HÄIDEN VIERASLISTA – MITÄ, MIKSI, MITEN?

wedding-1249096_1280

Yksi eniten askarruttavia asioita tässä häiden suunnittelussa on ehdottomasti ollut vieraslista. Sitä lähdettiin tekemään oikeastaan ihan ensimmäisenä, sillä vieraslista määrää kuitenkin pitkälti myös sen, missä häät voidaan järjestää. Yhdessä kirjoiteltiin nimiä vihkoon, neljään eri osioon: Emilian suku, Topiaksen suku, Emilian kaverit, Topiaksen kaverit. Lisättiin nimiä sinne tänne, viivattiin yli sieltä täältä, muodostettiin alustava vieraslista, johon mahtui melkein 150 nimeä. Johonkin pitää kuitenkin raja vetää ja laskellessamme pitopalvelun hintaa (pitopalvelu veloitetaan per ihminen) ja valitessamme hääpaikan, päädyimme siihen, että paikan ja ruoan kannalta olisi fiksua ottaa rajaksi 120 henkeä. Eli 120 hengen häitä ollaan nyt sitten järjestämässä. Tai no 117, sillä kolme paikkaa menee kuvaajille.

Sukulaisten kohdalla oli välillä vaikea miettiä, kuka kutsutaan, kuka ei. Kutsunko sukulaisen, jonka kanssa en ole lähes yhtään tekemisissä, vain koska hän ehkä odottaa kutsua? Sitten taas se paikka on pois joltain kaverilta, jonka kanssa oikeasti on tekemisissä. Jos budjettimme olisi rajaton, kutsuisin koko suvun! Jokaista pikkuserkkua ja isoisotätiä myöden. Mutta meidän oli nyt pakko tehdä valintoja ja toivon, ettei kukaan loukkaannu siitä.

Kavereista sitten taas oli vielä paljon vaikeampi päättää. Meillä on nyt olemassa lista kavereista, jotka on varmasti kutsuttu, mutta sitten meillä on pitkä lista kavereita, jotka on ehkä kutsuttu. Nämä ovat niitä tyyppejä, jotka kovasti tahtoisimme kutsua, mutta kun kaikkia vaan ei voi. Joten tässä seuraavan vuoden aikana meidän on tehtävä päätöksiä.

Olen tehnyt tätä prosessia helpottaakseni simppelin systeemin, joka toimii myös istumajärjestyksen pohjana. Kirjoitin jokaiselle potentiaaliselle vieraalle oman nimilapun, jotka on kiinnitettu korkkitauluun karttaneulalla. Nämä nimet on sitten värikoodattu neljään eri luokkaan, jotka ovat Emilian varmat vieraat, Topiaksen varmat vieraat, Emilia epävarmat vieraat, Topiaksen epävarmat vieraat.

Kyllähän me helposti voisimme tehdä listan ihmisistä, jotka kutsuisimme juuri NYT. Mutta kun häihin on vielä 1,5 vuotta aikaaa, on vaikea miettiä, mikä tilanne on ensi vuonna. En halua kutsua nyt ihmistä, jonka kanssa en sitten olekaan tekemisissä ennen häitä enää. Sen takia päätimmekin lähettää save the date -kortit ainoastaan sukulaisille. Koska emme ole vielä valmiita päättämään vieraslistaa ystävien osalta. Päätettiin, että katsotaan tässä nyt tämä vuosi, että kenen kanssa ollaan tekemisissä, kuka pitää yhteyttä, kenen kanssa  ystävyys mahdollisesti hiipuu. Ja kun mulla on nyt hirveästi näitä ihania koulukavereita, joita näen lähes joka päivä, niin on todella vaikea sanoa, kuinka paljon tahdon heitäkin kutsua sitten ensi vuonna. Koska ihan varmasti tässä monen kanssa lähentyy tämän vuoden aikana, eikä sitten osaisi olla edes kutsumatta. Joten pidetään toistaiseksi ystävät (oikeastaan melkein kaikki ystävät kaasoja ja bestmaneja lukuunottamatta) ehkä vieraina, ja vuoden varrella muokataan listaa sen mukaan, mitä tapahtuu.

Yksi tapa me kyllä jo päätettiin tähän vieraslistan karsimiseen: karsittiin pois kaikki avecit. Ensin ajateltiin, että no kun kutsuu ton, niin pitää kutsua myös tuo, koska ne on vakaassa parisuhteessa. Mutta kun tämä karsiminen kävi muutenkin niin hankalaksi, ruvettiin miettimään, että onhan se nyt typerää, että meidän häitä on juhlimassa ihminen, jonka kanssa ei olla lähes mitenkään tekemisissä, jolloin pois jää listalta ihminen, jonka olisimme halunneet kutsua, mutta ei mahtunut. Joten päädyimme sitten järjestämään avecittomat häät! Onneksi olen huomannut olevani aika velho istumajärjestyksen suunnittelussa ja olen satavarma, että jokaiselle löytyy täydellinen paikka, jossa viihtyy ympäröivien ihmisten seurassa ilman sitä avecia. Alustava istumajärjestys onkin jo valmiina ja se on loistava!

Voi kun pystyisi kutsumaan vaan kaikki. Mutta elämä on! Miten te olette tehneet näitä vaikeita valintoja? Onko teillä hyviä vinkkejä vieralistan karsimiseen?

aisle-1854077_1280

Kommentit

41 kommenttia
Avatar

Täysin samaa mieltä!!

Avatar

Moikka!
Meillä kutsun sai 110hlö ja niihin ei mm. Kuulunut miehen puolelta kuin isänsä kolme veljeä&vaimot ja äitinsä veli&vaimo. Mieheni ei halunnut isoa serkkukatrasta kutsua vaikka ”joka” joulu näkevätkin. Niinpä meille jäi paljon tilaa ystäville ja häät olivatkin enemmän ystäväpainotteiset kuin ”pakolliset” sululaisjuhlat 🙂

Avatar

Just kokosin vieraslistaa ja vierasmäärä vaan nousi ja nousi vaikka meille tulossa pienet häät. Luku nousi noiden avecien takia joten päätin että ystävien tyttö/poikaystävät eivät ole tervetulleita jos en heitä tunne muutenkin ku kerran kätellyt. En myöskään itse olisi loukkaantunut jos viime kesän häihin ystäväni ei olisi kutsunut avopuolisoani koska ei tätä tunne. 🙂 rajan vedän siihen että tunnenko ihmisen olevan elämässäni / vietänkö aikaa vai onko kyseessä joku bestmanin kesäheila 😀 muuten kyllä sais ijan kaikki tulla mut juuri se ruoka maksaa niin paljon per naama että eb halua ruveta ”tuntemattomia” ruokkimaan. Kauheesti sanottu

Avatar

Kyllä minä odottaisin että mieheni kutsutaan myös, vaikka hän ei olisikaan ollut varsinaisesti kaveri hääparin kanssa. Taitaisin jäädä itsekin pois jos häntä ei kutsuttais. Minä jättäisin reilusti kutsumatta ne ”tuntemattomat sukulaiset”, mitä ihmettä ne siellä tekee yhtään sen enempää kuin ne avecitkaan. Mutta kukin tavallaan, nykyään järjestetään minusta niin suureellisia häitä että taitaa se perusajatus avioliitosta unohtua.
Mielenkiinnolla jään seuraamaan minkälaiseksi nämä häät muodostautuu…:)

Avatar

Samaa mieltä täälläkin!! Tuntuis oudolta etenkin jos on seurustellut useamman vuoden tai asuu yhdessä. Mun mielestä etenkin avoliitossa elävien kavereiden kumppaneiden pitäis ehdottomasti olla myös kutsulistalla. Eli ei mitenkään ”Emilia+avec” tyylillä vaan ”emilia ja topias”.. Samaa ajattelen myös Lauran kanssa sukulaisista. Itse en ole vielä häitä järjestämässä, mutta mielenkiintoista on seurata toisten hääjärjestelyitä ja elää fiilistä mukana!! Tsemppiä järkkäilyyn!

Avatar

Ehdottomasti samaa mieltä teidän kanssa! Mielestäni on tosi tärkeää kutsua myös avecit. Avecittomuus voi jälkikäteen harmittaa ja aiheuttaa ongelmia…

Avatar

Vinkkejä kaivataan täälläkin! Häät on heinäkuussa, vieraita vieläkin listalla yli 150 (120-130 olis tavoite). Me karsittiin osa periaatteella, haluammeko maksaa heidän ruuastaan 50€. Osalta tiputettiin avecit pois.
Yksi toimiva ehdotus! Mulla on ihana työporukka, joista en voi valita tiettyjä ihmisiä vain. Joten meillä on kutsuvieras lista ja kuokkavieraslista! ”Kuokkavieraat” kutsutaan n. Klo 21 jälkeen meidän kanssa juhlimaan mutta ruokaa emme voi heille taata 🙂

Avatar

Hei tosi hyvä idea! Pitääkin laittaa korvan taakse itsekin!

Avatar

Meidän kaverilla oli samallalailla. Kirkkoon ja ruokailuun oli vain kutsutut mutta loppuillasta klo 19 jälkeen oli kaikki työkaverit tervetulleita. Avecia en jättäis pois jos on avopari esim, parin viikon seurustelusuhteissa ei heruis.

Avatar

Vinkkejä kaivataan täälläkin! Heinäkuussa häät ja vieraslistalla on vieläkin ”liikaa” ihmisiä. Ollaan karsittu julmasti ihmisiä pois sen perusteella, haluammeko maksaa heidän olostaan juhlapaikalla. Osalta ollaan otettu avecit pois myös.
Yhden hyvän vinkin sain, ja sen haluan jakaa. Meillä on ihana työporukka enkä voi millään valita heistä vain muutamaa juhlimaan. Joten. Päädyimme tekemään kutsuvieraslistan (sukulaiset, perheet, parhaimmat ystävät) sekä ”kuokkavieraslistan”. ”Kuokkavieraat” on kutsuttu juhlimaan kanssamme n. klo 21 jälkeen, heille emme voi taata isoa ruokaa, mutta jotain naposteltavaa kyllä ja tietenkin juomat 🙂

Avatar

Hei sori jos tyhmä kysymys mutta siis edes naimisissa olevat ei saa tuoda avecia? 😀 ja mitä jos kaksi seurustelee ja ne on molemmat teidän kavereita? 😀

Avatar

Hei! Tämä minuakin kiinnostaisi. Kyllä itse ainakin naimisissa olevan parin kutsuisin molemmat, ja ainakin varmasti noin jos kaveripariskunnasta molemmat on hääparin kavereita. Toisaalta, nyt olen ollut 7v oman mieheni kanssa, josta 1v kihloissa, ja minulla on muutama ystävä kenen kanssa vain minä olen tekemisissä, mieheni tietää nämä vain nimeltä ja joskus ehkä kuskannut meitä jonnekin tms. Niin jos näistä joku ystäväni menisi naimisiin, odottaisin itse kyllä kutsua niin, että myös mieheni pääsisi mukaan. Tai hän saisi siinä vaiheessa toki päättää haluaako lähteä, mutta että kutsu olisi kuitenkin osoitettu myös hänelle. Ajatteluni voi johtua myös siitä, ettei meillä ole ketään ystävää, kenellä vaihtuisi joka kk kumppani joka aina olisi ”se oikea”. Ovat joko sinkkuja tai sitten olleet kauan yhdessä saman kanssa (vaikkei naimisissa asti olisivatkaan) niin kyllä minä kutsuisin myös nämä pitkäaikaiset kumppanit, olivat sitten naimisissa tai eivät. Mutta nämä ovat niin mielipideasioita miten kukin tykkää! 🙂

Avatar

Jos hääpari tuntee hyvin parin, niin eiköhän kutsu oo sillon juurikin esim. Emilia ja Topias, eikä Emilia + avec 🙂 Ja usein varmasti pitkäaikaiset kumppanit tunnetaankin, mutta jos ei tunneta, niin hyvillä mielin voi jättää pois. Esim. koulukavereiden puolisoita ei välttämättä oo ikinä tavannut, enkä mä nää sillon tarpeelliseks puolisoita kutsua. Luulen, että tunnelmakin on parempi, jos ei ”tuntemattomia” aveceja ole.

Toki hienoa, jos on varaa maksaa monelle ”tuntemattomalle” 50e ruuasta, mutta itselle se ei ainakaan olisi mahdollista.

Avatar

Me pidettiin tosi pienet häät.
Kirkossa 2kaasoa bestman morsiammen ja sulhasen äidit, ja tietyy meidän 2 lasta.
Sieltä käytiin syömässä ravintolassa tolla porukalla ja illalla tuli kaverit, sedät ja heidän vaimot juhlimaan. Sitten pitikin olla perheellisten ja ”vanhuksien” kakkukahvit sunnuntaina mutta poikamme tulikin kipeäksi ni jouduttiin perumaan ne. Mutta häät oli tosi pikkupudjetilla, ihanan läheiset ja aivan meidän näköiset

Avatar

Ketään ei kannata kutsua vain sen takia, että on sukua ja pitäisi kutsua. Itse aijon pitää parin vuoden sisällä hyvin pienet häät, ja rajaan todellakin pois kaikki, kenen kanssa en ole tekemisissä ja varmaan osan niistäkin sedistä ja tädeistä, joita joskus näkee jossain sukujuhlissa, mutta ei varsinaisesti ole henkilökohtaisesti tekemisissä.
Meillä oli viime kesänä serkun häät, ei yhtään kiinnostanut juhlat vieraiden ihmisten keskellä, joista tunsi vain pari setää ja serkun, jota kuitenkin oli itsekin nähnyt viimeksi joku viisi vuotta sitten sukujuhlissa. Ei vain sitten kehdannut jättää menemättä kun kerran oli kutsuttu eikä häät edes hirmu isot olleet.
Itse en muutenkaan odota hääkutsuja ei-läheisten ihmisten häihin, vaikka miten olisi sukua tai ”kaveri”, ne olisi ennemmin rasite kun nautinto. Mutta tiedän, että monet odottavat että kyllä koko suku on kutsuttava ja aina sitten loukkaannutaan jos ei kutsuta. Näkisin kyllä kaverit tärkeempänä kun kaukaisemmat sukulaiset, se on teidän tärkeä päivä, ei heidän.

Avatar

Vuonna menneisyys sain läheiseltä serkultani kutsun häihin. Puolisoani tai neljää lasta ei kutsuttu koska oli haluttu ”vetää raja”. Loukkaannuin ja kävin vain kirkossa, en mennyt juhliin. Protesti osaltani. Koin niin vahvasti olevamme PERHE, en ymmärtänyt kutsua.

Avatar

Oli perhe tai ei, hääparilla on oikeus kutsua vain haluamansa ihmiset paikalle. Mielestäni se, että ”läheisellä” ihmisellä on perhe, ei välttämättä tarkoita sitä, että heidät automaattisesti kutsutaan. Läheiset ihmiset yleensä ymmärtävät vieraslistan laatimisen vaikeuden ja ne mukamas-läheiset ottavat nokkiinsa.

Avatar

Etkö käy koskaan missään ilman perhettäsi? Ystävien kanssa ulkona/illanistujaisissa? Ja todettakoot, että aika kauheaa, että kokee toisen häät hyväksi ajaksi protestoida. Kannattikohan mennä paikalle ollenkaan.

Avatar

Me mentiin mun elämäni rakkauden kanssa naimisiin 8/15
Meillä oli myös kova rajaus vieraista ja suuri stressi ketä kutsutaan ja ketä ei. Lopulta päädyttiin joidenkin mielestä radikaaliin ratkaisuun: kutsuttiin juuri ne ihmiset ketä me haluttiin. Ei mietitty kenenkään muun kannalta asiaa kuin vain meidän kahden. Ei ajateltu yhtään että pahottaisiko joku mielensä jos häntä ei kutsuta. Ollaan oltu valtavan tyytyväisiä päätökseen. Häissämme oli lopulta henkilökunta mukaan lukien 115 vierasta. Osa joita emme kutsuneet suuttuivat ja katkaisivat välit, osa taas ymmärsi hyvin ja oli siti todella onnellisia puolestamme ja saattoivat muistaa meitä joko kortilla tai lahjalla vaikkeivat häihin päässeetkään. Tämän ansiosta ympärillämme on juuri ne ihmiset joista tiedämme että he tulevat olemaan elämässämme niin hyvinä kuin pahoinakin hetkinä.
Hääpäivä on hääparin ja siihen ei vieraslistan osalta kuuluisi kellään muulla olla sanottavaa. Tuntuu rajulta mutta kuitenkin näinhän se on.

Ihan super ihanaa lukea näitä hääpostauksia! Vaikka omista häistä on puolitoista vuotta aikaa niin häähulluus ei häviä ;D
Olen tosi innoissani teidän häistä ja muistakaa nauttia jokaisesta hetkestä ihan täysillä, aika menee välillä liian nopeeta.
Niin hurjan paljon onnea teille <3

Avatar

Itse ainakin kutsuisin sukulaisten osalta vain ne sukulaiset, joiden kanssa on ihan oikeasti kanssa käymisessä. Ainakin itsellä on sukulaisia, joita näkee todella harvoin ja niitä joita näkee säännöllisesti. Itse en ainakaan loukkaantuisi, mikäli joku kaukainen sukulainen ei mua kutsu häihinsä, ymmärrät täysin miksei kutsu. 🙂

Meillä oli tosi pienet häät, kymmenen ihmistä ja siinä me, eli siis hääpari mukaan lukien. Kutsuimme omat vanhempamme, sisarukset (silloin heillä ei ollut avecja) ja minun vanhan mummon, mulla sisaruksia vähemmän. 🙂 Anoppi oli ainoa, joka veti herneet nenään, koska hänen siskoaan ei kutsuttu. Yritti meitä kaikin keinoin saada kutsumaan hänet. Mies joutui tiukasti perustelemaan, että jos kutsumme hänet, niin kutsumme myös koko anopin siskon perheen ja sitten myös mun puolelta vastaavat sukulaiset ja silloin vierasmäärä olisi ollut yli kolminkertainen ja halusimme vain ja ainoastaan pienet häät, ja tuo 10 oli maksimäärä.

Avatar

Tää on varmaan yks vaikeimmista asioista häiden suunnittelussa, koska tähän tuntuu niin monella olevan sanansa sanottavana ja tunteet kuohuu varmasti 😀 Me pidettiin oikeasti pienet häät ja kutsuttiin vaan ihan läheisimmät, koska oikeasti pieni budjetti. Meitä oli siis häissä 40 ihmistä. Kummallakaan ei ole hirveän iso suku, eli tuli vain vanhemmat,sisarukset ja mun puolelta tädit. Ystävistäkin vaan ne, joiden kanssa olllaan eniten tekemisissä ja avecit jätettiin pois (ne, ketä ei tunneta)

Avatar

Vaikka ei häät oo mulle mitenkään ajankohtainen aihealue vielä, niin silti innoissani luen näitä sun postauksia! Kommenteistakin huomaa, että tapoja on yhtä monta kuin on tekijääkin. Musta tärkeintä on se, että hääparilla on hyvä olla ja että siellä on just ne teille tärkeet ihmiset. Jos ite järjestäisin nyt häitä, niin varmaan kutsuisin naimisissa olevat / todella pitkään seurustelleet kummatkin. Tuntemattomiin heiloihin ynnä muihin voi tutustua sitten mielummin vaikka rennossa illanvietossa, eikä omissa häissä. Kyllä kaikille varmana löytyy juttuseuraa vaikka ei olisskaan aveccia messissä 🙂 Ja vaikka olis rajaton budjetti, luulen että jättäisin tuntemattomat ja hyvänpäivän tutut / sukulaiset siltikin kutsumatta.

Avatar

Hei,
Onnea kihlauksen johdosta ja rutkasti onnea häiden järjestämiseen!

Meidän häitä juhlittiin kesällä 2014 hyvin pienesti ja intiimisti alle 50 ihmisen voimin. Vieraslistan laatiminen oli ehdottomasti haastavin työ hääjärjestelyissä! Me tehtiin niin jyrkkä rajanveto, että kutsuttiin vain ne, joille kumpi tahansa meistä voisi koska tahansa soittaa ja kysyä kuulumiset. Poikkeuksena ainoastaan kihlaparit ja bestmanin avopuoliso.

Me jätettiin myös lapset kutsumatta. Olisi mielenkiintoista kuulla kuinka te aiotte toimia lapsivieraiden suhteen? Meidän juhlapaikka ja vihkiaika (16.30) jo itsessään olisivat olleet lapsiperheille haastavia. Haluttiin myös panostaa ruokailussa aikuiseen makuun. Pakollisena disclaimerina todettakoon vielä, että kyseessä ei ollut ryyppäjäiset.

Moni tuttu ja sukulainen tuli siis rajattua ulkopuolelle. Perästä ei ole kuulunut, joten oletettavasti kukaan ei loukkaantunut pahasti. Vieraat kyllä kehuivat häitä ihanan erilaisiksi, rennoiksi ja kiireettömiksi. Ollaan edelleen myös itse täydellisen tyytyväisiä ratkaisuihimme. Ollaan sittemmin saatu ensimmäinen lapsemme, ja täytyy sanoa, että en loukkaantuisi jos hän jäisi hääkutsun ulkopuolelle. Sitä kyllä ihmettelisin, jos omaa aviopuolisoa ei saisi tuoda aveccina.

Tsemppiä vielä järjestelyihin! Muistakaa aina, että kyse on teidän päivästä: tärkeintä on että olette itse kaikkiin ratkaisuihin tyytyväisiä

Avatar

Ymmärrän ton että aveceja ei kutsuta, mutta se silti kuulostaa vähän tylyltä.
En itsekään haluaisi laittaa kutsuja ”avecina” kaikille, sillä ajatuksella, että joku tuo jonkun kesäheilan tai säädön, ihan vain sen takia kun avecin saa tuoda, mutta se, että pitkäaikaisia kumppaneita ei kutsuta, on aika tylsää.
Itse olemme pitämässä häät kans tuolloin 2018 ja ollaan päätetty, että mielummin karsitaan sukua, kuin että kutsuttaisiin pariskuntia yksinään (vaikka siis lähinnä oltaisiin ystäviä vain sen yhden henkilön kanssa). Häät on rakkauden juhla, ja vaikka se pääajatus on, että siinä juhlistetaan hääparin rakkautta, mielestäni juhlissa pitää saada vieraidenkin olla sen oman rakkaan kanssa. Tanssilattia täyttyy paremmin ja vieraat viihtyy pidempään, kun saavat olla omien kumppaniensa kanssa pitämässä hauskaa.

Avatar

Itse menin naimisiin 5/15. Vieraita oli 36. Vain ne sukulaiset keiden kanssa olemme tekemisissä ja kavereista vain ne parhaat ja kenen kanssa olemme tekemisissä. Ei aveceja eikä lapsia. Muutama pariskunta oli mutta heidät tunsimme molemmat ja silloin kutsun lähti molempien nimillä. Se on hääparin juhla,ei sukujuhla jos niin ei halua. Meillä ei lapsia joten siksi lapsivapaat häät. Halusimme juhlia aikuisten kesken eikä se tarkoittanut meillä ryyppyjuhlia vaikka alkoa oli. Kukaan ei jättänyt tulematta vaikean lapset ja avecit puuttuivat kutsutuista.
En ymmärrä narinaa että häihin pitäisi kutsua koko suku ja kavereita ja kaverien avecit. Halusimme juhlia häitä läheisten kanssa.
Maksoimme kaiken itte ja laitoimme häät kasaan 10kk joten eipä siinä miljoonia tilillä ollut kustantaa kaikkea.

Avatar

Meillä vietetään rentoja bileitä lähimpien sukulaisten ja ystävien kesken ja meidän listalta jäävät kyllä kaikki ystävien avecit, joiden kanssa emme itse ole kovin läheisiä. Olivatpa henkilöt naimisissa tai avopuolisoja. Jos ystäväni ei halua osallistua suureen päivääni ilman puolisoaan, voin tietysti miettiä onko hän ystäväni ollenkaan.
Olen myös itse edustanut muutamissa häissä tässä parin vuoden aikana yksin ilman avopuolisoni, enkä ole kokenut tätä minkäänlaisena ongelmana missään vaiheessa, sillä näissä juhlissa on ollut paljon omia ystäviäni joiden kanssa on kiva ollut siinä sivussa viettää ”tyttöjeniltaa”.
Myös sukulaisista kutsutaan vain ne läheisimmät, joiden kanssa olemme oikeastikin tekemisissä.
Pitkälti lista syntyi siten, että mietimme, keiden läsnäoloa ilman emme haluaisi avioliittoon astua.

Avatar

”Jos ystäväni ei halua osallistua suureen päivääni ilman puolisoaan, voin tietysti miettiä onko hän ystäväni ollenkaan.”
Tai toisinpäin jos et halua kutsua ystäväsi puolisoa, voi ystäväsi miettiä oletko hänen ystävänsä ollenkaan. Jepjep

Avatar

Hassusti sanottu 😀 Ei sen pitäisi kaverisuhteeseen vaikuttaa tai varsinkaan sitä katkaista, jos ei toisen puolituttua puolisoa halua isoon (ja kalliiseen) päiväänsä mukaan. Jos ystäväni sanoisi että ei suostu tulemaan ilman puolisoaan, todellakin miettisin onko hän ystäväni ollenkaan vaan vain päästään vialla. Ei kai nyt sentään kaikkea tarvitse tehdä puolison kanssa käsikynkässä?

Mutta nää on vaikeita mielipidejuttuja 😀

Avatar

Mä kans pari vuotta sitten kylmästi karsin osalta avecit pois,koska en ollut edes koskaan nähnyt kyseisiä henkilöitä ja meillä oli vaan 50hengen juhlat niin oli pakko karsia raakasti vaan mutta kaikki silti tuli enkä ole kuullut mutinaa siitä että puolisoa ei kutsuttu 🙂

Avatar

Moikka!
Miten ajattelit ilmaista kutsuissa, että vieraat eivät ota aveceja? 🙂 Olen kuullut monelta, että jos asiaa ei ole ilmoitettu mitenkään, niin ilmoittautumisvaiheessa kaverit ovat ilmoittaneet tulevansa molemmat ja tässä vaiheessa olisi jotenkin omasta mielestä kauheaa kuulla, että kutsu ei olekaan molemmille 😀

Avatar

Jos kutsu tulee vain yhden henkilön nimellä niin eiköhän se ole aika selvää kaikille että kutsu koskee vain tätä nimeltä mainittua henkilöä 🙂

Avatar

Olen aina ajatellut, että ymmärtäisin avecien jätön pois. Mutta sitten se sattui omalle kohdalle, ihmisten osalta jotka olivat molemmat avospuolisoni kanssa läheisiä. Mies meni häihin, heillä oli hauskaa ja kaikki hyvin.

Paitsi, nyt kun jos ja kun me menemme naimisiin tulevaisuudessa, niin en halua kutsua tätä paria. Joten neuvon miettimään myös pidemmälle, varsinkin jos pitkäaikaisia pareja pilkotte. 🙂 Seuraukset voi olla kauaskantoisemmat kuin heti ajattelisi jättämällä ”vain” avecin pois.

Avatar

Pariskunta on läheinen miehesi kanssa, mutta et halua kutsua heitä oman loukkaantumisesi vuoksi? Aika erikoista mielestäni.

Avatar

Siihenkin kannattaa varautua, ettei kaikki kutsutut haluakaan tulla tai pääse tulemaan.
Samoin omissa häissämme yllätti se, että paikalle ilmoittautui saapuvaksi myös sellaisia, joita ei oltu kutsuttu. Ihan viimeistä tuoli myöten ei siis kannata ”paikkaa myydä”.
Oli esimerkiksi vieraita, jotka pariskuntana kutsuttiin, mutta jotka kutsuun vastatessaan ilmoittivat tuovansa lapsen myös. ”No olisit sanonut, ettei käy” on jälkikäteen helpommin sanottu kuin tehty ;). Kun meidän jade-muumi-Petteri on niin pieni, ettei se mitään syökään. Ja mahtuu siihen pöydän päähän vaikka…
Myös aikuisia kuokkavieraita saapui.

Avatar

Pitää tähän sanoa etten ymmärrä -ei avecia- kutsua ollenkaan.
Mieti ne ihmiset, joille voit soittaa ja pyytää kahville eikä ne, joita näet kun joku henkilö x on paikalla. Esimerkiksi omalla kohdallani vain muutama serkkua näen säännöllisen epäsäännöllisesti ja myös ne kutsuisin häihini. En niitä joista en ole vuosikausii kuullut mitään, ja joiden kutsumattomuudestaan tätini (serkkuni öiti) pahoittaisi mielensä. Lisäksi kaikki mumminsiskon serkut jättäisin pois.
Mulla on myös tyttöporukka, joista voisin hyvin jättää kutsut lähettämättä koska en koe heitä itselleni läheiseksi eikä pidetä erikseen yhteyttä, vaikka meillä kivaa onkin porukassa. Olen miettinyt, että voisitte vähän samalla kädellä riisua ihmisiä kuin lasten ristiäisiin kutsuttaessa? Ellei ollu yli 100 hlö ristiäiset 😀

Avatar

Me kutsutaan ystävät vain iltajuhliin ja kirkkoon, lukuunottamatta paria ystäväpariskuntaa jolla on lapsia.

Avatar

Hei Emilia. Useimmat ihmiset eivät ole nähneet miestäni a. ollenkaan tai b. montaa kertaa. Itse en haluaisi osallistua häihin, joihin minun rakastamani ja tärkein ihminen ei olisi tervetullut, etenkään ellen tunne läheisesti hääparin lisäksi häistä muita ihmisia. Voi myös olla, että itse en olisi ollut paljon tekemisissä ystäväni sulhon kanssa. Me naiset useimmiten ystäviä tavatessamme jätämme miehemme kotiin.

Avatar

Mielenkiintoinen aihe ja varsinkin tästä seurannut keskustelu! Tosiaan, jos juhlapaikalla on istumapaikkoja tietty määrä niin oishan se ikävää jos osa ei mahtuskaan istumaan.. Ja ruoka varmasti yks mihin menee eniten rahaa, noloa jos se loppus kesken 😀 Jos mun mies sais vaikka kutsun jonkun kaverinsa häihin, niin totta kai haluaisin lähtee mukaan mutta kaikki ei varmaan sitten ajattele sitä, että ruokaa ja paikkoja on vaan tietty määrä.. Ja taas toisinpäin, jos minä saisin vaan mulle osoitetun kutsun jonkun häihin, niin tietysti haluaisin myös avomieheni sinne mukaan. Ehkä itse siinä tilanteessa kysysin, että sopiiko jos tullaan molemmat. Toisaalta taas en itsekään tykkäis jos omiin häihini tulis ”ylimääräisiä” ihmisiä ilmoittamatta! Tai sitten ruokaa pitäs olla esim. +10hengelle varattuna ja istumapaikkoja myös.. Entä istumajärjestys, jos paikat on nimikoitu ja joku toisiin mukana esim. lapsensa ja heille ei oiskaan paikkaa? On vaikeaa! 😀

Avatar

Meillä on varsin erikoisesti kutsuttu sukulaisten osalta. Miehen puolelta on kutsuttu melkein koko suku, mutta minulta vain lähiperhe ja kummitäti. Miehen suvussa nimipäivätkin on kakkukahvien paikka, joten häistä on oikeasti vaikea jättää kutsumatta.
Onneksi miehellä on pieni suku. Minulla olisi pelkkiä serkkuja sen verran mitä miehellä tätiä, setiä ja serkkuja perheineen yhteensä. Koska miulla on sekä isän että äidin puolelta valtaisa suku, ei kukaan oleta olevansa kutsuttu kaikkiin juhliin, ja täten sain tehtyä melko tiukan rajauksen (mutta istumajärjestyksen suunnittelu on perseestä, kun ei mene sukulaiset tasan).

Ystävistä molemmilla on muutama oma(jotka kaikki sinkkuja ja kutsut koskevat vain heitä, ei heidän mahdollisia tulevia heilojaan). Yhteisistä ystävistä suurin osa on pariskuntia jotka kaikki tuntevat toisensa jo pitkältä aikaa, joten kaikki on kutsuttu. Yhteisiä sinkkuystäviä koskee sama sääntö kuin muitakin sinkkuja.

Lapset on meillä laskettu vieraslistaan. 64 vieraasta 14 on lapsia(2 kouluikäistä, loput 1-4v)

Avatar

Minusta on täysin perusteltua jättää avecit tietyissä tilanteissa pois listalta. Jos kumpikaan hääparista ei ole aveciksi tulevan kanssa missään tekemisissä, miksi sellainen ihminen pitäisi kutsua? Miehelläni ainakin on ystäviä jonka kanssa minä en ole tekemisissä, hyvä jos kerran nähny, enkä todellakaan odottaisi kutsua tuntemattoman ihmisen häihin.

Tietysti tilanne on hankalampi, jos mahdollinen avec on osa porukkaa, josta lähes kaikki muut on kutsuttu. Tällöin kutsuisin koko pariskunnan. Ikävää olisi olla isommasta porukasta lähes ainoa jota ei kutsuta vaikka puoliso kutsuttaisiinkin. Eli siis vaikka tiettyä ihmistä en ehkä yksinään kutsuisikaan, ottaisin myös huomioon kaveripiirin.

Samalla tavalla ottaisin huomioon jos kutsuttava olisi ystäväni joka asuisi kauempana, eikä tuntisi häistä juuri ketään. Tällöin kutsu olis myös avecille, vaikken häntä hyvin tuntisikaan.

Joku mainitsi että kokisi loukkaavana jos ei kutsu koskisi avioparista molempia. Tämä on vähän kaksipiippuinen juttu. Miehelläni on esimerkiksi kotikaupungistaan 4 vanhaa koulukaveria ja he näkevät muutamaan otteeseen vuodessa. Porukka on tiivis vaikka harvoin näkevätki. En ole koskaan viettänyt aikaa näiden ystävien kanssa, enkä myöskään ole saanut kutsua häihin. Pahastuinko? No en tietenkään. En odota kutsua sellaisen ihmisen häihin joka ei ole minua edes nähnyt, vain siksi että ollaan naimisissa.
Toki aikaa ollaan vietetty sellaistenkin pariskuntien kanssa joista kumpikaan ei ehkä ole varsinaisesti minun ystäväni, mutta porukalla on nähty useasti ja aina ollut kivaa. Tällaisessa tilanteessa olettaisin kutsua.

Kaiken kaikkiaan moni asia vaikuttaa siihen lähettäisinkö jollekkin tietylle henkilölle kutsun + avec vai en. Kuitenkin se on teidän päivä, eikä väkisin ketään tarvitse kutsua:) Toki jos karsii reippaasti ihmisiä, niin kannattaa varautua siihen että monet osaavat olla yllättävän pikkumaisia.

Avatar

Mä aion omista häistäni kyllä jättää ihan ”törkeästi” avecit pois. Minä ja mieheni ollaan sitä mieltä, että halutaan paikalle vain sellaisia ihmisiä, joiden kanssa oikeasti halutaan jakaa tärkeä päivämme. Muutamalla ystävälläni on avopuolisoita ja aviopuolisoita joita en sinänsä tunne, saatan metrossa moikata ja kun porukalla hengaillaan niin sanasen vaihtaa, edes heitä en aio kutsua. Jos joku tästä loukkaantuu, niin selitän, että hääjuhla on meille todella intiimi tilaisuus ja sinne ovat tervetulleita vain kaikista rakkaimmat.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä