Seksi vie ja taksi tuo (mutta muista ehkäisy!)

Olin tässä juuri mahataudissa ja sängyssä täristen maatessani mietin, kuinka paljon tämä muistuttaakaan raskausaikaa, sitä jatkuvaa oksentamista, 9 kuukauden mahatautia. Ja hiljaa lupasin itselleni, että ensi kerralla kun tärisen sängyssä jostain toisesta syystä, niin käytän kyllä vähintään kolmea kondomia päällekkäin. No ei vais, eihän se oikeasti toimi. Mutta oli se kyllä hyvä muistutus taas itselleni siitä, kuinka tärkeää on oikeasti huolehtia siitä kunnollisesta ehkäisystä. Ja tuli vielä hyvään kohtaan, sillä olen mukana Indiedaysin ja Bayerin yhteistyökampanjassa.

Siitä asti, kun tulin 18 -vuotiaana raskaaksi ehkäisystä huolimatta, olen tutkinut paljon eri ehkäisytapoja. Sekä luotettavammista lähteistä, että keskustelupalstoilta kokemusten kautta. Kun lähdin etsimään vertaistukea muista ehkäisystä huolimatta raskaaksi tulleista nuorista, järkytyin bongatessani yhä useammasta paikasta selkeästi tämän vuosituhannen suosituimman ehkäisytavan. Keskeytetyn yhdynnän. Olen saanut hyvän kasvatuksen seksiasioiden suhteen, sekä kotoa, että koulusta. Jo kauan ennen ensimmäistä kertaani tiesin kyllä, kuinka tärkeää on käyttää ehkäisyä. Sekä sukupuolitautien, että raskauden takia. Joten luonnollisesti ensimmäinen ajatukseni keskeytetyn yhdynnän loistokkaasta taiteesta kuullessani oli, että anteeksi mitä hittoa juuri luin. Ei kai kukaan voi oikeasti luottaa siihen? Mutta näköjään voi!

DSC02290

Mulle seksi on aina ollut todella tärkeä asia. Seksi on ihanaa! Rakastan seksiä. Miksi siitä ei puhuta enemmän? Ehkä, jos meillä suomalaisilla olisi vähän vapautuneemmat asenteet seksiin, myös ehkäisystä puhuminen olisi yleisempää. Mulle on henkilökohtaisesti aina ollut todella helppoa puhua seksistä, mutta tiedän, ettei useimmilla ole samoin. Ja jos tästä yhdestä maailman luonnollisimmista asioista puhuminen on vaikeaa, niin saman kohtalon kokee ehkäisy. Monia tuntuu hävettävän tunnustaa, että he käyttävät jotain ehkäisyä, koska se tarkoittaa, että tunnustat harrastavasi seksiä. Ja meidän suomalainen siveys sanoo, että seksi on asia, joka pidetään piilossa komeron pimeimmässä nurkassa. Mutta hei, jos se seksi piilottelee pimeydessä niin ehkäisy jää vielä pahemmin sen varjoon. Eli valaistaampa nyt vähän tätä koko asiaa!

DSC02224

Ehkäisyähän löytyy laidasta laitaan, melko varmasti jokaiselle jotain sopivaa. Kaipasit sitten lyhyt- tai pitkäkestoisempaa ehkäisyä, lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa keskustelemalla varmasti löytyy se juuri sopiva valmiste. Voit myös kokeilla tätä hauskaa Tinder -tyylistä Sexbuddy -testiä ja katsoa, minkä ehkäisyn kanssa sinä voisit sopia yhteen. Olen itse kokeillut vähän sitä sun tätä, mutta aina pitkällä tähtäimellä miettien. Mulle ehkäisyssä tärkeintä on vaivattomuus, mutta aina se ei sovi yhteen elämäntilanteen kanssa. Näin parisuhteessa eläessä sitä ei tahtoisi kesken touhujen ruveta miettimään ehkäisyä, vaan haluan ehkäisyn olevan aina valmiiksi hoidossa, mutta joskus se ei riitä. Siinä missä suurin osa parikymppisistä naisista, minäkin olen elänyt sen vaiheen ennen parisuhdetta, jolloin irtosuhteissa ainoa järkevä ehkäisy on käyttää muun luotettavan ehkäisyn lisäksi sitä ainoaa, joka suojaa myös sukupuolitaudeilta, eli kondomia. Olen myös tehnyt sen pelottavan virheen, että unohdin käyttää ehkäisyä ja terveyskeskuksen vessassa kuppiin pissatessa sai sitten jälkikäteen jännittää, että mitäs sitä nyt tulikaan tehtyä. Muistan sen tunteen niin hyvin. Pelotti ihan hirveästi, kun kerran unohtui ehkäisy, etten osaa ymmärtää, miten jotkut voivat harrastaa keskeytettyä yhdyntää. Eikö siinä joudu elämään jatkuvassa pelossa? Keskeytetty yhdyntä EI OLE ehkäisyä. Yläasteikäisenkin pitäisi se jo tietää, että niitä siittiöitä kyllä pääsee perille jo ennen siemensyöksyä. Tämä on taas yksi niistä aiheista, joista kannattaa keskustella lääkärin kanssa, jos aiheen tiimoilta herää kysymyksiä.

DSC_0159.JPG

Yhden yön jutut jää historiaan ja ehkäisytarve muuttuu, kun se oikea kumppani löytyy ja aletaan suunnitella pikkuhiljaa myös perheen perustamista. Kirjoitan tätä tekstiä parhaillaan pihalla lasten tehdessä hiekkakakkuja ja mietin vain, kuinka onnellinen olen siitä, että tulin vahingossa raskaaksi. Rakastan lapsiani yli kaiken. Mutta aika harvoin ei-toivotut raskaudet kuitenkaan osoittautuvat todellisiksi onnenpotkuiksi. Etenkin jos niitä ikävuosia löytyy vasta 15 ja ehkäisynä oli ”no ei kai nyt yhdestä kerrasta voi tulla”. Ensimmäiset keskustelut ehkäisystä tulee varmasti aika monella koulusta, mutta omasta mielestäni ehkäisystä pitäisi puhua jo aiemmin kotona. Kaikki me vanhemmat haluamme ajatella, että ei nyt meidän lapsi. Sehän on vasta 13 -vuotias. Mutta fakta on, että ei sitä ikinä tiedä. 12 -vuotiaskin saattaa hyvin jo salaa tutustua ihan uuteen elämänvaiheeseen suljettujen ovien takana, samalla kun vanhemmat miettivät, että ai kauhia, parin vuoden päästä pitää alkaa puhumaan kukista ja mehiläisistä. Aina sanotaan, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan, mutta ehkäisyasioissa se ei kyllä auta mitään. Se on nyt tai ei koskaan. Aikainen lintu madon nappaa janiinedespäin. Omasta mielestäni on todella tärkeää pyrkiä alusta asti rakentamaan lasten kanssa avointa suhdetta, jotta sitten aiheen tullessa ajankohtaiseksi puhuminen on helppoa. Tai no, ehkä se ei koskaan ole helppoa, teinit kun tuppaavat ottamaan niin hyvin vanhempien neuvoja vastaan, mutta ainakin vähän vähemmän vaivaantunutta. Mulla nyt on tässä 4- ja 2 -vuotiaiden äitinä aika hyvin aikaa miettiä asiaa, mutta luulen, että aion sitten joskus murrosiän alkaessa keskustella lasten kanssa seksistä, ehkäisystä ja kaikista siihen liittyvistä tunteista. Haluan kehottaa lapsiani odottamaan oikeaa aikaa, koska seksiä ei kannata kiirehtiä, mutta haluan heidän ymmärtävän, ettei seksiä tarvitse häpeillä. Toivon, että he voivat avoimesti kertoa minulle harrastavansa seksiä, jotta voidaan yhdessä miettiä sopivaa ehkäisyä. Ehkä vähän utopistinen ajatusmaailma, mutta toivossa on hyvä elää! Jos mikään näistä ei toteudu niin vaihtoehtoisesti sitten istutan lapset väkisin pöydän ääreen ja pakotan heidät kuuntelemaan ehkäisyluentoa naamat punaisina. Olisi ihan kamalaa, jos meidän lapsilta jäisi ehkäisy hoitamatta sen takia, että he eivät kehtaa pyytää siihen vanhemmilta rahaa.

Bayer

Näin 24 -vuotiaana saatan kuvitella olevani aika cool äiti, mutta saa nähdä miten asia on sitten kymmenen vuoden päästä. Luultavasti olen ihan yhtä nolo kuin oma äitini aikanaan oli minun mielestäni. Tällä hetkellä ymmärrän vielä mielestäni nuorten sielunelämää melko hyvin, mutta muutaman vuoden päästä saattaa todellakin tulla tämä seksitermi -testi tarpeen. Nyt vedin siitä täydet pisteet, mutta ikäluokaltani kuulunkin ehkä vielä enemmän sen testin toiseen puoliskoon! Tämä Bayerin kampanja on osuvasti nimeltään #maaliinasti, joka kuvastaa hienosti sitä, että onhan se seksikin paljon hauskempaa, kun pääset ihan sinne maaliin asti. Ja vielä turvallisesti. Jos et ole tutustunut vielä tarpeeksi ehkäisyyn ja sen tarpeellisuuteen niin löydät erikoislääkärin tarkastamaa tietoa osoitteesta ehkäisynetti.fi. Suosittelen myös todella lämpimästi sekä tätä aiemmin mainitsemaani Sexbuddy -testiä, että vanhemmille suunnattua seksitermi -testiä.

Mistä te olette saaneet kuulla ehkäisystä ja minkä ikäisenä? Onko siitä puhuttu avoimesti kotona, vai onko ehkäisyvalistus jätetty koulun tehtäväksi?

Lääkemarkkinointia ja terveysviestintää valvoo sekä viranomaiset, että Lääkemarkkinoinnin valvontakunta ja aiheesta kirjoittaminen on todella tarkkaan laissa säädeltyä. Tästä syystä tässä postauksessa ei mainita mitään ehkäisyvalmisteita ja pyydän, että pidätte tämän mielessänne myös kommentteja kirjoittaessa, sillä emme voi julkaista kommentteja, joissa on mainittu lääkevalmisteiden nimiä.

Kolme ensimmästä kuvaa on ottanut Korinna Saarinen.

Kommentit

18 kommenttia
Avatar

Ihana kun puhut seksistä näin avoimesti! Olen itse myös ollut aina avoin seksistä puhumiselle, sillä miksi en? Luonnollistahan se on. Kaikille se ei vaan ole niin helppoa.
Itse hankin e-pillerit jo 15vuotiaana, en voinut kertoa äidille, sillä pelkäsin hänen suuttuvan. Kun äitini sai tietää, hän oli vihainen. Rahan pyytäminen oli vaikeaa, ja jouduinkin usein valehtelemaan. Näin jälkikäteen kun muistelee, oli se kyllä sitten vaikeaa aikaa. Perheessäni seksistä ei puhuttu, kun tv:stä näkyi seksikohtaus kaikki meni kiusalliseksi. Ainoastaan koulussa seksistä puhuttiin.
Tästä johtuen haluan olla itse avoin ja keskustella asiasta myös mahdollisten tulevien lapsieni kanssa.

Avatar

Tärkeän asian puolesta 🙂

Avatar

Heippa Emilia. Olipa hyvä postaus ja ihana kuulla, että suhtautumisesi näinkin luonnolliseen asiaan kuin seksiin on huikea. Harva kaverikaan pystyy siitä juttelemaan.

Mistä tuon ekan kuvan asu on ostettu? Aivan hurmaava!

Avatar

Vau sä näytät tosi hyvältä! 🙂

Avatar

Itselläni seksivalistus oli ihan vain koulun vastuulla. Ei meillä kotona moisista juteltu, niin kuin ei juteltu paljoa muustakaan. Koulussa kerrottiin, mitä kerrottiin ja loppu jäi oman tiedonhaun varaan. Ilmeisesti se oli ihan riittävää. 😀 Äitini heräsi oikeastaan vasta siinä vaiheessa, kun aloin seurustella ensimmäisen kerran 18-vuotiaana ja tarjotteli neuvojaan tekstarilla ollessani miehen luona yökylässä, mutta siihen viestiin en kehdannut edes vastata. Siinä vaiheessa riitti oma ja miehen tietämys hoitaa asiat vastuullisesti ja fiksusti. Jospa sitä osaisi itse hoitaa asiat paremmin vanhempana ja oikeasti ottaa asian puheeksi sitten, kun tarvitsee. Vielä on aikaa valmistautua, kun tytär on alle 5-vuotias. 🙂

Avatar

Hahaa, pakko linkata ku Facen seinällä niin sopivasti peräkkäin oli tämä sun postaus ja tämmönen feissarimoka http://www.viikonloppu.com/?p=117035
Mutta tärkeästä asiasta kyllä kirjotit!
Hyvä ja asiallinen teksti!:)

Avatar

Ei meillä puhuttu seksistä kotona. Se jos mikä oli tabu!! Kuten kaikki alakerran asiat muutenkin. Koulussa puhuttuun ehkäisystä viidennellä luokalla ja vielä uudestaan yläasteen aikana. Lopputieto on ihan itse keräämääni.

Muistan, kun olin seurustellut muutamia kuukausia 18veenä nykyisen mieheni kanssa ja valittelin äidille ohimennen huonoa ja huteraa oloani. Äiti erittäin kiusaantuneena ja melkein hädissään kuiskasi: ”oletko raskaana?” :D. No en ollut, mutta äiti ilmeisesti tajusi kuinka sitä seksivalistusta ei kotona ollut saatu 😀 onneksi olin hoitanut asian itse. Meidän tuleville lapsille kyllä puhutaan asiat halki.

Avatar

Hyvä teksti ja hienoa, että olet niin avoin asian suhteen!:) Meillä ei ole KOSKAAN puhuttu kotona seksistä eikä ehkäisystä. Tämä johtuu hiton uskonnosta… Ei siis saisi olla seksiä ennen avioliittoa + ehkäisy on kiellettyä. Sairasta. Eikä siitä seksistä ja ehkäisystä koulussakaan paljon kyllä ole puhuttu. 😮 Onneksi on netti mistä etsiä tietoa, mutta on se vaan hirveetä, että joutuu itse itsekseen etsiä tästä asiasta tietoa kun ei tiedä, kenen kanssa siitä voisi avoimesti jutella. Onneksi varmasti suurimmalla osalla on tilanne paljon parempi kuin minulla. Ja onneksi on teitä ihanan avoimia bloggaajia niin rohkaistuu itsekkin!:)

Avatar

Aivan ihana teksti, ja kauniit kuvat! Musta tää on tärkeä aihe jota pidetään hirmuisena tabuna vieläkin, vaikkei pitäisi. Isot rispektit sinne <3

Avatar

Vitsit miten hyvä postaus! Todella tärkeällä asialla olet!

Avatar

Me harjoteltiin äipän kanssa kondomin laittamista banaanin päälle jo ennen teini ikää. Samaten katottiin pillereitäkin jo sillon vaikken niitten popsimista alottanukaan. Ite oon menny luonnollisella ehkäsyllä jo useemman vuoden ku on kuukautiset niin säännölliset. Musta sekin on ihan hyvä ehkäisyvaihtoehto kunhan on vaan kunnolla siihen tutustunu. Seksi on kyllä kivaa ja musta siitä pitäis puhua avoimemmin. Ite oon tosin ehkä vähän liiankin avoin kun tuntuu että saan ihmisten posket punottamaan heti ku avaan suuni. 😀

Avatar

Mun tyttö on jo 16-vuotias, mutta olen tosi ylpeä siitä, että meillä on aina puhuttu näistäkin asioista niiden oikeilla nimillä ilman minkäännäköistä häpeää. Itse olen sellaista sukupolvea, että mulle ei aikoinaan ole puhuttu edes kuukautisista mitään, puhumattakaan mistään ehkäisyasioista. Nyt kyllä mummu on vanhoilla päivillään joutunut itsekin opettelemaan näistä asioista puhumaan punastelematta, kun joskus on meillä ollut kesken jonkun ”tilanteen” 🙂

Avatar

Täällä menty jo reilu kolme vuotta ”luomu-ehkäisyllä” eli keskeytetyllä yhdynnällä, välillä kumia käytetty vaihtelun vuoksi. Hyvin toimii! Kaksi lasta jo on, 6- ja 4-vuotiaat.

Avatar

Keskeytetty yhdyntä ei ole ehkäisykeino, koska eihän siinä yritetä edes ehkäistä raskautta. Mielen köyhyyttä…

Avatar

Vaikka vanhempani kannattivat avioliittoon odottamista, puhuttiin meillä äidin kanssa ehkäisystä poikaystävien ilmaantuessa paljonkin. Aiheen tullessa koulussa tiesin jo lähes kaiken. Vahinkoraskauden riskiä painotettiin paljon sillä vanhempani eivät olisi hyväksyneet aborttia, joten aihe oli keskusteluissa jo 13 vuotiaana. Kun kerroin seksin tulleen kuvioihin, äiti varasi minulle ajan ehkäisyneuvolaan vaikkei kenties ollut iloinen siitä. Nykyään puhun edelleen naimattomana 22veenä ehkäisyvälineistä äidin kanssa ja toimin kaveriporukkani leikkimielisenä ehkäisyneuvojana sillä tiedän asiasta paljon. Äidilleni olen tästä hyvin kiitollinen ja olen aina ollut hyvin tarkka ehkäisyn kanssa. Tästä minulle on muodostunut hyvin avoin asenne seksistä puhumista kohtaan ja kaveriporukkaani sivistäessä olen jopa harkinnut seksuaaliterapeutin koulutusta! Avointa keskustelua kotona vaan, avoin puhe seksistä ei ole koskaan huono asia vaan luo vastuullisia lapsia! 🙂

Avatar

Mun täytyy myöntää, että harrastaessani seksiä ensimmäistä kertaa, en ees tiennyt mihin koloon se kalu tuikataan! 😀 olin tuolloin 14-vuotias. Meillä ala-asteen biologian tunnilla kun tätä aihetta käsiteltiin, keski-ikäinen miesopettaja vain tokaisi ”no kaikkihan nyt varmasti tietää miten SE tehdään” ja voin olla nyt varma ettei 12-vuotiailla nappuloilla ollut mitään tietoa vaikka jokainen silloin kiltisti nyökytteli 😀 ehkäisypillerit hommasin 7 luokalla koska minulla oli kamala akne. Siltä osin homma oli hoidossa, mutta en varmaan muuten niitä olisi ottanut. Terveystiedon tunneilla meillä oli ylä-asteella sijaista toisen perään ja jokainen vuorollaan sivutti aiheen, lopuksi sitä ei ikinä käyty läpi. Kotona olen saanut seksivalistusta ehkä rippikoulun jälkeen, en niillä tiedoilla enää mitään silloin tehnyt. Kouluterkkari on ehkä esitellyt ehkäisyvaihtoehdot, mutta minä olisin nuoruudessa kyllä tarvinnut seksivalistusta ihan erillä lailla. Tämä on hyvä aihe ja tästä pitäisi puhua enemmän. Kyllä omat lapseni tulevat kyllä kuulemaan koulutuksen ja pyrin myös siihen ettei seksin harrastamista tarvitse hävetä tai
salailla vanhemmilta!

Avatar

Meilläkin ollaan menty reilu puolitoista vuotta keskeytetyllä + varmojen päivien laskemisella. Hyvin tuntuu toimivan! Ehkä liiankin hyvin… Välillä toivon, että ”vahinko” kävisi niin ei tarvitsisi tehdä koskaan sitä päätöstä, että nyt hankitaan lapsia. Mutta näillä näkymin se päätös vaan täytyy joskus tehdä ja lopettaa tämä meidän ”ehkäisy”.
Joillain tämäkin ehkäisytyyli voi siis toimia, mutten tietenkään suosittele sitä kenellekään, joille perheenlisäys olisi katastrofi.

Avatar

Mistä toi ekan kuvan yöpaita”mekko” on! Ja miksi tommosia kutsutaan, pitsinen yöasu ei oikein toivonut googlaamalla toivottuja tuloksia..

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä