KUN OMA TALOUS ROMAHTAA

Nyt kun eletään tätä joulunalusaikaa ja valmistaudutaan vuoden suurimpaan juhlapyhään, olen alkanut miettiä aika paljon omaa kuluttamista. Ollaan tänä vuonna yritetty minimalisoida kaikki kulutus jouluna, ja aiempinakin vuosina ollaan yritetty koko ajan vähentää. Aikuisten joululahjat ovat itsetehtyjä pieniä muistamisia, ja sitten meillä on se kympin lahja, jonka saaja on arvottu viime kuussa. Joulun ruokaostokset tein jo viikkoja sitten netissä, ja noudetaan ne valmiiksi kerättyinä lauantaina. Tässä säästettiin taas rahaa, kun ei tule tehtyä hutiostoksia ihmisvilinässä stressissä. Lapsille ei olla toistaiseksi ostettu mitään muita lahjoja kuin pari peliä, jotka ostettiin -25% alennuksista marraskuussa. Kummilapsille ja sukulaislapsille oli tarkoitus mahdollisimman paljon tehdä itse lahjoja, mutta joulukuusta tulikin niin kiireinen, että en ole ehtinyt vielä tehdä yhtäkään, joten niitä on nyt pakko ostaa. Kaikki lapset ovat vielä niin pieniä, ettei oikeen osaisi rahaakaan antaa.

Joulu meillä vietetään sukuloimassa, joten omaa joulupöytää ei tarvitse tehdä, mutta kinkku, porkkanalaatikko, sinappi ja lohi meille varmaan nyt kuitenkin tulee, vähintään aina sitten iltapalaksi. Kauheasti näihin ei kuitenkaan tarvitse hankkia mitään tarvikkeita, ja meidän jouluostoksemme ovatkin ihanan pienet. Tuntuu hyvältä ajatella sitä, kuinka paljon vähemmän materiaa meillä on, ja kuinka paljon sitä on alkanut arvostaa aivan erilaisia asioita. Ainoa, mikä tässä jännittää on se, että pettyvätkö lapset siihen lahjamäärään, joka aamulla kuusen alta löytyy. Toivottavasti eivät! Jokaiseen lahjaan on kuitenkin panostettu, joten tekemistä niiden parissa riittää.

Suhtautumiseni materiaan on muuttunut todella suuresti muutaman vuoden takaisesta. Ennen en todellakaan olisi osannut olla ostelematta kaikkea turhaa joulun alla, kun en osannut hillitä tuhlaamistani edes normaalina arkena. En ole kertonut tästä ikinä blogissa, koska aiemmin asia hävetti, mutta jouduin muutama vuosi sitten isoihin ongelmiin, jotka päättyivät luottokieltoon ja pelottaviin velkoihin.

Kun tulin 2011 äidiksi, käytin aikaani paljon shoppailuun. Ava oli rauhallinen vauva ja uusien äitiystävieni kanssa vietimme paljon aikaa kahvitellen kauppakeskuksissa. Rakastin ostella vaatteita pienelle tyttärelleni, ja välillä se meni yli. Pahasti. Vaatteita alkoi kertyä ja kertyä. Seuraavaksi laajensin omiin vaatteisiin. Vaatekaappi täyttyi täyttymisestään. Eteinen tursui kenkiä, joita käytin kerran tai pari, ja ostin taas lisää. Takkeja, meikkejä, koruja. Sisustustuotteita. Verkkokauppoja, laskuja ja osamaksuja. Eräpäivän lykkäämisiä ja maksusuunnitelmia. Pahaa oloa rahastressistä, ja stressin purkamista shoppailuun. Jolloin taas pahensin vaan tilannetta. Lopulta tajusin, että minulla on ongelma. Olin koukussa shoppailuun.

Shoppailuaddiktio tuntui sellaiselta jenkkisarjojen höpötykseltä, mutta kyllä se oli ihan oikea ongelma. En nyt vertaisi sitä mihinkään alkoholismiin, koska pääsin ongelmasta loppujen lopuksi aika helpolla eroon heti sen tunnustettuani, mutta kyllä siinä ehti hankkiutua aika syvään suohon. Ja jos sitä olisi päässyt vielä jatkumaan, olisin varmaan joutunut ihan hirveään velkakierteeseen.

Ongelman tajuttuani laitoin sille kuitenkin heti pisteen. En lopettanut shoppailua cold turkey -meiningillä, vaan yritin saada sen pysymään normaalin rajoissa. Vältin tilanteita, joissa mieli teki ostella kaikkea. Pyysin Topiakselta tukea. Ja sitten tein sen isoimman päätöksen, josta oli ehdottomasti isoin apu. Otin itselleni vapaaehtoisen luottokiellon.

Vapaaehtoisella luottokiellolla on sama efekti kuin oikealla luottokiellolla. Sen kanssa ei pysty ostamaan mitään laskulle, eikä pysty ottamaan esim liittymää tai vakuutusta, ellei mene paikanpäälle hoitamaan hommaa. Vapaaehtoinen luottokielto auttaa hillitsemään kulutusta, kun lasku ei ole mahdollisuus, mutta se myös vähän vaikeuttaa elämää. Tosiaan kaikki asiat, joiden hoitamisen luottokielto estää, mutta jotka on vaan pakko hoitaa, pitää tehdä vaikeamman kautta, kun luottokiellon vapaaehtoisuus pitää varmistaa ja henkilöllisyys todistaa livenä. Mutta se oli todellakin sen vaivan arvoista, sillä ilman tätä en varmasti olisi päässyt shoppailuaddiktiostani niin helposti irti. Pidin vapaaehtoista luottokieltoa melkein kolme vuotta, kunnes pystyin taas luottamaan kuluttamiseeni. Oli jotenkin pelottava tunne lopettaa vapaaehtoinen luottokielto, mutta elämä kyllä helpottui sen jälkeen aikalailla, kun enää en tarvitse sitä. Tuon jälkeen en ole enää joutunut mihinkään velkakierteeseen. Ja se minun ”velkakierteeni” oli onneksi suhteellisen pieni, koska siinä ei ollut kyse mistään tuhansista.

Tuo noin vuoden mittainen ongelma antoi paljon perspektiiviä kuluttamiseen. Ongelman tajuamisen jälkeen minulla ei enää ole ollut mitään ongelmia kuluttamisen ja rahanhallinnan kanssa, joten minun ongelmani ei ollut läheskään yhtä vakava kuin monen muun. Lastenvaatemaailma voi olla pelottava paikka, kun se menee välillä jo kunnon kilpavarustelun puolelle. Shoppailu voi olla ihana harrastus, mutta kun eletään yli varojen, siitä tulee vakava ongelma. Kun sen ongelman tajuaa ajoissa, siitä on helppo päästä irti elämänmuutoksella, mutta jos ymmärrät kääntää kelkkaa liian myöhään, syöksykierre on valmis. Toivottavasti tämä tunnustus auttaa vielä jotakuta. Enää en tilaa mitään laskulle, ja se on meille ehdottomasti paras tapa käyttää rahaa.

Kommentit

11 kommenttia
Avatar

Mulla ei ole itselläni ollut samaa ongelmaa, mutta lähipiirissä kyllä. Arvostan todella paljon, että kirjoitit tästä aiheesta. Blogeissa usein näkyy vain kiiltävä pinta mitä raha- ja talousasioihin tulee. Tämän alueen ongelmista harva uskaltaa kertoa. Kiitos.

Avatar

Kiitos!! Oon tällä hetkellä aivan samanlaisessa tilanteessa, tosin shoppailuaddiktini tulee ocd:n puolelta. Velat kerääntyy ja puolet ovat jo perinnässä satojen eurojen maksusuunnitelmina – silti ei vaan osaa lopettaa, koska se että ostaa jotain uutta ja kivaa, tuo hyvää oloa. Sitten kun ei ole rahaa ja laskut menee perintään eikä ole varaa maksaa niitäkään, niin ostaa vaan lisää – ja se ei paljon auta asiaa. Oon viimeisen kuukauden oikeasti pohtinut tätä ongelmaani, en ole puhunut siitä kenellekään.
Miten saa vapaaehtoisen luottokiellon?

Emilia Huttunen

Paljon tsemppiä sulle tähän taistoon! Aiheesta löytää lisätietoa ihan googlettamalla 🙂

Avatar

Todella hyvä postaus sulta pitkään, pitkään aikaan! Hyvä sinä! Arka aihe mutta ehdottomasti sellainen josta pitää puhua! Ehkä jollekin oli Nils apua tästä!

Emilia Huttunen

No, toivottavasti ei nyt niin pitkään 😀 Mutta jep, tää on kyllä taas yksi sellainen aihe, josta ei avoimesti puhuta tarpeeksi.

Avatar

Kun ostin oman hevosen niin shoppailu on kyllä jostain syystä jäänyt 😀

Emilia Huttunen

No sitä en epäile 😀

Avatar

Todella hyvä ja informatiivinen postaus! Olenkin useamman kerran blogiasi monta vuotta lukeneena miettinyt, millä rahalla ostat muksuille kamppeita hirveät määrät, kun et ole ilmeisesti koskaan ollut kokopäivätyössä (ja ei, en laske bloggaamista sellaiseksi) ja tuskin niitä vaatteita blogin kautta ilmaiseksi niin hirveästi sataa. Mielestäni on todella tärkeää, että ”somevaikuttajat” kertovat välillä rehellisesti kulutustottumuksistaan, ettei varsinkaan nuorille tule sellainen käsitys, että pari kertaa viikossa blogia kirjoittamalla voi ostaa muksuille kasapäin merkkivaatteita. Itselläni ei todellakaan olisi varaa moiseen, vaikka oon ollut kokopäivätyössä 15 vuotta.

Emilia Huttunen

No kyllä vaan blogia kirjoittamalla voi ostaa kasapäin merkkivaatteita. Nämä talousongelmat ovat ajalta ennen kuin aloin tienata blogilla, joka todellakin on työni.

En kyllä ymmärrä, miksi nuorille ei saisi antaa juurikin tätä todenmukaista kuvaa siitä, että mikä tahansa on mahdollista, kun vaan antaa sille kaikkensa.

Avatar

No huh, eikös tuo nyt ole hieman asiaton kommentti ”ei, en laske bloggaamista kokopäivätyöksi”. Toki jokaisella on oikeus pitää kutakin ammattia oikeana tai vääränä, mutta kohteliasta ei silti ole vähätellä toisen työtä.. ja se jos jokin on asia, mitä pidän tärkeänä, ”ettei varsinkaan nuorille tule sellainen käsitys” että mitä vaan voi kirjoittaa toisille netissä

Avatar

Omaehtoinen luottokielto suojaa myös identiteettivarkauksia vastaan..

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä