Terveellisempi, parempi, rypsiöljy.

En ole ikinä tykännyt rypsiöljystä. Hyh, kukapa tykkäisi. Ruoanlaitossa kuitenkin laihiksella on selkeästi fiksumpaa käyttää kasvipohjaisia öljyjä, joten erilaisia vaihtoehtoja on tullut testattua aikalailla. Kookosöljystä en tykkää sitten yhtään, oliiviöljy menee. Mutta kun siinä oliiviöljyssä on se ongelma, ettei sitä saisi käyttää korkeissa lämpötiloissa paistamiseen, kun siitä vapautuu kuumennettaessa vaarallisia PAH-yhdisteitä. Rypsiöljyä sitten taas voi käyttää vapaammin kaikkeen, mutta kun se maku on kuitenkin niin pistävä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kesällä käväistään lasten kanssa sellaisessa hauskassa maatilatapahtumassa, jossa oli tuotteitaan myymässä myös Myssyfarmi. Mulla on Myssyfarmilta pari ihanaa myssypantaa, mutta en tiennyt ollenkaan, että heiltä saa myös ruokatarvikkeita. Jäin tutkimaan kojua ja mainoksen uhrina ostettiin sitten Myssyfarmin Luomu Rypsiöljyä, koska myyjä kovasti kehui sen maistuvan paljon paremmalta kun tavallinen rypsiöljy. Olin vähän skeptinen, mutta pakko myöntää, että oikeassa oli!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En minä nyt tätä öljyä sellaisenaan vetelisi (en kyllä mitään muutakaan öljyä…), mutta ei ole maistunut kertaakaan ruoassa rypsi sen jälkeen, kun alettiin tätä käyttää! Ei jää mitään inhottavaa sivumakua ruokaa ja voi hyvin käyttää eri tarkoituksiin. Suosittelen tosi lämpimästi testaamaan, jos olette joskus miettinyt samoja juttuja öljyjen kanssa! 🙂 Vai ollaanko me ainoa perhe, joka on hirveän herkkä perinteisen rypsiöljyn maulle?

Ps. Toivotaan blogille parempaa joulukuuta, jos tästä nyt lähtisi kunnolla rullaamaan, kun otan niitä yleisen hyvinvoinnin juttuja isommaksi osaksi tätä blogia! 🙂

Kommentit

11 kommenttia
Avatar

Mitään ei voisi tässä maailmassa syödä jos alkaisi perehtyä. Toisen mielestä ehdottoman terveellinen ravintoaine on toisaalla suorastaan myrkkyä. Siksi ravintoasiat (kin ) ehkä kuumentavat tunteita. Tutkimuksissa kannattaa perehtyä siihen kuka sen on rahoittanut. Jenkki maailmassa raha säätelee poikkeuksetta lopputuloksen. Siellä mm. lakut ovat terveysruokia! Luottaisin kuitenkin rypsiöljyn käyttöön sillä se on erittäin tutkittua ja se, että kun suomessa on siirrytty voista öljyyn sydän ja verisuonitaudit ovat vähentyneet! Mutta kuten ylempänä olikin että kaikki kasvisrasvat eivät ole terveellisiä. Juurikin nyt muodissa oleva palmuöljy on kovaa rasvaa (kuten voikin) ja ”sisäisesti” käytettynä samoilla riskeillä höystetty kun voi.

Avatar

Me käytetään auringonkukkaöljyä, se on koettu hyväksi 🙂 Siinä ei oo mitään sivumakuja 😀

Avatar

On varmaan todella rasittavaa, kun löytää itselleen jonkun terveellisemmän hyvän tuotteen arkea helpottamaan, kertoo siitä blogissa ja joku tulee heti vinettämään, että ei ole oikeasti terveellistä..! Ymmärrän, ihan tosi. Mutta silti, silti ihan pakko linkata oheinen teksti rypsiöljystä. Vasta vähän aikaa sitten nimittäin itse ”heräsin” tähän, ettei välttämättä kaikki kasvipohjaiset rasvat olekaan niin terveellisiä, kun annetaan ymmärtää…

http://www.anttiheikkila.com/blogi/miksi_en_kayta_rypsioljya/

Kaikessa kuitenkin aina kaksi puolta ja jos tämä teillä toimii ja maistuu, niin tuskin siihen rypsiöljyyn on ennenkään kuoltu 😀 Ja luomu on aina parempi kuin ei luomu. Eli varmaan ihan hyvä tuote kuitenkin.

Pahoittelut, jos ärsytin, hyvää joulunodotusta teidän ihanalle poppoolle! <3

Avatar

Moi!

Se, että jokin asia on Antti Heikkilän blogissa ei tarkoita että Heikkilä olisi oikeassa. Heikkilän mielipiteet ovat täysin eri asia kuin laajamittaiset tutkimukset. Tutkimukset puoltavat rypsiöljyn käyttöä. Että keep on going!

Hyvää joulunodotusta myös täältä!

Avatar

True dat! Asioilla on monesti monta puolta, jokainen voi valita mihin tutkimuksiin ja ketä uskoo. Heikkilän sana ei tosiaan ole absoluuttinen totuus, mutta on siinä usein jotain järkeäkin, mun mielestäni.

Avatar

Äärimmäisen harvoin kommentoihin mihinkään blogiin, mutta nyt en voi pidätellä itseäni! Oon Saaran kanssa samoilla linjoilla. Rypsiöljyhän kuuluu nykyisiin ravintosuosituksiin (kuten myös esimerkiksi rasvaton maito, yäk :D), joita kovin harva uskaltaa kyseinalaistaa. Viime aikoina on asia saanut onneksi enemmän huomiota (itsekään en ole tähän aiemmin kiinnittänyt huomiota)! En väitä, että itse tietäisin paljon aiheesta, mutta poikaystäväni on asiasta hyvin selvillä ja työskentelee asian parissa ja todella uskon esimerkiksi että rypsiöljyä saisi käyttää vain koneisiin, ei ihmisten ravinnoksi! 😀

Suosittelen perehtymään Tomi Kokon 30 päivän haasteeseen ”Viralliset ravintosuositukset puntarissa”. Aiheesta julkaistaan dokumentti ensi vuoden alussa ja ainakin itse odotan innolla mitä tuleman pitää!

En halua aiheuttaa sanomisellani pahaa mieltä kenellekään, mutta haluan ilmaista oman kantani asiaan ja ehkä vähän herätellä samalla ihmisiä kyseenalaistamaan yleiset ravintosuositukset 😉

Ihanaa joulunaikaa kaikille! 🙂

Avatar

Totta, kaikki kasvirasvat eivät ole nykyisen tutkimusnäytön mukaan terveellisiä: palmu- ja kookosöljyä ei välttämättä kannata käyttää ylenpalttisesti.

Sen sijaan rypsiöljyn terveellisyydestä on niin kattava ja laadukas tutkimusnäyttö, että kyseenalaistaessa sen yksittäisen henkilön sanan tai jonkun omien subjektiivisten ihmiskokeiden perusteella on aika heikoilla. Jokainen saa tietenkin käyttää mitä rasvaa haluaa, mutta on hyvä miettiä, kannattaako julistaa totuutena näkemyksiä ilman perusteita ja laadukasta tieteellistä näyttöä.

Mutta mukavaa joulunodostusta kaikille riippumatta rasvamieltymyksistä myös minun puolestani.

Avatar

Aivan, siksipä kukaan ei julistaakaan täällä mitään totuutena! 😉 Ainoastaan vinkkaa toisenlaisistakin näkökannoista virallisten suositusten rinnalle ja kannustaa miettimään omaa suhtautumistaan. Peace and love.

Avatar

Tuli kyllä hieman wtf-olo. Oon koko ikäni käyttänyt rypsiöljyä (en ikinä voita) enkä oo ikinä tajunnu mitään ihmeellistä makua. Eihän se maistu, kai?! 😀 Tietty määräkin kai vaikuttanee..?

Avatar

Ehkä sä oot vaan tottunut siihen makuun, jos teillä on rypsiä jo lapsesta saakka käytetty 🙂

Avatar

Rypsiöljy on kyllä rasvoista paras vaihtoehto rasvahappokoostumuksen kannalta ja hyvänä kakkosena tulee auringonkukkaöljy. Rypsiöljyssä on ihmiselle pakollisia monityydyttymättömiä rasvahappoja eniten. Kaikkeen noikaan ei kuitenkaan käy. Oon käsittänyt, että esim. mäkkärissä käytetään auringonkukkaöljyä rasvakeittimissä. Siellä se on oikeestaan huonoin mahdollinen vaihtoehto: monityydyttyneet rasvahapot hapettuu ja muuttuu helposti todella kuumassa lämpötilassa. Rypsiöljyssä on paljon kertatyydyttymätöntä öljyhappoa, joten se sopii loistavasti esim. paistamiseen. Oli pakko osallistua keskusteluun, kun koulutuksen puolesta käydään paljon näitä asioita.
Terveisin, biokemian opiskelija

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä