tänävuonna omien vähäisten varojen takia emme pysty lahjoittamaan mutta ensivuonna toivottavasti toisin! lahjakortit niille ketä niitä oikeasti tarvitsevat! jokainen perhe ansaitsee hyvän joulun!”

Kirjoitit ihan niinkuin olisit ollut minä. Mulle ei ole koskaan tätä tarjottu, mutta tosiaan meilläkin nyt reilu 3kk ikäinen poika ja kaksi leikkausta takana Lastenklinikalla. Ei ole halpaa lystiä todellakaan! Lääkkeisiin menee aivan tuhottomasti rahaa, sekä kontrollikäyteihin ja osastolla vietämme myös kuukauden välein kaksi päivää. Onneksi mies palasi nyt taas töihin, että saadaan maksettua edes pakolliset laskut, lääkkeet ja lainat. Itse vietän päiväni tällä hetkellä äitini luona aika pitkälti ja saan siellä onneksi ilmaisen ruuan. Silti tällä hetkellä pidän tärkeämpänä lahjoittaa rahaa tuohon uuteen Lastensairaalaan, koska tiedän, että palaamme sinne vielä…

Avatar

Joo ei ole halpaa lystiä todellakaan! sekä vielä ne ajomatkat sinne ja parkkikustannukset. lisäksi tuohon vielä, meilläkin on kontrollikäyntejä ollut kuukausittain sinne sekä poikamme sairauden takia hän tarvitsee erityisäidinmaidon korviketta, jota saa vain apteekista. purkki riittää 3-4 päivää ja maksaa abot 35-40e… onneksi tähän saamme pienen kelakorvauksen. minulla mies työtön koska hänet potkittiin firmasta vähän syyttä ulos kun oli vasta koeajalla, poikamme sairaalassa olon aikana. minulla myös vanhempi poika 3v ja katselin tuossa yksipäivä kun hän lelukirjasta merkitsi innoissaan mitä kaikkea toivoo joulupukilta, kyynelhän siinä tälle mammalle tuli kun tiedän ettei meillä ole varaa toteuttaa kun yksi ainoa hänen toiveensa. meillä tulossa vauvalla vielä alkuvuodesta 2014 uusi, toivottavasti viimeinen leikkaus. ja kyllä, minäkin lahjoitin, tosin vain muutaman kympin uuteen lastensairaalahankkeeseen 🙂 koska itse siellä yli kuukauden viettäneenä näin kuinka huonossa kunnossa lasrenklinikka on..

Avatar

Ihme on tapahtunut! Tänään vein juuri taas pojan osastolle yöksi ja minulle soitettiin siinä odotellessa lääkäriä, että postissa tulee tuo lahjakortti! Kyllä meinas itku tulla. En uskonut, että olisin ikinä saanut kyseistä lahjakorttia. Jos ensi vuonna (toivottavasti) on rahatilanne hyvä, niin ajattelin laittaa sen 70 euroa itse tuohon keräykseen kiitollisuudesta. 🙂

Avatar

Ihanaa 🙂 Itse aijon tehdä täysin saman!

Avatar

Kannattaa pitää mielessä, ettei kaikki ei ole niin mustavalkoista. Nimittäin kolaripaikoistakin sanotaan, että ne hiljaisimmat ovat niitä pahimmin loukkaantuneita. Eli ei voida sanoa, että jos ei ole valittanut köyhyyttä, niin se automaattisesti tarkoittaisi puutteettomuutta.

Itse kehottaisin lahjoittamaan suoraan puutteessa olevalle vaikka ostamalla kassillisen ruokaa. Mieltäni lämmitti tässä ketjussa kovin se, että niin moni yhtä lukuun ottamatta oli kieltäytynyt kortista, koska ajatteli löytyvän perheitä, jotka ovat vielä enemmän puutteessa, vaikka olisi tarvinnut korttia itsekin. Hieno ele!!

Avatar

Mistä esim neuvola tietää perheen taloudellisen tilanteen?

Avatar

Todella asiallinen kirjoitus! Samaa juttua oon ihmetellyt minäkin. Itse kans kuullut juttuja siitä miten toisaalla näitä jaetaan vaan suoraa eteenpäin jokaselle kellä on neuvolassa aika. Omassa perheessä juuri nyt tilanne että rahaa ei vaan ole riittävästi ja kyllähän se harmittaa ettei meidän kohdalla ainakaan oo edes tarjottu mahdollisuutta saada kyseistä lahjakorttia ruokakauppaan ja sit toisaalla niitä jaellaan kaikille. Toiset ei tunnu käsittävän että 70e voi olla toisille tosi isokin raha jolla ostaa sitä ruokaa eikä ”jotain pientä kivaa itselle” 🙁

Avatar

Tämä on kyllä totisen totta ! Tuli tässä mieleen, kuinka yksi vuosi eräs lukemani bloggaaja teki oikein postauksen saamaastaan 70e lahjakortistaan ja vieläpä kehuskeli sillä. Ja he kuuluivatkin niihin, jotka eivät oikeasti edes tarvinneet sitä. Pisti kyllä itselle silloin aivan aivan samanlaisen fiiliksen kuin sulle, Eihän tuossa lahjakorttitouhussa ole enää mitään päätä eikä häntää :/

Avatar

Me emme korttia saaneet, vaikka tarve olisi ollut todellinen. Syy miksi ei oli se että paikkakunnallamme se jaetaan vain jos perhe on lastensuojelun tai perhetyön alaisena. Ei riitä se että olemme olleet yli vuoden toimeentulotuen varassa sairastumisen ja työttömyyden vuoksi.

LS:n ja perhetyön asiakas voi olla monesta syystä mutta tulee sellainen olo ettei kortti ole täällä tarkoitettu sellaisille jotka ovat todella pienituloisia mutta kuitenkin tavallisia, ”kunnon” ihmisiä joilla rahattomuus johtuu esim. sairastumisesta tai muusta itsestä riippumattomasta syystä. Täytyykö pienituloisen olla jonkin holhoustahon alainen ennenkuin on ”oikeasti köyhä”.

Tällä hetkellä on paikallisen jaoston päättämisestä kiinni miten ja minne kortit menevät. Paikkakunnalla jossa aiemmin asuimme, niitä vietiin nippu neuvolaan josta sitten halukkaat hakivat, kummemmin kenenkään kyselemättä onko tarve vai ei. Silloin en hakenut kun tarvetta ei ollut, nyt kun taas olisi ei siihen ole mahdollisuutta.>

Kiitos tästä kirjoituksesta. Toivon tosiaan että korteista päättävät menevät itseensä ja miettivät jakamisen perusteita paremmin. Näitä korttejahan ei saa hakea-ne annetaan. Ehkä siitä syystä iso osa menee sellaisille jotka eivät niitä todellisesti tarvitse ja paljon todellisia tarvitsijoita jää ilman.

Avatar

Itsekkin törmännyt tähän samaan, että kun ei ole lastensuojelun asiakas ja itsellä ei ole päihdeongelmaa/-taustaa, niin apua on TODELLA vaikea saada! Vauvan ollessa ihan pieni (viime keväänä) soitin itse lastensuojeluun ja pyysin apua…pyydettiin soittamaan uudestaan, kun olen NIIN väsynyt etten jaksa enää mitään!!

Joitakin vuosia sitten opiskelevana yh:a en päässyt pyynnöstä edes tapaamaan sosiaalityöntekijää, kun tämä ei ollut tapana?! Sen sijaan miesystäväni (silloin, nykyään nuorimman lapseni isä) asioidessa minun jälkeeni kertoi, että hänellä on päihdetausta ja ehdonalaisvalvoja oli neuvonut ottamaan yhteyttä sosiaalitoimeen…sai hän heti puhua sosiaalityöntekijän kanssa ja varatun ajan muutaman viikon päähän!!

Miksi ei voida ennakoida ja tukea perheitä ennen, kun homma on jo ”levinnyt käsiin”?!

Avatar

Kirjoituksesi sai minut miettimään, että jos tällaista mahdollisuutta olisi tarjottu…olisinko sen vastaanottanut ja olenko minä sitten OIKEASTI sen tarpeessa?

Tulin tulokseen, että todennäköisesti olisin avun vastaanottanut. Kirjoituksesi luettuani olisin todennäköisesti potenut huonoa omatuntoa ja ainakin jakanut lahjakortin ystäväni kanssa, jolla on yhtä lailla tiukkaa ja hänellä ei luottotietoja, joten ei osamaksu mahdollisuutta…

Minä olen kahden lapsen kanssa yksin ja tuloina on kodinhoidontuki, asumistuki, lapsilisät, elatusmaksut ja toimeentulotuki. Olen sitä mieltä, että Suomessa näillä tuilla kyllä pärjää, mutta mihinkään ”isompaan” ei ole varaa esim. talvi vaatteet on aika iso investointi ja ne pitäisi hankkia toimeentulotuen perusosalla. Meidän perheessä tämä tarkoittaa sitä, että tilaan jostain osamaksulla ja sitten tilanne onkin aika kinkkinen, kun osamaksuja pitää maksaa sinne ja tänne…korkojen kera tuntuu, että niitä ei saa ikinä maksettua :/ Tämä myös aiheuttaa kierteen siihen, että laskujen maksujen jälkeen rahaa ei jää paljon ja osamaksuihin joutuu turvautumaan taas seuraaviin hankintoihin! Tänä talvena sain HOPE ry:ltä esikoiselle toppavaatteet ja käytettynä sukulaiselta kengät. Täten lahjoitan myös takaisin HOPE:lle meille jo tarpeetonta lasten tavaraa. Nuorimmainen mahtuu ainakin vielä äitiyspakkaus vermeisiin. Itse sain viime talvena tutulta käytetyn takin, johon mahtu raskaus maha..pärjään sillä tämänkin talven, vaikka iso onkin…mahtuupahan alle vaatetta lämmikkeeksi 🙂 Joululahja tilanteemme on myös hallinnassa…olen ostanut ekaluokkalaiselle yhden kalliimman lahjan osamaksulla, koska koulu maailma aiheuttaa myös painetta ja kiusaamista siitä, että kellä on mitäkin laitteita ja vehkeitä…en halua lapseni joutuvan tälläisen kohteeksi!! Lisäksi olen ostanut alesta muutamia 5-10€ lahjoja. Nuorempi lapseni on alle 1v. ja päätin olla ostamatta hänelle mitään, koska hän ei asiasta kuitenkaan vielä ymmärrä ja saa varmaan (toivottavasti!)isovanhemmilta ja kummeilta jotain. Itse ostin omille kummilapsille myös pienet lahjat. Investointina koen myös polttoaine kulut, jotta pääsemme valmiiseen joulu pöytään 200km päähän vanhemmilleni…ja kyllä minulla on auto (hommattu kesällä)! Sen pitäminen on kallista, mutta ”ainoa keino” päästä käymään vanhemmillani ja nuorimman lapseni nähdä isäänsä, joka retkahti takaisin päihteisiin ja sen seurauksena joutui syksyllä vankilaan!

Kyllä sitä ihminen pärjää pienelläkin, kun vaan on tarkka ja mielestäni on pitkälti asenteesta kiinni! Nyt esim. rahaa on n.40€ viikoksi ruokaan (vaipat ja korviketta on, pakkasessakin jotain) ja sillä kyllä pärjää ja ruokin vielä viikonlopun yhden ”ylimääräisen” teininkin, joka on laitoksesta meillä lomilla käymässä 🙂 Onneksi lapsilisät tulee ennen joulua, josta saa bensa rahat ja sitten kodinhoidontuki tuleekin kuun viiminen päivä 🙂

Sosiaalitoimistosta anoin kyllä 50€ perustoimeentulotuen lisäksi joulua varten, mutta tähän ei ollu otettu mitään kantaa…rahaa ei ollut myönnetty eikä mitään muitakaan avustuksia.

Mielestäni on kyllä TODELLA kurjaa, jos perheet ketkä ei aikuisten oikeasti tällaista lahjoitusta tarvisi, niin vastaanottaa sen?! Itsekkin olen esikoisen kanssa yhden joulun viettänyt TODELLA köyhästi ja vieläkin huono mieli tästä. Sillon saatiin seurakunnalta ONNEKSI lapselle kaksi pakettia (pehmolelu ja legoja) ja söimme makaronilaatikkoa. Onneksi lapsi oli sen verran pieni, että ei ole tätä joulua sillee muistellu itselle se jäi kyllä mieleen ja olen edelleen HYVIN kiitollinen seurakunnalle lahjoista!!

Avatar

Musta on kauhea lukea näitä köyhien perheiden kommentteja, ja tajuta kuinka hyvin itsellä asiat on nyt ja oli lapsuudessa. Mutta samalla kriittisenä yhteiskuntatieteilijänä on pakko kommentoida tätä, että tehdään lapsia, kun on huono taloustilanne. Tietysti monet tapaukset ovat yllättäviä, sairaus tai työttömyys sekä lapsen saanti. Mutta kun tulee mieleen ensimmäisen kauden Erilaisista äideistä Eteläniemet. Huono rahatilanne ja silti ”tehdään” lapsia, kun ei ole varaa ehkäisyyn. Kyllä varmasti ehkäisy on halvempaa kuin lapsi. Ja kaiken lisäksi nainen halusi Kelan maksavan hänelle kierukan?

Itse ainakin alan vasta lasten teko hommiin, kun ollaan kummatkin valmistuneet ammattiin sekä taloudellinen tila on vakaa. En halua aiheuttaa lapsilleni yhtään joulua, jolloin ei olisi edes kinkkuun varaan.

Avatar

Toisaalta, lapset ovat tulevia veronmaksajia. He maksavat sinunkin eläkkeesi aikanaan. Ei niitä lapsia aina suunnitella, kenenkä elämä nyt muutenkaan on viimeisen päälle etukäteen ”kaavoitettu”? Nykyään on paljon niitäkin, jotka eivät halua lapsia, kaiketi kuitenkin odottavat, että joku heistäkin huolehtii vanhuuden päivinä?

Joka tapauksessa, aivan upeaa, että nuorissa ihmisissä löytyy näin paljon välittäviä ja empaattisi!a henkilöitä! Niin se on, että hyvä antaa vähästään, paha ei paljostaankaan. Hatunnoto teille kaikille!

Avatar

Kyllä ymmärrän ettei elämä ole ”kaavoitettua”, sanoinkin sen kommentissa. Mutta lehdistä saa lukea, kuinka Vaasassa on nuorilla naisilla buumi tehdä lapsia, jotta mies ei jätä. Ja tietysti pitää tehdä lapsia, ja oikeestaan pitäisi tehdä enemmänkin, Mutta useammin pitäisi miettiä, onko nyt oikea aika itselle. Kuitenkin elämme yhteiskunnassa, jossa pystymme säätelemään tulematta raskaaksi ja jopa voimme saada lapsen, vaikka sen ei olisi pitänyt olla mahdollista, ja se on meille suuri etuoikeus. 🙂

Avatar

Olen samaa mieltä Maijan kanssa. Ihmettelen vaan sitä, että aina, kun jotain tällaista sanoo, leimataan kultainen lusikka suussa syntyneeksi oikeistolaiseksi… Miksi? Mihin ihmisiltä on kadonnut ihan tavalliseen elämänhallintaan liittyvät asiat? 🙁 Tietenkään elämää ei voi suunnitella ja joillakin opiskelijoilla ikäkin tulee vastaan uuden ammatin opiskelun tms. myötä, ja tällöin lasten saaminen on toki aivan ymmärrettävää. Kaksikymppisillä tilanne on kuitenkin vielä toinen, eikä muutaman vuoden odottelu varmaan ole liian pitkä aika kenellekään. (Ns. vahingossa alkunsa saaneet lapset ovat taas toki aina toinen juttu.)

Avatar

Sovimme mieheni kanssa monta kuukautta sitten että ostamme toisillemme 100 euron arvoiset joululahjat. Nyt päätimme että ostamme sittenkin näillä rahoilla 8 kpl 25euron lahjakortteja S-ryhmään, ja lahjoitamme ne vähävaraisille perheille. 25 euroa ei ole 70 euroa, mutta sillä saa kaupasta ainakin laatikot ja rosollin.

Avatar

mistähän näitä lahjakortteja saa kun ei oo koskaan tarjottu vaikka yksinhuoltaja ilman tuloja ollut lapsen syntymästä asti, nyttemmin kolmisen vuotta opiskelija. hirveän iloinen olisin ja ottaisin onnessani vastaan. no opintolainalla joululahjat niinku tähänki asti 🙂

Toisaalta tuo että ”selkeästi hyvätuloinen” ei välttämättä pidä niin paikkaansa. siis ulkonäkö.. kyllä me ainakin lapsen kanssa ollaan ulospäin ihan normi sievissä kamppeissa eikä missään ryysyissä vaikka todellaki köyhyysrajan alapuolella ollu tulot jo yli 5.vuotta. Isovanhemmat ostaa ja kun ei täällä suomessa kuitenkaan kovin helposti ruoatta ja vaatteetta jää, siis kokonaan. ainakaan jos ei ole sotkenut raha-asioitaan.

Avatar

Miksi aina äidit ja lapset lahjanasaajina ?? Kaikenmaailman kehitysmaan naisia ja lapsia avustetaan, miehistä ei puhu kukaan vaikka heillä voi olla yhtä kurjaa.Osallistun itse sitten kun mainitaan miehet ja pojat.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi