RAKAS, ÄLÄ KUOLE

Mulla on ollut ihan kamala viikko, enkä ole pystynyt nukkumaan kunnolla aikoihin. Viime viikonloppuna näin hirveää unta, että Topias oli kuollut, ja siitä asti mua on pelottanut nukahtaa.

Siinä unessa olin lasten kanssa jossain markkinoilla, oli kesä ja ihanan lämmin, kun sain tietää, että Topias on hukkunut. Jouduin tunnistamaan ruumiin ja kertomaan kaikille läheisille. Se suru oli niin todentuntuista ja uskomattoman ylitsepääsemätöntä, että en pystynyt yhtään käsittelemään sitä. Jouduin kertomaan lapsille, että isi on kuollut, ja se oli hirveää. Niin uskomattoman kamalaa, että tuntui käsittämättömältä ajatella, että joka päivä joku joutuu oikeasti tekemään sen.

Yleensä kun näen unta, mulle tulee sellainen fiilis, että onneksi tää on vaan unta. Tiedän näkeväni unta, ja odotan heräämistä. Ainoa toinen uni, missä tätä tunnetta ei tule, on se uni, jota olen nähnyt siitä tuhopolttajasta, joka yritti useaan otteeseen polttaa meidän talon. Se uni on aina täysin samanlainen, ja siinä elän aina sitä elämäni pelottavinta aikaa, enkä ymmärrä sen olevan unta.

Tämä uni, jossa Topias oli kuollut, jatkui tosi pitkään. Yritin päästä elämässä eteenpäin, mutta se oli ihan mahdotonta. Tuntui, että mun sydän oli revitty irti rinnasta ja maailma oli tulessa. Kun heräsin, Topiaksen paikka oli tyhjä, koska Topias oli pikkujouluissa. Siinä herätessänikään en ollut vielä varma, että onko Topias nyt kuollut vai ei. En pystynyt muistamaan, oliko se unta, vai totta. Ja olin niin väsynyt, etten noussut selvittämään, vaan makasin sängyssä itkemässä, kunnes nukahdin taas. Aamulla halasin Topiasta pitkään ja kerroin mun unesta.

Tosta yöstä asti mulla on ollut vaikeuksia nukahtaa. Sänkyyn mennessäni en voi olla ajattelematta sitä unta, ja alkaa ahdistaa tosi paljon se tunne, mikä on jäänyt siitä unesta kalvamaan. Olen ajatellut ihan hirveästi kuolemaa, ja tuntuu, että olen ihan tyhmä. Miksi mua jää yksi uni vaivaamaan näin paljon? Miksi en pysty vain unohtamaan sitä?

Se suru vaan tuntui niin todelta. Ja nyt tuntuu niin pahalta kaikkien heidän puolesta, jotka ovat joutuneet menettämään jonkun. Joululoma tulee varmasti tarpeen, kun saadaan olla joka päivä yhdessä, ja toivottavasti tämä tunne unohtuu. Ja onneksi meillä on Volde, jonka voi aina ottaa viekkuun lohduttamaan. Onko teillä ikinä jäänyt jokin uni vaivaamaan oikein kunnolla?

Kommentit

9 kommenttia
Avatar

Moikka Emilia.
Unesi ihan kauhea, itelleni käynyt joskus myös samalla tapaa. Muistin tuossa lukiessani että kun hääni oli suunnitteilla ja päivä lähestymässä, näin paljon painajaisia. Olisikohan kyseessä joku alitajunnan juttu?
Just joku menettämisen pelko tms…
Iltasin koitin ajatella kaikkia ihania asioita mitä oli tulossa/päivän aikana tapahtunutta, ja pikkuhiljaa ahdistus hävisi.
Rauhallista joulun odotusta sulle.

Avatar

Muistan nähneeni käydessäni 9luokkaa unta, että isä oli joutunut onnettomuuteen koulumatkani aikana. Mulla oli 90km matkaa kouluun suuntaansa ja nukuin paluumatkalla. Heräsin juuri päätepysäkillä havahtuen uneeni ja itkin koko matkan kun juoksin kotiin. Onneksi isä oli vielä elossa, mutta uni oli aivan liian todellinen

Avatar

Ei mikään tietty uni oo jääny tuollain mieleen, mutta raskauden alku aikoina näin pari viikkoa joka yö painajaisia. Mua alko ahdistaa nukkumaan meno, joka oli aikasemmin ollu melkein parasta päivässä. Itkin miehelle, että en uskalla enkä haluu mennä nukkumaan. Mutta sit parin viikon jälkee ne onneks loppu. Unet oli laidasta laitaan, eli ei liittyny mihinkään tiettyyn.

Avatar

Hui, mikä uni.. Valitettavasti minäkin näen sellaisia ja se ahdistus säilyy päiväkausia. Mun ahdistukseen tollaisista unista on auttanut ainoastaan sen tiedostaminen, että tietyssä elämäntilanteessa käy läpi alitajuisesti menetyksenpelkoa. Mulla se menetyksenpelko miestäni kohtaan taas juontaa nimenomaan siitä, että olen menettänyt joitain vuosia takaperin erittäin läheisen ihmisen tosi traumatisoivalla tavalla yhtäkkiä ja joutunut olemaan se viestinviejä muille läheisille. Menetyksenpelkoon itselläni auttaa vain ymmärrys siitä, että jokainen on vain lainassa, ja siitä menetyksestäkin selviäisi hengissä lujalla tahdolla. Auttaisiko sinun oloasi asian pohtiminen realistisesti, sen jäsentäminen miten uni olisi ikäänkuin jatkunut? Aurinkoa päivääsi. 🙂

Avatar

On ja se kävi toteen. Olen nähnyt jonkilaisia enneunia…..Näin unta että enoni kuoli. ei mitenkään läheinen joten ihmettelin miksi näin semmoista unta, viikon sisään setäni kuoli yllättäen (ei hänkään erityisen läheinen minulle mutta isälleni oli. Näin unta viikkoa ennen kuin tiesin olevan odotetusti raskaana, näin unta merestä ja olin lähdössä jollekin matkalle yksin ja tiestin että tulee myrskyjä mutta olin päättänyt selvitä niistä. Unessa vilahti myös sairaala..Ajattelin onko raskauden kestävä matka alkamassa ja viikon päästä sain todeta että näin on.

Pari kertaa olen nähnyt unta että poikani kuolee…..Ihan kauhea uni…..

Avatar

Hyi kamala! Itekki oon nähny monesti kuolemasta unta, ja oon jopa kuollut itsekin unessa. Tiesin ite kuolevani ja hyvästelin läheiseni ja lyyhistyin lattialle. Sitte Arkusta kattelin ku muut kävi itkemässä mun luona.. Se oli todella häijy uni ja aamulla tuntui todella oudolta ku heräsin. Uni liittyi isoon elämänmuutokseen mikä oli tulossa. Muutin toiselle paikkakunnalle exää pakoon ja jätin koko entisen elämän taakseni. Eli yleensä unilla on joku merkitys ja sitte ite oon aatellu, et jos nään kuolemadta unta, että nyt ei kukaan läheinen oikeasti oo kuolemassa. Ku ei ihminen sitä voi ennustaa.. Mut unet on karuja ku ne jää niin elävästi mieleen pyörimään..

Avatar

Minä näen myös todentuntuisia unia, ihan aina on ollut niin. Ja näen tosi usein unia ja ne yleensä jatkuu vielä kun nukahdan uudestaan.

Raskausaikana näin painajaisia lapsen menettämisestä ja siitä että miehelläni on toinen nainen…oli kamalaa kun tietty ne jäivät mieleeni kalvamaan aina päivisinkin.

Nykyään näen unia joissa lapsilleni on tapahtunut jotain, esim. Vakava sairaus. Luulen että unissa tulee esiin se menetyksen pelko, tai sen hetkinen pelko ja mitä enemmän toista rakastaa ja välittää niin sitä useammin unissa on kyseinen henkilö.

Toki näen myös kivojakin unia! Kerran nukutuksessa näin unta ihanasta kesäpäivästä jolloin oltiin pyöräilemässä ja jäätelöllä lasten kanssa.

Unet on niin ihania, mutta osaavat olla myös kamalia. Luulen ettei niillä kuitenkaan ole sen kummempaa sanomaa…eikä ne ole ns enneunia

Avatar

Mä näin kerran lyhyen ajan sisään unta, että sekä mun äiti, isä ja poikaystävä kuolivat. Aina heräsin itkien ja koko päivän jäi uni pyörimään päähän. Tollaset unet kyllä saa arvostamaan niitä rakkaita ihmisiä ihan uudella tavalla taas, kun koskaan ei oikeasti tiedä. Mutta onneksi ne kuitenkin oli vain unia!

Sanna / pannariblogi.blogspot.fi

Avatar

Hei! Oletko erityisherkkä, siis tarkoitan ihan oikeasti? Tunnet niin vahvasti kaiken ja jäät elämään tunteisiin ihan haitaksi asti. Minulla on erityisherkkä läheinen. Sen ymmärtäminen helpottaa todella paljon. Tsemppiä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä