Meidän safkaa

Bepancare2

Bepancare3

messuu 006

Lihapullia ja kasviksia, kaveriksi raejuustoa. Mä syön yleensä pelkkiä kasviksia, mutta nyt sorruin ottamaan vähäsen perunaa kun ne tuoksui niin hyvältä. Lihapullat ihan perusohjeella, kananmunaa, korppujauhoa ja sipulia, sekä mausteita. Porkkanat on höyrytetty, ne maistuu aivan uskomattoman paljon paremmilta kun höyryttää. Kannattaa kokeilla jos yleensä keitätte! Lihana ehdottomasti naudan jauhelihaa, ei missään nimessä sikanautaa, se on niin rasvasta. Mä yritän vähentää lihan syöntiä ja oon siirtynyt nyt pääosin kanaan ja kalaan, joten yritetään vaihtaa nyt jauhelihakin broilerin jauhelihaan. Jos lukijoissani on kasvissyöjiä niin saisi mielellään ehdottaa maukkaita kasvisruokia!

Kommentit

45 kommenttia
Avatar

ÄLÄ MITÄÄN! 😀 tein yks päivä pitkästä aikaa lihapullia ja heitin omasta mielestäni sinne hirveesti mausteita mut loppujen lopuks ne ei maistunut _miltään_! 😀 Ens kerralla siis viel sekaan toi sipulikeittopussi, kaikki joille oon puhunu käyttää sitä maisteena 🙂

Avatar

Me oltiin n. Pari vuotta ilman punaista lihaa. Käytettiin vaan kaikessa ruuassa broilerin jauhelihaa. Lihapulliin, makaronilaatikkoon, bolognesekastikkeeseen… ihan normaalisti. 🙂

Emilia Huttunen

Pitää kyllä alkaa ostaa sitä! 🙂

Avatar

Avocado pasta! Nam mitä herkkuu ♡

Emilia Huttunen

En ookkaan ikinä kokeillut! 🙂

Avatar

Ootko kokeillu tehdä soijarouheesta juttuja? Itse tykkään tehdä esim soijarouhepihvejä,kastiketta ja keittoa! Hyvää,halpaa ja terveellistä.

Avatar

Soijarouhe on ihan hyvä juttu, jos vaan vatsa kestää. Sillä voi korvata jauhelihan osittain tai vaikka kokonaan esim makaroonilaatikossa. Mutta tosiaa, ei sovi kaikkien vatsalle.

Emilia Huttunen

En oo ikinä kokeillut! Pitää varmaan testata 🙂

Avatar

Netistä löytyy vielä älyttömän hyviä ohjeita!

Emilia Huttunen

Pitää yrittää googlailla 🙂

Avatar

Proteiini lihapullat on myös hyviä, ne tehdään maitorahkaan ja on tosi herkullisia.. googlettamalla löytää paljon hyviä reseptejä 🙂

Emilia Huttunen

Oi kuulostaa hyvältä! 🙂

Avatar

Kannattaa muistaa, että elimistön pitää saada päivittäin tarpeeksi sekä eläin- että kasvirasvoja, muuten kroppa alkaa varastoida niitä! Eli ei kannata lihaa täysin hylätä. 🙂 (jos on aikaa, kannattaa katsoa mm. tämä: http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/rasvainen_kupla_49385.html#media=49394 )

Ja pakko muuten sanoa, kun tuolla ylempänä mainittiin soijarouhe, että sille on yllättävän moni allerginen/yliherkkä, varsinkin lapsista, joten kannattaa olla varovainen (nimim. kokemusta on, valitettavasti..)

Kiitos kovasti blogista, tsemppiä päiväkodin suhteen ja mukavaa uutta viikkoa :]

terv. Marika

Emilia Huttunen

Joo ei olla kokonaan hylätty rasvaa, mutta vältetään rasvasta ruokaa, koska voidaan paljon huonommin kun syödään simmosta :/ Mutta onneksi hyviä rasvoja saa monesta terveellisestä ruoka-aineesta 🙂

Avatar

Itse olen ollut 2 ja puoli vuotta ilman punaista lihaa hyvin on pärjännyt. Kasvissosekeitto ja kasvispihvit on tosi hyviä.

Emilia Huttunen

Oi, pitääkin tehdä pitkästä aikaa kasvissosekeittoa!

Avatar

Kylläpäs nyt alko tekemään mieli ruokaa, ja noita lihapullia! 😀 Ei pitäis lueskella blogeja töissä näin lounasajan tiimoilla.. 🙂 P.S. Täälläkin yritetään vältellä/vähentää perunan syöntiä.

Emilia Huttunen

Haha voi ei! 😀

Avatar

Millä maustat lihapullat? Viimeksi kun itse tein lihapullia niin maistui ihan räältä. Varmaan huonot mausteet.

Emilia Huttunen

Laitetaan yleensä sipulikeittopussi, paljon sallisen jauhelihamaustetta (se on niin parasta), mustapippuria, valkopippuria ja valkosipulia 🙂 niihin saa laittaa aika reilusti mausteita ku jotenkin se maku aina tuntuu katoavan!

Avatar

Suosittelen ehdottomasti täytettyjä paprikoita, kesäkurpitsaveneitä tai (salaatinlehti)tortilloita: jokainen voi valita haluamansa täytteet, jos topias vaikka haluaa jauhelihaa ja sinä et. Täytetyissä paprikoissa ja kesäkurpitsaveneissä on sama idea: halkaistaan puoliksi, tyhjennetään sisältä siemenet yms pois ja laitetaan halutut täytteet. Esim. täysjyväriisi, kesäkurpitsa, höyrytetty porkkana, herkkusienet, tonnikala…….jne sopivat mainiosti täytteiksi. Noihin oikeastaan sopii mikä tahansa mitä nyt tahtoo laittaa. Salaatinlehtitortilloissa tortilla kootaan vapaavalintaisilla täytteillä salaatinlehteen – säästytään hiilareilta!

Kasvispyöryköissä on kauhea työ, mutta jos löytyy kotoa yleiskone/tehosekoitin niin homma puolittuu ja hyviä tulee 🙂

Kasvislasagne on ihan älyttömän hyvää, muttei taida olla kovin kevyttä. Bongasin ohjeen rainbow:n täysjyvälasagnelevypakkauksen takaa ja kokeilin joskus ja sille tielle jäin.

Emilia Huttunen

Toi tortilla kuulosti tosi mielenkiintoselta, kiitos kaikista vinkeistä! 🙂

Avatar

Meillä syödään paljon kasvisruokia mm. linssikeittoa, tofuwokkia, kasvissosekeittoa, pinaattilättyjä, tofukastiketta ym. Suosittelen tutustumaan monipuoliseen ja terveelliseen tofuun 🙂 Meillä poika syö kasvisruokaa myös hyvällä ruokahalulla, syödään lihaa vain pari kertaa viikossa.

Emilia Huttunen

Tofu kuulostaa jotenkin niin pelottavalta! 😀 pitäisi varmaan tutustua 😉

Avatar

Minä en tarkoituksella vähennä lihan syöntiä, mutta välillä tulee totaalinen ällötys ettei vaan pysty. Yllätyin kuinka hyvää oli apetitin pakaste kasvissosekeitto. suosittelen!

Emilia Huttunen

Mä ostin tota keittoa pari viikkoa takaperin ja mun mielestä se oli ihan kauheeta kuraa! 😀 huomaa taas kuinka erilaiset maut voi olla ihmisillä 🙂

Avatar

Mitä toi höyryttäminen tarkottaa…? 😀

Avatar

Höyryttämiseen tarvitaan esimerkiksi kerroskattila; sellainen kattiloiden ”torni”. Alimmaiseksi siihen hellan levyn päälle laitetaan kattilassa vettä ja vaikka perunat siihen tavalliseen tapaan kiehumaan. Seuraavaksi kasataan torniin kattila, jonka pohja on täynnä reikiä. Tähän reiälliseen asiaan voi laittaa vaikka nyt nuo porkkanat kypsymään samalla energialla, perunakattilasta tulevan höyryn voimalla. Kansi koko komeudellaan päälle ja kaksi kaunista valmistuu yhdellä iskulla! Usein noissa kerroskattiloissa on myös se umpinainen osa, jossa voi vesihauteessa keittää vaikka maitopohjaisen puuron.

Ainakin joskus höyrytykseen myytiin myös metallista ”verkkopusseja” ja ”häkkyröitä”. Idea näissä siis sama: kiehuvan veden pinnan yläpuolella, kannen alla lämmössä kypsyttäminen.

Höyryttämisen etuna on ravintorikkaampi ruoka, kun vitamiinit ei keitettäessä liukene keitinveteen.

Emilia Huttunen

Kiitos kattavasta vastauksesta! 🙂 Meillä ei ole höyrytyskattilaa, joten höyrytettiin laittamalla siivilä tavallisen kattilan päälle ja siihen kansi 🙂

Avatar

ostan yleensä semmosta rouhetta (http://www.quorn.fi/)ja kasvispullia 😀

Emilia Huttunen

Pitää tutustua! 🙂

Avatar

pakko antaa vinkki kun tää kapistus on meillä ollut hurjassa käytössä! Elikkäs jos tykkäätte syyä savukalaa, sehän on hirveän kallista ostaa kaupasta, niin panostakaa helppoon ja superkätevään sähkösavustimeen! Meille se eksyi vahiingossa 50e ukon mukana, mutta käytössä ollut ihan sikana! Kaupasta saa välillä tosi edullisesti normilohta jonka saa helposti savustettuu partsilla tossa pöntössä 🙂 lohisalaatit, lohileivät, savusiikakeitto ja mun kesän suokikki savustettu lohi ja uudet perunat 🙂 oho tulipas pitkä sepustus xd

Avatar

Suosittelen kans kokeilemaan quornia! Etenkin kuutiot muistuttaa sekä maultaan että olomuodoltaan broileria niin paljon, et hämää lihansyöjiäkin (kokeiltu on). Rouhekin on tosi hyvää, sillä voi ainakin oman kokemuksen perusteella ihan suoraan korvata jauhelihan vaikka lihapullissa tai makaronilaatikossa. En syö kanaa tai punaista lihaa, ja oon tykänny quornista tosi paljon. Soijatuotteet ja tofu voi vaatia alkuun vähän totuttelua mut niistäkin saa loihdittua vaikka mitä 🙂 Ja kasvissosekeitoista on kiva kehitellä erilaisia variaatioita. Sosekeitostahan ei kauheesti saa proteiinia (tai no riippuu vähän mitä kaikkee siihen keksii laittaa), onneks on raejuusto!

Tajusin vasta, et quornin sivuilta löytyy vaikka mitä reseptejä, pitääpä itekin kokeilla! 😉 http://www.quorn.fi/reseptit

Avatar

peruna on kasvis.

😉

Avatar

Mun sisko on kasvisruokailija, ja mä ite rakastan sen tekemiä kasvispöperöitä, ja sain joululahjaksi siskoiltani reseptivihkon mihin he on kirjottanu mulle ohjeita. Laitan sulle tähän pari kasvisruoka ohjetta mitä sieltä löytyy 🙂

Mustapapukastike:

1 prk GoGreen-mustapapuja

1 Laakerinlehti

1 Sipuli

1 Punainen paprika

n. 500g tomaattimurskaa

3-4 V.sipulin kynttä

Juustokuminaa

Korianteria

Suolaa/Kasvisliemikuutio

Mustapippuri

Huuhtele pavut, ja laita ne pannulle, lisää tomaattimurska ja muut ainekset, anna porista miedolla lämmöllä 5-10min.

Intialaistyylinen kastike:

Puolikas kesäkurpitsa

n. 2cm inkivääriä

2-3 V.sipulinkynttä

1-2 paprikaa (kelt ja pun)

Öljyä

Sipulia oman maun mukaan

Soijasuikaleita (tai vaihtoehtoisesti kanaa)

Tomaatti pyrettä

1prk kookoskermaa

Garam masalaa

Kurkumaa

Suolaa

Limeä

Keitä soijasuikaleita vedessä, jossa on kana- tai kasvisliemikuutio n. 10min

Kuumenna öljy pannulla, lisää sipuli, raastettu inkivääri, v-sipuli, kesäkurpitsa ja garam masala. Kun kesäkurpitsa on hieman pehmentynyt lisää soijasuikaleet.

Puserra joukkoon tomaattipyre ja kookos kerma, sekoita.

Lisää viimeiseksi loput mausteet ja suikaloitu paprika.

Anna hautua hetki, ja tarjoa riisin tai quinoan kera. (myös tuore pinaatti sopii)

Purista aterian päälle vähän limen mehua.

Mausteinen parsakaali

1 parsakaali

1rkl punaviinietikkaa

Suolaa + sokeria

1dl cashew pähkinöitä

1tl juustokuminan siemeniä

3 V.siplulin kynttä

Kuivattua chiliä

– Anna parsakaalin kukintojen tekeytyä yön yli jääkaapissa (1-2h huoneen lämmössä) punaviinietikassa

– Paista pähkinät pannulla, lisää mausteet ja v-sipuli.

3. Sekoita ja nauti (tai tarjoa lisukkeena)

Tässä ois nyt pari, toivottavasti kelpaa 🙂

Avatar

Hei, mä olen ollut kasvissyöjä 14v. asti eli 12 vuotta ja arvot parempia kun monilla lihansyöjillä, joten varmasti saa kasvisruoasta kaiken tarvittavan, vaikka en syö kalaa, kanaa enkä pun.lihaa. Joten ei hätää 🙂 Mä en vaa koskaan ole pitänyt lihasta 🙂 enkä ole kanssa tofua ikinä ymmärtänyt ..makuasioita. Käytän oaljon go greenin juttuja, edullisia helppoja lisätä eri ruokiin mm. Kikherneitä, papuja, linssejä. Soijarouhe kans hyväbkun maustaa kunnolla. Erilaiset munakkaat on kans mun suosikkeja, oma tekemät kasvispihvit, salaatit. Melkein kaikista ruoista voi tehdä kasvisversion. 🙂 ja pähkinät on kans nam. Tomaattikeitto kans ihanaa ja tykkään tomaattikastikkeessaolevista pavuista.. Joten varmasti löytyy paljon mieleisiä vaihtoehtoja. Meille tulossa vauva ja sekin varmasti oppii syömään niin kasvis- kuin liharuokiakin. Nytkin tehdään kahdet ruoat miehelle ja mulle omat, vaikka hyvin on oppinut hänkin syömään kasviksia mun kanssa ja ei oo mikään ongelma koskaan ollut 🙂 ja hei uunijuureksetbataatilla jne. On ihania. 🙂 ja pinaattipasta.. saa pakasteestakin kätevästi pinaattia 🙂 eikun kokeilun iloa ja infoa mitä olet kokeillut ja mitä pitänyt. 🙂

Avatar

onpa kiva lukea täältä myös joitain ruokaohjeita. suosittelen myös lihapullia tekemään kermaviilistä..jep eli vain naudan jauhelihapaketti, kermaviili ja mausteet..ja on muute hyvää just keitettyjen kasvisten kanssa.ollaan ite tuota ohjetta käytetty ihan sen takia kun meidän esikoinen on allerginen kananmunalle. 🙂 mutta laita vaan lissää ruokaohjeitakin 😉

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä