MEIDÄN PERHEEN JOULUPERINTEET

[mittaustagi]

Olen mukana Atrian kaupallisessa yhteistyössä, jonka ansiosta päästiin järkkäilemään jo marraskuun harmaudessa oma pieni joulu. Oli niin taivaallista nauttia kynttilöiden valossa joulun tuoksusta ja mausta, istua vaan kaikessa rauhassa oman perheen kanssa herkuttelemassa, vaikka oikeaan jouluun onkin vielä aikaa. Oli peräti niin ihanaa, että meidän on pakko pitää tässä joulukuun alussa vielä yksi joulu, kun ei malta odottaa sinne aattoon asti! Olen niin jouluhullu, ja tämä on ihan ennenkuulumatonta, että meillä alkaa jouluhypetys vasta nyt, kun aiemmin olen laittanut joulukuusen 1.11. ja alkanut tehdä joulutorttuja jo juhannuksen jälkeen. Tänä vuonna en ole vielä syönyt yhtäkään joulutorttua!! Joten tämä pikkujoulu tuli todella tarpeeseen, ja päästiin herkuttelemaan sitten ainakin porkkanalaatikon ja kinkun parissa, niin sai sen joulufiiliksen taas kohdilleen.

Meidän suvussa on perinteisesti ollut iso joulu. Meillä on käsittämättömät määrät eri ruokalajeja, ja iso porukka niitä syömässä. Syödään antaumuksella ja hitaasti, ja se ruokapöydän ääressä yhdessäolo on meidän joulussa tärkein perinne. Vuosien varrella jouluporukka on vähän pienentynyt, mutta nyt kun on tämä uusi sukupolvi, on meillä taas entistä enemmän joulun juhlijoita.

Meidän joulupöydästä löytyy perinteisiä laatikkoja, kinkkua, salaatteja, rosollia ja ihan kaikkea mahdollista, niin paljon, että jokainen osallistuja tekee joulua varten monta eri ruokaa. Meillä on myös omia perinteisiä jouluruokia, kuten nakkivoisula. Luulin aina pienenä, että kaikki syö jouluna nakkivoisulaa, kunnes kuulin, että se on vaan joku meidän suvun keksintö. Nakkivoisula on siis yksinkertaisuudessaan voissa keitettyjä nakkeja, jotka syödään rosollin päällä. Joka muksun herkku, ja ei puutu myöskään yhdenkään aikuisen lautaselta!

Tärkeintä meidän joulussa on ruoka yhdessäolo ja ruokapöydässä hidas viihtyminen tuo siihen hirveästi lisää makua, mutta on meillä myös muita perinteitä! Meillä käy aina joulupukki, joka nykyään jakaa lapsille lahjoja, mutta ennen tätä sukupolvea joulupukki jakoi lahjoja aikuisille. Nyt on kuitenkin tärkeämpää, että lapset saavat joulupukilta pakettinsa, ja aikuiset voivat jakaa nämä lahjat itse, ettei siihen kulu lasten arvokasta aikaa pukin kanssa. Nimittäin meillä joka joulu jokainen aikuinen saa yhden lahjan. Ollaan aloitettu tämä perinne jo joskus varmasti reippaasti yli 10 vuotta sitten, koska olen ollut lapsi tämän alkaessa, mutta en muista tarkkaa aikaa. Haluttiin kuluttaa jouluna vähemmän materiaa, joten joka vuosi, kun juhlitaan yhdessä isänpäivää, arvotaan samalla jokaiselle yksi nimi, jolle jokainen ostaa joululahjan. Lahja saa olla itse tehty, tai maksimissaan maksaa 10 euroa. Näin jokaisella menee toisten joululahjoihin vain 10 euroa tai vähemmän, mutta jokainen saa kuitenkin persoonallisen ja mietityn lahjan, sillä näihin lahjoihin laitetaan ajatusta. Tämä on tosi ihana perinne, josta olenkin kertonut täällä aiemminkin, ja suosittelen jokaiselle!

Meidän joulun tärkein ruoka on aina ollut kinkku. Kinkun kanssa ehkä kaksi ihmistä (joista toinen on Topias) syö kastiketta, mutta muuten meillä koko suku syö itsetehtyä sinappia. Kinkku ei ole kinkku ilman sinappia! Koska meillä on niin iso porukka, tulee meille useamman kymmenen kilon kinkku, josta ovat vastuussa minun vanhempani, mutta kinkku on sellainen jouluruoka, että se pitää paistaa jo vähän ennen joulua, ja sitä kuuluu syödä joka ilta sohvalla villasukat jalassa. Silloin tuntuu joululta. Joten kotiinkin on pakko saada kinkku! Ja koska meidän oma joulu on aika kiireinen kaikkien valmistelujen kanssa, ei meillä oikein ole aikaa paistaa kinkkua, joten meille sopii täydellisesti tämä kuvien Atrian perinteisesti kypsennetty ja siivutettu joulukinkku, joka painaa noin 1,2 kiloa. Perinteisesti kypsennetty ja siivutettu joulukinkku on onneksi nimetty tunnistettavasti, ja löytyy helposti hyvin varusteltujen kauppojen kinkkuvalikoimasta.

Olin alkuun vähän skeptinen kypsennetyn kinkun hankkimisesta, mutta onneksi meillä oli tämä testijoulu, sillä oli TOSI hyvää kinkkua! Ja niin ihanan helppoa, kun kinkku oli hetkessä valmis. Nyt ei tarvitse joulunakaan kiirehtiä, kun tietää jo etukäteen, että kinkun voi vain kuorruttaa ja heittää hetkeksi uuniin, ja saadaan herkutella monta päivää ilman vaivannäköä. Kinkun resepti onkin näinollen lähes naurettavan helppo, mutta jaetaanpa nyt kuitenkin sekin, ja siihen sivuun meidän suvun joulusinapin ja porkkanalaatikon ohjeet!

Kinkku

Noin 1,2kg Atrian Perinteisesti Kypsennetty ja Siivutettu Joulukinkku

Sinappia

Gluteenittomia korppujauhoja

Kuorruta kinkku sinappihunnulla ja gluteenittomilla korppujauhoilla, ja paista pakkauksen ohjeen mukaan.

 

Sinappi

1 dl sinappijauhetta

1 dl sokeria

1 tl perunajauhoja

1 dl kananmunan keltuaisia

1-2 dl kermaa

1-2 tl etikkaa

Suolaa

Mittaa kattilaan kaikki aineet paitsi suola ja etikka. Siivilöi sinappijauhe ja perunajauho lisätessä. Kuumenna kattila kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen, älä keitä. Jäähdytä nopeasti laittamalla kattila kylmään veteen kellumaan. Kun sinappi on hetken jäähtynyt, lisää ripaus suolaa ja teelusikallinen tai kaksi etikkaa. Säilytä jääkaapissa.

 

Porkkanalaatikko

1 kg porkkanaa

1 dl kermaa

½ dl gluteenitonta jauhoseosta

½ dl siirappia

1 kananmuna

75g voisulaa

2 tl suolaa

1 tl valkopippuria

Keitä porkkanat ja soseuta. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Kaada seos uunivuokaan ja paista 150 asteessa kaksi tuntia. Vaihtoehtoisesti voit käyttää Atria Bravuuri paistovalmista porkkanalaatikkoa.

Millaisia jouluperinteitä teillä on? Jos teidänkin perinteisiin kuuluu ruoka, niin kokeilkaa ihmeessä valmiiksi paistettua kinkkua, niin pääsette vaivatta pidentämään joulua monella päivällä 😉

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä