RIKKINÄINEN PUHELIN JA MURTUNUT SYDÄN

Näin murheellisesti pääsi käymään viime viikolla. Ava oli innoissaan kuullessaan, että BFF-Tiara sai oman puhelimen ja he voisivat nyt viesteillä keskenään, mutta yhtään viestiä eivät tytöt ole vielä päässeet vaihtamaan, nimittäin seuraavana päivänä Topiaksen ja lasten lähtiessä ajamaan, Topias huomasi ajaneensa jonkin päälle ja pelästyi jo, että siellä oli joku eläin takana, kun hän lähti peruuttamaan, mutta auton renkaan alta löytyikin Avan laukku, ja laukussa päällimmäisenä….. Avan puhelin.

Topias lähetti kuvan puhelimesta mulle kotiin ja multa pääsi ääneen kauhea ”voi ei” -huuto. Tämä puhelin on Avalle niin tärkeä! Hän on ollut niin ylpeä siitä, että hän on iso tyttö ja hänellä on ikioma puhelin. Vahinko sattui tosiaan viime viikolla, eikä Ava tiedä tästä vieläkään. Hän on pari kertaa kysynyt puhelinta, mutta ollaan sanottu, että akku on loppu, tai että nyt ei ole ruutuaika. Meillä ei vaan millään ole sydäntä kertoa, että hänen puhelimensa on täysin tuhoutunut. Puhelin on ihan säpäleinä, vahingot eivät siis rajoitu vain näyttöön… Tämä on sen verran edullinen puhelin, ettei ole mitään järkeä edes yrittää korjata, vaan fiksuinta on ostaa uusi puhelin. Joten puhelinostoksille pitää nyt sitten lähteä. En vain osaa päättää, että onko parempi vaihtoehto murtaa Avan sydän näyttämällä, mitä puhelimelle on käynyt, ja mennä sitten yhdessä ostamaan uusi, vai korvata huomaamattomasti vanha puhelin ehjällä?

Kyseinen puhelin on siis Huawei P8 Lite, jonka ostin Avalle viime syksyllä. Viisivuotiashan nyt ei muuten tarvitse puhelinta, kuten tästä näkee, että puhelin on ollut yli viikon rikki, eikä Ava edes tiedä siitä, mutta ostimme puhelimen, koska Ava alkoi syksyllä harjoitella yksin ulkoilua. Ava siis on saanut viime syksystä ulkoilla ilman aikuista, mutta ainoastaan tuossa meidän omalla pihalla leikkipuistossa. Meillä on parveke ensimmäisessä kerroksessa kirjaimellisesti suoraan leikkipaikalla, sekä ikkunoita leikkipaikan jokaiseen suuntaan. Avan on siis todella turvallista ulkoilla pihalla, kun näemme ja kuulemme hänet koko ajan, mutta kun ikinä ei kuitenkaan tiedä, niin halusin Avalle puhelimen, jotta tarvittaessa saamme häneen yhteyden. Ava on aina ollut hirveän rauhallinen ja luotettava lapsi, joka tottelee sääntöjä ja kuuntelee aikuisia. Luotamme Avaan ja hän ei olekaan ikinä rikkonut luottamusta, vaan on pysynyt yhdessä sovittujen rajojen sisällä. Ilman pihalla olevaa aikuista (me tai naapurin kaverin äiti) ei saa mennä ollenkaan asvaltille. vaan hänen on pysyttävä tuossa leikkipaikan hiekalla ja ruoholla, johon ei tule mitään liikennettä. Tässä ei siis ole mitään tietä, mutta joskus autot ajavat hitaasti oven eteen, kun kannetaan isompia tavaroita tai käydään pikaisesti sisällä, joten minusta on parempi, että Ava pysyy pois asvaltilta. Puhelin on sitä varten, että jos Ava vaikka kidnapataan tai jotain, voin jäljittää sen. Tiedän, kuulostaa absurdilta, mutta Ava tottelee sääntöjä niin hyvin, että kidnappaus on melkein todennäköisempää kuin karkaaminen. Joka tapauksessa, puhelimen avulla tiedän varmuudella aina, missä Ava on. Ava myös tietää, että puhelin ei ole lelu, eikä sitä ulkoillessa käytetä. Se on vain oikeaa tarvetta varten.

Ava ei saa käyttää puhelintaan kotona kysymättä, eikä se ole hänellä itsellään, vaan kotona puhelin on aina jossain tasolla odottamassa. Kysyessä Ava saa kyllä järjen rajoissa pelata puhelimella tai katsoa lastenohjelmia Nompun kanssa. Meillä ei toistaiseksi ole tarkkaa tuntirajoitusta, vaan mennään sen mukaan, mitä tilanne sanoo. Ava tykkää hirveästi pelata Pokemon Go:ta ja hän onkin siinä aika taitava. Aina välillä Ava saa käyttää puhelinta takapenkillä, jotta hän voi poimia lisää palloja pokstopeilta ohi ajaessa 😀

Puhelimen hankkiminen 5 -vuotiaalle oli pitkään harkittu ratkaisu, joka on toiminut meillä hyvin. Nyt Ava osaa käyttää puhelintaan ja soittaa tarvittaessa apua, jos joskus sattuu jotain, eikä tarvitse koulua aloittaessa miettiä, miten hän pärjää. Ava on toki muutenkin aina käyttänyt padeja, mutta onhan puhelin vähän erilainen, kun pitää soittaa ja viesteillä. Kirjoittaa tai lukea Ava ei vielä osaa, mutta hän lähettelee aina kaikkien kanssa Whatsappissa kuvia, videoita ja ääniviestejä. On ihanaa, kun hän voi pitää yhteyttä kummeihin ja isovanhempiin, ja pian myös ystäviin!

Puhelinostoksilla ostetaan varmasti uudestaan tämä sama malli, koska tämä on ollut todella hyvä. Edullinen, toimiva ja lapselle sopiva puhelin, joka kyllä pärjäisi aikuisenkin käytössä. Mulla on itsellä Huawein Honor 8 ja Topiaksella Honor 7. Ensin mietittiin, että jos Avalle vain annettaisiin mun vanha Honor 7, mutta siinä alkoi olla pieniä ongelmia, joiden takia vaihdoin uuteen, eikä haluttu, että Avalla on sitten tärkeässä tilanteessa mitään vaikeuksia puhelimensa kanssa. Avan puhelimessa on myös kattava virusturva ja ”lapsilukko”, eli sopimattomalta sisällöltä suojaavat rajoitukset.

Jos pohditte puhelimen hankkimista, tai mietityttää, mikä on sopiva ikä ensimmäiselle puhelimelle, kannattaa lukea myös tämä Iinan postaus Tiaran ensimmäisestä puhelimesta!

Kommentit

15 kommenttia
Avatar

Itsekin ilman muuta kertoisin lapselle totuuden, en oikein edes ymmärrä, että miksi se pitäisi salata? Tekstin perusteella sain vielä sen kuvan, että laukku jossa puhelin majaili ei ollut aivan itsestään sellaiselle paikalle joutunut, että auto sen yli voisi ajaa. Kertominen opettaa tottumaan pettymyksiin sekä opettaa toivottavasti pitämään parempaa huolta puhelimista tulevaisuudessa 🙂

Avatar

Ehdottomasti pitää kertoa, kuinka kävi. Lapsi tarvitsee myös pettymyksiä elämässä ja yhdessä mietitte kuinka tästä pääsee yli. Käytte sitten yhdessä ostamassa uuden puhelimen. 🙂

Avatar

Musta ois toisaalta hyvä että näkisi puhelimen rikkinäisenä, jolloin ehkä ymmärtää että pitää huolta puhelimestaan. Semmoisena esimerkkinä mitä voi tapahtua. Esine se kuitenkin vain on niin varmasti pääsee yli kun uuden saa. Meillä 6v sai puhelimen nyt kun kouluun menossa syksyllä. Aluksi kinusi sitä mut ny kun sai ei kiinnosta yhtään. Hyvä se kuitenkin olla että saadaan yhteyttä lapseen ja lapsi meihin tarvittaessa. 5v musta ihan hyvä ikä saada puhelin ja varsinkin kun yksin ulkoilee mutta ihmettelen itse välillä kun porukka ostaa 2v-4v lapselle ja liittymän vielä vaikka ei sen ikäinen osaa edes viestejä laittaa tai lukea. Eikä koko puhelinta edes käyttää,kyl isovanhemmat tai muut voi sitten vanhempien puhelimeen soittaa ja jutella lapsen kanssa.

Avatar

Ihan mielenkiinnosta kysyn, miksette voi kertoa lapselle totuutta, jos kuitenkin olette menossa ostamaan uutta puhelinta? En tiedä, kuinka paljon luet eri tutkimuksia, mutta niiden mukaan lapselle pitää puhua totta eikä valehdella siksi, ettei lapsi pety. Ilman pettymyksiä lapsesta voi kasvaa aikuisena narsisti. Että kehottaisin miettimään vielä kerran tätä asiaa..

Avatar

Mä varmaan joko pikana sanoisin että ”oh hoh puhelin ei enää lataa, taitaa olla rikki” ja sitten käytäis tai kävisin ite ostamassa uuden.. Jotenkin ajattelisin että 5v on vielä niin pieni että rikkinäisen puhelimensa näkeminen olisi jotenkin ”liikaa” tai ei opettais sitä mitä opettaisi 8-vuotiaalle eli se voi mennä rikki. Toki jokainen lapsi on erilainen, mutta noin keskiarvoisesti luulisin että pieni valhe olisi ihan ok.
Voin kyllä kuvitella Topiaksen (ja sun) tuskan tolla hetkellä kun tajusitte että nyt meni Avan puhelin ihan mäsäksi 🙁

Avatar

Kertokaa vain Avalle totuus 🙂 Minullakin on lapsuudesta muutama samanlainen kokemus, sillä tamagotchini joutui housujen taskussa pesukoneeseen ja meni rikki. Itkin sitä aivan järjettömästi, mutta pääsin siitä yli heti kun sain uuden tamagotchin 😀 Toisen kerran sitten päätin katsoa lomalta otettuja kuvia etukäteen filmistä, ennen kuin ne teetätettäisiin. Voi sitä pettymyksen määrää, kun sain tietää, että otettuani filmin pois auringonvaloon, kuvat olivat pilalla. Mutta kaikista näistä pettymyksistä ja surun tunteista selvisin kuitenkin aivan hyvin (paitsi ne kuvat vielä vähän kaivertaa… prkl). Ei se loppupeleissä ole niin vakavaa!

Itse näkisin, että tässä teillä on mainio tilaisuus. Pettymykset ovat kuitenkin olennainen osa ihmisen elämää, niin pessimistiseltä kuin se tuntuukin ja mitä vanhemmaksi hän kasvaa, sitä suurempia pettymyksiä hän joutuu kokemaan. Te voitte auttaa häntä käsittelemään niitä.

Avatar

Lapselle tekee vain hyvää harjoitella pettymyksiin suhtautumista! Eihän tämäkään tilanne ole maailmanloppu, kun jo suunnittelette uuden puhelimen hankkimista 🙂

Avatar

Mä kertoisin, vaikka on ”vaan” 5v. Mun näkemyksen mukaan vanhempien on tarkoitus opettaa lapselle miten selvitään kun elämässä tulee kaikenlaisia pettymyksiä. Ja Topiaksena pyytäisin anteeksi, jotta anteeksi antaminenkin tulee opittua samalla.

Avatar

Itselläni on 5-vuotias lapsi, enkä nyt mitenkään pysty samaistumaan tuohon murtuneeseen sydämeen. Se on vain puhelin ja hyvä esimerkki lapselle siitä, että vahinkoja voi sattua, mutta tavaroista täytyy yrittää pitää huolta. Itse sanoisin ja näyttäisin puhelimen, jos et sinä tee siitä liian isoa asiaa, ei tee lapsikaan vaan oppii pitämään vielä paremmin huolta tavaroistaan.

Avatar

Vanhemman tehtävä nimenomaan on aiheuttaa lapselle pettymyksiä, niin karulta kun se kuulostaakin. Jos vain korvaat puhelimen uudella niin syyllistyt juurikin tähän kuuluisaan curling-vanhemmuuteen. Tässä sinulle oiva tilaisuus antaa hyvät lähtökohdat lapselle elämään.

Avatar

Yhdyn muihin. Tässä on hyvä tilaisuus opettaa pettymyksistä ylipääsyä, tavaroista huolehtimista, anteeksipyytämistä ja -antamista. Ja antaa mallia rehellisyydestä.

Avatar

Olen samaa mieltä muiden kommentoijien kanssa. Ehdottomasti pitää kertoa rehellisesti, mitä on tapahtunut eikä vaan vähin äänin korvata puhelinta uudella. Minun mielestäni lasten on hyvä oppia käsittelemään pettymyksiä ja ymmärtää, että tavarat voivat mennä rikki ja siksi niistä täytyykin pitää hyvää huolta.

Avatar

Mäkään en ihan ymmärrä pointtia jättää kertomatta. Jos ette kerro lapsellenne edes tuollaisesta pikkuasiasta, lakkaisetteko jatkossa isommatkin murheet maton alle ettei hän vain pety? Kyse on kuitenkin PUHELIMESTA, eikä sentään mistään elollisesta asiasta, jota ei voisi toisella vastaavalla korvata. Juttelette hänelle pettymyksistä, suruista ja siitä, kuinka niitä voi käsitellä. Opetatte hänelle, että puhelin menee helposti rikki, jos siitä ei pidä huolta. Mutta koska nyt puhelimen hajoaminen oli osittain myös isin vika (vai jopa täysin) tytölle uutta puhelinta sitten vaan!

Ei kannata liikaa suojella pettymyksiltä, vaan nimenomaan harjoitella niitä,kuten moni onkin jo edellä todennut 🙂

Avatar

Ehdottomasti kertoisin lapselle mitä on tapahtunut enkä salailisi! Sen avulla lapsi toivottavasti muistaa pitää parempaa huolta tavaroistaan vaikka pieni onkin vielä 🙂

Avatar

Kertoisin lapselle, varsinkin jos hän on jättänyt laukkunsa auton taakse lojumaan? Hyvä oppia pitämään huolta tavaroistaan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi