Pieni päiväkotilainen

Olipa kerran suloinen pieni vauva, joka yhtäkkiä kasvoi isoksi ja meni päiväkotiin.

Huomenna on se suuri päivä! Tutustumiset on tutustuttu ja huomenna on ensimmäinen päiväkotipäivä. Olin toivonut alunperin, että Ava ei menisi päiväkotiin ennen eskaria, mutta niin ne suunnitelmat muuttuu. Ensin tajusin, että eihän se onnistu, koska sinne asti ei saa tukia, joten päätin, että sitten kun se mahdollinen toinen lapsi täyttää kolme, niin lapset menee päiväkotiin ja minä opiskelemaan. Mun oli tarkoitus olla kotona lasten kanssa niin kauan kuin vain pystyn, ja olen tosi iloinen, että pystyin olemaan Avan kanssa näinkin kauan, mutta nyt piti hyväksyä faktat. Tulevaisuutta pohtiessani, en osannut ajatellakkaan, että blogini lähtisi niin suureen nousukiitoon, että siitä tulisi minulle työ. Niin kuitenkin kävi ja olen nyt kauan yrittänyt sovittaa lapset, kotiäitiyden ja työn yhteen, mutta yhtälö alkaa olla liian raskas. Noah on liian pieni päiväkotiin (ei missään nimessä tämän ikäistä eieieiei), mutta Ava on kuitenkin jo melkein 2,5 -vuotias, joten neidin on aika siirtyä isompiin ympyröihin.

Bepancare2

Tällä hetkellä meidän arki menee niin, että päivän ja illan hoidan lapsia ja yritän väleissä saada jotain tehtyä, päikkäreiden aikaan saan yleensä yhden lyhyen postauksen väsättyä. 22-23 Ava menee nukkumaan, Nomppu aloittaa jokailtaisen rutiininsa ja hyssyttelen häntä aamukolmeen asti. 2-3 maissa Nomppu nukahtaa ja sitten alkaa mun työpäivä, koska ne työt on pakko tehdä joskus. Pääsen yleensä 4-5 maissa nukkumaan ja sitten me herätään 9-10 välillä ja kaikki alkaa alusta. Nyt päiväkodin alettua meidän rytmi tulee toivottavasti muuttumaan. Tämä muutoskausi on ollut tosi raskas, mutta ollaan onnistuttu nyt muuttamaan Avan rytmi päiväkotia varten. Ava menee nukkumaan 8-9 välillä ja herää seitsemän jälkeen. Ava ei ole päiväkodissa joka päivä, vaan osan kuusta ja päivät vaihtelevat meidän aikataulujen mukaan. 8.30 vien Avan päiväkotiin ja haen 16.00. Tuohon aikaan Noah yleensä aina nukkuu, joten saan tehdä rauhassa töitä. Ja vaikka Nomppu olisikin hereillä, niin saan tehtyä töitä paljon enemmän, koska ei mene aikaa siihen, että leikin Avan kanssa, opetan kuivaksi, teen ruokaa ja komennan pois pikkuveljen kimpusta. Päiväkodin ansiosta päästään kaikki nukkumaan heti kun Nomppu vain nukahtaa! Ja toivon, että nyt Nompunkin rytmi vähän muuttuisi, koska meidän on pakko kiskoa hänetkin aamuisin seitsemältä ylös.

Olo tuntuu haikealta, mutta toisaalta olen innoissani. Ava oli niin innoissaan kun käytiin tutustumassa ja hätyytti mua pois vaan koko ajan. Sitten kun piti lähteä niin hän kiljui koko matkan ”eieieieieiiiii, mennään takas”. Ava oppii vihdoin leikkimään muiden kanssa, jakamaan leluja, ottamaan käskyjä vastaan ja toimimaan ryhmässä. Ava on kuitenkin yli kaksivuotias ja tulee pärjäämään hienosti. Ollaan jo melkein kuivia, Ava syö itse ja opettelee pukemaan itse. Päiväkoti varmasti auttaa paljon myös kaikkiin näihin taitoihin. Uskon, että Ava nauttii päiväkodista todella paljon. Jos se ei jostain syystä lähde käyntiin ja Ava reagoi kovin vahvasti, niin sitten jatketaan tolla vanhalla rytmillä ja yritetään keksiä jotain muuta…

Bepancare3

Päiväkotivaatteet on ostettu, mutta nimikoimatta, joten nyt sen homman pariin. Aamulla laitetaan pitkästä aikaa herätyskello päälle ja yritetään ehtiä bussiin. Jännittää ihan älyttömästi ja varmasti tulee itku, mutta kyllä se siitä! Miten teillä on sujunut ensimmäinen päiväkotipäivä? Minkä ikäisenä lapsenne on mennyt päiväkotiin?

Kommentit

44 kommenttia
Avatar

Mun on nyt pakko tarttua tähän. En itsekään yritä vanhempia syyllistää siitä, että pienet viedään hoitoon alle vuoden ikäisinä, mutta onhan siinä nyt hemmetin iso ero, että onko se hoito jotakin, mihin lapsi sopeutuu vai jotakin, mistä hän todella hyötyy. Päivähoitohan palvelee nimenomaan perheitä ja vanhempia, ei monestikaan sitä itse lasta. Alle kaksivuotias ei vielä tarvitse päivähoidolta yhtikäs mitään (jos sivuutetaan erityislapset yms kuntoutukselliset tarpeet) vaan kaiken tarvittavan opin saa kyllä aivan varmasti kotoa. Nimenomaan perheet ja heidän tilanteensa vaativat lapsen hoitoa kodin ulkopuolella ja kyllä ne pienimmätkin siihen sitten sopeutuvat. Se ei kuitenkaan ole sama asia kuin se, että lapsi todella hyötyisi hoidosta tämän ikäisenä yhtään millään tavalla tai etteikö päivähoito olisi pienelle lapselle pirun stressaavaa juurikin tuollaisessa ryhmässä, jossa pieniä on paljon ja hoitajia lähes poikkeuksetta aivan liian vähän (jos hoitajia on lain velvoittama vähimmäismäärä, kuten yleensä on). Pieni lapsi ei millään pysty käsittelemään sellaista määrää sosiaalisia kontakteja ja ympäristön virikkeitä mitä on ryhmässä, johon kuuluu vaikkapa 12 lasta ja kolme aikuista. Pienryhmätoiminta helpottaa tilannetta lähinnä aamuisin hetken aikaa, sillä esim syömiset ja nukkumiset + iltapäivän toiminnot tapahtuvat kuitenkin useimmiten siinä isossa ryhmässä.

En minäkään tahdo ketään vanhempaa valinnoistaan syyttää ja ymmärrän varsin hyvin, että perheillä on tilanteita, joissa lapsi tarvitsee ainakin osittaista hoitoa kotinsa ulkopuolella. On kuitenkin varsin typerää yrittää olla pahoittamatta kenenkään mieltä vakuuttelemalla, että alle vuoden ikäisenkin lapsen päiväkotihoito olisi jotenkin hirveän hieno juttu, josta lapsi ei ole moksiskaan. Kyllä ne lapset tosiaan selviävät ja sopeutuvat, mutta onko se sitten kehitystä tukevaa ja lapselle parasta, se on ihan eri asia. On siis ihan paikallaan, että myös niistä päivähoidon ongelmakohdista puhutaan ihan avoimesti ja myös niille vanhemmille eikä pelätä, että nyt ne kohta syyllistyy voi kamala sentään.

Iltakiukut mielestäni kertoo ihan riittävästi siitä, että päiväkotipäivä on pienelle todellakin raskas ja sen päätteeksi turvallisessa sylissä tekee mieli päästellä stressit ulos ja saada haleja ja rakkautta kotona omilta vanhemmilta. Ei niinä ensimmäisenä päiväkotiviikkoina kannata lapsen elämään muutenkaan ladata kauheasti mitään muuta uutta ja jännittävää, kyllä se päiväkoti on reippaalle ja siitä innostuneellekin lapselle kuitenkin huikean jännä uusi kokemus pitkäksi aikaa.

Ei ollut tarkoitus tosiaan lytätä tai olla pessimistinen vanhempia syyllistävä ilkiö, mutta mielestäni nyt on ihan kohtuullista puhua päivähoidosta ihan suoraan. Harva lapsi sinne menee omasta tarpeestaan, kyllä sinne nimenomaan vanhempien tarpeesta mennään eikä sen takia, että alle kaksivuotias menisi muka oppimaan sosiaalisia taitoja ryhmään, jossa muutkaan ikätoverit ei niitä osaa eikä pysty niitä siten toisilleen opettamaankaan.

Lämmöllä suosittelen esim Keltikangas-Järvistä.

Avatar

Kun Jonttu syntyi niin kuukausi eteenpäin olin jo töissä. En toki kuin n. 3 kertaa viikossa. Pidin sitä vapaa-aikanani ja iskä joutui silloin viettää laatuaikaa poikansa kanssa. N. 8kk iässä aloin tekemään ihan täyspäiväisesti töitä ja palkkasimmekin kotiin hoitajan siksi kuukaudeksi jotta Joonas pääsee päiväkotiin. Päiväkotiin siirtyminen onnistui hyvin ja nyt poikaani ei saa sieltä enää millään pois. Hän täyttää siis kohta jo kaksi. Et hyvin se menee!

Emilia Huttunen

Hienoa että teillä sujui noin hyvin! 🙂

Avatar

Tyttäreni meni vuoden ikäisenä päiväkotiin, koska jatkoin opiskeluja. Kaikki on mennyt alusta asti todella hyvin ja nyt neiti on pian viisivuotias reipas tyttö, joka on päiväkodissa kaikkien kaveri, on luonteeltaan avoin ja reipas sekä osaa käytöstavat. En siis valita, vaikka aluksi tuntui raskaalta jättää toinen hoitoon. 🙂

Emilia Huttunen

Voi ihanaa, tota mäkin toivon 🙂

Avatar

Minulla on kolme lasta ja kaikki ovat menneet ennen 2 ikävuotta päivähoitoon/vuorohoitoon. Kaksi nuorempaa lasta ovat aloittaneet vuorohoidon alle 1v. Itselleni on ollut suuri helpotus (niin oudolta ja kylmältä ku se tuntuu) että lapset ovat hoidossa ja saan levätä.

Henkisesti ja fyysisesti jaksan. Lapset ovat nyt 7,5v,3,5v ja 1,5v. Nuorimmainen aloitti hoidon viime vuoden marraskuussa. Ja työt olen aloittanut kaikkien kohdalla ennen ku lapset ovat 1v täyttäneet. Koen senkin henkireikänä elämääni. Vaikka työaikani ovat 5-14h ja vuorotyötä. Oli päivä jouluaatto tai tavallinen maanantai.

Jotenkin koen että lapseni voi hyvin kun on ympärillä koko ajan tekemistä,ikäistä seuraa yms. Varsinkin kun kaksi viimeistä raskautta olivat tosi rankkoja fyysisesti ja henkisesti jopa, niin se että lapseni saa arkeensa jotain muuta viikon aikana kun se että ollaan sisällä äidin kanssa joka on väsynyt ja kipeä,niin on minulle tärkeää.

Kuitenkaa en ole sitä hiekkalaatikko äitityyppiä eikä minulla ole niin suurta kaveri piiriä joilla olisi lapsia joiden kanssa viettää aikaa että lapsistani tulisi sosiaalisia.

Meillä on aina mennyt ekat tarhapäivät tosi hyvin.

Välillä on jäänyt lapsi itkemään,mutta kuten suurimmalla osalla lapsi lopettaa tämän kun vanhempi häviää näkyvistä.

Eikä meilläkään ollut lapset joka päivä hoidossa ja alle 8h olivat jos olin kotona lepäämässä tai vauvan kanssa.

Emilia Huttunen

On se kyllä tärkeää, että äiti toimii oman jaksamisen mukaan, ei kaikkia ole luotu kotiäitiyteen ja se on ihan hyvä 🙂 ja lapset yleensä viihtyvät hyvin päiväkodissa ja se tekee ihan hyvää 🙂

Avatar

Hyvin se menee <3 Ava on niin reipas. Mut joo, varaudu itkemään.. Mulla pääsi itku kun ekaa kertaa vein E:n jo siinä kohtaa kun annoin hänet hoitotädin syliin.. Ei siinä sit muuta kun kengät jalkaan ja äkkiä pihalle rauhassa itkemään 😀 Tsemppiä, sekä äipälle että pikkumurulle! <3

Emilia Huttunen

Haha voi ei 😀 <3

Avatar

Meillä tyttö alotti 3-vuotiaana päiväkodin.Todella hienosti lähti käyntiin. Ei jääny itkemään ku sinne jäi vaan meni hienosti leikkimään.aluksi päivät oli lyhyitä.hain 12 pois ruoan jälkeen.nyt ollut päiväkodissa 2vuotta.nykyäänkin jos vaan suinkin töistä pääsen ajoissa joskus niin haen jo 12.muuten haen aina klo 14.aamulla menee 7 jälkeen pk:hon.mukavaa päiväkodin alotusta teille.

Emilia Huttunen

Todella hienoa! 🙂

Avatar

Meidän esikoinen Emilya aloitti päikkärissä noin 3,5 v. kun ei vaan enää onnistunut meidän uuden vauvan Auroran kanssa pitää tyttöä tyytyväisenä (koliikkivaihe ja työt pitäs hoitaa). Emilya alotti myöskin osa-aikaisesti kolmena päivänä viikossa 9-15. Ekana päivänä minä taisin olla se joka jännitti ihan kamalasti kun taas tyttö oli ihan innoissaan, kun pääsi leikkimään kavereitten kanssa. Emskulla oli jo valmiiksi tuttuja kavereita päiväkodissa. Tykkää kyllä ihan älyttömästi kun saa paljon aktiviteetteja päivässä, mitä kotona ei pysty pikkuvauvan kanssa tarjoamaan. Uskon, että Avalla tulee olemaan superhauskaa ja kaikki menee toivottavasti hyvin. 🙂 Sulla on muuten ihana blogi ja odotan aina postausta kun kuuta nousevaa:)

Emilia Huttunen

Voi kiitos! :)) Emilya on aivan ihana nimi, uusi tuttavuus mulle! Hienoa että teillä viihdytään päiväkodissa noin hyvin 🙂

Avatar

Jos avalla sattuisi olemaan jotain vaikeuksia sopeutua päiväkotiin, suosittelen lämpimästi perhepäivähoidon kokeilemista, se on yleensä lapselle alkuun sata kertaa helpompaa kuin päiväkoti. Eli jos harkitsette päiväkodista luopumista, jos kaikki ei siis mene hyvin, niin laittakaa ava perhepäivähoitajalle, siihen yleensä sopeutuu paljon helpommin 🙂

Emilia Huttunen

Me harkittiin myös pph:ta, mutta tulin siihen tulokseen että päiväkoti on parempi, koska siellä on monta hoitajaa, joista luultavasti suurin osa on mukavia, kun taas pph:lla jos käy huono tuuri ja se hoitaja onkin vähän susi niin sitten se on siinä.

Emilia Huttunen

Mä olin itse perhepäivähoitajalla ja hän oli aivan ihana ja pidetään edelleen yhteyttä 🙂 Mutta oon kuullut myös tosi huonoja kokemuksia kun niillä ei oo sitä samaa valvontaa kuin päiväkodeissa :/

Avatar

Mun lapset alotti viime syksyl päiväkodin kun mulla alko opiskelut. Esikoinen täytti 3 vuotta samassa kuussa kun päiväkoti alkoi ja nuorimmainen oli 1,9 vuotias. Lapset jäi innoissaan tarhaan eikä kumpikaan jäänyt itkemään mun perään, ite vollotin heti ku ovesta pääsin ulos 😀 Kun kävin hakemassa lapset kotia niin koko kotimatkan ajan kuulu ”Mennäänkö huomenna uudestaan?” Joululoma oli vissiin liian pitkä lasten mieleen, tarhaan olis pitänyt päästä jo parin lomapäivän jälkeen, niin tykästyneet ovat tarha-arkeen 🙂

Emilia Huttunen

Voih <3 😀 lapset on niin ihania! 😀

Avatar

Meillä kaksi lasta ja hoitoon menivät kuopuksen ollessa 1,5v ja esikoinen hiukan alle 3vee. Poika kapinoi lähes koko kevään, mutta nyt syksystä asti on mennyt hyvillä mielin hoitoon. Kuopuksella ei ole koskaan ollut ongelmia hoitoon viemisessä. Uskon että Ava viihtyy ikäistensä seurassa ja voin melkein sanoa et tekee vaan hyvää päästä opettelemaan tuota sosiaalisuutta. Ava saa kavereita, oppii just jakamaan leluja ja ottamaan neuvoja vastaan. Päiväkoti myös opettaa hyväksymään toiset eli mustasukkaisuus saattaa lieventyä kotona… Läheltä erään ainoan lapsen toimintaa seuranneena olen kyllä järkyttynyt. Lapsi on ollut miltei AINA vain aikuisessa seurassa. Ei osaa jakaa lelujaan, ei osaa vieläkään (8v.) leikkiä ikäistensä kanssa, on ujo kuin mikä, istuu aina vain aikuisten seurassa. Lasten seurassa vain komentaa ja suuttuu kun ei mennä hänen pillinsä mukaan ja ärsyyntyy helposti lasten seurassa muutenkin. :/ Itse en missään nimessä halua omista lapsistani samanlaisia!

Emilia Huttunen

Mä olen miettinyt tota samaa, että en kyllä halua meidän lapsista tommosia, oon kans seurannut vierestä muutamaa tommosta tapausta 🙁 Lapsi _tarvitsee_ ikäistään seuraa, jos ei päiväkodista niin vaikka sitten avoimesta pk:sta tai kavereiden lapsista.

Avatar

Meillä kaksi lasta ja hoitoon menivät kuopuksen ollessa 1,5v ja esikoinen hiukan alle 3vee. Poika kapinoi lähes koko kevään, mutta nyt syksystä asti on mennyt hyvillä mielin hoitoon. Kuopuksella ei ole koskaan ollut ongelmia hoitoon viemisessä. Uskon että Ava viihtyy ikäistensä seurassa ja voin melkein sanoa et tekee vaan hyvää päästä opettelemaan tuota sosiaalisuutta. Ava saa kavereita, oppii just jakamaan leluja ja ottamaan neuvoja vastaan. Päiväkoti myös opettaa hyväksymään toiset eli mustasukkaisuus saattaa lieventyä kotona… Läheltä erään ainoan lapsen toimintaa seuranneena olen kyllä järkyttynyt. Lapsi on ollut miltei AINA vain aikuisessa seurassa. Ei osaa jakaa lelujaan, ei osaa vieläkään (8v.) leikkiä ikäistensä kanssa, on ujo kuin mikä, istuu aina vain aikuisten seurassa. Lasten seurassa vain komentaa ja suuttuu kun ei mennä hänen pillinsä mukaan ja ärsyyntyy helposti lasten seurassa muutenkin. Kavereita hänellä ei kovinkaan montaa ole käsittääkseni nyt kun on koulun aloittanut. :/ Itse en missään nimessä halua omista lapsistani samanlaisia!

Avatar

Meillä mölemmat pojat ovat aloittaneet perhepäivähoidosta ja ne on kummallakin alkanut hyvin. Vanhemmalla oli aluksi itkua perääni, mutta rauhottui aina melko nopeasti. Mitä ripeämmin vein ja itse lähdin niin sitä helpompaa se oli. Pienempi sitten taas menee joka päivä iloisena leikkimään kavereiden kanssa, mutta kesän jälkeen kun vaihtui kaverit hoidossa ja tuli pari vahvan persoonan omaavaa poikaa niin Konsta otti hieman takapakkia kuivana olosta, syömisestä, pukemisesta ym. Hyvää tarhapäivää Avalle!

Emilia Huttunen

Toi on kyllä niin totta, että sitä lähtöä ei sais viivytellä,nopea ero on paras 🙂 toivottavasti meillä ei tulis takapakkia! Ava on tosin niin itsetietoinen, että ei kyllä anna kenekään ”pompotella” vaan pistää aina takas…

Avatar

Päiväkoti tekee avalle varmasti hyvää! Alku on aina hankalaa sekä äidille että lapselle mutta kyllä se helpottaa! Zemppiä!:)

Emilia Huttunen

Totta 🙂 Kiitos 🙂

Avatar

Mä en ymmärrä vieläkään tätä ihmisten vauhkoamista lasten viemisestä päivähoitoon. Oli lapsi minkä ikäinen tahansa. Perheitä on yhtämonta erilaista kuin niitä lapsiakin on ja tarpeita on erilaisia. meidän neiti oli 11kk kun aloitti päivähoidon ja hän nauttii niin täysin rinnoin siellä olemisesta. Mulla on opiskelut puolivälissä ja nyt neiti kohta 2,5 vuotias.. sitä mä haluisin kysellä että miksi ava aloittaa heti noin pitkillä päivillä? Voisi sopeutuminenkin olla helpompaa jos ei ihan kokonaisia työpäivän pituisia päiviä joutuisi olemaan:)

Emilia Huttunen

Ihan totta 🙂 Ava aloittaa siksi heti pitkällä kun tää paikka tuli niin nopeasti, ettei ehditty ottaa simmosta kunnon tutustumisjaksoa. Ei Ava tosin nyt oo ihan tota täyttä päivää tässä alussa, mutta melkein 🙂 tunti pari sinne tänne

Avatar

itse työskentelen ryhmäperhepäiväkodissa. Kodinomaisempi paikka kuin päiväkoti. 12 lasta ja 3 hoitajaa, teemme itse aamu ja välipalat ja lämmitämme valmiin ruuan, toki itse leivomme leivät ja valmistamme salaatin. Omahoitaja systeemi toimii meillä niin että jokainen lapsi saa oman hoitajan (jokaisella hoitajalla 4 omaa lasta) hoitaja käy tutustumassa lapseen ja perheeseen ennen hoidon aloittamista, näin hoitaja näkee lapsen omalla ”reviirillään”, ja lapsella joku tuttu kasvo kun alottaa

hoidossa. Toimii loistavasti, itkua on vähemmän kuin ilman tätä systeemiä olevilla lapsilla. Suosittelen ryhmistä alle 3 v lapsille (meillä lapset ovat 1-5 v )päivät ovat rauhallisempia, ei liikaa hälyä, hoitajilla on enemmän aikaa jokaiselle lapselle.Yleensä vanhemmat jotka käyneet tutustumassa meillä ja jossain päiväkodissa ennen hakemusten jättämistä ovat valinneet meidät pk.n sijaan 🙂 Juuri melun ja isojen ryhmien takia !!

T.Ylpeä työstään

Emilia Huttunen

Mä olen myös ollut ryhmiksissä töissä ja se on mun mielestä mahtava systeemi 🙂 Täällä vaan ei valitettavasti oo niitä tarjolla :/

Avatar

Uskon että Ava tulee pärjäämään päiväkodissa hienosti! Niin reipas tyttö kun on! 🙂

Itse olen ollut hoidossa ainoastaan perhepäivähoitajalla, jonne mut on ensin laitettu noin vuoden vanhana. Tulin kuitenkin takaisin kotiin pari vuotiaana kun äiti jäi lomalle siskoni synnyttyä. Päiväkotiin olen päässyt tutustumaan vähän eri näkökulmasta kun yläasteella pääsin sinne työharjoitteluun 🙂 muutama kaksivuotias meidänkin ryhmässä oli, ja hienosti he pärjäsivät muiden joukossa! Erityishuomiota toki saivat ainakin minun osalta! 🙂

Hurjasti tsemppiä vielä! Taitaa äitiä jännittää enemmän kuin itse päiväkotilaista! 🙂

Emilia Huttunen

Se on kyllä niin totta että se on vaan äiti ja isi kun jännittää 😀 Ava meni niin reippaasti leikkimään että huh huh! 🙂

Avatar

Liam aloitti päiväkodin syksyllä ollessaan 1,5v. Mä olisin kovasti halunnu olla pidempään kotona mutta pääsin opiskelemaan uutta alaa. Aluksi oli ihan kamalaa ajatella että toinen viettää suurimman osan ajasta jossain muualla kun minun kanssa, mutta Liam otti päiväkodin aloittamisen niin hyvin ettei oo missään vaiheessa ”kaduttanut” tää valinta. Harvoin on päiviä jolloin Limppu olisi kuutta tuntia pidempään päiväkodissa, yleensä päivät on 9-14.30 mittaisia. Liam on oppinut päiväkodissa niin paljon mm. Puhe kehittynyt, joka päivä omatoimisempi, oppinut leikkimään ja saa ikäistään seuraa. Pääsee päivittäin ulkoilemaan ja leikkimään kivoilla päiväkodin leluilla ja tosiaan tuon ikäiselle kaverit on tosi tärkeässä roolissa vaikka kuvittelin ensin että n. Alle 3-vuotias ei tajua ollenkaan mitä on kaverit 😀 mutta siis ihan älyttömän hyvin mennyt meillä päiväkodin aloitus 🙂 toivottavasti teilläkin 🙂

Emilia Huttunen

Ihanaa kuulla että teillä on mennyt noin hyvin! 🙂 tosi samoja ajatuksia kuin mulla 🙂 Ja Ava kans kyllä ihan selkeesti kaipaa kavereita!

Avatar

Meillä esikoinen aloitti aikanaan päiväkodissa 1 v. täytettyään ja hyvin meni kaikki (nyt hän on 5 v.). Toinen lapsi aloitti 1 v 2 kk iässä ja hienosti on mennyt hänelläkin. Tärkeänä olen kokenut sen, että hoitajat eivät vaihdu, vaan päiväkodissa on odottamassa tutut aikuiset.

Emilia Huttunen

Hoitajien vaihtuvuus on mullekkin tärkeää, tietenkin sairastumisia tulee, mutta onneksi on monta hoitajaa niin on aina ainakin sitten osa tuttuja 🙂

Avatar

Ei lihan syönnin lopettaminen auta ilmaston ylikuormittumiseen, lihaa tuotetaan vaikkei sitä enää moni söisikään koska einesteollisuus sitä tarvitsee, kalaa voi syödä paljon jos on isopalkkainen mutta ei pienituloinen usein pysty ostamaan hyvää ja tuoretta kotimaista kalaa. Norjalainen lohifilee käy Kiinassa asti ennen kuin se tulee tänne Suomeen, haju on ollut joskus tyrmäävä kun avaa paketin kotona vaikka myyntiaikaa olisikin vielä jäljellä.

Emilia Huttunen

En mä sitä ilmaston takia teekkään 😀

Avatar

Olen päiväkodin pienten ryhmässä töissä ja meillä vilistää 12 alle 3-vuotiasta. Nuorimmat ovat tulleet hoitoon ennen kävelyikää, eikä siinä ole mitään erikoista, vaikka joku joskus aiheesta yrittääkin syyllistää. Lapset pärjäävät päiväkodissa äärimmäisen hienosti, vaikka olisivat kuinka pieniä. Kotona sen sijaan voi tulla yllätyksiä. Tiedän tapauksia, joissa kotona saadaan hirveitä raivareita sosiaalisesti väsyttävän päiväkodin jälkeen tai vaikkapa taannutaan taas pikkuvauva-asteelle, kun onkin vaikea päättää, onko tarpeeksi iso päiväkotiin ja tarpeeksi pieni äidin ja isin vauvaksi. Reaktioita tulee aivan varmasti, mutta helpommaksi päivähoidon aloittaminen ei muutu Avan kasvaessakaan. Niimpä viestini on, että pitäkää pintanne päivähoidon alettua, vaikka lapsi karjuisi kuin henkensä hädässä, ettei halua jäädä hoitoon, tai vaikka sieltä lähtiessä luvassa olisi vain ilta täynnä itkupotkuraivareita. Se tasaantuu aivan varmasti, eikä ainakaan minun urallani ole yksikään lapsi itkenyt kolmea minuuttia pitenpään aamuitkujaan päiväkotiin jäädessä. Se on hankalaa, mutta koettakaa itse pysyä vahvoina. Muutoin viestitte lapselle, että päivähoidossa todella on jotakin vikaa eikä sinne kannatakaan jäädä. Tsemppiä! Ja ihana blogi sulla, luen joka päivä! 🙂

Emilia Huttunen

Kiitos vinkeistä! 🙂 Sitä huutoa on niin helppo kuunnella kotona, mutta ajatus huutavan lapsen hoitoon jättämisestä tuntuu niin kauheelta, vaikka tietää että se kyllä loppuu pian 😀 onneksi ei vielä ainakaan oo tullut itkuja 🙂

Avatar

Hei!

Varmasti päiväkotiin siirtyminen menee hyvin. Vaikka Aava aluksi voisi reagoida negatiiviseen suuntaa, suosittelen kuitenkin pitkäjänteisyyttä. Se rytmi varmasti muuttuu niin kuin olet toivonut. Tsemppiä!

Emilia Huttunen

Toivottavasti 🙂 Kiitos! 🙂

Avatar

Ja vielä lisäksi edelliseen… Olen itsekin lto: Na päiväkodissa töissä ja kyllä ihan normaali päiväkodissakin pienten ryhmissä voi olla rauhallista kun toimitaan pienryhmissä ja porrastetusti, kun ylempänä oli suositeltu ryhmistä 🙂 kerro sitten kuinka Avan päiväkoti on lähtenyt sujumaan. 🙂

Emilia Huttunen

Ihan totta, suurimmassa osassa päiväkodeista on joka päivä pari tuntia toimintaa pienryhmissä ja se aktiviteetti vaihtelee päivän mukaan 🙂

Avatar

Minusta aika myöhään menee pieni nukkumaan, jos vasta klo 22 – 23. Monelta päiväkotiaamut teillä alkaa? Itelläni ei siis lapsia, mutta kyllä mä ne jo 20 – 21 laittelisin nukkumaan. Ellei toiveena ole, että nukkuvat aamulla myöhään. Tarpeeksi unta palleroisille!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä