17. luukku – Piparkakkutaloa tekemässä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

dav

Meidän tämän päivän jouluinen juttu on mukkilasta meille lähetetty piparkakkutalo. Lapsien mielestä se on aivan ihana ja on kyllä kivan nostalginen olo! Pienenä tehtiin aina mamman kanssa piparkakkutalot. Eli mamma teki, me syötiin taikinaa ja sitten kun mamma sai talot koottua niin päästiin koristelemaan jokaiselle oma talo. Tänä vuonna tahtoisinkin tehdä itse piparkakkutalon, jotta voitaisiin sitten lasten kanssa yhdessä koristella, tai ainakin syödä yhdessä. En ole tosiaan ikinä tehnyt, enkä tiedä yhtään, miten piparkakkutaloja tehdään. Googlestahan löytää vaikka ja mitä, mutta täältä on kuitenkin aina ollut luotettavampi kysyä! Olisiko teillä neuvoja ensimmäisen piparkakkutalon tekemiseen? Eniten jännittää/pelottaa se liimaaminen! Saa linkata, jos vaikka omasta blogista löytyisi hyvä ohje! 🙂

Kommentit

9 kommenttia
Avatar

Kuten jo muutama yllä kommentoi, niin ehdottomasti pikeerillä yhdistäminen! 1 valkuainen ja 5dl tomusokeria sekä pari tippaa sitruunanmehua sekoitetaan yhteen, kuplat koputellaan pois ja annetaan hetken suojattuna vetäytyä. Toi tahna on pelastus! Hyvänmakuista, nättiä ja armollista – ensimmäistä seinää voi vielä siirtää viimeisen seinän asettamisen jälkeen, jos ei ihan osunutkaan kohdilleen. Toki hetken aikaa talo tarvitsee esim maustepurkkeja tueksi tai vakaat kädet. Tahna jähmettyy kyllä minuutissa-parissa joten ei paha. Meillä on myös aina koristeltu ensin ja koottu vasta sitten!

Avatar

suosittelen ensimmäiselle kerralle ostamaan valmiin talosetin, jossa on siis palaset valmiina ja ne ainakin passaa sit yhteen eikä tarvi alkaa kaavoja etsiin 😀 liimaa sokeri-vesi seoksella jonka ruskistat esim paistinpannulla. Jostakin löytyy varmaan tarkka ohje kuinka paljon mitäkin, itse vähän summissa tehnyt sen. Kasta kerralla pohjaan tuleva sivu ja toiseen sivuun tuleva sivu pannulla olevassa sokerissa. Sitä voi välillä käyttää levyllä jos alkaa jämähtää. Koristelu kannattaa tehdä pikeerillä, helppo tehdä ja paljon parempi käyttää kun valmis jäykkä sokerikuorrute 🙂 kinuskikissan sivuilla on hyvä pikeerin teko-ohje, ja voi olla ohjeita myös talon tekoon.

Avatar

Tein juuri itse viikko sitten piparkakkutalon, pieni palovamma ja söpö mökki jäi muistoksi.
Muutamia vinkkejä olis, piparkakkutalo kannattaa tehdä kaupan valmiista taikinasta, ei omatekoisesta taikinasta koska se turpoo ja muuttaa muotoaan. Osat kannattaa koristella ennen kokoamista. Kokoaminen sulatetulla sokerilla (paistin pannu kuumenemaan ja siihen vain sokeria, kun sokeri alkaa hieman sulamaan, levyä huomattavasti pienemmälle ja sitten vain sulatella loppuun) on periaatteessa helppoa. Tarkkana pitää olla sillä sulatettu sokeri on todella kuumaa ja jäähtyy nopesti, joten kiinnityksessä saa pitää vauhtia Sulanutta sokeria ei voi kaataa viemäriin joten kannattaa foliosta muotoilla kippo lautasen päälle johon kuuman sokerin voi laittaa jäähtymään ja jäähtyneenä heittää roskikseen

Avatar

Kannattaa muuten käyttää liimaamiseen hedelmäsokeria! Maistuu hyvältä myös sulatettuna toisinkuin ruskeeksi muuttuva normisokeri! Ja suoraan pannulle dippaa palat jotka haluut liimata. Ja vielä yks vinkki, kun sokeri on sulanut niin käännä tehot ihan alas ja vaan jos alkaa kovettumaan niin laita taas lisää! 🙂

Avatar

Tein piparkakkutalon viime jouluna, nyt näyttää siltä että en jaksa 😀 väsäsin viimeksi muoteilla osat, mutta nyt ostaisin valmiit ja ehdottomasti sokerilla laittaisin talon kasaan koska viimeksi se ei pysynyt pystyssä millään muulla ja siinä sitten murtui mm päätyseinä kun tarpeeksi monesti kaatui nurin.
Tsemppiä projektiin! Minusta se oli liian hermoja raastavaa hommaa, tosin nyt se saattaisi onnistua helpommin kuin ekalla kerralla 🙂

Avatar

Lasten kanssa kun tekee piparkakkutaloa , turvallisinta ja helpointa on käyttää kasaamiseen ihan vaan paksua kuorrutetta! Eli tomusokeria ja sitruunan mehua (parempi kuin vesi) tai jos haluaa kestävämmän lopputuloksen niin kananmunan valkuaista ja tomisokeria. Kannattaa tehdä liimaksi todella paksua kuorrutetta jotta ei tarvitse odotella niin kauan kuivumista!

Avatar

Helpoin ja turvallisin tapa piparkakkutalon kasaamiseen on käyttää ”liimana” seosta, joka on tehty kananmunanvalkuaisesta ja tomusokerista. Mulla pysyy Muumitalo tällä reseptillä kasassa, suosittelen! 🙂

Avatar

Mä voin kattoa löytyykö täältä lahen tigeristä tota nompun lahjatoivetta! Ja jos löytyy niin voin kyllä ihan lähettää sen lahjana, ilman että siitä tarvii mitään teidän maksaa! 🙂

Avatar

Ohhoh, tuli kommentti jostain syystä väärään postaukseen! 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä