#freethenipple

Muokkaus! Freethenipple -tagi on näköjään pilattu asiattomilla kuvilla, joten suosittelen sen sijaan seuraamaan @freethenipple -käyttäjää. Omia kuvia voi lisätä tuon vanhan tagin sijaan #suomenfreethenipple -tagilla 🙂

Kun mietitään luonnollisia ja kauniita asioita, monelle äidille tulee ensimmäisenä mieleen imetys. Kuten varmasti myös monelle synnyttämättömälle naiselle tai miksei miehellekin. Ja sitähän se onkin. Imetys on maailman luonnollisin asia, joka on kaiken lisäksi herkkää ja kaunista. Äiti ruokkii lastaan omalla vartalollaan, samalla vartalolla, jolla on antanut lapselle elämän. Imetys on kaunista ulkopuolisenkin silmiin, mutta äidille itselleen se on vielä jotain ihan muuta. Imetys luo uskomattoman siteen äidin ja lapsen välille ja se tunne, jonka saat kun voit omalla vartalollasi ruokkia lastasi, on sanoinkuvailematon.

Miten siis voi olla mahdollista, että jotkut ihmiset eivät tätä kauneutta ja luonnollisuutta näe tai arvosta? Miten voi olla mahdollista, että kahvilassa imettävää äitiä kehotetaan poistumaan tai ainakin lopettamaan? Miten voi olla mahdollista, että imettävää äitiä mulkoillaan ihan kuin hän tekisi jotain väärää?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moni varmasti kuvittelee, että me länsimaisessa kulttuurissa elävät saamme kaikessa rauhassa imettää, mitä nyt aina välillä syntyy haloo kun joku ajattelematon kahvilatyöntekijä pyytää imettävää äitiä peittämään sulonsa. Some raikaa ja boikotti laulaa, mutta kahvila pyytää anteeksi ja elämä jatkuu. Monelta on mennyt ohi, että näin ei kuitenkaan ole, ei todellakaan.

Tiesittekö, että pelkästään USA:ssa naisen yläosattomuus on laitonta 35 osavaltiossa? Että erehtymällä ruokkimaan nälkäänsä huutavaa vauvaa voit saada jopa 2500 dollarin sakot tai joutua vankilaan jopa kolmeksi vuodeksi? Tiesitkö, että vaikka New Yorkissa on yläosattomissa esiintymisestä tehty laillista jo 1992, poliisit edelleen pidättävät naisia, joiden nännit näkyvät? Pelkkä ajatus nostaa oksennuksen maun suuhun.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nänni on rinnan keskellä sijaitseva ihokaistale, joka naisilla erittää maitoa. Nännin tärkein tehtävä on ruokkia jälkikasvua. Miesten nänneillä ei mitään näkyvää tehtävää ole, joten nehän ovat lähestulkoon yhtä tyhjän kanssa. Silti miehet saavat aivan rauhassa esitellä nännejään kenenkään siihen puuttumatta. Kun taas imettävä nainen, jonka nänni ei edes näy, on niiiiiiin väärin. Koska totta puhuen, eihän imettäessä edes näy nänniä, mutta ihmisiä tuntuu häiritsevän se pelkkä ajatus siitä, että se nänni on siellä vauvan suussa ja hyi että kun se on pelottava ja ällöttävä, vaikka en nyt sitä tässä näe.

Olen intohimoinen  Free the nipple -liikkeen kannattaja ja mielelläni aina kerron kampanjasta kaikille, joita se kiinnostaa. Free the nipple pyrkii muuttamaan ihmisten asenteita sosiaalisen median, elokuvan ja ruohonjuuritason kampanjoinnin kautta. Liikkeellä on myös useita julkkiskannattajia, kuten Scout Willis ja Miley Curys. Free the nipple ei kampanjoi vain imetyksen puolesta, vaan kokonaisvaltaisen tasa-arvon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miehet ja naiset ovat tasa-arvoisia ja jokainen järkevä ihminen ymmärtää, että heille kuuluvat tasa-arvoiset oikeudet. Naisilla täytyy olla yhtäläinen oikeus paljastaa nänninsä. Mielestäni elämme tällä hetkellä maailmassa, jossa jokaisen naisen täytyisi olla feministi ja Free the nipple -liikkeen kannattaja. Etenkin heidän, jotka ovat ratkaisevassa asemassa sanoman levittämisessä. Kyllä, puhun teille radio Suomipop. Koin tässä keväällä taas tällaisen ”haluan iskeä pääni läpi tuulilasista” -fiiliksen kun kuuntelin Suomipoppia autossa. Olin juuri päässyt perille, mutta kuulin sanat ”free the nipple” ja jäin innoissani autoon kuuntelemaan lähetyksen loppuun, vain pettyäkseni murskaavasti. Kaksi juontajaa, mies ja nainen, keskustelivat aiheesta lyhyesti naureskellen ja tyrmäsivät ajatuksen täysin, koska ”miksi niitä tissejä pitäis sit muka esitellä”. Pieni perehtyminen ei olisi pahaksi…

Minä kannatan miesten ja naisten välistä tasa-arvoa. Minun mielestäni imetys on kaunista. Minun mielestäni naisten yläosattomuutta vastustavat ovat jämähtäneet keskiajalle. Minä vaadin naisille tasa-arvoista kohtelua ja oikeutta ruokkia lastaan pelkäämättä haukkuja. Entä sinä?

@Freethenipple käyttäjän takaa löytyy Instagramissa paljon rohkeita naisia. Ei tosin paljoakaan suomalaisia. Joten yritettäisiinkö saada myös suomalaiset naiset heräämään ja taistelemaan tasa-arvoisen aseman puolesta? Lukija, lisää kantaaottava kuva Instagramiin, vaikkapa kaunis imetyskuva <3 Bloggaaja, kerro liikkeestä lukijoillesi ja rohkaise heitä imettämään missä vaan, milloin vaan, näytä esimerkkiä omalla imetyskuvallasi <3 Yritys, kertokaa some-kanavallanne imettäjien olevan tervetulleita teille <3 Nainen, tajua oikeutesi, älä häpeä <3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Malleina kuvissa upea Eveliina ja uskomaton taaperoimettäjä Mere <3

Ps. Jos kirjoitat liikkeestä, linkkaa postaus minulle, koska tahtoisin kovasti lukea kaikki aihetta koskevat kannanotot ja linkata ne vaikka täällä!

Kommentit

42 kommenttia
Avatar

Minun mielestäni nykyinen siveys-/häveliäisyyskulttuuri ei ole hyvä, koska se, että rinnat ovat tabu ja niitä koko ajan seksualisoidaan ja sensuroidaan, aiheuttavat joillekin nuorille tytöille ja naisille häpeää, sillä he alkavat hävetä omia rintojaan ja sitä kautta jotkut myös omaa naiseuttaan. (Se, että on rinnat aiheuttavat sen, että tulee jatkuvasti seksualisoinnin kohteeksi, vaikka näin ei tulisi olla.) Se, että kulttuuri on tällä hetkellä jonkinlainen, ei tarkoita, etteikö sitä voisi tai tulisi muuttaa. Minun mielestäni on hyvä, että imetetään julkisesti, koska kun imetystä näkee oikeassa elämässä, niin itseäni se ainakin auttoi näkemään imetyksen luonnollisena asiana. Minun mielestäni kampanjan tarkoitus on myös auttaa tyttöjä ja naisia hyväksymään omat rintansa tässä kulttuurisessa ilmapiirissä, jossa rinnat ovat yleensä vain seksualisoinnin kohde. Minusta on harmi, että nykyisessä kulttuurissa on yleisesti vallalla asenteita, joissa nainen nähdään seksuaalisena objektina ja naisten nännien oleminen tabuna on yksi osa tätä asennetta, joka pitää muuttaa. Joissakin nykyisissä kulttuureissa on täysin luonnollista ja yleistä kulkea rinnat paljaana.

Avatar

Jos olisin ollut näin vahva silloin kun vielä imetin niin imettäisin vieläkin..
Mutta se paine yms sai minut vaihtamaan korvikkeeseen ja kadun sitä.

Avatar

Näissäkin esimerkkikuvissa jos miettii kuinka paljon se rinta näkyy, se näkyy tasan varmasti valtaosalla nuorista enemmän kuin kummassakaan kuvassa. Eli toisessa pieni ihokaistale rinnan sivusta ja toisessa ei lainkaan. Ei sillä, että se nänninkään vilahtaminen olisi KATASTROFI, mutta naurattaa aina tämä bikinikesien kauheat imettävät äidit. :DD

Oikeasti kyllä pitää olla helvetin pikkusieluinen ihminen, jos kuvittelee että hän on oikeutettu käymään kahvilassa ilman iemttäviä äitejä, koska häntä häiritsee vauvan tarve ruokailuun. Vauva voi syödä pienenä jopa puolen tunnin välein, miksi helvetissä äitien oloja pitäisi vaikeuttaa niin järkyttävästi, että jatkuvasti säntäilisivät vessoihin imettämään, vain koska joku Irmeli siitä niin mielensä pahoittaa? Itse voi mennä vessaan syömään.

Mitä niin helkutan ihmeellistä siinä tississä on?! Suurin osa vielä imettää niin, että olisi sama loukkaantua naisen läsnäolosta, koska minua häiritsee tietoisuus siitä kun naisella on nänni paitansa alla, osa rinnan yläosaakin topeista näkyy! MIELENI PAHOITIN! 😀

Hienoa että kirjoitat tästä, älä ikinä luovuta tätä taistelua, vaikka surullista, että tällaisesta asiasta pitää edelleen edes taistella tyhmien ihmisten takia. Olet julkisuudessa, joten on vielä erityisen hienoa kun kirjoitat tästä. Hatunnosto!

t. ei-imettäjä, mutta silti jonkinlainen mukanaärsyyntyjä 😀

Avatar

Seksin harrastaminen on myös luonnollinen ja kaunis asia. Pitäiskö ruveta harrastamaan vaikka puiston penkillä tai kauppakeskuksessa? sitä mieltä oon et esim hansassa vois olla semmonen paikka mihin voi rauhassa mennä imettämään. Koska on myös olemassa naisia ketkä eivät halua paljastella rintojaan julkisilla paikoilla.
P.S. ootko käynyt katsomassa mitä ”upeita” kuvia tolla #freethenipple -tagilla löytyy??

Avatar

Anteeksi, mutta täytyy olla idiootti jos rinnastaa seksin ja imetyksen :DD

Avatar

Niin ja toihan oli upea asia tulla haukkumaan idootiksi tuntematonta ihmistä

Avatar

Luepa viestisi uudelleen ja mieti miksiköhän Taru sua idiootiksi sanoi. Seksi ei tietääkseni ole mitenkään välttämätöntä hengissä pysymisen kannalta. Että painupa itse syömään ruokasi sinne vessakoppiin jos julki-imetys on niin kamalaa.

Avatar

Voi että naiset olette naurettavan vihaisia. 😀 Lueppa sinä viestini uudelleen ja kerro missä kohtaa siellä lukee, että imettämisen pitäisi tapahtua vessassa ja että imetys on mun mielestä kamalaa? On näköjään tylsä elämä ku täytyy keksiä ite jotain mistä ruveta kirjoittamaan tuollaisia vihaviestiä.
P.S. mua sanoo idootiksi ihminen, joka kutsuu lastaan hitto PIHVIKSI 😀
Hyvää kesää teillekin 😉

Avatar

Kuten myös seksin ja imetyksen rinnastaminen.

Avatar

Kyllä mä kutsun lastani ihan hänen oikealla nimellään 😀 Mutta pysyn alkuperäisessä kannassani. Tämä jatkokeskustelu vain vahvisti asiaa 😀

Avatar

Joo, minäkin selvisin suunnilleen kunnialla neljän kuukauden imetyksestä, vaikka en kertaakaan paljastellut julkisesti! Imetyksen hypettäminen on minusta outoa, koska se ei oikeasti todellakaan kaikille ole mitään upeeta ja ihanaa. Kiva huomata, että joku muukin on samoilla linjoilla. 🙂

Avatar

En itse kokenut tästä mitään kolahdusta vaikka en onnistunut imettämään kuin raivolla neljään kuukauteen asti. 😀 Enkä edes julkisesti koska ujostelin ja pelkäsin ihmisten asenteita (siksi tämä kampanja on tärkeä!). En silti ajattele, että muiden tulisi seurata minua johonkin vessaan imettämään, päinvastoin. Hienoa, jos maailma muuttuu paremmaksi paikaksi imettäville äideille.

Avatar

Itse rinnastaisin mielommin aikuisten syömisen ja vauvan syömisen. Miksi sinä saat syödä muiden edessä mutta vauva ei?:)

Avatar

Ehkä hieman kyseenalaistettavia kuvia löytyy tagin alta instagramista

Avatar

Aika härskiä settiä kyllä löyty tolla hästägillä instasta

Emilia Huttunen

Kävin nyt katsomassa uusiksi ja noi on kyllä ihan uus juttu, jonkun idioottien keksintö :((( tosi harmi, koska ennen toi tagi on ollut tosi asiallinen. @freethenipple -käyttäjätili on kyllä tässä kohtaa nyt parempi tapa seurata 🙂

Avatar

Siis vau..!!! Mulla on toinen imetys menossa (eka epäonnistui omasta tyhmyydestä) ja oon ihan hurahtanut imettämään, jos niin voi sanoa 😀
mutta mä oon huomannut kuinka kauheita katseita saan kun vetäsen tissin esiin…ja siis rintahan ehtii olla täysin paljaana ehkä sekunnin ennen kun poju nappaa siitä kiinni.
Ehkä vähä aiheen vierestä tää mun kommentti, mutta oon odottanu niin kauan että joku mun seuraamista bloggaajista kirjoittas edes jotain imetyksestä ja just julki imetyksestä kun se on nyt mulle niin ajankohtainen aihe ja riipasee sydämmestä aina kuulla ”haukkuja” lapsen ruokkimisesta.. itse en niitä kestäis ja jos vastaan tulisi ni varmaan syrjäytyisin loppu imetysajaksi sohvan pohjalle….

Avatar

Haluaisin kuulla sun mielipiteen asiasta että miten kauan on sun mielestä luonnollista imettää ?

Avatar

Onko tämä jokin mielipideasia? Ihmisen luontainen imeväisaika on kahdesta seitsemään vuotta, tämä on ihan fakta. Se ei tarkoita, että kukaan vähemmän imettänyt olisi yhtään sen huonompi, mutta näin luonto on tarkoittanut. Itse en noin kauaa mm. imettänyt. 🙂

Avatar

Itse meinasin saada siskoni häissä aivohalvauksen kun vähän ruan jälkeen menin eteiseen imettää tytärtäni sillon 4kk ! Eräs rouvahenkilö tuli mulle sanoo et eikö tota voisi tehdä jossain muualla ? Ite olin jo ”syrjässä” en muiden takia vaan et A pysty keskittyy syömiseen ! Sanoin sit jtn tyylii kyl tää täs onnistuu ! Tätipä siihe et no mut ku tästä menee ihmisiä ohi ja sä täällä tissit paljaana ? Hormonihirviö nosti päätä ja kivahdin et hei sä söit just ja ihan julkisesti ??! Ja nyt sä sit kiellät sen vauvalta? Ole hyvä ja poistu jos häiritsee ! Me meinaan syödää nyt !!

Avatar

Hyvä kun sanoit, ei pidä koskaan antaa tuollaisten pikkusieluisten riehua ilman seurauksia. 🙂

Avatar

Minä olen imettänyt poikaani missä ja milloin vain kun nälkä on yllättänyt. Kukaan ei ole koskaan sanonut mitään vaan mulkoilua olen saanut osaksi. Huivi on ollu toki lähes aina peittämässä poikaa vaan kertaakaan ei ole mielessä käynyt etten voisi julkisesti imettää. Jos se jota kuta häiritsee, AINA VOI KATSOA MUUALLE! ei se ole imettäjästä mukavaa kun töllötetään ja arvostellaan.
Miksi imettämistä pitäisi hävetä? Rinnat paljaana ei herätä niin suurta kohua jos imetät lasta! Kaunis asia ja lapselle ravintoa, moni vaan mieltää rinnat seksuaaliseksi osaksi naista ja monelle on järkytys nähdä rintojen oikea käyttötarkoitus.
Kuten minulle on hoettu, ”imetä, imetä ja imetä jos se siltä tuntuu!” Ei se lapsen nälkä katso aikaa ja paikkaa!

Avatar

Muuten tekstisi on ihan valtavan hyvää asiaa, mutta tuo, että imetys – tai julkinen imetys, mitä kaiketi tarkoitit – olisi laitonta 35 USA:n osavaltiossa ei pidä paikkaansa. Julkinen imetys on lain mukaan sallittua kaikissa osavaltioissa. Aiheesta löytyy ajantasaista tietoa esimerkiksi täältä: http://www.ncsl.org/research/health/breastfeeding-state-laws.aspx

Emilia Huttunen

Nyt oli multa väärin kirjoitettu, 35 osavaltiossa on naisten yläosattomuus siis laissa kielletty, ei imetys, ja joissain osavaltioissa se edelleen rinnastetaan myös imetykseen, mutta ei kaikissa 🙂

Avatar

Asia hyvä, faktat päin hemmettiä valitettavasti.
State Breastfeeding Laws
Forty-nine states, the District of Columbia and the Virgin Islands have laws that specifically allow women to breastfeed in any public or private location.
http://www.ncsl.org/research/health/breastfeeding-state-laws.aspx
Faktatarkistus on kaiken a ja o.
Yt. Jenni, julki- ja taaperoimettäjä, pian tandemimettäjä.

Emilia Huttunen

^ En nyt sanoisi päin hemmettiä, mutta kirjoitus/asiavirhe 😀 YLÄOSATTOMUUS on siis laitonta 35 valtiossa ja näistä osassa se rinnastetaan myös imetykseen.

Avatar

Ei rinnasteta yläosattomuuteen, en tiedä avasitko edes linkkiä mutta tässä jatkoa:Twenty-nine states, the District of Columbia and the Virgin Islands exempt breastfeeding from public indecency laws.
Suomeksi se tarkoittaa sitä että imettävä äitiä ei voi tuomita yläosattomuudesta (public indecency).
Sanoisin edelleen että faktat on sulla ihan väärin.

Avatar

Hyvä kirjoitus! 🙂 Oon saanu paljo hyödyllistä tietoa monista sun kirjotuksista 🙂 pystyisitkö jakamaan tähän linkit siitä kun kirjoitit Bio Oilista? Jostain syystä en pysty puhelimella selaamaan arkistoja 🙁

Avatar

Arkistoja ei pysty selaamaan edes tietokoneella 🙁 Yritin myös joskus, kun etsin jotain tiettyä juttua! Emilialle siis tiedoksi; vuosi- ja kuukausilinkit eivät toimi ollenkaan, en ole testannut miten pitkälle ”vanhempia kirjoituksia”-linkillä pääsee.

Avatar

Vaikka itse olen synnyttänyt ja imettänyt, tuli täysin omasta halusta jättää imetys suljettujen ovien taakse ja ymmärrän etteivät kaikki sitä halua sivusta seurata. Täytyy myöntää, etten itse ymmärrä miten sen tissin voi kaivaa esiin missä tahansa.
Halusin nähdä itseni myös muuna kuin äitinä ja imetyskoneena, vaikka se toki kaunis asia onkin, että äiti kehollaan ravitsee lapsensa.
Naiset kuitenkin muuttuvat lapsen saatuaan niin usein pelkiksi ”mammoiksi”, että itseäni kauhistutti. Halusin olla edelleen hyvän äidin lisäksi ajoittain se nuori ja villi nainen, jonka rinnat ovat myös paljon muuta kuin imetystä varten ja siis itseni takia olla ajattelematta, että rintani voi vetää esiin missä vain, koska ovat ruokkimista varten.

Avatar

En näe mitään syytä piiloutua jopa 20min välein vauvan kanssa vessoihin ja pukkareihin, että pääsee ulos kotoa. Se vauva syö, ei se pääasia se itse tissi olekaan, vaan vauvan nälkä. Olen pahoillani, että se sattuu naisella tulemaan rinnasta joka on ihmisen keksinnöstä yhtäkkiä kuin jokin sairas ja likainen piiloteltava asia. 😀 Mene sinä piiloon, me muut syötämme vauvamme ilman sen suurempaa stressiä piiloutumisesta. Näkyykö esimerkkikuvista tosiaan niin paljon rintoja, että noiden naisten tulisi piiloutua?

Joku ei halua katsoa..? No minä en halua katsoa syövää kehitysvammaista kun tämä sotkee ja syö suu ammollaan, mä haluuuuuuun että se menee vessaan syömään kun määäää en halua kattoa. mä mä mä. äärrh..

Avatar

Mä en halua ketään kieltää imettämästä ja pidän asiaa luonnollisena. Jos halutaan naiselle oikeus näyttää nänninsä niinkuin miehet, fine. Olen silti sitä mieltä että rinnan peittäminen liinalla esim. ravintolassa tai kahvilassa on ihan suotavaa. En haluaisi katsellä miestäkään ilman paitaa ruokapöydässä. Ei ole kyse siitä että imetys ällöttäisi tai muuta, nautin vain ruokani ym. mielumin ilman rintoja silmien alla:) tätä on välillä joidenkin vaikea ymmärtää, mutta tässä maailmassa jossa mielipiteitä ja mieltymyksiä on lähes yhtä monta kuin ihmisiä, olisi hyvä löytää kaikille (tai ainakin lähes kaikille) sopiva kompromissi tai vaihtoehto joka kunnioittaa kaikkia. Tässä asiassa mielestäni sopiva kompromissi on se että nainen saa rauhassa imettää kun siihen on tarve, mutta ottaa huomioon muut nimenomaan peittämällä rinransa esim sillä liinalla tai vaikka sitten siirtymällä niinkuin Salla mielestäni asiallisesti teki

Avatar

Kaikki ihmiset eivät nyt vain tästäkään asiasta ole samaa mieltä, eivät tule olemaan, eikä tarvitsekaan. Se joka julkisella paikalla tahtoo lapsensa ruokkia, sen tehkööt. Se joka kokee sen sopimattomana, tehkööt toisin. Aina on joku joka katsoo paheksuvasti tai ei hyväksy, olit sitten lihava, laiha, väärän värinen, väärin pukeutunut tai vaikkapa imetät kahvilan pöydässä. Mitä väliä.

Avatar

Naisen rinnat on vahvasti lanseerattu vain seksuaaliseksi mielihyvän tuottajaksi, ja sen vuoksi miesten on vaikea katsella ”heille tarkoitettuja” pallukoita niiden luonnollisessa käyttötarkoituksessa, lapsen ruokkimisessa. Naiset tuntuvat omaksuneen saman mielleyhtymän, kun sitä on vuosikymmeniä toitotettu elokuvissa, mainoksissa jne. Keski-Euroopassa on aika yleistä, että synnytyssairaalassa annetaan hormonipiikki maidontulon tyrehdyttämiseksi, niin että rinnat säilyisivät muuttumattomina. Kuitenkin rinnat ovat maitorauhaset, ja nännit niissä vauvan ”tutti”. Olisi jo aika palata luonnon tarkoittamaan järjestykseen tässäkin asiassa, ja onkin mahtavaa, että jotkut jaksavat taistella hyvin luonnollisen asian puolesta.

Avatar

Taidan vain kerätä verta nenästä vastakkaisella mielipiteelläni asiasta, mutta..

Itselläni ei ole (vielä) lapsia, joten voi olla että mielipiteeni muuttuu joskus, kunhan on lasten aika. Mulla ei ole mitään itse rintaruokintaa vastaan, päinvastoin. Se juurikin on lapselle sitä parasta ravintoa ensimmäisen vuoden aikana (tai miksei sen jälkeenkin). Näkisin itsenikin rintaruokkimassa omaa lastani, jos se vain on mahdollista.

Kuitenkin asiat ..tai oikeastaan asia joka ajaa minut kauemmas ja kauemmas tietyistä lapsiperheistä, on juurikin imetyksestä ”paasaaminen” – koen sen samanlaisena keskusteluna kuin feminismin, jossa toinen osapuoli pitää kiihkeästi omasta kannastaan kiinni ja haluaa muuttaa muiden käsitystä asiasta samanlaiseksi. Äläkä nyt käsitä väärin, imetyksen julkituonti ja informaation jakaminen on super tärkeää! Maailmassa on paljon ihmisiä, joille ei ole kotona kerrottu asioista ja saattavat siksi arastella tai jopa pelätä asiaa. Siksi tiedon jakaminen on tärkeää.

Toinen viimeaikoina pinnalla ollut keskustelu oli juurikin tämä amerikkalaismiehen julkaisema kuva ravintolasta, jossa nainen imetti lastaan. Mies teki todella väärin, mutta toisaalta samalla sosiaalisen median voima puski tietoa joka toisen naamakirjan uutisvirtaan – positiivinen asia siis? Mutta tähän liittyy toinen mielipiteeni rintaruokinnasta. Koen asian silti samallalailla kuin ravintolassa asioinut mies. En koe tarpeelliseksi alkaa imettää lasta ruokatilassa tai kahvilassa. Rinnoissa itsessään ei ole mitään vikaa, kuten ei myöskään siinä faktassa, että olet tosiaan vain syöttämässä lastasi. Vaan siinä, etten koe sen olevan hyvien tapojen mukaista tai toista pöytäseuruetta kunnioittavaa käytöstä. Tottakai vauvan tulee saada syödä, mutta silloin ainakin itse siirtyisin jonnekin sivummalle, pois keskeltä muita ruokailevia ihmisiä. Esimerkiksi oma isäni on erittäin herkkä kaikille äänille, hajuille ja näyille ja alkaa kakomaan erittäin herkästi. Perattu kala uunipellillä (ruoto ja pää näkyvissä), kissanhiekkalaatikossa olevat ..kikkareet, maiskutus, hampaiden yhteen koliseminen, hampaiden osuminen haarukkaan/lusikkaan.. mitä vielä. Kaikki nuo aiheuttavat kovan kakomisen, jonka pois saamiseksi vaaditaan poistuminen paikalta. Toki vastaavanlaisessa tilanteessa esim. ravintolassa se olisi isäni, joka poistuisi paikalta ensimmäisenä. Siltikin ainakin itse haluan kunnioittaa muita ravintolassa asioivia sen verran, että ruokin lapseni sivummalla tai vaikka omassa autossa, mikäli olen autolla liikenteessä.

Avatar

Et taida tuolla sivummalle siirtymisessä ymmärtää sitä seikkaa, että pienen pieni vauva voi tarvita maitoa vaikka parinkymmenen minuutin välein, mieti miten stressaavaa ja melkein mahdotonta olisi käydä ulkosalla kaupassa, ravintolassa tai missään jos ihan oikeasti pitäisi tiheän imunkin kausina juoksennella piiloihin syöttämään vauvaa hänen jo parkuessa hätäisesti ruokaa. Minusta tekee ihan hyvää, että julki-imetetään mieluiten mahdollisimman paljon, mitä enemmän sitä on, sen normaalimpaa siitä tulee. Maailman on parempi tässä asiassa muuttua, kuin imettävän äidin.

Itse olisin toisen lapsen kohdalla etenkin joutunut jäämään kotiin neljän seinän sisälle, koska sellainen ramppaus olisi ollut todella ahdistavaa ja stressaavaa. Ekan kanssa imetys menikin pilalle, osittain tämän piiloutumisen vuoksi, kun minä typeränä piilottelin sitä kovasti ”ettei muut häiriinny”, hävettää oma käytös ja myös sellainen itsekkyys minkä vuoksi esikoiseni imetys jäi lyhyeen, koska ”mua ahistaa imettää julkisesti”. Toisen lapsen kohdalla harjoittelin imettämään harson tai imetyspaidan kanssa niin, että saa kytätä aika tarkkaan jos vilaustakaan tissi-ihoa meinaa nähdä. 😀

Olkoot jonkun mielestä hyi ällöö, hän voi itse lähteä piiloon syömään. Minuakin oksettaa (ihan oikeasti) ihmisten syömisäänet, mutta silti en ole koskaan kuvitellut, että tämä minun päänsisäinen ongelma olisi syy poistaa tilasta muita normaalisti syöviä ihmisiä, ongelma on ihan vaan minun. On se elämä niin rankkaa. 😀

Avatar

Moikka! aattelin tulla ilmottaan jos et oo itse huomannut, että tämä Nev Schulman joka on tunnettu tästä Catfish-sarjasta (pyörii MTVllä) on jakanut facebookissaan tähän freethenipple aiheeseen liittyen linkin ja ainakin mun fb seinällä SUN kuva näkyy siinä linkin kuvakkeessa! Aika huippua 🙂

Avatar

Ihmettelen edelleen, miksi naisten pitäisi olla feministejä ja miesten sovinisteja? Eikö kaikki voisi olla ihan vain tasa-arvon kannattajia? Minun mielestäni feminismi ja sovinismi on seksismiä, eiväthän he aja kuin toisen sukupuolen etuja. Ja minusta on ok jos haluaa tissejään esitellä, se ei elämääni miksikään muuta. Voisin sanoa että tuntemistani naisista yksikään ei rintojaan kylläkään halua esitellä. Kyseinen liike ajaa hyvää, mutta sinänsä turhaa asiaa. Mies ei tee nänneillään mitään, mutta naisella ne ovat lapselle elintärkeät. Siispä pitäisikö miehilläkin olla oikeus esitellä kiveksiään julkisesti? Ovathan ne saaneet sen lapsen tähän maailmaan. Vaikea asia. Turha mennä muuttelemaan maailmaa, ihan hyvä se on tällaisenaankin.

Avatar

Mielenkiintoinen ilmiö. Minä olen toisaalta samaa mieltä, mutta toisaalta taas näen asiat hieman eri tavallakin. Yön pikkutunneilla syntyi oma mielipidekirjoitus aiheesta ja se on hehtaarin mittainen. Haha, tämä aihe on varmasti sellainen mikä jakaa valtavasti mielipiteitä, kun asiaa puntaroidaan monelta kantilta. Olet kyllä rohkea! http://hetkia.indiedays.com/2015/07/09/free-the-nipple/

Kivaa päivää sulle, ja pianhan muuten ollaan kollegojakin. Tervetuloa naapuribloggariksi! 🙂

Avatar

Onneksi sentään, freethenipple kannattajat ymmärtävät peittää nänninsä. Onhan se toki nytkin aika paljastavaa ja vierasta kulttuurillemme.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä