Offline

[mittaustagi]

[conversionpixel campaign=’If 1′ title=’Offline’]

Yhteistyössä Indiedays ja If

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun minua pyydettiin mukaan Ifin kampanjaan, ensireaktioni oli järkytys. Nimittäin kamppikseen kuuluu neljän viikon Offline -aika. Kello 22-07 kaikki puhelimet, padit ja läppärit sammuvat ja some unohtuu. Ensin ajattelin, että en mitenkään pysty tähän! Työskentelen niin usein iltaisin ja illat ovat sitä omaa aikaani, jolloin näprään rauhassa puhelinta, luen blogeja, selailen instaa ja kaikkea turhaa. Osaisinko olla todella jo kymmenestä alkaen ilman somea? En halua kuitenkaan lähteä mukaan ja sitten huijata tai epäonnistua. Pienen tsemppauksen jälkeen aloin kuitenkin ajatella, että tämä kokeilu tekisi varmasti minulle todella hyvää, joten tässä sitä ollaan!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen mennyt nyt offline -tilaan joka ilta klo 22 keskiviikosta asti. Ensimmäinen ilta oli vaikein, vilkuilin koko ajan puhelinta ja mietin, mitä ihmettä tässä nyt voisi oikein tehdä. Torstaina aloin normaalin puhelimen näpräämisen sijaan vähän siivota päivän jälkiä ja tehdä iltapalaa, kunnes tajusin, että miksi mun täytyy muka olla hereillä. En voi ottaa puhelinta käteen, eikä mulla ole mitään pakollista tekemistä, mutta kerrankin ei myöskään mitään muka tärkeää selailtavaa somessa. Miksipä en vain menisi nukkumaan? Perjantaina huomasin olevani valmis sänkyyn jo normaalia aiemmin ja otin vain puolet normaalista iltalääkeannostuksestani. Nukahdin vartissa. Lauantaina aloin haukotella jo yhdeksältä ja olin valmis nukkumaan kymmeneltä. Olen automaattisesti joka ilta laittanut puhelimen äänettömälle kymmeneltä ja jättänyt sen yön ajaksi olohuoneeseen lataamaan. On jotenkin tosi vapauttava olo. Vaikka välillä tulee kyllä niitä hetkiä, että iskee tylsyys. Tosi outoa, että vaikka some on ollut vasta muutaman vuoden näin tiiviisti läsnä elämässä niin silti siihen on jo niin uskomattoman tottunut, että olin näköjään unohtanut, että iltaisin nukkumaan mennessä voi vaikka lukea kirjaa. Se ei häiritse unta ja on varmasti mielenkiintoisempaa sisältöä kun Facebook -feedin selaaminen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jo näin lyhyessä ajassa olen huomannut selkeästi somettomuuden hyvät puolet. Nukahtaminen on ollut vähän helpompaa ja elämästä löytyy uusia syvyyksiä. Aamullakaan ei ole mitään kiirettä avata puhelinta, kun olen tajunnut, etten oikeasti missaa mitään tärkeää olemalla öisin offlinena. Some on vain niin pinttynyt tapa. Nyt kun sain huomata nämä positiiviset vaikutukset näin pian, ei tämä haaste ole edes haaste. Ja tällä hetkellä tuntuu, että aion ehdottomasti jatkaa tätä! Ainoa vaikea osa on ollut se, jos Topias on ollut poissa kotoa myöhään ja tekisi mieli tsekata puhelimesta, että onko sillä ollut jotain asiaa. Ja toki välillä meinaa tottumuksesta napata puhelimen käteen heti, kun ei ole jotain tekemistä siinä käsillä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja miksi tämä offline -aika sitten vaikuttaa niin paljon uneen? Laitteiden käyttö aktivoi aivoja ja saa ajatukset laukkaamaan juuri, kun niiden pitäisi alkaa rauhoittua, mutta lisäksi näyttöjen haitallinen sinivalo häiritsee kehon melatoniinin tuotantoa. Melatoniini on hormoni, joka saa sinut väsyneeksi, kun alkaa hämärtää. Mutta sinivalo sen sijaan toimii päinvastoin ja piristää sinua herättävän valohoitolampun tapaan. Olen lukenut aiheesta aiemminkin lukuisia tutkimuksia, mutta nyt pääsin vielä näkemään vaikutukset käytännössä. Moni käyttääkin iltaisin melatoniinia auttamaan nukahtamisessa, mutta uskaltaisin veikata, että osa näistä ihmisistä voi jättää sen melatoniin ottamatta, jos sen sijaan laittaa kaikki laitteet pois ajoissa ennen nukkumaanmenoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mistä tämä kokeilu sitten lähti? Vakuutusyhtiölle tietenkin läheisiä asioita ovat ihmisten onnettomuusalttius, huonot päätökset ja terveysongelmat. Ja mikä näille kaikille on yleinen aiheuttaja? Väsymys. Offline -aika on Ifin aloittama julkinen yhteiskunnallinen kokeilu, jonka tarkoitus on herättää keskustelua univajeesta ja sosiaalisen median vaikutuksesta siihen. Kokeilun aloittamalla If haluaa yrittää vähentää ihmisten onnettomuusriskiä ja saada heidät tunnistamaan hyvän ja huonon yöunen vaikutukset. Voit lukea lisää kokeilusta myös Ifin omalta kampanjasivustolta. On aika pelottavaa ajatella, että tutkimusten mukaan nukumme vähemmän kuin koskaan. Ja tunnistan itseni tästä joukosta välittömästi! Jotenkin en vain ole ennen haasteeseen lähtemistäni osannut ajatella asiaa kunnolla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyt tahtoisinkin haastaa teidät kaikki mukaan osallistumaan offline -aikaan! Osallistuminen on superhelppoa ja tekee varmasti teille hyvää. Ensimmäiset illat saattavat tuntua vaikeilta, mutta somettomuuteen tottuu todella nopeasti ja alkaa nähdä elämässä paljon uutta. Ja miten voit osallistua? Yritä kahden viikon ajan mennä offline -tilaan klo 22-07. Voit sammuttaa laitteet tai laittaa vaikka päälle ”älä häiritse” -tilan. Itse olen vain laittanut äänet pois ja pistänyt puhelimen vähän kauemmas itsestä, ettei käsi vahingossa eksy näpyttelemään. Voit myös jakaa kokeiluun liittyviä fiiliksiäsi somessa (luonnollisesti sen 22-07 ulkopuolella) hashtagilla #offlineaika ja käydä lukemassa lisää kampanjasivustolta.

Lähtekää mukaan ja kokeilkaa, miltä elämä näyttää iltaisin ilman somea!

Kommentit

6 kommenttia
Avatar

Selasin eilen illalla blogeja, vaikka piti olla jo nukkumassa. Viitta vaille kymmenen hyppäsi mainos eteen: ”nyt alkoi offlineaika” 😀 Ja vitsit, menin ja tottelin sitä. Teki hyvää kun sai nukuttua kunnon yöunet.

Puhelimeenkin on varmaan nykyään jotain sovelluksia, jotka muistuttaisivat asiasta. Sellaiseen selailuun uppoaa kyllä muuten paljon aikaa. Olen kyllä offline-ajan puolesta ja tosi hyvä kamppis vakuutusyhtiöltä 🙂

http://kaurapuuroakimalletta.fitfashion.fi

Avatar

Mä pidän yleensä yön äänet päällä puhelimessa, mutta netin otan pois päältä. Oon sanonutkin läheisilleni, että jos asiaa on nii tavottaa vaan puheluilla tai viesteillä. Mun mielestä tää on toiminut tosi hyvin ja kertaakaan kukaan ei oo mua silloin tarvinnut! 🙂

Avatar

Miulla iski uupumus päälle ja olin viikon postaamatta ja vähensin täysin minimiin puhelimen näpräyksen. Todella rentouttavaa :). 22.00 asti puhelimen rävellykse voisin jatkossakin ehkä pois

Avatar

Tämä on tosi hyvä idea ja meinaan aloittaa itsekkin tämän, tuntuu että välillä on liikaa somessa ja juurikin yöunet kärsivätkin kun räplää sängyssä puhelinta ennen nukkumaanmenoa, ei hyvä. Uskon että tämä toimii ja aloitankin heti tänään ! 🙂

Avatar

Mä oon jo pidempään laittanu puhelimen pois noin 22. Ja yöllä en räplää. 😀 Kerkee miehenki kans jutella, ku ei säädä somessa. Ja tosiaa värinällä pidän jos jollai tärkeetä asia nii voi soittaa.

Avatar

Yrittäjänä oon vetänyt rajan että esim iltaisin en katso enään meilejä. Katson ne aamulla ja iltapäivällä. Kellään ei ole niin tärkeää asiaa ettri voisi odottaa aamuun.

Oon ottanut kännykästä pois kaikki piippaukset ja ilmoitukset jos somessa tapahtuu jotain. Ei tarvitse koko ajan tietää jos joku kommentoi yms Ainoastaan whatsapp on päällä.

Nykyään mun puhelimessa on päällä älä häiritse-tila klo 23-07. Mutta silti näpytelen kännykkää myöhään yöhän. Nykyään mulla on aika rauha somen suhteen mutta toi yönäpyttely pitäis saada pois ja kännykkä pöydälle. Kaipaisin et lukisin taas kirjoja – ehkä tästä kampiksesta saa inspistä siihen.

Pakko tulla kyl mukaan!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä