SITTENKIN TARTTUVA KEUHKOKUUME

Meidän pikkupotilas voi nyt jo tosi hyvin! Ruoka ja juoma on vihdoin alkanut taas maistua, mutta ihan täysissä voimissa Nomppu ei vieläkään ole. Hän oli viime viikon jo päiväkodissa, mutta sielläkin huomattiin, että hän meni vähän kalpeaksi rasittuessaan, eikä ole jaksanut samalla tavalla, mutta hän kyllä vaikuttaa päivä päivältä paremmalta. Meille TYKS:ssä sanottiin, että tauti ei luultavasti tartu meihin muihin, mutta siellä oltiin kyllä väärässä. Seuraavaksi Nompun jälkeen keuhkokuumeeseen sairastui Topias, joka oli viikon poissa töistä. Seuraavaksi sairastui Ava, ja sitten vielä minä, kun tapahtumajärjestelyn aiheuttama adrenaliinipiikki alkoi purkaantua. Olen nyt sitten jo vienyt tietenkin tämän taudin kaikille, kun en ajatellut muiden enää sairastuvan, ja olen eilen pahoitellut kaikille, jos olen levittänyt koulussakin tartuntaa, mutta nyt on niin paljon kaikkia flunssia kyllä liikenteessä, että ehkä yksi pöpö lisää ei ole todellisuudessa aiheuttanut tuntuvia vahinkoja.

Olin nyt kuitenkin eilenkin koulussa, koska Nompun keuhkokuumeen takia missasin jo niin paljon koulua, etten ole vieläkään päässyt täysin ajan tasalle, enkä pysty enää olemaan poissa, tai seuraavaksi joudun suorittamaan tämän jakson uudestaan. Olen vain muistanut hyvin käsihygienian ja yskinyt käsivarteen ja kaulahuivin uumeniin, ja yrittänyt olla koskettelematta mitään. Onneksi meillä ei nyt kyllä olekaan muuta kuin ryhmätyötä, ja välipresen jälkeen voin osallistua siihen toivottavasti tänään etänä. Tätäkin ryhmätyötä tehdään ihan oikealle asiakkaalle, enkä minä sitten tulevaisuuden työpaikassanikaan voisi vaan ilmoittaa, että ei me nyt pidetäkään tänään tätä preseä, kun on vähän flunssaa, että voitteko odottaa muutaman päivän ja olla valitsematta jotain toista toimistoa.

Mulla on vähän mixed feelings tästä kipeänä kouluun menemisestä, etenkin kun lapsia en ikinä veisi kipeänä päiväkotiin/kouluun muita tartuttamaan. Ehkä aikuiset on kuitenkin vähän eri asia, kun siellä koulussa on välillä kipeänä puolet populasta, mutta ihan joka lenssun takia ei vaan voi jäädä kotiin. Aikuiset osaa kuitenkin huolehtia käsihygieniasta ja muista tarpeellisista toimista, joilla selvitään näistä flunssakausista. En ole kuitenkaan meidän luokalta ilkeitä katseita saanut, koska muut ottavat tämän opiskelun kyllä ihan yhtä tosissaan, eikä turhaan olla pois, jos omasta mielestään on kykenevä osallistumaan.

Missä teillä menee raja kouluun/töihin menemisessä? Onko raja eri aikuisten ja lasten kanssa?

Voi kuinka paljon haluaisin palata tonne rauhalliselle rannalle, kun pään sisällä pauhaa hirmumyrsky.

Kommentit

10 kommenttia
Avatar

Juuri näin. Keuhkokuume vetää kyllä aikuisetkin usein niin väsyneeksi että ihmettelen jos pystyy edes kouluun menemään. Jos keuhkoja ei ole kuvattu ei ole tietoa onko keuhkokuume vai flunssa.

Avatar

En menisi keuhkokuumeessa töihin tai kouluun, varsinkin jos se on tarttuvaa. Keuhkokuume on vakavampi tauti kuin perus flunssa, eli huolehtisin omasta levosta ja muiden terveydestä pysymällä kotona! Jos on ihan pakko tehdä koulutöitä, niin sitten hoitaa omat hommat etänä / skypen kautta.

Avatar

Itse en kannata kipeänä kouluun tai töihin menemistä. Toki eri asia jos on joku pieni flunssa, mutta keuhkokuume voi koitua kohtaloksi huomattavasti helpommin. Kipeänä ollaan mielestäni kotona ja mikään homma ei voi mennä mielestäni terveyden edelle, poikkeuksena tosiaan pienemmät normaalit flunssat. Itselläni on astma ja ajatuskin keuhkokuumeesta ahdistaa, joten en kovin hyvällä katsoisi jos joku sitä sairastavana tulisi kouluun, töihin tai muuhun vastaavaan paikkaan.

Olen siitä samaa mieltä että normaalin flunssan kanssa voikin joskus joustaa, mutta keuhkokuume ei kuitenkaan ole ihan sama asia ja en koe, että jos sellaista jää kotiin potemaan, siinä olisi mitään pahaa vaan päinvastoin se on erittäin fiksu päätös. 🙂 Itse jään kotiin kipeänä aina ellei nyt ole kyseessä kuumeeton flunssa ja todellakin toivon, että muutkin tekisivät niin.

Avatar

En missään nimessä menisi kipeänä töihin muita tartuttamaan. Mielestäni aikuisilla ihan yhtä itsekästä ja ajattelematonta kuin lapsilla. Ja kyllä se on niin että ei ne asiakkaatkaan siellä oikeassa työelämässä halua toisten tauteja, eli usein ihan mielellään mieluummin siirtävät sovittua tapaamista jos palveluntarjoaja on sairas.

Avatar

Mun mielestä ehdottomasti jäädään kotiin jos on kunnolla sairaana. Keuhkokuume voi olla hyvin kohtalokas tauti, eikä sitä ehdoin tahdoin kannata levittää.. Itsellä tuttavapiirissä muutama tapaus, joissa ei olla maltettu parannella rauhassa flunssaa ja tämän seurauksena saatu jälkitauti, jonka seurauksena sydämen ylikuormitus ja kuolema.

Ymmärrän siis hyvin jos pikkuflunssassa kouluun/töihin lähtee. Mutta myöskään kuumetta ei voi pitää rajana ja ehtona vaan voinnin mukaan. Jollekin tietyn perussairauden tai alentuneen vastustuskyvyn omaavalle voi jopa ”perusflunssa” olla hyvinkin vaarallinen.

Ja niinkuin itse perustelit ettet halua lapsille tartuttaa tauteja niin kyllä ne aikuisten kautta perheiden pienillekin leviää..

Avatar

Keuhkokuume on vähän eri asia kuin normaali flunssa. Flunssassa menen kyllä töihin, jos ei ole kuumetta ja olen ihan hyvävointinen. On kuitenkin eri asia mennä töihin/kouluun keuhkokuumeessa… Se ei ihan sama asia ole kuin joku kausi flunssa. Voi olla jollekki muulle todella vaarallinenkin. Kyllä pitäisi aikuisenkin keuhkokuumeessa pysyä kotona sairastamassa, eikä tartuttaa muita.

Avatar

Koittaisin jos vaan mitenkään pystyisin niin tehdä etänä/skypessä tms. Just tartunnan ja taudin levittämisen takia 🙂

Avatar

Flunssa on vähän eri asia kuin keuhkokuume. On itsekästä asettaa muut tartunnalle. Keuhkokuume on vakava infektio.

Avatar

Elekääpä vielä liikaa Emilialle hermostuko ”keuhkokuumeen” levittämisestä. Minulle ei ainakaan käynyt selväksi, että olisi käynyt lääkärissä ja saanut pneumoniadiagnoosin. En aivan usko, että koko perheellä olisi pneumonia, maallikon on mahdotonta itse sanoa, sairastaako kuume+yskä -komboa vai keuhkokuumetta. Jos olisivat käyneet lääkärissä, niin olisi varmasti saanut sairaslomaa.

Avatar

Kuten Liisa sanoikin, niin oireet voivat olla kaikilla perheenjäsenillä samat, joka johtuu taudinaiheuttajasta (virus/bakteeri). Mutta keuhkokuume diagnosoidaan vain keuhkokuvalla (ja sen lisäksi keuhkojen kuuntelulla eli auskultaatiolla) ja silloin on kyse viruksen (tai bakteerin) aiheuttamasta jälkitaudista. Joskus esim. sekoitetaan keuhkoputkentulehdus ja keuhkokuume, mutta tosiaan keuhkoputkentulehdus ei näy röntgenkuvassa.

Itse hoitajana en ole koskaan kuullut tapausta, jossa kaikilla perheenjäsenillä olisi keuhkokuume, koska keuhkokuume ei tartu. Keuhkokuume on vain jälkitauti, joka syntyy jonkin flunssan tai muun taudin jälkeen. Itsekin olen keuhkokuumeen kaksi kertaa sairastanut (kuvalla todennettu). Esim. Pneumokokki on yksi bakteeri, joka aiheuttaa muun muassa poskiontelo- ja korvatulehdusta, tai vakavampia sairauksia kuten aivokalvontulehdusta, keuhkokuumetta tai verenmyrkytystä. Siksi sitä vastaan on rokote. Kaikki pneumokokin saaneet eivät tietenkään sairastu juuri keuhkokuumeeseen, vaan osalle se aiheuttaa vakavia oireita, osalle ei tai osalle lieviä oireita.

Keuhkokuumeen jos on kerran sairastanut, niin se tulee herkemmin uudestaan, joten suosittelen ottamaan influenssarokotteet, ja pneumokokkirokotteen, jotta olisi suojassa ainakin näiltä taudinaiheuttajilta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä