UUSI EETTISEMPI VAATEFILOSOFIA

Ennen opiskelukiireitä blogissa näkyi aika usein lasten asukuvia, jotka olikin tosi tykättyjä. Meillä on aina ostettu vaatteet ketjukaupoista sillä mentaliteetilla, että vaatteet on hankittu käytettäväksi, eikä niitä tarvitse yhtään varoa. Ja söpöjä asuja lapsilla on aina ollutkin! Olen ollut aina tyytyväinen esim Lindexin ja Kappahlin valikoimaan, laatuun ja hintaan. On meillä aina ollut jokunen merkkivaatekin siellä täällä, mutta vaatteissa ollaan panostettu lähinnä ainoastaan ulkovaatteisiin, joiden on tärkeämpää olla kestävät ja laadukkaat, koska lapset ulkoilevat monta tuntia päivässä.

Kesän aikana mulla on tapahtunut kuitenkin joku herääminen. Aloin pikkuhiljaa seurata merkkivaatekirppiksiä ja lukea ihmisten ajatuksia niistä, ja päässä alkoi herätä ajatus ekologisemmasta, eettisemmästä ja laadukkaammasta vaatekaapista. Aloin bongailla käytettyjä merkkivaatteita, ja seuraavaksi ostettiin jo uusiakin. Nyt lapsilla alkaa olla aika kattava vaatekaappi laadukkaita vaatteita, joita ei olla vielä ehditty kaikkia käyttääkään. Asukuviakin kerääntyy isot kasat varastoihin, eikä niitä loppujenlopuksi ehdikään edes postaamaan tänne.

Mitkä sitten ovat merkkivaatteita? No meidän vaatekaapissa merkiksi mielletään esimerkiksi Gugguu, Blaa, Mini Rodini, Papu, Vimma, Yo Zen, Mainio, Makia, Metsola, Nike, Adidas, Converse ja Reima. Reima lähinnä ulkovaatteissa ja kerrastoissa, edeltävät kolme jalkineissa.

Moni aina puhuu siitä, miten merkkivaatteiden omistaminen ei tarkoita sitä, että niitä vaatteita varotaan, ja etteivät lapset saa olla lapsia. Niitä vaatteita laitetaan yhtälailla päiväkotiin ja annetaan lasten kontata kallioita pitkin. Meillä merkilliset vaatteet ovat kuitenkin pienen varomisen kohteena. Niitä ei (kaikkia) pueta päiväkotiin, josta ne herkästi tulevat takas täynnä kuivunutta mustikkakiisseliä, ja se vaate oli sitten siinä. En osta kalliita merkkivaatteita sillä mentaliteetilla, että antaa mennä vaan, koska meillä ei todellakaan ole rahaa kuin roskaa. Mun mentaliteetti tässä hommassa on se, että jotta tämä vaate on oikeasti ekologinen ja ekonominen, sillä pitää olla jälleenmyyntiarvoa. Näin siitä vaatteesta saa vielä useat lapset paljon irti, eikä vaate päädy kuormittamaan ympäristöä muutaman viikon jälkeen. Ja rikkinäisillä ja likaisilla vaatteilla ei ole sen enempää jälleenmyyntiarvoa kuin ketjuvaatteillakaan.

Kyllä meillä siis laitetaan päiväkotiin ja ihan mihin vaan myös esimerkiksi tummempia ja värikkäitä merkkivaatteita, mutta herkät ja vaaleat sävyt jäävät sellaiseen käyttöön, että pääsen tarvittaessa heti poistamaan tahroja, eivätkä ne unohdu päiväkodin hyllylle kuolemaan. Jos maksan paidasta 30 euroa, niin kyllä siitä täytyy saada koko rahan edestä käyttöä irti, joten niistä tulee huolehdittua paremmin. Ei se kuitenkaan tarkoita sitä, etteivät lapset saisi leikkiä ja olla rauhassa lapsia. Ja tuleepahan nyt pesty tasaisemmin pyykkiä, kun ei halua unohtaa mitään tahroja pyykkikorin pohjalle jämähtämään ikuisesti kiinni.

Näissä kuvissa lapsilla on kummallakin päällä Blaan legginsit. Lisäksi Avalla on Yo Zenin mekko ja Nompulla Blaan huppari. Koko asut on saatu Minikoot -verkkokaupalta.

Yo Zen ja Blaa ovat kumpikin suomalaisia merkkejä, joille tärkeitä arvoja ovat eettisyys ja ekologisuus, ja se on myös Minikoot -verkkokaupan juttu. Valikoimasta löytyy suomalaisten merkkien lisäksi muita laadukkaita eurooppalaisia merkkejä, ja niihin pääsee halutessaan tutustumaan nyt myös vähän edullisemmin, sillä koodilla mutsison17 saatte -15% alennusta normaalihintaisista tuotteista pe 29.9. asti! Kannattaa käydä tutustumassa valikoimaan ja hyödyntää alennus, jos teillä on herännyt vaatteiden suhteen samanlaisia ajatuksia kuin minulla! 🙂

Kommentit

21 kommenttia
Avatar

Ekonomista vai ekologista kulutusta?

Avatar

Hei! Kehoitan tutustumaan kuluttaja-asiamiehen linjaukseen blogien mainonnasta ja aiheeseen liittyviin lakeihin. Markkinointitarkoituksessa tehdystä postauksesta tulisi olla mahdollista tunnistaa mainos ennen itse tekstin lukemista tai postaukseen syventymistä. KKV linjaa, että: ”Mainos on voitava tunnistaa mainokseksi heti ensisilmäyksellä ilman tarkempaa tutustumista siihen.” Viimeisimmissä yhteistyöpostauksissasi ainakin muutamassa maininta on jäänyt aivan tekstin loppuun. Lukijana toivon tarkempaa huomiota yhteistyöpostausten osalta reiluun markkinointiin ja lukijaa harhauttamattomaan tekstiin. Nykyisellään blogissasi jää melko usein lukijan harteille mainoksen tai yhteistyön havaitseminen tekstistä ennen kunnollista mainintaa. Blogien kaupallisuus sinällään saattaa olla positiivistakin, mutta lukijana ja kuluttajana haluan kuitenkin tietää mitä, ja kenen kustantamaa tekstiä luen.

Kiitos kuitenkin oikein kivasta ja mielenkiintoisesta blogista ja toivottavasti kiireet helpottavat vähitellen! 🙂

Linkkejä Kuluttajaviraston linjauksiin:
https://www.kkv.fi/ratkaisut-ja-julkaisut/julkaisut/kuluttaja-asiamiehen-linjaukset/aihekohtaiset/mainonnan-tunnistettavuus-blogeissa/
https://www.kkv.fi/Tietoa-ja-ohjeita/markkinointi-ja-asiakassuhde/mainonnan-tunnistettavuus/

Emilia Huttunen

Olen kyllä erittäin perehtynyt aiheeseen. Tämä postaus ei ole yhteistyöpostaus, vaan ainoastaan kuvissa esiintyvät vaatteet on saatu blogin kautta. En ole saanut tästä postauksesta mitään korvausta, eikä se näin ollen ole kaupallinen postaus. Saadut tuotteet on merkitty näkyvästi, mutta ne ovat postauksessa sivuosassa, postauksen käsitellessä eettisempää vaatekäyttäytymistä, eikä näin ollen ole mitään tarvetta heti alussa kertoa, että kuvissa on jotain, mistä en ole itse maksanut.

Kaupalliset kampanjat on aina merkitty blogissani lain ja eettisen ohjeistuksen vaatimusten mukaisesti, ja ne merkinnät tarkistaa ennen julkaisua Indieplacen edustaja. Kaikki merkinnät on tehty virallisen ohjeistuksemme mukaan, joten niissä ei ole mitään puutteita.

Mitä tekstin sisältöön tulee; ei ketään kiinnosta sisältömarkkinointi, joka on pelkkää puhdasta mainosta. Kaupallisissa yhteistöissä lukee AINA ensimmäisessä kappaleessa, että postaus on osa kaupallista yhteistyötä, mutta sen jälkeen teksti käsittelee muitakin aiheita kuin kyseistä kampanjoitavaa tuotetta/palvelua. Näin ollen tekstin ”harhailu” ei ole harhaanjohtavaa.

Avatar

Tämä on tärkeä ja ajankohtainen aihe ja toivon, että muutkin heräävät tässä asiassa. Kaikkien pitäisi ihan oikeasti alkaa ajatella vaatteiden ekologisuutta ja eettisyyttä.
Itse arvostan suuresti varsinkin sitä, että vaatteet tehdään Suomessa ja onneksi niitä on tarjolla tosi hyvin tänä päivänä. Toki ostan muutakin kuin kotimaassa valmistettua, mutta tarkkaan katson mitä hankin. Mini Rodinihan käyttää kierrätysmateriaalia ja luomupuuvillaa, mikä on iso plussa.
Ensimmäisen lapsen saatuani aloin miettimään vaatteiden laatua ja sitä, että mihin haluan rahani laittaa. Pääsyy tässä oli se, että halusin vaatteiden kestävän hyvänä kaikilla lapsilla. Vähän myöhemmin pohdiskelin tarkemmin omia arvojani ja miltä haluan tulevaisuudessa tämän maailman näyttävän. Ei paljon vaikuta pelkästään omat valintani, mutta asiasta kiinnostuneille ihmisille olen kertonut miksi maksan paidasta mielummin 30 kuin 5 euroa ja hekin ovat alkaneet kiinnostumaan eettisyydestä, materiaaleista ja laadusta. Loppujen lopuksi tämä on saattanutkin vaikuttaa enemmän kuin olen uskonut…
Miksi emme kaikki haluaisi tukea hyviä työoloja, ekologisia materiaaleja ja pienempiä yrityksiä sekä kotimaisuutta? Haluammehan, että täällä on hyvä elää vielä sadan ja tuhannenkin vuoden kuluttua?

Ihania kuvia teidän lapsista! Ja ihanat on vaatteetkin ^^

Emilia Huttunen

Kiitos! 🙂 Hyviä pointteja!

Avatar

”Miksi emme kaikki haluaisi tukea hyviä työoloja, ekologisia materiaaleja ja pienempiä yrityksiä sekä kotimaisuutta?”

Tuohon kysymykseen haluaisin omasta puolestani kommentoida, että todellakin haluaisin tukea kaikkea mainitsemiasi asioita (ja ne ovat myös tärkeitä arvoja itselleni), mutta se ei vain ole mahdollista kahden opiskelijan lapsiperheessä, koska rahaa ei oikeasti riitä ostamaan läheskään kaikkea niin, että ne olisi eettisesti ja ekologisesti tuotettu.

Eli kaikki ei ole tosiaankaan aina halusta ja tahdosta kiinni. Valitettavasti kyllä se lompakon paksuus ratkaisee luultavasti melko monilla tämän asian. Tulevaisuudessa meidän molempien ollessa työelämässä, haluan kiinnittää paljon enemmän huomiota eettisyyteen ja ekologisuuteen sekä suomalaisen työn tukemiseen. 🙂

Avatar

Tämä on tärkeä aihe. Lisäksi kannattaisi miettiä, ettei jättäisi niitä halpojakaan rättejä ikipinttymään pyykkikorin pohjalle vain koska ”ne olivat halpoja”. Myös halvat vaatteet (erityisesti lasten) voi kierrättää eteenpäin, jos ovat puhtaita. Ja kirppikseltä löytyy myös ihan siistiä ns. perusvaatetta. Sekin on ekoteko. 🙂

Emilia Huttunen

Juu ei niitä toki jätetäkään, mutta niiden kanssa ei ole ehkä ihan niin tarkka 🙂 Ketjuvaatteilla kun ei ole kauheasti jälleenmyyntiarvoa niin ne helposti jäävät myymättä ja päätyvät kuormittamaan ympäristöä.

Avatar

Hyväkuntoiset halpisvaatteet kelpaavat hyvin hyväntekeväisyyteen, jota kautta vaatteet menevät kiertoon eikä jää kuormittamaan ympäristöä.

Avatar

En ihan ymmärrä, että miksi niitä ketjuliikevaatteia ei voisi enää ostaa, jos kerta olet tykännyt Lindexin ja Kappahlin laadusta. Hyväkuntoisia lastenvaatteita voi antaa hyväntekeväisyyteen tai myydä kirpputorilla, oli ketjuliikkeestä tai ei.

Avatar

Hyvä postaus ja täyttä asiaa. Itsekin haluaisin suosia paljon enemmän kotimaisia lastenvaatemerkkejä, mutta se on ihan hirveen vaikeeta silloin kun sitä rahaa ei oikeasti ole. Ymmärrän täysin, että mistä se kotimaisen vaatteen hinta tulee, enkä sitä kritisoi ollenkaan. Meillä ei oman kaupungin kirppiksillä oikeastaan näy melkein yhtään merkkivaatteita, joten senkin takia niitä on vaikea haalia kaappiin, jos ei ole varaa uutena ostaa. Tai jos näkyy niin ne ovat luokkaa ”tässä paidassa on pari reikää ja muutama tahra, hp 20€”. Itse ostan ketjuvaatteita kirppiksiltä, koska ajattelen sen olevan kuitenkin ekologisempaa kuin uusien ostaminen kaupasta. Ulkovaatteet ovat ainoat mihin meillä oikeasti panostetaan, sillä ne on pakosta oltava hyvät. Ja niissä valitaan aina mahdollisuuksien mukaan suomalaisia merkkejä.

Emilia Huttunen

Se on vaikeaa 🙁 FB-kirppiksiä jos päivystää täysillä niin onnistuu aina silloin tällöin tekemään löytöjä.

Avatar

Mustikkatahra (jopa vanha) lähtee vaatteesta kun tahrakohtaan kaataa kiehuvaa vettä.

Emilia Huttunen

Myös Vanishilla oon saanut vanhat mustikkatahrat Reiman vaaleista ulkohousuista ihan täysin 🙂

Avatar

Harva vaate tehdään Suomessa 🙂 Tämä on harmi, mutta ymmärrän yrittäjiä ettei niitä kannata tehdä Suomessa sillä hinta olisi silloin tuplat, eikä niitä kukaan ostaisi.

OSTAKAA VÄHEMMÄN VAATTEITA SE ON EKOTEKO. YLEN PERJANTAI OHJELMASSA OLI HYVÄ AIHE ”HYVÄSTI MUOTI”.

Emilia Huttunen

Pitää tutustua 🙂

Avatar

Siis miten on ekologisempaa ostaa enemmän vaatteita, toiset ketjuliikkeestä hoitoon ja toiset merkkivaatteina kotiin? Ekologisintahan olisi ostaa vähemmän vaatteita, ostaa kestäviä puuvilla vaatteita tai laadukasta trikoota ja collegea väreissä jotka kestävät pesua ja ovat sukupuolineutraaleja että niitä voisi kierrättää ensin omassa perheessä ja antaa sitten eteenpäin. Uusi vaate ei ole koskaan niin ekolologinen kuin kirpparilta ostettu.

Avatar

Juuri näin. Mikään vaate ei ole ”täysin ekologinen”, tekstiilien kierrätys nyt vaan on hankalaa, siksi oikeastaan ainoa keino on olla ostamatta tarpeettomia tekstiilejä ja käyttää tekstiilit loppuun asti. Mikäli uusia vaatteita ostaa on tietysti hyvä suosia kotimaista tuotantoa ja ostaa kestäviä materiaaleja, mutta edelleen tärkeintä olisi ostaa vain tarpeellinen.

Emilia Huttunen

Meillä kaikki vaatteet on sukupuolineutraaleja ja ne kierrätetään toiselle lapselle. Nompun käytön jälkeen ne myydään. En osa erikseen enää käyttövaatetta päiväkotiin, vaan käytämme jo olemassa olevia vaatteita ja mahdollisesti kärsineitä merkkivaatteita, joiden kärsimisellä ei enää ole mitään väliä, kun vahinko on jo tapahtunut. Se, että osaa merkkivaatetta ja ketjuvaatetta ei tarkoita sitä, että ostat vaatteet tuplana, vaan sitä että ostat kumpaakin vähemmän ja samalla huomioit paremmin eettistä ja ekonomista kulutusta.

Avatar

Pitää muistaa ettei hinta takaa laatua. Meillä Vimman leggingsit yksivuotiaalla, polvet kulunut ihan ohuiksi jo reilusti alle kymmenen käyttökerran jälkeen ja sauma ratkeilee. Lahjaksi ollaan saatu mutta hinta lienee lähemmäs 30e. Sen sijaan meillä on paljon ketjuliikkeitten vaatteita, jotka on kiertänyt mun siskon kolmelta lapselta mun lapselle eikä muuta vikaa löydy kuin pesussa haalistuneet värit. Monet vaatteet jatkaa elämäänsä vielä meiltä mun kavereitten nuoremmille lapsille tai laitan uffille. Esim Vimma teettää niitä lettileggingsejään niin kauheaa tahtia vastatakseen suureen kysyntään, että laatu huononee pakostikin.

Avatar

Itse olen puolen vuoden ajan ommellut lapsille kaikki sisävaatteet, alusvaatteita lukuunottamatta, sekä pipot ja huivit 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä