Hormonikierukka – Miltä se oikeasti tuntuu?

Sisältää osittain melko yksityiskohtaista kuvailua naisen anatomiasta, joten jos olet hirveän herkkä (tai tiukkapipoinen), jätä väliin 🙂

Nompun syntymän jälkeen pähkäilin ehkäisyä jonkin aikaa, mutta aika helposti päädyin hormonikierukkaan. Mielestäni se vain vaikutti parhaalta vaihtoehdolta. Helppo, halpa ja kätevä. Jälkitarkastuksessa sain reseptin, jonka kävin sitten noutamassa ja ekojen menkkojen tultua soitin neuvolaan ja kävin laitattamassa kierukan.

Ehkäisyä miettiessä jätin e-pillerit pois laskuista, koska luotto oli vähän mennyt sattuneesta syystä ja lisäksi koin ne liian hankaliksi ja hintaviksi. Hormonikierukan lisäksi mietin ehkäisyrengasta, -ruisketta ja -kapselia, mutta loppujen lopuksi mikään niistä ei tuntunut omalta. Kapseli kuitenkin tuntuu olevan aika samanlainen kuin hormonikierukka, sillä ystävälläni on kapseli ja oireemme ovat menneet pelottavan synkronoidusti koko tämän lähes 1,5 vuotta.

Hormonikierukka maksoi muistaakseni noin 160 euroa ja etenkin jos on minimiäitiyspäivärahalla, kuten allekirjoittanut oli, niin onhan se kertasijoituksena suuri. Mutta jos mietit, että kierukka kestää 5 vuotta, niin hintaa tulee noin 2,67 euroa kuukaudessa. Mulle taisi äitini maksaa loppujen lopuksi hormonikierukan. En ole nyt ihan varma, puhetta siitä ainakin oli! Ehkäisyä miettiessä sanoin äidille, että hormonikierukka vaan on niin kallis meidän sen hetkiseen budjettiin ja äiti sanoi maksavansa mulle ehkäisyn vaikka loppuelämäksi, jos se tarkoittaa sitä, ettei tarvitse enää katsoa mun oksentamista ja kärsimistä 😀

Hormonikierukan laittamista pelkäsin aivan hirveästi. Vielä odotushuoneessa näpyttelin sormet valkoisina Facebook -ryhmään fiiliksiäni ja mietin onko jo liian myöhäistä paeta. Olin kuullut monelta, ettei se satu yhtään, mutta vielä useammalta kuulin kauhutarinoita kaikesta kivusta ja verestä. Ennen hormonikierukan laittoa tehtiin ihan normaali sisätutkimus, jonka kaikki varmasti tietää olevan aika epämukava, etenkin sen ”ankannokan” kohdalla. Tämän jälkeen se tuttu muovinen ankannokka vaihdettiin samanlaiseen, mutta metalliseen. Kierukan laittaminen muistutti oikeastaan todella paljon papa-koetta ja tuntuikin vähän samalta. Pahin osa oli ankannokan asettaminen, metallinen oli vielä paaaaljon epämukavampi kuin se muovinen. Kierukan itsensä laittaminen sen sijaan tuntui vain vihlaisuna kohdunsuulla. Papa-koe sattuu mielestäni paljon enemmän kuin kierukan asettaminen paikoilleen. Se on todellakin se levitys, mikä siinä on pahinta.

Kierukan ottamisen jälkeen verta tuli muistaakseni pari päivää vähän normimenkkoja lievemmin. Muistini alkaa toki olla jo vähän hämärä näin pitkän ajan jälkeen, mutta suurin piirtein muistan päiviä! Muutaman päivän jälkeen vuoto vähentyi sellaiseksi pieneksi tiputteluksi, eikä kivutkaan kestäneet kuin pari päivää. Silloinkaan kivut eivät mielestäni olleet menkkakipuja kummempia. Mulla tosin on ollut aivan järkyttävän kivuliaat menkat, joten mittarini voi olla vähän väärentynyt. Vuoto lakkasi mielestäni noin viikon jälkeen pariksi päiväksi, mutta sen jälkeen tiputtelu taas jatkui ja pieniä kipuja tuli satunnaisesti. Vuodon pituus väheni koko ajan ja vuodottomat välit pitenivät. En sanoisi näitä mitenkään menkoiksi, yhtäkään kierukan jälkeen tullutta vuotoa tai kipua ei voi verrata menkkakipuihin.

Ensimmäiset puoli vuotta oli kuitenkin todella ärsyttävää. Pientä tiputtelua tuli mielestäni aivan koko ajan. Juuri kun se loppui, se alkoikin jo taas alusta. Siihen kuitenkin tottui aika hyvin, eikä kipuja tullut niin paljon, että olisi tarvinnut särkylääkettä. Kivut olivat enemmänkin sellaista todella satunnaista nipistelyä, että aina välillä noin tunnin ajan nipisteli. Ja sitten taas välillä nipisteli muutaman päivän ajan ehkä viisi kertaa päivässä. Kuitenkin kun menkkakivut olivat jo ehtineet unohtua niin kaikki tämä ärsytti ihan hirveästi. Nyt tajuan, että olen valittanut ihan turhasta, koska ilman kierukkaa olisin joutunut kärsimään paljon paljon enemmän.

Puolen vuoden kohdalla odotin oireiden loppuvan, koska usein sanotaan, että jos puolessa vuodessa ei helpota, kannattaa harkita kierukan poistamista. Puolen vuoden kohdalla yhtäkkiä kipuni kuitenkin alkoivatkin pahentua. Vaikka samalla vuoto harveni. Tässä kohtaa harkitsin jo kierukan poistamista, mutta päätin kuitenkin, että sinnittelen vielä. Taas tuntuu hölmöltä, koska jos olisin poistanut kierukan, kivut ja vuodot olisivat vain pahentuneet, koska menkat olisivat tulleet takaisin.

Suunnilleen vuoden kohdalla kuitenkin lakkasin edes ajattelemasta kierukkaa, enkä nyt oikein osaa sanoa siitä mitään tarkkaa, koska se on ollut niin huomaamaton. Minulla ei ollut moneen kuukauteen oireen oiretta, ennen kuin nyt tässä on ollut tavallaan menkattomat menkat päällä viikon verran. Maha, selkä, lonkat ja polvet särkee, tulee migreniä ja tunteet on pinnassa. Kaikki itkettää ja on tosi paha mieli, eikä ajatus oikein kulje. Ensimmäistä kertaa aikoihin jouduin myös käyttämään pikkuhousunsuojaa. Se unohtuikin mainita, että kun puhuin näistä tiputteluista ja vuodoista, se oli nimenomaan aina niin pientä, että pikkuhousunsuoja oli enemmän kuin tarpeeksi.

Olen huomannut satunnaisesti, että aina sillon kun pitäisi tulla menkat, olen vähän normaalia herkempi, mutta muuten hormonaaliset oireet ovat poissa. Heti kierukan otettuani tissit alkoivat kasvaa ja sain takaisin osan siitä, mitä ennen raskauksia rakastin. Ehdoton plussa! Suurin miinus taas on finnit. Finnitfinnitfinnit….. Selkään tulee välillä sellaista ärsyttävää ihan pientä näppyä ja aina välillä kun hormonitasot nousevat, näppyjä on eksynyt rinnankin puolelle. Naamaan olen myös alkanut pitkästä aikaa saada jatkuvasti finnejä. Se on ainoa puoli, jota oikeasti inhoan, koska jotenkin mulla finnit aina tuntuu tulehtuvan pahasti ja jää oikein hohtamaan punaisina viikko viikon jälkeen. Leuka on koko ajan täynnä tuollaista pientä näppyä ja aina parin viikon välein muutama näppy päättää räväyttää ja kasvaa kunnon mittoihin.

Ennen kierukan ottamista, kun etsin kokemuksia netistä, törmäsin monesti kysymykseen, että voiko kierukan tuntea. Jotkut sanoivat, etteivät uskalla ottaa kierukkaa, koska pelkäävät, että se tökkii miestä seksin aikana, tai että mies vahingossa vetäisee sen ulos. Jos lääkäri vain on asentanut kierukan oikein ja leikannut narun pätkät lyhyiksi, näin ei tule käymään. Topias ei ole ikinä tuntenut kierukkaa, ei millään tavalla, missään asennossa. Olen myös aivan vapaasti voinut käyttää tamponeja, jos olen vuodon aikana halunnut uimaan tms, ja ihan on edelleen kierukka paikoillaan. Kierukka on ollut aivan täysin huomaamaton, niitä muutamia hormonaalisia oireita lukuunottamatta.

Summasummarum, suosittelen hormonikierukkaa todella lämpimästi. Sen ottaminen voi olla todella jännittävää tai jopa pelottavaa, mutta en enää osaisi käyttää mitään muuta ehkäisyä! Ihanaa kun ei tarvitse miettiä, että onko ehkäisy kunnossa ja aivan parasta, kun ei tarvitse kärsiä menkoista. Finnien lisäksi tulikin muuten mieleen yksi miinus vielä; ilman menkkoja en voi ikinä olla varma, ettei kierukka olekaan pettänyt, joten olen tehnyt jonkun verran raskaustestejä aina kun tulee jostain syystä paha olo tai väsyttää erityisen paljon. Mutta olisihan se aikamoinen lottovoitto, jos ehkäisy pettäisi jo toiseen kertaan.

Millaisia kokemuksia teillä on kierukasta? Onko joku harkinnut sitä, mutta ei uskaltanut ottaa?

Kommentit

31 kommenttia
Avatar

mulle laitettiin kans kierukka endon hoitoon kun en aivoinfarktin takia enää e-pillereitä saa syödä. lääkäreiden mukaan kierukka on seuraava hoitokeino endoon pillereiden jälkeen, eikä esim minipillerit.

Avatar

Hienosti kirjoitettu!
Itsellä kierukan laiton jälkeen ei viikkoon vuotanut mitään, mutta sitten alkoi tiputtelu. Kuukauden päästä laitosta alkoi ns. kuukausittaiset vuodot.. Tosin, mitä jo aikaisemmassa kirjoituksessa kirjoitin, niin yhdet oli joulun alla, sitten parin viikon päästä uudet ja vuoto runsasta 1 viikon + puoli viikkoa lisäksi tiputtelua eli 1.5 viikkoa vuotoa yhteensä. Ja nyt viime viikon maanantaina alkoi nämä viimeisimmät ja edelleen vuotaa =/.

Minä tässä katson, että mitä mä tämän kanssa teen, jos ei ensi kk:n loppuun mennessä oo muutttuneet. Tosin, mulla on pieneen verenkuvaan lähete, kun kierukan tarkistuksessa (3 kk:tta laitosta) hoitaja sanoi, että ei ole normaalia, että näin hirveästi/usein vuotaa. Toivottavasti siitä ei kuitenkaan mitään löydy. Hemoglobiinikin tippunut älyttömästi.

Minulla ei oikeastaan muita oireita ole ollut kuin tämä, että vuodot on lisääntyneet. Ei finnejä, ei mielialanvaihteluita jne. Minusta itsestä ei olisi pillereitä syömään, kun unohtaisin ne kuitenkin.. Joten sen puolesta tämä on hyvä.. Ja menkkakipuja ei ole ollut. Noh, mitä hoitaja sanoi, etteivät nämä vielä kuukautisia ole, vaan kierukan asettumisvuotoja, niin en sitten tiedä, että onko niitä kuukautiskipuja sitten tulossa.

Avatar

Mulla kierukan laittaminen sattu ihan hirveästi. 2 x 800 mg buranaa alle ja silti meinas taju lähteä. Mutta kahden vuoden käytön jälkeen pakko sanoa, että oli se sen kivun arvoista! Ei yksiäkään menkkoja, alun tiputtelun kälkeen voin kahden käden sormilla laskea tiputtelukerrat. Huippuhyvä keksintö!

Avatar

On tulossa vaihto uuteen kierukkaan! Mietin vain millainen coctailin ottaa kipulääkettä? Jottei tuntia pahalta!!!!!

Avatar

Meillä ekan kierukan saa ilmaiseksi, kun lääkäri kirjoittaa sen runsaiden kuukautisten hoitoon. Komppaan sua helppoudessa ja vuodottomuudessa, se oli ihanaa kun ei tarvinnu miettiä ehkäsyä eikä murehtia menkoista. Mutta ja iso mutta onkin, kierukka saattaa aiheuttaa kystia. Mulla oli mirena pari vuotta, kun alkoi ihmeelliset ja kovat vatsakivut. Pääsin ultraan ja löydettiin kysta toisesta munasarjasta ja kohtu oli todella kipeä painettaessa. Poistatin kierukan ja vatsakivut hävisi ja kystankin pitäisi itestään puhjeta..

Avatar

Mä vihaan noita näppyjä mun leuassa..se on varmasti suurin miinus kierrukassa. En oo koskaan ollut mikään finninaama, niin nää tuntuu tosi pahalta riesalta. Toinen on noin viikko ennen menkkoja,itkuherkkyys. Yks jos toinenkin ilta on mennyt nyyhkiessä uutisia joista en oo yli päässyt ne luettuani. Yhden raskaustestin oon tehnyt ja hormoonikierrukka ollut noin vuoden, oireet oli juuri samat kuin esikoista odottaessa. Suurin plussa hävinneet vuodot 🙂

Avatar

Itselläni kierukan laitto oli todella kivuliasta, mutta siitä huolimatta ollut parasvalinta!! Aikaisemmin oon käyttänyt pillereitä ja ehkäsyrengasta. Ihanan huoleton tämä kierukka. 🙂
Oireina ollut vaan pikku näpyt yläselässä, mutta ei ne haittaa. Mulla menkat tulee säännöllisesti 29 päivän välein. Menkat tosin niin pieniä, että sen huomaa vasta vessassa kun pyyhkii. Joten edes pikkuhousunsuojia ei aina tarvitse käyttää!

Avatar

Itse olen synnyttämätön 20v. Mulle määrättiin kierukka 17vuotiaana kipujen ja vuodon määrän vuoksi. Asettaminen sattui niin paljon että oksensin ja taju lähti(käden poikki meneminen, ja polvilumpion reidestä takaisin vääntäminen sai mut vaan kiroilemaan). N, vuoden verran pelkäsin normaalia gyne käyntiäkin. Vuoto loppui kokonaan ja kierukan laiton jälkeiset 2päivpn vatsan polttelut ja vihlomiset ovat olleet viimeiset kivutkaan. Nautin elämästä ilman menkkoja ja ymmärrän myös miksei kierukkaa suositella synnyttämättömille!

Avatar

mulla on vieläki menkat joka kuukaus vaikka otin kieruksn jo kesällä, oon lihonu ja näppyjä on just tullu selkäänki (missä ennen on ollut vaan raskauden aikana).. Ja mulla yks mies sano kerra että tunsi että mulla on kierukka 😀

Avatar

Jos mies tuntee sen kierukan, niin pitää käydä tarkistuttamassa, että se on oikealla paikalla. Kierukan paikka on kuitenkin kohdun sisällä, eikä minkään pituisen peniksen pitäisi sinne asti mennä jos ja kun kohdunsuu on kiinni. Langanpäät voi toki joskus joku herkkä tuntea.

Avatar

Mulla ei toiminut hyvin ei. Laitoin jälkeen makasin ekat 3 kk sikiöasennossa. Kipuja oli paljon ja tiputteli ja vuoti jatkuvasti. 8kk jälkeen kävin poistamassa sen koska en kestänyt enää niitä kipuja.

Avatar

Olin kanssa 2,5 v täysin haltioissani kierukasta. Sitten sain niiden narujen takia 6 kk kestäneen emätintulehduksen. Tervetuloa migreeni 🙁 Todella harmittaa, mutta kuulemma pienelle osalle käy näin. Kadehdin teitä jotka voitte käyttää 🙂

Avatar

Ehdottomasti elämäni paras päätös siirtyä e-pillereistä hormoonikierukkaan! Runsaat menkat kipuineen loppuivat kuin seinään ja olen yksi niistä onnekkaista joilla menkkoja ei tule ollenkaan kierukan kanssa 🙂 Tunnen kuitenkin välillä vas. munasarjassa menkkamaista kipuilua ja siellä on ultrattu olevan keltarauhaskysta (?) Kierukka laitettiin 3v. sitten ja laitto ei sattunut juuri ollenkaan, mutta 2 viikon ajan alavatsa oli hellänä ja kaikenlainen ”pinnistely” sattui hel-ve-tis-ti!

Avatar

Pienenä huomautuksena vaa että pitkät, runsaat ja kivuliaat kuukautiset kertoo yleensä endometrioosista. Kannattaa tutkituttaa, varsinkin jos lapsiluku ei oo viel täynnä.. Tarkotin siis muiille kommentoineille.

Avatar

Otin kierukan (Mirena) puoli vuotta sitten. Asennusta jännitin tosi paljon ja hiukan epämiellyttävä se oli mutta kesti vain muutaman minuutin. Asennusvuotoa oli vähän reilut 3kk. Nyt vuodot loppuneet. Menkat on tosi huomaamattomat ja pikkuhoususuoja riittää. Oireita en ole ainakaan huomannut ja jos oireita tulisikin niin kestän ne mieluummin kuin uuden raskauden 😀 Muutaman kerran aika alussa mies sanoi tunteneensa kierukan langat.
Omalla kohdalla kierukka on hyvä ratkaisu kaikin puolin.

Avatar

Mulla oli kierukka vajaa vuoden. Laitto ei sattunut lainkaan, mutta epämukava oli varsinkin kun kandi laittoi sen joten siinä oli 4 muuta kandia kyttäämässä vieressä. Aluksi vuosin 6kk jatkuvasti, välillä vähän ja välillä vähän enemmän. 6kk jälkeen menkat jatkui normaaleina kerran kuukadessa ilman kipuja. Miesystävänibtunsi kierukan seksinaikana, kerran hieman rajumpi seksi tökkäsikin kierukan paikoiltaan. Vuosin 2 viikkoa jonka jälkeen 2 viikon taukobjavtaas 3viikkoa kunnes menin tarkastukseen, kierukka pois ja raskaustesti verestä, voin sanoa helpotukseksi että se oli negatiivinen. Mutta enää ei kierukkaa tänne. Steriilisaatioon seuraavaksi, ikä ei riitä mutta lapsiluku kyllä.

Avatar

Mulla on ollut kierukka nyt lähes 2 vuotta ja oon ollut ihan tyytyväinen. Täällä synnyttäneet naiset saa ensimmäisen kierukan ilmaiseksi, joten siitä lystistä ei tarvinnut edes maksaa mitään. Laittaminen vähän nipisti, ei tuntunut mitenkään erityisen pahalta. Tiputteluvuotoja oli alkuun varmaan sen n. puoli vuotta ja sitten menkat harveni, lyheni ja helpottui muutenkin. Vähän saattaa menkkamaisesti nippailla, mutta enää ei ole tarvinnut olla vuodepotilaana menkkojen alkamispäivänä, huhhei. Nyt tosin tässä muutaman viime kuukauden aikana kierto on lyhentynyt reippaasti (on n. 26 päivää, aiemmin keskimäärin 32 päivää) ja se vähän harmittaa. Ennen kierukkaa (ja oikeastaan myös ennen raskautta) mun kierto saattoi olla kaikkea 30 ja 42 päivän väliltä, ollen yleensä lähempänä tuota neljääkymmentä. Silloin toki ne menkat kestikin viikon ja ensimmäinen päivä oli tosiaan tuskainen, että monesti jopa oksensin. Kierukan kanssa olen joutunut jokusen kerran tekemään raskaustestin, kun on tullut niin vahva ”raskausolo” 😀 Aina ne testit on kuitenkin näyttäneet negaa. Hormonit vähän heittelee ja olen muutenkin hormonihirviö, niin odottelen kyllä, että pääsisin sterilisaatioon. Jos nyt vielä sen 3 vuotta kestäisi tän kierukan kanssa.

Avatar

Itselläni on nyt toinen kierukka menossa ja hyvin on toiminut. Menkkoja ei oikeastaan ole ja yksi syy kierukkaan olikin runsaat kuukautiset joten sain sen ilmaiseksi.
Yksi komplikaatio kierukasta minulle on tullut kun se liikkui kohdussa ja raapaisi ison haavan kohdunseinämään. Vuodin kuin seula ja ultrassa näkyi verta kohdussa ja haavauma. Maha oli kamalan kipeä, mutta se parani kun verenvuoto tyrehtyi.
Kaiken kaikkiaan suosittelen kierukkaa. Halpa, helppo ja ilmeisen luotettava. 🙂

Avatar

Ihana törmätä tällaiseen kirjoitukseen, kun lääkärit sanoo että yleensä toimii hyvin ja netissä on pelkkiä kauhutarinoita…

Itselle 21v synnyttämätön asennettiin viikko sitten, asennus oli todella kivulias ja lääkärin mukaan ei mennyt ihan normaalisti vaan piti temppuilla että saatiin oikealle paikalle. Vuosin tiputtelua 3 Pv asentamisesta mutta kipuja on vieläkin niin että särkylääkkeen maksimiannostusta syön ja oottelen kauhulla että joudunko sairaalalle ja siellä ottavat pois. Endometrioosin hoitoon minulla siis tämä… pitäkää peukkuja!

Avatar

Jännä, että endometrioosin hoitoon kun mulle sanoivat, että ainoa hoito on e-pillerit. 😀 lääkärit..

Avatar

Tosi kiva postaus! 🙂 Oon kanssa miettiny pitkään eri ehkäisymuotoja, pillerit ei sovi mulle enkä todellakaan muista ottaa niitä aina samaan aikaan ja ärsyttää raahata niitä joka paikkaan. Laastaria olen miettinyt myös, mutta pelottaa että se tipahtaa pois paikaltaan.
Kierukka kuullostaisi siinä mielessä sopivimmalta vaihtoehdolta, varsinkin jos menkat jäisi noin paljon pois!! Mutta joo, pelottaa hirveästi sen laitattaminen, papa-kokeet on aina niin kamalia kokemuksia, vaikka ne kestävätkin vain pienen hetken ja se on aika pieni vaiva siitä oman terveyden hoitamisesta.
Mutta kiitos sun postauksen niin voisin kyllä harkita vakavasti kierukan ottamista. 🙂

Avatar

Hei kiitos tästä. Itse olen miettinyt kierukkaa koska loppupeleissä se tulee halvemmaksi ja tunnen sen varmemmaksi ehkäisyksi. 🙂 lisäksi minulla on runsaat kuukautiset olleet joten se myös lieventää niitä. Ja jos haluaa lisää lapsia tämän esikoisen tultua voi kierukan poistattaa. 🙂

Avatar

Minulle on asennettu hormonikierukka jopa kahdesti, joten voisin kuvitella osaavani kertoa tästä hieman. Ensimmäisellä kerralla kävin asennuttamassa kierukan julkisella puolella täällä Turussa ja asennuksen hoiti kandi (näin ollen sain kierukan ilmaiseski osallistuessani kandipoliin). Minua oli ohjeistettu ottamaan yksi burana (400mg) ennen asennusta. Kokemuksena asennus oli aivan kamala ja kipu oli pahat kuukautiset kertaa miljoona. Loppupäivän pystyin vain makaamaan sohvalla ja nappailemaan särkylääkettä veden kera. Tällöin kropallani meni reippaasti alle 6kk tottua kierukkaan ja tiputtelu lakkasi (olin kuitenkin käyttänyt minipillereitä monta vuotta ennen asennusta).
Uuden kierukan jouduin asennuttamaan, kun vanha tuli ulos papa -näytettä otettaessa (muistakaa pyytää siis leikkaamaan ’narut’ riittävän lyhyeksi asennuksen yhteydessä!). Tällä kertaa minua ohjeistettiin ottamaan buranaa reippaasti ennen asennusta. Ja kuinka helppo asennus olikaan! Pientä inhottavaa tunnetta kyllä, mutta olin täysin toimintakelpoinen välittömästi asennuksen jälkeen, enkä vuotanutkaan ollenkaan. Tämän asennuksen tein siis YTHS:llä, joten sitä voin ainakin suositella lämpimästi kaikille, joille siihen on mahdollisuus. Tällä kertaa kierukka ei aiheuttanut minkäänlaista muutosta oman kehon toimintaan.
Ehdottomasti suosittelen kierukkaa. Tietenkään se ei kaikille sovi, mutta itselleni se on ollut täydellinen. Ennen minipillereitäkään kuukautiseni olivat täysin säännölliset ja oikeinkin kivuliaat. Minipillerien kanssa kuukautiset harvenivat sekä tulivat vähemmän kivuliaiksi. Nyt kierukan kanssa kuukautiset tulevat n. 4-6 kertaa vuodessa enkä muista milloin viimeksi olisin ottanut särkylääkettä kuukautiskipuihin. Epäsäännölliset kuukautiset kyllä ovat, mutta itse tunnistan kropastani hyvin, koska kuukautiset olisivat mahdollisesti alkamassa, joten tämä ei ole minua häirinnyt.
Ainoana vinkkinä siis tarjoan, että ottakaa ihmeessä riittävästi särkylääkettä ennen asennusta! Kokemuksen ei tarvitse olla niin kamala.

Avatar

Mulla kierukan laittaminen sattui enemmän kun synnytys. Tai siltä ainakin tuntui! Kipu oli hetkellinen, mutta sitäkin pahempi. Silloin heti sanoin että en enää laita toiste jos jotain tulee. Lääkkeitä otin ennen laittoa ja sen jälkeen, mutta apua ei ollut.
Mulle ei myöskään kukaan varoittanut vuodosta. Lääkäri kysyi laitoin jälkeen, että onhan terveyssiteitä mukana ja laitettu, mihin tietty olin varautunut. Normaalia vuotoa tuli aluksi, mutta parin tunnin päästä kotona jotain valahti housuun. Siinä vaiheessa vuodin reilu 2vrk todella runsaasti ja olisin tarvinut vaipan. Ja ei, en nyt liioittele.
Alusta, kun pääsinn ohi niin kyllä se auttoi mun pahoihin menkkoja kipuihin! Olen muutamia kertoja pyörtynyt kipuihin, mutta sen jälkeen riitti normi särkylääke. Mulla jatkui menkat normaalisti vaikka olikin niukemmat.
No nyt viimesyksynä melkein 3vuoden jälkeen mulla irtosi kierukka itsestään. Kuulostaa uskomattomalta, mutta se vaan lähti pois. En varmaan olisi edes huomannut ilman että paperiin tarttui kiinni. Se irtoaminen, kun ei tuntunut missää. Soitin tietty lääkäriin ja sitä joskus voi tapahtua… mietin että kävisin sen poistaa haittavaikutuksien takia mm.päänsärky, näpyt naamassa, mutta koskaan en uskaltanut tehdä sitä ja eipä sit tarvinut 😉
Tää on vaan siis mun kokemus ja en kyllä laita toiste vaikka olikin helppo ja edullinen : )

Avatar

En tiedä, olisiko itsellä tuo kierukan laitto muuten juurikaan sattunut, paitsi että mulla sattuu olemaan taaksepäin kallistunut kohtu. Tästä johtuen, kohtu joudutaan kääntämään sisäkautta laiton aikana..:s
Ei muuten tunnu hyvältä! Eikä auttaneet särkylääkkeetkään tähän.

Avatar

Olen harkinnut hormonikierukkaa,,mutta tämän tekstin luettuani en kyllä laita 😀

Siis yli puolen vuoden vuotoja ja päiväkausien kipuja, ei kiitos.
Olen kuullut että Se laittaminen sattuu, mutta sitten Se on ohi ja alkaa viiden vuoden vapaus menkoista.

Avatar

Mulla laitettiin kierukka vähän yli 3v. sitten. Sattu älyttömästi ja jälkitarkastuksessa hoitaja ilmoitti ettei löydä sitä. Seuraavana päivänä takas ja siinä oli 3 eri naista vuorotellen sörkkimässä eri vekottimilla. Kohtu oli ”työntänyt” kierukkaa pois paikoiltaan. Siinä ku tuntu että taju lähtee ja itku pääs nii joku niistä kolmesta sai ku saikin sen pois tuolta ja laitto siinä samassa uuden tilalle. Uuden laitto siinä ei sitten tuntunukkaa enää miltään. Nyt ei oo ollu mitää ongelmia ja oon ollu tosi tyytyväinen tähä ehkäsyyn!

Avatar

Meijän kunta maksaa ensimmäisen kierukan eli se oli ilmainen 🙂 Ja toisekseen itellä ei ainakaan oo ollu mitään oireita kierukasta, tietty laiton jälkeen vähän tiputtaa mut muuteen ei menkkoja ollenkaan tai kipuja.

Avatar

Jännä miten monelle synnyttämättömälle on laitettu kierukka. Itse en voi e-pillereitä syödä terveydellisistä syistä ja kun kävin kyselemässä vaihtoehtoja, ei lääkäri suostunut kierukkaa laittamaan, koska en ole synnyttänyt. Tai olisi varmaan suostunut jos vänkäämään olisin alkanut. Olen kyllä oikeen tyytyväinen kapseliin, nopea asentaa, ilkeä mustelma oli viikon ja alue arka käsivarressa. Tiputtelua kesti ehkä viikon, jonka jälkeen meni vuosi ennen kuin tuli menkat. Nykyään tulee ehkä maks 3 kk välein. Tosin sillonkaan ei aina tarvitse edes mitään suojaa. Ainoa miinus on että kapseli on vain 3 vuotta.

Avatar

Itsellä on kapseli ollut nyt reilun vuoden ja olen ollut ihan tyytyväinen. Menkat tulee harvoin ja ei tarvitse miettiä ehkäisyä. Kierukkaa ei minulle suositeltu ja koska olen herkkä auralliselle migreenille niin kapseli oli oikeastaan sitten ainoa järkevä vaihtoehto. Eniten pelkäsin laittamista, mutta se oli nopea ja helppo. Mustelma kädessä sen sijaan oli kyllä järkyttävän iso ja pahan näköinen. 😀

Avatar

Mulla on ollut hormonikierukka 2,5 vuotta, eilen minulle tuli aivan hirveä kipu ala päähän ja kuukautisvuotoa oli tullut normaalia enemmän ja tänään minulla on myös ollut kipuja myös, mietin että voiko kivut johtua siitä että onko minun hormonikierukkani irronnut?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä