LAPSET JA KUOLEMA

Lauantai-iltana me seistiin mukkilassa metsänreunassa koko perhe. Laskettiin pimeyden keskellä Tähkäpää ja Plaine pienessä arkussaan hautaan. Laulettiin lasten kanssa rakkaille gerbiileille Tuiki tuiki tähtönen, ja sanottiin hyvästit.

Tänään aamupäivällä vietiin Topiaksen kanssa Kissa eläinlääkäriin. Pitelin Kissaa kämmenelläni, kun hänet nukutettiin, ja sen jälkeen vaivutettiin ikuiseen uneen. Tunsin kuinka Kissa muuttui kylmäksi ja lakkasi hengittämästä. Silitin pehmeää turkkia ja itkin kuin vesiputous. Sen jälkeen laitettiin Kissa omaan pikkuiseen arkkuunsa, ja päiväkotipäivän jälkeen laskettiin siskon ja äidin viereen hautaan. Laulettiin taas Tuiki tuiki tähtönen, sanottiin hyvästit ja laskettiin haudalle kauniita kukkia, jotka käytiin matkalla hakemassa kukkakaupasta.

Gerbiilien kuolema oli meille iso järkytys. Tai no minä tässä olen se ainoa, joka on päivätolkulla itkenyt silmiä päästään, mutta kyllä Topiaskin oli surullinen. Lapsista sitten taas on vaikeampi sanoa. Alkushokin jälkeen ensimmäinen reaktioni oli pelko siitä, miten lapset suhtautuvat, ja mitä heille tulisi sanoa. Ollaan käsitelty kuolemaa lasten kanssa jo kerran tänä keväänä, joten ihan uusi tämä tilanne ei ollut, mutta vähän jännitti kuitenkin.

Aiemmin keväällä Topiaksen isoäiti kuoli. Minä kerroin tapahtuneesta lapsille, ja se oli todella outo kokemus. Oon itse aina ollut todella herkkä ja tunteellinen ihminen. Se on välillä todella ärsyttävä piirre, koska itken herkästi ja tunnen kaiken todella vahvasti. Jo lapsesta asti kuolemat on ollut mulle todella raskaita, oli sitten kyse ukista, mummista, gerbiilistä tai koirasta. Ennen kuin se tilanne tuli kohdalle, en ollut kauheasti tutkinut lapsille kuolemasta puhumista, enkä osannut odottaa lasten reaktiota.

Kun kerroin lapsille isomummin kuolemasta, lapset tuntuivat todella välinpitämättömiltä. He halusivat vain takaisin leikkeihinsä, eivätkä olleet surullisia. Samoin hautajaisissa. He kyllä ymmärsivät kuoleman merkityksen, mutta eivät vielä osanneet surra. Mulle tuli jotenkin tosi järkytyksenä se reaktio, ja piti monta kertaa varmistaa, että he ymmärsivät, mitä se tarkoittaa, että mummi on kuollut. Yritin myös kysellä heidän tuntemuksiaan, ja kysyin ovatko he surullisia, mutta eivät kuulemma olleet. Oli vaikeaa muistaa, että lasten suhtautuminen kuolemaan voi olla todella erilaista kuin aikuisten, kun itse ei voinut olla itkemättä koko ajan.

Kun kerroin lapsille isomummista, vältin sanomasta, että isomummi on nukkunut pois, tai että on sattunut jotain, tai että isomummi joutui sairaalaan, tai että on tullut iso pipi. Puhuin suoraan, mutta lempeästi, ja kerroin, että mummi on kuollut ja pitää laskea hautaan, eikä hän enää ikinä herää. Kysyin neuvoa äidiltäni, koska hän on alan ammattilainen, ja hän kertoi juuri nämä pointit, että on tärkeää välttää pois nukkumisesta puhumista, ettei lapsi ala pelätä nukkumista, ja että hän ymmärtää, että kuolemasta ei voi tulla takaisin.

Nyt kun sitten kerroin gerbiilien kuolemasta, menin taas suoraan asiaan. Nomppu oli tapahtuma-aikaan yökylässä, joten kerroin ensin Avalle. Istutin Avan alas ja kerroin, että illalla kun menin ruokkimaan gerbiilejä, huomasin, että Tähkäpää ja Plaine ovat kuolleet. Sanoin, että meidän täytyy nyt haudata gerbiilit pienessä arkussa. Seuraavaksi kerroin, että gerbiilit eivät viihdy yksin, ja että Kissa on nyt todella yksinäinen ja surullinen, eikä eläimen saa antaa kärsiä. Siksi Kissa viedään eläinlääkäriin, missä eläinlääkäri auttaa Kissaa niin, että Kissa kuolee myös ja pääsee eläintaivaaseen Tähkäpään ja Plaineen luokse, eikä joudu olemaan yksin.

Ava ymmärsi tämän todella hyvin. Kysyin Avalta, onko hän surullinen, ja hän sanoi olevansa vähän surullinen. Isomummin kohdalla hän ei ollut, joten oli mielenkiintoista nähdä, kuinka Avan suhtautuminen on muuttunut. Hän alkaa käsitellä surua eri tavalla, ja kun seuraavaksi menetetään joku läheinen, on kokemus varmasti taas hänelle aivan erilainen.

Kerroin Nompulle aivan samalla tavalla, mutta Nomppua ei vielä surettanut, eikä hän ymmärtänyt asiaa samalla tavalla kuin Ava jo vähän alkoi ymmärtää. Mutta tänään, kun kerroin että nyt Kissakin sitten on kuollut, Nomppu meni hiljaiseksi ja kysyessä sanoi olevansa surullinen. Jotenkin tuntui helpottavalta nähdä, että lapset osaavat jo edes vähän olla surullisia ja käsitellä sitä.

Isomummin kuoleman jälkeen Ava alkoi jossain kohtaa puhua siitä, että harmi kun hän ei nyt ikinä pääse näkemään, että onko hän jo pidempi kuin isomummi. Lapset myös piirsivät hautajaisiin kortit itsestään ja isomummista, ja laskettiin ne arkun päälle. Saa nähdä, herääkö heillä vielä myöhemmin jotain ajatuksia gerbiilien kuolemasta. Sen jälkeen kun Volde tuli meille, lapset eivät ole enää yhtä paljon kiinnittäneet huomiota gerbiileihin, joten voi olla, että he unohtavat gerbiilit nopeasti… Tämä lasten ja kuoleman käsittelyn puiminen on jotenkin tosi rankkaa. Lasten reaktiot tuntuvat usein niin tunteettomilta ja on vaikea ymmärtää niitä, mutta nämä reaktiot ovat kuitenkin täysin normaaleja. Ja olen vain tyytyväinen, että lapset eivät ole alkaneet pelätä kuolemaa, joten olemme ilmeisesti käsitelleet sitä ihan hyvin.

Miten teillä on käsitelty kuolemaa? 

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

Samoja asioita jouduimme käymään läpi kun läheisemme kuoli. Otin itse saman kannan kuin sinäkin, eli asiasta kerrottiin suoraan, ei pois nukkumisia tai pitkälle matkalle lähtemisiä tms.. Yritimme kertoa myös mahdollisimman realistisesti mitä tapahtuu ja miksi haudataan jne. Itse en myöskään yrittänyt peitellä suruani, sillä mun mielestä lapsen on hyvä nähdä, että tunteiden näyttäminen on hyvä ja että vanhempikin on joskus surullinen. En tiedä miten paljon 3v ymmärtää tai lopulta muistaa, mutta pyrimme aina keskustelemaan asiasta jos hän jotain haluaa aiheesta kysyä.. Varsinaisesti tosiaan näin pieni ei sure kuten aikuiset, mutta ehkä sellaista tiettyä kaipausta olen hänessä huomannut.

Vaikeita asioita. <3

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä