Olipa kerran hammaslääkäripelko

Tätä on kyselty paljon ja vihdoin uskallan kirjoittaa taas vähän aiheesta. Nimittäin ne hampaat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen täällä kirjoittanut tosiaan muutamaan otteeseen aiheesta, mutta otetaan uusille pieni kertaus; hampaani menivät pilalle kahden raskauden oksentelusta ja lisäksi kärsin todella kovasta hammaslääkäripelosta, joten en ole voinut hoidattaa niitä. Minua on yritetty hoitaa kolmessa eri paikassa, neljällä eri hammaslääkärillä. Olen saanut kaikki mahdolliset rauhottavat ja ilokaasua, mutta mikään ei auttanut, eikä minua onnistuttu hoitamaan. Olen saanut kolme lähetettä TYKSiin anestesiahammashoitoon ja kahdella ensimmäisellä kerralla tuli kieltävä vastaus suoraan. Kolmannen kerran jälkeen sain ajan suu- ja leukasairauksien kirurgiselle poliklinikalle, mutta hammaslääkäri sairastui ja joulukuinen aikani peruttiin. Tämän jälkeen en olekaan asiasta oikein kirjoitellut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tammikuun lopussa minulla oli uusi aika suu- ja leukasairauksien poliklinikalle, jossa juttelin hammaslääkärin ja -hoitajan kanssa, hampaani tutkittiin sen rajoissa, mihin pelkoni antoi periksi ja lopuksi kävin vielä röntgenissä. Sain kuulla taas kerran, että ainoa tapa hoitaa minua on anestesia, mutta tällä kertaa sain vihdoin siihen myöntävän vastauksen ja minut laitettiin heti jonoon. Voitte kuvitella kuinka onnessani olin, mutta samalla tietenkin aika epäuskoinen. Vajaat kaksi viikkoa sitten sain kuitenkin puhelun kesken kulmien laittamisen Ennillä ja sain kuulla, että minulle oli löytynyt aika. Ylihuomenna olen menossa TYKSiin hammashoitoon nukutuksessa. Ei ihan mikä tahansa tiistai. Vieläkin pessimistinä pelkään, että jotain menee pieleen, eikä tämä toteudukaan, mutta jos kaikki menee suunnitellusti, toipumisen jälkeen voin vihdoin taas elää ilman jatkuvaa kipua ja maksimiannostusta särkylääkkeitä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yksi pieni mutta tässäkin on matkassa. Valitettavasti kun jouduin näin kauan taistelemaan päästäkseni anestesiaan, hampaani ovat ehtineet mennä niin huonoon kuntoon, että niitä pitää poistaa. Yläviisaudenhampaat poistetaan ja sitä osasin arvatakin, sillä niistä toinen on lohjennut niin, että siitä on enää noin 1/3 jäljellä. Minulta puuttuu synnynnäisesti kaksi hammasta ja sain viisaudenhampaat jo ala-asteella, joten tulee olemaan outoa elää ilman niitä. Niiden poistamisen jälkeen suussani on taas vajaa määrä hampaita. Alaviisaudenhampaiden tilanne ilmeisesti tarkastetaan anestesiassa, ne eivät ole puhjenneet, mutta vaivaavat aika ajoin, joten ne ehkä poistetaan myös. Mutta näiden lisäksi on pari hammasta, jotka hoidon puutteessa ovat menneet niin pahaksi, että hammaslääkäri haluaa poistaa nekin. Niiden poistamiseen en kuitenkaan ole antanut lupaa, koska ne näkyisivät aina kun hymyilen ja puhun. Nämä hampaat voidaan siis korjata juurihoidolla, mutta kunnallinen ei tee nukutuspotilaille juurihoitoja vaan kylmästi poistaa kaikki hampaat. Keskustelin tästä jo edellisessä tarkastuksessa hammaslääkärini kanssa, mutta asia palasi taas mieleen kun kaikkien sairaalalappujen mukana tuli suostumus antaa lääkärien tehdä, mitä ikinä haluavat, kun olen anestesian alla. Tätä et luonnollisestikaan voi allekirjoittaa, joten toivottavasti hoito ei kaadu siihen. Ainakin olen jo puhunut tästä hammaslääkärini kanssa, joten toivottavasti homma hoituu silti. Juteltiin hänen kanssaan etukäteen, että yritän sitten nämä kaksi hammasta hoitaa rauhoitettuna, tai vaihtoehtoisesti täytyy sitten mennä yksityiselle nukutukseen tekemään niihin juurihoito.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minua jännittää aivan hirveästi. Tiedän jo, että saan paniikkikohtauksen heti saliin mennessä, mutta anestesia on onneksi aika nopea. En pelkää nukutusta, koska olen ollut niin monessa leikkauksessa. Risojen lisäksi on ollut kaksi polvileikkausta, umppari ja kaksi munuaisleikkausta. Mutta suurin pelkoni on se heräämisen jälkeen tuleva kipu. Tämä on kuitenkin aika iso hammasremontti, enkä tiedä yhtään, kuinka kauan siitä toipuminen kestää. Se kuitenkin antaa voimaa, että toipumisen jälkeen voin vihdoin elää normaalia elämää hampaiden kannalta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seuraava prosessini onkin anestesiahammashoidon jälkeen löytää hyvä hammaslääkäri, jonka kanssa muodostetaan hitaasti hyvä hoitosuhde, jotta pystyn käymään säännöllisissä tarkastuksissa ja jos reikiä tulee, ne hoidetaan heti alkuvaiheessa rauhoitettuna. Tiedä sitten, miten tämä onnistuu, mutta varmasti hyvän hammaslääkärin löydyttyä tarkastukset saadaan sujumaan paremmin ja pitää vain toivoa, ettei hampaita enää jouduta paikkailemaan.

Ps. Joo, mielikuvitus vähän laukkasi kuvituksen kanssa 😀

Kommentit

30 kommenttia
Avatar

Hei, tässä superhammaslääkäripelkoisena netin syövereitä tutkiessani eksyin tänne kommenttipalstalle, haluatko kertoa kuka sinulle hoiti hampaat kuntoon? 🙂

T: itsellä hampuhoito pitäisi aloittaa vihdoin…

Avatar

Kannattaa varautua viisaudenhampaiden poiston jälkeiseen järkyttävään turvotukseen leuassa. Itselläni poistettiin alhaalta viisari ja sen jälkeen oli toinen puoli naamasta kuin pallo seuraavan viikon. Myös kiinteiden ruokien syöminen oli hankalaa, kun ei saanut suuta auki kunnolla. Tsemppiä!!

Avatar

Minun mieheltä on poistettu kaksi viisaudenhammasta ja toinen revittiin, toinen leikattiin. Kummallakaan kerralla ei näkynyt mitään turvotuksia 🙂

Avatar

Itseltäni on poistettu kaikki viisaudenhampaat, eikä yhdestäkään ole seurannut turvotusta ja olen pystynyt syömään normaalisti vielä samana päivänä. Eli tuo turvotus on ihan yksilöllistä ja ennemmin poikkeus kuin sääntö 🙂

Avatar

Tsemppiä! Toivottavasti voit sen jälkeen elää taas normaalia elämää ainakin niiden hampaiden kannalta! Mulla on muuten pyörinyt mielessä jo monta kertaa se että voisitko tehdä sellaisen postauksen jossa esittelet hieman sun vaatteita ja voisitko myös esitellä Avan ja Nompun vaatteeita ja leluja? ”Meidän päivä” kuvina olisi kanssa kiva plussa jostain viikonlopun päivästä kun Topiaskin varmaan on silloin kotona?!

Avatar

Eipä se aina noin mene kuin kaisa kommentoi. Itsellä poistettii. 2viisaria samalla kerralla ja
Eipä juurikaan ollut kipuja. Ennen poistoa burana 400 ja sen jälkeen 1 tai 2, mutta eipä juurikaan kipuillu. Seuraavana päivänä tuntui vaan kolo kielellä koittaessa, mutta ei kipua eikä turvotusta.
Toivottavasti sullakaan ei pahemmin kipuile, tsemppiä!

Avatar

mulla poistettiin pari viisuria kerralla, ja viikon verran söin särkylääkkeitä. luottolääkäri on pelkopotilaalle unelma, ja homma on edes vähän siedettävämpää

Avatar

Minulta poistettiin pari kuukautta sitten kaikki neljä viisaudenhammasta,joista alahampaat leikkaamalla. Pelkäsin hirveästi poistojen jälkeistä kipua ja yllätyin totaalisesti että minulla ei ollut kipuja lähes ollenkaan,hyvin lieviä lähinnä vain syömisen jälkeen. Eniten sattui poistohetkellä koska jotkut hampaat olivat niin tiukassa ettei puudutus riittänyt 😀 Olisin pärjännyt ilman kipulääkkeitäkin. Pystyin syömään jo seuraavana päivänä muussattuja ruokia varovasti ja parin päivän päästä pieniksi pilkottua ruokaa. Poskikaan ei turvonnut kuin ihan vähän ja leukaan tuli pieni mustelma. Olin lukenut etukäteen ihmisten kauhukokemuksista hampaan poistosta ja siksi olin paniikissa että tulee sietämättömät kivut moneksi viikoksi. Mutta alle viikossa söin muuten normaalisti,en tietenkään porkkanaa tai muuta kovaa pureskeltavaa. Tulipa tästä selostus mutta ajattelin kertoa,että on niitä positiivisiakin kokemuksia hammashoidosta :).Olin todella kiitollinen hyvästä palvelusta ja ammattitaitoisesta kirurgista,koska kipuja ei ollut. Paljon tsemppiä Emilia,toivottavasti sinullekin käy hyvin ja selviät lievällä kivulla toimenpiteestä 🙂

Avatar

Itse olen käynyt joskus Turussa Puutarhakadulla sijaitsevassa Hammaspisteessä Tuomas Mattisella. Loistava tyyppi! Tsemppiä tiistaille!

Avatar

hei! Mulla poistettiin kaikki neljä viisaudenhammasta nukutuksesta. Kauhulla odotin kauheita kipuja ja turvotusta mutta annettuja hoito-ohjeita noudattaen selvisin paremmin kun osasin IKINÄ kuvitellakkaan! Kivut olivat hyvin vähäisiä kun muisti vain nappailla lääkkeet ja turvotustakaan ei illmennyt paljoa. Tsemppiä
Projektiin!

Avatar

Se poiston jälkeinen kipu riippuu eniten siitä, miten syvältä niitä visureita joudutaan kaivamaan ja miten juuret ovat. Itselläni leikattiin kaikki neljä viisaudenhammasta paikallispuudutuksessa, ensin kaksi ja sitten kaksi. Kipu oli kovaa mutta kesti vain pari päivää 🙂 Toivottavasti kaikki menee hyvin hampaiden ja lasten hoidon aloituksen suhteen, melko tiukka aikataulu ennakkotehtävien kanssa joten pidetään peukkuja ettei tule vastoinkäymisiä.

Avatar

Mulla myös ollu ihan ylä-asteesta asti huonot hampaat. 3 hammasta juurihoidettiin vuosi takaperin kuntoon, sekä muutama reikä paikattiin. Keskimmäinen alaposkihammas oli silti puolen vuoden helvetti. Sitä juurihoidettiin ja silti tulehdus oli ja pysyi, jälkeenpäin levisi koko leukaan joten päädyttiin hammaslääkärin kanssa yhteistuumin siihen että hammas saa lähteä. Onhan se ikävää että puuttuu yksi hammas mutta ei se maailmanloppu ole. Helpotuksekseni olen menossa ensi kuussa teetättämään siihen kuitusiltaa, joka onnekseni on 100% kivuton tapa korvata puuttuva hammas. Tsemppiä jatkoon 🙂

Avatar

Hienoa että pääset vihdoin hoidattamaan hampaasi ! 🙂
Mulla oli myös todella paha hammaslääkäripelko pitkään, mutta onneksi pääsin siitä yli hyvän hammaslääkärin avulla, joka on erikoistunut pelkopotilaisiin. Multa poistettiin yhteensä 5 hammasta (kaksi viisaudenhammasta), rakennettiin 2 hammasta uudestaan ja lopuista korjaillaan reikiä. Nyt alkaa olemaan hampaat aika hyvällä mallilla. 🙂 Tämän jälkeen alan kyllä käymään tarkastuksissa säännöllisesti. 😀
Tsemppiä lääkärikäynnille ! Toivotaan että kaikki menee hyvin ! 🙂

Avatar

Tsemppiä ylihuomiseen! Hyvin se menee! 🙂 Mun mielestä just taiteelliset noi kuvat! Ihanan luovaa! 😀

Avatar

Juurihoito nukutuksessa ei tosiaan kunnallisella onnistu. Juurihoito on sen verran pitkä homma että aika ei vaan riitä muiden hampaiden hoidon ohella, eikä nukutukseen ole varaa ottaa juurihoitoon vain. Ja hyvin usein yhdellä kerralla ei juurihoitoa saada loppuun. Se siinä on hyvä että se ei kyllä pitäisi tuntua missään. Jos todella löydät luottohammaslääkärin, ehkä saat pelkoa lievemmäksi ja saat hoidettua juurihoidon ilman nukutusta.

Avatar

Ymmärrettävää, ettet esteettisistä syistä halua luopua niistä ”näkyvistä” hampaista, mutta mikäli ne oikeasti on alkaneet mädäntyä, poisto on ainoa vaihtoehto. Suun terveydellä on erittäin suuri merkitys! Tiesithän, että mm. leikkauksia ei usein tehdä, mikäli suu ei ole kunnossa (tämä vain esimerkkinä). Tulehtuneet hampaat saavat aikaan laajan tulehdusreaktion, joka helposti leviää verenkiertoon ja aiheuttaa verenmyrkytyksen. Toivottavasti hampaasi saadaan vielä kuntoon, tsemppiä hurjasti! 🙂

Avatar

Moi, haluaisin kertoa myös hyvän kokemuksen viisaudenhampaiden poistosta 🙂 Ei oo siis nukutuksessa poistettu mutta kuitenkin. Hampaidenpoiston jälkeen ei tullut mitään oireita, puudutuksen vaikutus kesti muutaman tunnin, ja sen jälkeen otin varmuuden vuoksi särkylääkkeen, mutta mitään särkyä ei tullut, eikä jälkeenpäinkään tullut mitään oireita 🙂 Multa on siis poistettu 2 viisaudenhammasta, ylhäältä sekä alhaalta. Tsemppiä, hyvin sen menee! 🙂

Avatar

Tsemppiä ! Kävin aivan järkyllä hammashoitaja joka paasasi mulle ihan kaikesta pelotteli juuri hampaan poistoilla,kirjoitti kynä sauhuten kuinka usein juot limsaa et kai joka päivä tms.kaikenlaista oon nähnyt oman perussairauden takia lekureita /hoitajia tää riman alitus.siksi tässä mietin mennä yksityinen hoitaa hampaat ystävä jolla kanssa paha pelko sai hoidettua hampaat tältä. Muuten oon samassa jamassa kun sä ette uskalla mennä mihinkään eikä tuollaiset epäasialliset /ammattitaidot.hammashuolto työntekijät helpota ainakaan . Tsemppiä sulle !

Avatar

Paljon tsemppiä <3 Ihmisillä on erilaisia pelkoja eikä niitä missään nimessä saa aliarvioida, vaikka itse ei pelkäisi samaa asiaa. Mä esimerkiksi pelkään ihan järjettömästi neuloja, ihan tosissaan alan hyperventiloimaan ja pyörryn, jos olen menossa vaikka vaan verikokeeseen. Olen perunut ihan normi labratestit jo kolmeen kertaan, koska mä en oikeasti PYSTY menemään. Pelkästään sen ajattelukin saa mun jo paniikin partaalle :/ Kuulostaa varmaan tosi naurettavalta, mutta luulen että sä ainakin jollain tasolla ymmärrät, kun tiedät millaista kova pelko oikeasti on :'(

Ihanaa siis, että vihdoinkin pääset tarvitsemaasi hoitoon ja toivottavasti saat nuo kaksi muutakin hammasta hoidettua jossain vaiheessa. Hampaiden hoitaminenhan on todella tärkeää, niistä voi muuten levitä vaikka tulehdus sydämeen asti 🙁 Pidän sulle peukkuja ja oot mun ajatuksissa tän asian suhteen, paaaljon virtuaalihaleja! Toivotaan että toipuminen olisi mahdollisimman kivutonta ja nopeaa! 🙂

Avatar

Tsemppiä huomiselle, toivottavasti kaikki sujuu hyvin!

Avatar

Aivan mahtavaa, että pääset hoidattamaan hampaasi anestesiassa. Saat taatusti kipulääkkeisiin reseptin. Tsemppiä!

Avatar

Kuulostaa kyllä todella ikävältä, miten pahasta pelosta kärsit. Itse näin hammaslääkäriopiskelijana pohdin, miten tärkeää se onkaan opetella tekemään kaikki toimenpiteet mahdollisimman kivuttomasti ja asiakasta arvostaen, että peloista olisi mahdollista päästä eroon. Käytännössähän nykyisin hammashoidon ei pitäisi sattua, koska puudutus on kehittynyt niin paljon, ja välineistö muutenkin. Ymmärrän kuitenkin pelkosi, toivottavasti kaikki sujuu hyvin tällä kertaa ja että mahdollisesti pääset pelostasi joskus eroon! Ihan niinkuin itse sanoit, se vaatii hyvän hammaslääkärin, jonka kanssa muodostuu luottamuksellinen suhde 🙂 tsemppiä!

Avatar

Tiiätkö jo sanoa mitä hintaa tälle hommalle tulee? :O

Avatar

Jos kunnalliselta puolelta saa lähetteen ni omaan piikkiin tulee vaan poliklinikkamaksu, alle satasen kuitenkin… Eli kunta maksaa toimenpiteet ja anestesian sairaanhoitopiirille. Yksityisellä hinnat on parista tonnista ylöspäin.

Avatar

Saanko kysyä, että mikä hammaslääkärissä sinua pelottaa? Itse en pelkää hammaslääkäriä, toki aina ennen menoa jännittää vähän, siksi on ”vaikea” ymmärtää pelkoasi.
Itse puolestaan kärsin pahasta esiintymisjännityksestä.:/ En pysty aloittamaan opiskelua, koska esiintyminen tuntuu tällä hetkellä aivan ylitsepääsemättömältä. Olen varannut ajan lääkäriin ja työpsykologille, toivottavasti saisin asiaan apua. Tuntuu ettei monikaan ymmärrä ongelmaani ja sen vuoksi sitä häpeää, enkä mielelläni puhu siitä. Hyvä, että uskallat olla noin avoin.:) Tsemppiä, kaikki menee varmasti hyvin!

Avatar

Mulla on poistettu kaikki viisauden hampaat joista kaks vielä oli super tiukassa eikä toista saatu kokonaan edes irti. Ei ollu mitään turvotusta jälkeenpäin ja buranan voimin pärjäs säryn kanssa helposti. Sain syötyä samana iltana ja parissa päivässä leuan jomotus loppu 🙂 viisauden hampaiden poiston jälkeiset kivut oli ainakin mulla risoihin verrattuna ihan lastenleikkiä! Ja toivonmukaan kun saat hampaat kuntoon niin huomaat kuinka helpottavaa se on ja niiden pikkureikien paikkaamiskynnyskin madaltuis 🙂 tsemppiä!

Avatar

Nämä kuvat olivat tosi kivoja! Ja tsemppiä hammasprojektiin.

Avatar

Itse menin muutama pvä takaperin särkypäivystykseen kun edellisenä päivänä alkoi särkemään yläkulmahampaan luona. Reikiä ei löytynyt mutta röntgenkuva näytti kulmahampaan juuressa olevan tulehduksen. Lisäksi selvisi että hammas on kuoliossa. Lääkäri sanoi että hampaan on täytynyt joskus kolahtaa johonkin ja siitä on saanut alkunsa. Juurihoito sitten täytyi siihen tehdä. Pelkäsin tosi paljon kipua mutta onnekseni sitä ei tuntunut tippaakaan!! Siispä lähdin leijuen hampilääkäristä. Noh, ei kauaakaan mennyt kun alkoi aivan jäätävä särky joka kesti läpi yön. Itkuisena soitin jossain vaiheessa iltaa päivystykseenkin ja kysyin minkä verran voin ottaa lääkkeitä kerralla.. Seuraavana aamuna sitten takas lääkärille, selvis että on alkanut märkimään ja hammaskanava putsattiin uusiks ja laitettiin lääkepaikka. No jälleen kerran alko ihan tuhottomasti koskemaan ja lääkkeet ei auttanu yhtään.. :/ lisäksi aamulla huomasin että nenänvierusta on ihan turvoksissa. Kävin taas näytillä mutta mätää ei löytynyt enää eli ilmeisesti ärsyyntynyt tutkimuksista ja siksi kipuilee.. Antibiootit on nyt menossa niin kyl tän pitäis onneks helpottaa. Mutta siis se mitä oli tarkotus sanoa on se että ite olen ihan täysin valmis poistattamaan tän kulmahampaan jos tästä tulee joku kierre. Mieluummin otan sen raon näkyvälle paikalle siks aikaa et saan sillan tilalle kuin kärsin jatkuvasti siitä kamalasta kivusta.. Mutta toivotaan että tää nyt tästö asettuu.
Tulipas aika paasaus tästäkin mut toivotaan että sulla menee hyvin paraneminen ja löydät hyvän hammaslääkärin!! <3 Hammasvaivat on ihan kamalia.

Avatar

Moikka!

Kiva lukea, että (ilmeisesti) pääsit nukutukseen. Löysin tämän tekstin googlettamalla. Mielestäni tuntuu todella oudolta, että jotkut pääsevät nukutukseen ja jotkut eivät. Itse olen kärsinyt hammaslääkärifobiasta koko elämäni ja läpikäynyt myös ilokaasut ja rauhoittavat yms.

Tänään minulle viimeiseksi kerrottiin, että aikuiset eivät pääse Turun kaupungilla nukutukseen. Onneksi sinulla on sentään ollut lääkäri, joka on suostunut lähetteen sinulle tekemään.

Lähetin aamulla myös palautetta Turun kaupungille siitä, että minut ollaan jätetty oman onneni nojaan. Ja että minun täytyy kaivaa kuvettani yksityiselle hammaslääkärille kotihoidontuesta.

Kaikkien hammaslääkärifobiasta kärsivien aikuisten puolesta sanon, että kaupungin hammashoito epäonnistuu tehtävässään.

Hyvää jatkoa sinulle ja parempaa onnea hampaillesi tulevaisuudessa 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä