Apua pannukakun kanssa?

Mähän olen tällä Olympus OM-D E-M10 :llä käyttänyt lähes yksinään 45mm F1.8 objektiivia, mutta nyt olen alkanut harjoitella myös tämän 14-42mm F3.5 Pancake Zoomin käyttöä ja ihastuin siihen! Kaikki edellisen postauksen kuvat on otettu tällä objektiivilla, mutta koska tämän kanssa pitää säätää tietenkin kaikki vähän eri tavalla kuin olen tottunut, on mulla tässä vielä opettelemista. Harjoittelen nyt vielä lisää tämän käyttöä ja tulen treenailtuani näyttämään lisää kuvia, mutta kun teidän joukossa on kuitenkin aika paljon kamerataitureita niin halusin kysyä teiltä neuvoja!

Onko jollain kokemusta juuri näistä tai vastaavista objektiiveista? Milloin teidän mielestänne tällainen Pancake Zoom olisi erityisesti paikallaan? Miten siitä saisi kaiken irti? Jos joku sattuu tietämään vaikka jonkin hyvän tutorialin niin linkatkaahan mulle! Mitä objektiivia te itse käytätte mieluiten?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentit

4 kommenttia
Avatar

Pannukakkuobjektiivi tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että objektiivi on pienikokoisempi, kuin normaali ja siten helpompi kuljettaa mukana. Polttoväli taas tuossa objektiivissa vastaa croppiketroimen vuoksi täyskennon 28-84mm objetiivia, eli vanhan nikonisi 18-55 objektiivia. Aukotkin tuossa näyttävät olevan samat, eli laajakulmapäässä saat 3.5 aukon ja maksimiksi zoomattuna 5.6 aukon. Aikalailla sama kuin tavallinen Nikon/Canon kittiobjetiivi siis. Kuvanlaatu tosin voi olla parempi, mutta epäilen ettei mitään suurta muutosta, sillä tuo objetiivi on samaa tai hieman kalliimpaa hintaluokkaa kuin ”tavallisten” järkkäreiden kittizoomit.

Avatar

Minusta tuo on parhaimmillaan nimenomaan yleisobjektiivina, saa näppärästi maisemakuvia ja toisaalta zoomailtua tarvittaessa lähemmäs. Sisäkuvauksessa ja yksityiskohdissa 45mm on parempi, kun sisällä harvoin on riittävän valoisaa, että tuolla saisi todella hyviä kuvia. En tiedä sitten, mitä hyötyä siitä on, että se on pannukakku -mallisena. Ehkä se, että se on vielä näppärämmän kokoinen? Ja ehkä vähän kehitetympi versio (?) tuosta perusobjektiivista, joka mulla on.

Huono puoli verraten siihen 45mm objektiiviin on tuo liukuva aukon koko, joka tietysti tuo omat haasteensa kuvaamiseen. Hämärässä tuolla on huono zoomailla yhtään mihinkään, koska laatu menee helposti huonoksi, kun pitää aukon pienentyessä laittaa iso-arvoa suuremmaksi/suljinaikaa pidemmäksi…

Tykkään kyllä tuollaisesta zoomiobjektiivista tosi paljon. Minusta se on niin näppärä, kun ei tarvi kameran kanssa liikkua ollenkaan niin paljon eikä tarvi sitä rajailua harrastaa tietokoneella yhtä paljon. Kiinteillä (niinku tuo 45mm) on monesti parempi kuvanlaatu ja niillä pärjää hämärässäkin, joten sellainen on mulla nyt hankintalistalla. (:

Avatar

Mä kiirehdin heti antamaan vinkkejä pannariin -hahhaa! 😀 ..tähän en osaa sanoa yhtään mitään 🙁

Avatar

Siis eikö tuo ole melko ”perus” objektiivi? Tai siis ainakin muistaakseni suurimmassa osassa järkkäreissä on 18-55mm kittiobu. Omassa järkkärissäni on 18-70mm F3,5-5,6 kitti, ja se on kyllä ollut parhaimmistoa peruskuvailuun. Toki sitten erikseen on superzoomit ja laajakulmat jne. Paria 50mm 85mm yms obua olen kokeillut, mutta olen aina kokenut sen jotenkin hankalaksi, että objektiivin pyörittämisen sijasta joudun itse kävelemään lähemmäs tai kauemmas kohdetta. En tiedä onko tästä kommentista sinulle mitään hyötyä, mutta itse koen tuon sinun pannukakkusi ihan perus objektiiviksi, jolla voi kuvata niin maisemia, muotokuvia kuin kukkakuviakin. Tuo on minun silmään sellainen arkiobu 😀 kamala kuinka huonosti selitän, mutta menköön…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä