Missä viivyt lapsilisä?

Tässä kalenteria tutkiessani silmäni osuivat tämän kuun lapsilisän maksumispäivään ja ajattelin jatkaa vielä tällaisella hyötylinjalla, vähän kuten eilisessä postauksessa.

Minkä tahansa lapsiperheen tapaan meilläkin tulee niitä päiviä, kun lasketaan senttejä maitopurkkia varten ja odotellaan kuumeisesti seuraavaa palkkapäivää. Siksi mulla lukeekin sekä kaikki palkkapäivät, että lapsilisäpäivät kalenterissa, jotta tiedän aina, koska tulee seuraavaksi rahaa ja voin sen perusteella miettiä, että mitkä laskut jätän maksettavaksi seuraavasta palkasta/lapsilisästä. Jos sulla ei vielä lapsilisäpäiviä lue kalenterissa niin merkitsepäs tästä ne nyt ylös:

Vuoden 2016 lapsilisän maksupäivät:

TAMMIKUU 26.1.

HELMIKUU 26.2.

MAALISKUU 24.3.

HUHTIKUU 26.4.

TOUKOKUU 26.5.

KESÄKUU 23.6.

HEINÄKUU 26.7.

ELOKUU 26.8.

SYYSKUU 23.9.

LOKAKUU 26.10.

MARRASKUU 25.11.

JOULUKUU 23.12.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miten teillä varaudutaan siihen tiukkaan putkeen juuri ennen palkkapäivää? Vai tuleeko sellaista ollenkaan? Ja mihin teillä menee lapsilisä? Käyttöön vai säästötilille?

Meillä on aina kaapissa kuiva-aineita ja pakastimessa lihaa, kasviksia, wokkeja, marjoja ja hedelmiä, joten sellaista tilannetta ei pitäisi päästä tulemaan, ettei pöydässä muka olisi ruokaa. Mutta pakko myöntää, että joskus on haettu oikein hakemalla niitä halvimpia vaippoja, kun tili näyttää nollaa ja vaipat unohtui kauppareissulla. Kun ei niitä säästötilejä ole ihan tällaisiin juttuihin tarkoitettu 😀 Lapsilisä meillä menee sitten taas ihan käyttöön, laitan mieluummin palkasta rahaa säästöön, kun jos jossain kuussa onkin enemmän menoja niin se lapsilisä tulee sitten myöhemmin kivana lisänä.

Kommentit

18 kommenttia
Avatar

Huoh kommentteja. Tekeekö omistusasunto ihmisestä rikkaan? Pankin se varmaan monella ns.on.. Kyllä ainki meillä halvempi asia omassa kuin vuokralla. Allergisia lapsia perheessä euokamenot isompia(ei kaikki niihin tukia saa).. Tänä päivänä kaikki maksaa paljon.. Kirppuhunnat järkyttäviä jne.. Kyllä meillä on työssä käyvä ihminen ja itse teen vkl töitä niin kyllä se raha tiukilla on.. Valivali teillä joillekkin. Jokaisella erilaiset lähtökohdat tähän elämiseen.. Joillakin on nuoruudesta asti tehty rahat itse,lapset nuorena, vanhemmat avustavat jne..
Minusta hienoa että voi myöntää ettei raha ole itsestään selvyys…+elämän tilanteet muuttuu

Avatar

Nyt en sano todellakaan pahalla, mutta olen ihmetellyt sitä, että käyt usein ripsihuolloissa. Jos rahasta on tiukkaa, niin eikö tämmöiset voisi jättää kokonaan pois? Ihmettelen vain. Pahoittelen jos koet kommenttini asiattomaksi tai olen ymmärtänyt jotain väärin. 🙂

Avatar

Äiditkö ei tarvi mitään omaa juttua tai hemmottelua arjen keskellä? Musta on niin huvittavaa miten aina morkataan ripsiä tai kynsiä. Hyvin suuri prosentti arvostelijoista käy kampaajalla eikä sitä pidetä paheksuttavana… tällä hetkellä ei itellä ripsiä ole, mutta kun oli niin kyllä se omaa oloa piristi kummasti kun peilistä ei katsonukkaan takasin se nuutunu kotiäiti. Muutenki musta on niin idioottimaista arvostella tuntemattomia ihmisiä nimimerkkien takaa.

Avatar

Emilia, kiitos ensinnäkin blogistasi, kun en aiemmin ole kommentoinut. Hyvä idea lisätä kalenteriin lapsilisän maksupäivät, taidan ottaa itsekin käyttöön. Meillä pyritään ostamaan vaipat tarjouksista, iso satsi kerralla. Ruoat tulee suunniteltua tarjousten perusteella, ja pakastimeen ja kuiva-ainekaappiin pyritään hankkimaan sellaisia aineksia joista ruokaa saa aina tehtyä vaikka olisi vähemmän rahaa.

Avatar

Ei tule koskaan tilannetta ettei olisi varaa ruokaan tai muuhun pakolliseen ja todella ihmettelen jos lapsiperheessä jossa on työssäkäyvä vanhempi, tulee sellainen tilanne. Sen verran pitää olla rahankäytönhallintaa että on vara pakollisiin menoihin ja säästää edes jonkin verran isompiin ostoksiin tai pahan päivän varalle kun syystä tai toisesta käykin niin että sitä rahaa ei olekaan. Ja tällä tosiaan tarkoitan sitä että toinen on vapaaehtoisesti kotona ja toinen vaan töissä tai molemmat käyvät töissä. Akuutille työttömyydelle ei taas voi mitään tai pitkäaikaissairastumiselle.

Avatar

Samaa mieltä!

Avatar

Olen kans samaa mieltä. Itse olen nyt hoitovapaalla ja opiskelen samalla, mies vain käy töissä. Molemmilla on rahaa säästössä, jos tulee paha päivä, niin on rahaa ottaa säästöistä.

Ennen äitiyslomaa ja vielä äitiysloman aikanakin säästin rahaa juurikin tätä hoitovapaata varten. Rahaa käytetään minun ja lapsen yhteisiin harrastuksiin ja auton käyttö ollaan vaihdettu enemmän kuin mielellämme linja-autolla kulkemiseen, kuukausikortti käytössä ja maksaa vain yhden tankillisen verran bensaa, saa kulkea niin usein kuin tykkää tällä alueella sekä kauko että paikallisliilenteessä 🙂

Lapsilisä menee käyttöön, ruokaan tai laskuihin.

Avatar

Tarulle haluan sanoa, että kyllä se raha voi olla tiukalla kahden työssä käyvänkin perheessä tiukasta taloudenhallinnasta huolimatta. Kaikissa perheissä ei nautita hyvistä palkoista. Meillä on kolme lasta, omistusasunto kerrostalossa ja yksi auto. Nettopalkkani on 1760e kk, mieheni nettopalkka on vuoden alusta 840e kk. Hän lähti töihin. Viime vuonna työttömänä bruttotulo 1000e suurempi, nettotuloakin 650e enemmän. Olen diakoniatyöntekijä, joten talouden hallinta on minulle ammattiosaamista. Kaikki raha, mikä tilille tulee, korvamerkitään. Herätysostoksia ei harrasteta ja ruokakauppaan mennään aina listan kanssa. Lasten vaatehankinnat on suunniteltava sen mukaan, missä kuussa ei makseta sähkölaskua. Meillä on yhteinen tili, eikä mieheni juuri käytä rahaa, koska löysää rahaa ei ole. Lapset pääsevät ensi kesänä huvipuistoon isoisovanhemmilta saadun pöytälaatikkoon säästetyn joululahjarahan turvin. Lapsilisä menee kerralla ruokaan ja apteekkiin. Meillä on ollut monista eri syistä taloudellisesti tiukkaa vuosikausia. En enää muista millaista on elää, kun on löysää rahaa tai kun ei tarvitse tehdä laskimen kanssa ruokaostoksia. Mutta aina on selvitty, ja elämämme on onnellista, vaikka toki ainaiseen laskemiseen välillä väsyy.

En yleensä harrasta tällaista blogien kommentointia, mutta nyt jotenkin tuli pakottava tarve. Toivon , etten ole pahoittanut suoruudellani ja avoimuudellani ketään. Meillä kun ei täällä Suomessa tapana ole esimerkiksi palkkojen suuruudesta ääneen puhua.

Diakoniatyössä on jo joitakin vuosia nähty asiakkaiden parissa nousevana asiakasryhmänä työssäkäyvät pienituloiset lapsiperheet. Etenkin suurissa kaupungeissa elämiskustannukset ovat niin suuret, että pienituloisten voi olla vaikea selviytyä hyvästä taloushallinnasta huolimatta elämisen yllättävistä menoja aiheuttavista vastoinkäymisistä. Pienistä rahoista ei välttämättä pysty säästämään pahan päivän varalle.

Iloa ja valoa itse kunkin kevääseen.

Avatar

Ihan mielenkiinnosta kysyn että missä työssä on palkka on kuukausi palkka 840ekk? jos kyse ei siis ole osa-aika työstä 🙂

Avatar

Mies on koulunkäynninohjaaja, suorittaa oppisopimuksella tutkintoa, alaa vaihtava ex-nörtti-insinööri, 25 viikkotuntia joten osa-aikaiseksihan se lasketaan. On tutkinnon mukainen viikkotuntimäärä. Toivottavasti jossain vaihteessa on enemmän tunteja…mutta olen päättänyt olla odottamatta liikoja. Tärkeintä, että on vihdoin löytänyt työn josta tykkää. Ei se paksu tilipussi lohduta siinä vaiheessa, kun mielenterveys pettää mm. vastenmielisen työn takia.

Avatar

Pakko sanoa että ”ei ne tulot vaan menot”. En tosiaan halunnut kenenkään mieltä kommentillani pahoittaa… Tuo on minun ajatukseni etten ymmärrä. Itse opiskelen ja mies vaan töissä, ei ole tiukkaa koska olemme karsineet kaikki turhat menot. Ja kyllä auto löytyy myös.

Haluan vaan saada ihmiset ajattelemaan sitä että elämä on valintoja täynnä ja rahankäyttö on se mihin jokainen meistä eniten pystyy vaikuttamaan.

Avatar

Tottakai voi olla tiukkaa ja ihan oikeita valintoja Taru kerrot teillä olevan. Ja näin se pitäs mennäkki. En mä ymmärrä että on varaa käydä ripsihuolloissa ym. silloin kun on tiukkaa.

Avatar

Niinpä. Onko omat ripset ym ym ym ym tärkeempää kuin ruoka?? Valintakysymyksiä.

Avatar

Meillä harvoin on noita tiukkia päiviä ennen palkkapäivää, koska menot on nipistetty ihan minimiin. Vaatteita en ole tainnut ostaa kuukausiin, salikortti maksaa 9e/kk, olen vegaani (-> ruokamenot pienenneet sekaaniajoilta) ja mies syö myös usein samaa ruokaa mun kanssa. Välillä tekee lihaa omaksi proteiiniksi ja silloinkin tehdään lisäkkeet yhteisenä. 🙂 Tää on ollut suuri säästö meille. Penniä venytetään siis siitäkin huolimatta että säästössä on jonkun verran rahaa.

Sen verran haluaisin sanoa, että jos olet mielenterveyskuntoutuja, niin ota rennommin. Ole sairaslomalla, rauhassa, keskity itseesi. Ihana on ollut lukea kuinka voit paremmin päivä päivältä – itsekin olen aikanani parantunut syömishäiriöstä ja masennuksesta, se oli pitkä polku mutta elämä on ihanaa ja erilaista nykyään 🙂 Mutta älä hyvä ihminen bloggaa väkisin.. Sellainen kuva näistä postauksista tulee. Ei normaaleja postauksia omasta elämästä vaan ”yhteistyössä KELA” -tyylisiä ”infopaketteja”, joita en itse ainakaan odota löytäväni blogeista…

Mukavaa jatkoa <3

Avatar

Mä olen omassa lapsuudenkodissani tottunut senttien venyttämiseen, vaikka molemmat vanhempani olivatkin vahvasti työelämässä. Oman perheen kohdalla ollaan sen verran onnellisessa asemassa, että miehen palkka (vaikka duunari onkin) on sen verran reilu, että se mahdollistaa mun kotihoidontuella olemisen ilman, että tarvitsisi laskeskella kolikoita kuun lopussa. Tämä ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys mm. nykyisen taloustilanteen huomioiden…

Avatar

Voi hohhoijakkaa näitä arvostelijoita! Kyllä jokainen äiti saa hiukan hemmotella itseäänkin..on ne sitten ripset tai jotain muuta. Itse hemmottelen itseäni välillä nettikirppis ostoksilla 😀 Ja juu,meillä myös menee lapsilisät ihan perusarkeen ja oikeastaan viikko ennen tiliä on penninvenytystä. Lapsille laitetaan rahaa säästöön aina kun mahdollista. Joka kuukausi tuntuu vain tulevan yllättäviä menoja. Lapsille uusia vaatteita, joku tavara/laite tulee tiensä päähän,lapset sairastaa jne. Ehkä sitten ei olla ihan täydellisiä rahankäytössä..mutta onkohan ihan kaikki muutkaan 😀

Avatar

Miten niin rahasta tiukkaa?? Teillä molemmilla hyvätuloiset perheet. Omistusasunto, auto. Väliin kehuskelet kuinka oot ostellu sitä ja tätä ja noin kallista. Meillä normaaleilla ihmisillä saadaan vaan haaveilla tollasista!

Avatar

Pakko kommentoida vielä että te jotka sanotte että vanhemmilla pitää olla hemmottelua ja omaa aikaa niin tottakai pitää mutta ei sen tarvitse olla kallista. Tietty riippuu mihin tottunut mutta jos itsellä olisi niin tiukkaa että pitää senttejä laskea niin en tosiaan kävis kampaajalla/ripsihuollossa/kynsihuollossa vaan esim tekisin kaverin kanssa kotona kasvonaamioita tms.

Ihan valintakysymyksiä nämä. Toki jos on kovat sähkölaskut joka kolmas kuu yms niin voi tulla niitä ”yllättäviä menoja” itse en tosin sähköä tai muuta sellaista laske yllättäväksi menoksi koska niitä varten voi joka kuu pistää sitä rahaa säästöön. Itse laitan joka kuu tietyn summan sivuun ihan vaan auton vakuutuksia ja veroja varten. 🙂

Mutta jokaisen oma valinta miten raha-asiat ja talouden hoitaa. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä