Herkullisen gluteeniton

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Tähän gluteenittomaan ruokavalioon totutellessa olen todennut, että minulle ei maistu lähes mikään gluteeniton tuote. Siis etenkin sellaiset ei-luonnollisesti-gluteenittomat. Gluteeniton leipä, yhh. Gluteeniton pasta, ähh. Mutta heti kun uskaltaa poiketa niistä perinteisistä mahdollisimman paljon gluteenia sisältäviä tuotteita muistuttavista jutuista niin gluteenittomanahan löytyy vaikka mitä ihanaa. Kuten tämä herkullinen quinoa -näkkäri. On tosi hyvää ihan perinteisesti juuston ja kalkkunan kanssa, mutta sopii erinomaisesti myös vaikkapa tsatsikin kanssa dipattavaksi! Ihanaa, että nyt on löytynyt ainakin yksi tällainen luottotuote. Että on aina kaapissa jotain, mitä mussuttaa kun iskee pikkunälkä.

Vielä olisi hakusessa kuitenkin jonkun herkullisen gluteenittoman leivän resepti! En ole ikinä tehnyt leipää, mutta nyt tahtoisin kokeilla. Vinkkejä? Reseptejä?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentit

20 kommenttia
Avatar

Näitä näkkäreitä oon halunnut pitkään maistaa mutta aina on jäänyt syystä tai toisesta. Ootkos muuten kokeillut gluteenitonta pizzaa? Se on ainakin hyvää:)

Avatar

Barillan gluteeniton spagetti on lähes kuin tavallista! Tai schärin semmonen pieni pussi on myös hyvää!

Avatar

Itse pystyn syömään gluteenia, mutta oon joskus maistellut kavereiden gluteenittomia ruokia ja kyllähän ne aika kamalia välillä on. MUTTA. Googlaa Kiitos hyvää -blogi ja sieltä Viikonloppuleipä. Se on maailman paras gluteeniton leipä (eikä siis suotta löydy googlesta myös noilla hakusanoilla ;)). Paljon siemeniä ym ja variaatioita voi tehdä loputtomasti. Ainoa huono puoli on se, että se on niin hyvää ettei se meillä ainakaan ehdi kauaa vanheta kun jo loppuu 😀

Avatar

Tässä olisi linkki Virpi Mikkosen blogitekstiin (alunperin ohje on My New Roots – blogista), jossa on ihan superhyvän ja helpon gluteenittoman siemenleivän ohje! Eli jos tykkäät/voit syödä pähkinöitä ja siemeniä, suosittelen kokeilemaan! 🙂
http://www.lily.fi/blogit/kiitos-hyvaa/viikonloppuleipa

Hyvää viikonloppua! 🙂

Avatar

Itselläni on ollut keliakia noin 4-5 vuotta. Olen todennut että kaupan leivät menettelevät mutta eivät todellakaan ole suurta herkkua. Olen löytänyt kaksi leipä reseptiä mistä itse pidän erittäin paljon! Sämpyläohjetta sovellan hieman esim lisäämällä siemeniä taikinaan.
Tässä linkit lempi leipä resepteihini; toivottavasti tykästyt edes toiseen! Olen kerännyt itselleni talteen reseptejä ja voin mielelläni antaa niitä sinulle jos haluat kokeilla.

http://www.maku.fi/reseptit/gluteenittomat-sampylat

https://www.keliakialiitto.fi/liitto/gluteeniton_elama/resepteja/perunarieska/

Gluteeniton makaroni/spagetti taas; en voi sanoa muutakuin että siihen tottuu tai sitten siitä vain tykkää. 🙂 Poikaystäväni syö kanssani monesti glut. makaronia ja ei valita. Itse ostan yleensä Lidlistä kierremakaronia ja se on yksi parhaista minusta.

Ymmärrän tuskan kun pitää totutella uuteen ruokavalioon joten mielelläni tuen esim antamalla reseptejä jne. 🙂

Tsemppiä!

Avatar

Kokeile sellaista pastaa kuin pasta o’doro vihreessä pussissa tehty vaan maissista ja vedestä muistaakseni. Itsekkin totuttelen vielä ja hermot menny monesti kun tuntuu ettei mikään ole semmoista mitä voi syyä vaan kaikki tosi pahaa mutta eiköhän se tästä helpotu kun tottuu 🙂

Avatar

Moikka! Kannattaa kokeilla tehdä itse gluteenitonta näkkäriä. On muuten paljon parempaa, kuin mitkään kaupoista saatavat. Netistä löytyy varmasti tavallisia reseptejä, jotka saa helposti muutettua gluteenittomaksi. Kun niihin lisää esimerkiksi myös siemeniä, maku on tosi hyvä 🙂
T. Keliaakikko

Avatar

Gluteenittomat leivät kannattaa ehottomasti leipoo ite jos mahollista, puolet parempaa kuin kaupan! Siemenleipä on mahtavaa! Ja Esim siemennäkkärin ohje löytyy maissijauho pussin kyljestä, se on taivaallisen hyvää!!♡ Gluteenittomiin sämpylöihin kun lisää perunamuusia(valmispusseista saa nopeeta)/ porkkanaraastetta nii koostumus pehmenee! Ja siemenet tuo ihanaa makua!
Riisijauhosta saa keitettyä hyvää puuroa ja se sopii myös leivän ainesosaksi 🙂

Avatar

Kokeile ihmeessä risentan siemen näkkileipää. Siis valmis seos siemenistä ja jyvistä, johon lisätään vain vettä öljyä ja suolaa. ja paisto/ kuivatus uunissa. Ihan tajuttoman hyvää!!! Lemppari päällinen on avokado, kinkku ja tomaatti. Oikeesti suosittelen. Itselläni on nytkin pellillinen valmistumassa viikonlopuksi

Avatar

hei

pakastealtaasta löytyy pirkan gluteenitonta karkeaa paahtoleipää, en nyt muista ihan tarkkaan mutta pussissa on punaista, ja on muuten ihan hiton hyvää!!! siihen päällä leikkelettä ja kurkkua ni kyllä maistuu. myös pirkan riisikakut on todella maukkaita kun päälle laittaa jotain. gluteeniton myllärin marjainen mysli valion mansikkakeiton (ei lisättyä sokeria) kanssa on myös hyvää. suosittelen lämpimästi!

en itse syö enää makaroonia/pastaa (koska gluteeniton ei maistu), useimmiten riisiä tai perunaa. keitot ovat myös helppoja ruokia.

suomeen on myös pikkuhiljaa rantautunut gluteenittomia popchipsejä/popcornseja (en muista nyt minkä nimisiä on), kolmionmuotoisia ”popcorn”sipsejä. eri makuja on niitäkin.

Avatar

Kannattaa katsoa karppaus.info -sivun ohjeita. Niissä ei ole hiilaria, eli suurimmassa osassa esim. vehnää. Oon huomannut, että niiden muokkaaminen gluteenittomaksi on helppoa. Toki rasvan osuutta joissain ohjeissa joutuu muokkaamaan, mutta proteiinia on monissa kivasti.

Avatar

Kaurasämpylät
1pss kuivahiivaa
1rkl psylliumjauhetta
1dl kaurahiutaleita
2,5dl kaurajauhoja (itse lautan hiutaleet tehosekoittimen ja tulee jauhoja,mutta saa sitä erikseen ostettua)
2dl maissijauhoja
1rkl kuivattuja yrttejä (itse laitan mitä milloinkin, esim persilja, kumina yms mutta yrtit voi jättää pois ihan hyvin)
3rkl auringonkukansiemeniä
1/2 tl suolaa
1/2 rkl hunajaa/sokeria
4dl vettä (n.42C)
1/2 DL öljyä
-Nämä kaikki sähkövatkaimen taikina koukulla sekoitetaan taikinaksi.
-Anna turvata 5-10 min
-Nostelee isolla lusikalla kasoja pellolle (riippuu koosta, itsellä tulee n. 18?)
-Anna kohota pellillä vielä 20min
-Uuniin 225C ja 15min

Herkullisia sämpylöitä!!

Avatar

Hurraa ennakoiva tekstinsyöttö! Ehkä saat selvää ohjeesta jokatapauksessa, mutta laita sämpylät kuitenkin pellille älä pellolle.. 😀
-Johanna

Avatar

Ainakin Kupittaan Cittarista löytyvät Hannun kaurasämpylät on ihan törkeän hyviä ja väitän ettei niitä erota gluteenittomaksi!! Ovatkin usein loppu. Toki halvemmaksi tulee tehdä itse, mutta toisinaan viikonloppuna herkutellaan näillä.

Avatar

Maissileipä ( 16 viipaletta )

Aika: n. 35 min.
•1 1/2 dl maissijauhoja
•3 rkl perunajauhoja
•1 tl leivinjauhetta
•1 rkl sokeria
•1/2 tl suolaa
•1 1/2 dl piimää
•1 muna
•2 rkl öljyä

Öljyä pitkänomainen vuoka ja jauhota maissijauhoilla.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Lisää piimä, muna ja öljy ja sekoita tasaiseksi.
Kaada seos vuokaan ja paista 200 asteessa 20 min.

tuo on ihan oma lempparini

Avatar

Törmäsin pari viikkoa sitten tällaisen siemennäkkärin ohjeeseen ja päätin kokeilla, vaikka en gluteenitonta ruokavaliota noudatakaan. Tää on ihan törkeen hyvää ja oon tehny tätä jo tosi monesti, koska on niin helppo tehdä!

Siemennäkkäri

2 dl maissijauhoa
3/4 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl kurpitsansiemeniä
1/2 dl seesaminsiemeniä
2,5 dl kiehuvaa vettä
1/2 dl öljyä
Mausteita (esim jotain yrttiä tai valkosipulijauhetta)
Suolaa

Sekoita kuivat aineet (paitsi suola) keskenään. Lisää vesi ja öljy. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada seos leivinpaperin päälle pellille ja laita joku pieni muovipussi käteen. Levitä taikina muovipussikäden avulla tasaiseksi ja ohueksi. Ripottele pinnalle suolaa. Paista 150 asteessa (kiertoilma) noin tunti. Nauti! 🙂

Avatar

Hassua että monet valittaa kuinka glut past ei maistu. Avopuolisoni kanssa usein syödään samaa pastaa, kun ei jaksa keittää kahta eri soosia. Hän ei kyllä huuomaa mitään eroa esim spagetissa. Muutkaan ei kyllä koskaan oo huomannut eroa siinä mitä he syö samaa mun kanssa.. Oon ihan eri merkkejäkin kyllä käyttänyt. Makaroni on kyllä vähän erilaista, muissa ei eroa.

Ehkä myös itse oon jo nii. Tottunut ruokavalioon (16 v) kun ei ole moittimista monessakaan glut valmisteessa. Toki paljon siis ihan luonnostaankin gluteenitosta kaupasta löytyy! Pärjää hyvinkin ilman varsinaisia gluteenittomia tuotteita 🙂

Avatar

Mä oon nyt ollut gluteenittomalla varmaan ööö 3kk? ja vältän myös aika paljon kaikkea gluteenitonta, koska aivan kamalia suurin osa :p ostin esimerkiksi gluteenitonta näkkäriä ja se oli vihertävää ja maistu ihan paskalle…yyh! Täytyy kokeilla tuota mitä ehdotit! Pakasteesta saa tosi hyviä porkkanasämpylöitä ja itse teen aina siemennäkkäriä, siemeniä sekä maissijauhoja! Ihan tosi hyvää! Googlettelemalla löytyy paljon hyviä ohjeita, mun blogissa on myös yksi mutten jaksa nyt etsiä sitä tähän hätään :p

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä