ESKARISTA EKALUOKALLE

Näitä kuvia katsellessa hämmentää ajatella, että tuo kuvien tyttö oli joskus parikiloinen nyytti. Koulun alku lähestyy kovaa vauhtia, mutta en millään totu siihen ajatukseen, että elokuussa tuon neidin pitäisi oikeasti lähteä koulutielle. Pelottaa ajatus koulumatkasta, läksyistä, välitunneista, ja oikeastaan kaikesta kouluun liittyvästä. En vaan millään voi käsittää, että Ava on jo niin iso, että hän aloittaa ekaluokan! Ava käy nyt selkeästi isoja muutoksia läpi kehityksessä, ja tuntuu, että joka päivä saamme tutustua enemmän siihen hienoon nuoreen naiseen, joka Avasta on kasvamassa. Tietenkin Avalla on aina ollut oma persoonallisuutensa, mutta nyt murrosiän lähestyessä se persoonallisuus muovautuu ja näkyy uudella tavalla.

Nämä kuvissa näkyvät korvikset eivät ole todellakaan ainoa muutos Avan elämässä, vaan pitkän jännityksen jälkeen tiedetään nyt, että syksyllä uusia jänniä juttuja on tiedossa vielä odotettua enemmän. Ekaluokan aloittaminen on muutenkin jännittävää, mutta nyt se on ekstrajännää, sillä valintakokeet ovat ohi ja Ava hyväksyttiin kieliluokalle! Luvassa on siis aivan vieras koulu, kokonaan uudet kaverit ja vähän hurja koulumatka. Nyt tosin koulumatkan opettelun sijaan keskitytään luultavasti ensin kuljettamaan Avaa aina kouluun ja kotiin.

Ollaan tosi innoissamme, että Ava pääsi kieliluokalle, ja uskon, että tämä on iso panostus Avan tulevaisuuteen. Kielitaito on mulle todella tärkeää, ja ollaan aina puhuttu, että halutaan lastemme alkavan jo ala-asteella lukea kieliä, mutta että Ava oikeasti pääsee nyt opettelemaan uutta kieltä ekaluokalta asti, ja vuosien varrella alkaa toivottavasti puhua sitä melkein kuin toista äidinkieltä. Valtava siunaus ja iso etu tulevaisuuden työmarkkinoilla. Kaksikielinen opetus vähän jännittää, mutta valintakokeet olivat laajat, ja luotan siihen, että Avaa ei olisi niin isosta hakijajoukosta valittu, jos kieliluokka ei olisi hänellä hyvä vaihtoehto.

Ava on tosi innoissaan kieliluokasta. Tätä hakua pohtiessamme kysyttiin silloin Avalta, mitä mieltä hän on, ja hän innostui ajatuksesta hirveästi. Huomautettiin hänelle, että kaikki kaverit ovat menossa lähikouluun, ja uudessa koulussa ei sitten olisi välttämättä ketään tuttuja, niin hän vain tokaisi, että ei se haittaa, koska sitten sieltä saa paljon uusia kavereita. Oon niin ylpeä Avasta ja hänen asenteesta! Nyt tässä elokuuta odotellessa on hauska opettaa hänelle vähän uusia sanoja, vaikka kieliluokkaa varten ei tarvitsekaan olla yhtään kielitaitoa, vaan opiskelu lähtee nollista. Odotan myös todella innolla tutustumispäivää! Vaikka siitä varmaan tulee myös tosi pelottavaa, koska en vain voi uskoa tätä koko kouluhommaa. Ainakin nyt, kun Ava ei menekään lähikouluun, on hyvä syy lykätä koulumatkan opettelua ja ainakin syyslukukauden ajan viedä hänet aina kouluun. Minä voin mukauttaa oman koulumatkani niin, että kuljetaan aina yhdessä. Hih!

Ainiin, ne korvikset. Ava on viime kesästä asti aina välillä kysellyt, että koska hän voisi saada korvikset, ja sanottiin, että täytyy odottaa muutama kuukausi, ja jos hän vielä haluaa ne, niin voidaan sitten mennä ottamaan. Puhuttiin monta kertaa siitä, että se laittaminen vähän sattuu, ja että vaikka se ensimmäinen reikä sattuu, niin toinen on sitten pakko myös ottaa. Mutta kun Ava kerran oli varma, niin käytiin sitten viime kuussa ottamassa ne korvisreiät! Ava valitsi itse pienet kultaiset sydämet ja ei meinannut pysyä paikoillaan, kun hän oli niin innoissaan. Ensimmäisen reiän jälkeen tuli muutama kyynel, mutta hän hienosti itse halusi ottaa myös sen toisen korviksen, ja sen jälkeen käytiin syömässä jätskiä, jotta kipu unohtuu. Lävistykset ovat parantuneet tosi hyvin, ja Ava näyttää yhä enemmän koululaiselta. Voi meidän isoa tyttöä.

Kommentit

15 kommenttia
Avatar

Huhhuh, särähti kans korvaan tuo ”nuori nainen” ja ”esimurrosikä” samassa yhteydessä kun puhutaan 6-vuotiaasta lapsesta. Toivottavasti Ava saa olla ja kasvaa lapsena vielä pitkään eikä tarvitse aikuistua liian aikaisin.
Tsemppiä koulun odotteluun ja toivottavasti Ava saa sieltä hyviä uusia kavereita! 🙂

Avatar

Hei!

Hieno juttu tuo kieliluokka! Mikä kieli kyseessä? En huomannut tekstistä, vai menikö väsyneeltä äidiltä ohi?

Meillä sama esikoisen koulun aloitus edessä syksyllä esikoisella! Hurjaa! Samalla muutto ulkomailta takaisin Suomeen, joten aivan uusi koulu ja kaverit myös täällä. Mekin valitsimme kielikylpy luokan lapselle, toivottovasti myös pääse sinne, tulokset pääsykokeista tulee kuukauden päästä. On toivottovasti meidän tapuksessa hyvä kielitaidon ylläpitäjä myös. Kaksikielisyys on todellakin hienoa!

Hassua kyllä kuinka nopeasti ne pienet kasvaa, on kyllä hieno olla pian koululaisen äiti!!

Emilia Huttunen

Tsemppiä teille odotteluun, toivottavasti käy hyvin tulosten kanssa! 🙂 En kirjoita kieliluokasta tarkemmin yksityisyyssyiden takia 🙂

Avatar

Mahtava juttu, onnittelut! Täällä on ihan samat ajatukset kieliluokalla opiskelusta. Onneksi kävi hyvä tuuri ja meidän eskarilaista odottaa koulunalku Turun saksan kieliluokalla. Eiköhän tuon ikäiset saa nopeasti uusia kavereita. Pääasia on, että lapsi itse on innoissaan, eikä ajatus uudesta koulusta kauhistuta.

Emilia Huttunen

Onnea teillekin! 🙂 Mä uskon myös, että kyllä niitä uusia kavereita tulee nopeasti! 🙂

Avatar

Onnittelut Avalle kieliluokalle pääsystä, on kyllä varmasti tulevaisuudessa hyötyä! 🙂 Hieman ihmetyttää tekstissäsi kun puhut nuoresta naisesta ja ”murrosiän lähestyessä”, kun kyseessä kuitenkin vasta 6-vuotias lapsi toki vauvallakin murrosikä lähestyy päivä päivältä, mutta outoa puhua jonkin asian lähestymisestä, joka tapahtuu vasta vuosien päästä kun lapsen ikä on tuplaantunut

Emilia Huttunen

Esimurrosikä on jo iskenyt, joten jännityksellä odotetaan sitä oikeaa murrosikää, etenkin kun se nyt tuntuu jo olevan lähellä 🙂 jos nämä ekat kuusi vuotta menivät näin nopeasti, en osaa kuvitella kuinka nopeasti seuraavat menevät! Esimurrosikä on antanut kivan näkökulman tulevaisuuteen. En tiedä, koska se normaalisti alkaa, mutta syksyllä jo kuusivuotisneuvolassa terkkarin kanssa puhuttiin meidän pienestä esimurkusta 🙂

Avatar

Hei! Yleisesti ottaen esimurrosikä alkaa noin 8-vuotiaana ja varsinainen muutosten murrosikä noin 12-vuotiaana. Nämä nyt vain yleistäviä arvioita. Kasvatusalan ammattilaisen näkökulmasta vaikuttaa kuitenkin erikoiselta, että terkkari on puhunut 6-vuotiaasta esimurkkuna. Esimurrosiässä joillakin lapsilla talirauhaset voivat alkaa toimia jolloin hiukset rasvoittuu ja hiki haisee. Lapsi voi myös alkaa muodostaa minäkäsitystään ja kiinnostua yllättävistä asioista. Alle 8- vuotiaan aivot ovat kuitenkin vielä hyvin hyvin keskeneräiset; aivohermojen myelinisaatio on kesken, mikä vaikuttaa siihen ettei lapsi pysty käsittelemään asiota ja ohjaamaan toimintaansa aina järkiperustaisesti. Lapsi on siis ihan täysipäiväinen lapsi. Hänelle pitää antaa lupa olla lapsi niin pitkään kuin on mahdollista. Liian varhainen siirtymä ”nuoruuteen” voi olla haitallista lapsen aivojen kypsymiselle. Alle 8-vuotiaalle on tärkeää leikkiminen ja vanhempen tai muiden huoltajien läheisyys sekä huolenpito. Koen tärkeäksi avata suuni sillä minulla on sellainen kokemus, että lasten odotetaan ”aikuistuvan” yhä pienempänä. Lapsen aivot eivät siihen ole valmiit vaikka kuinka aikuismaisesti hän muuten käyttäytyisikin. Toivotan joka tapauksessa Avalle ihan huippua koulun aloitusta ja paljon uusia kivoja kavereita! Onko teille järjestetty mahdollisuus käydä tutustumassa uutteen kouluun? Se varmaan helpottaisi koko nivelvaihetta ja omaakin oloasi tulevan suhteen.

Avatar

Heippa. Kaunis tyttö ava! Ja onnea kieliluokasta 🙂 mutta sanotko todella 7v tytöstä että murrosiän lähestyessä?!apua!en millään haluais kuulla pienen lapsen kirjoituksessa tommosta 🙂 vuosia murrosikään..

Emilia Huttunen

Ks ylempi kommentti 🙂

Avatar

Onnea kieliluokalle pääsystä! Valtava rikkaus tosiaan aikuisena ja lapsenakin. Lapsi oppii jo varhain avarakatseiseksi ja että on olemassa muitakin kieliä ja kulttuureita, kuin Suomi. Kaunis ja tomeran oloinen neiti Ava on! Esimurkuksi en kyllä kutsuisi vielä vuosiin ja harmi jos terkkari on tuota sanaa käyttänyt, kun menevät kuitenkin MLL:n ohjeistuksen mukaan lasten ikäkehityksessä ja heille kuuluu myös jakaa vihkonen kunkin ikäkauden aikana. Ava menee vasta 6-7-vuotiaiden ikäkautta sen mukaisesti.

MLL:n virallisen määritelmän mukaan:
”Lapset tulevat esimurrosikään ja varsinaiseen murrosikään eri-ikäisinä. Tytöillä esimurrosikä alkaa keskimäärin 9–12-vuotiaana, pojilla pari vuotta myöhemmin.”

Eli tosiaan eri-ikäisinä, mutta aikaisintaan 9-vuotiaana. Tämä aihe on lähellä sydäntäni ja myös työtäni, niin koen että on tärkeää oikaista väärinkäsitykset.

Avatar

Aika voi tuntua rientävän nopeasti, mutta onneksi todellisuudessa 6-vuotiaalla on murrosikä vielä kaukana edessä!

Avatar

Ihana Ava ja tosiaan jännittävä vaihe tuo koulun aloitus! Mietin myös tuota ”nuori nainen” ja esimurrosikä- pohdintaa. Alan ammattilaisena tiedän sen verran, että esikoulu-ikäiset käyvät kehityksessään murrosvaihetta, jossa on tietyllä tapaa jotain yhteistä esim. uhmaiän kanssa. Mutta missään nimessä tuon ikäisen ei voi vielä kutsua käyvän läpi esimurrosikää, tai kutsuvan nuoreksi naiseksi. Ne tulevat vastaan sitten n. 4-5 luokan kohdilla. 🙂 Eskarilainen käy kyllä päässään läpi myllerrystä, kun huomaa ettei ole enää ihan pieni lapsi, ja alkaa ymmärtää enemmän asioita
Ihanaa kevättä ja tsemppiä häävalmisteluihin! 🙂

Avatar

Hei!

Onko opetus tosiaan kaksikielistä vai onko vieraan kielen oppitunteja vain hieman enemmän kuin perus yleisopetuksen luokalla? Teen tutkimusta lasten kaksikielisyydestä koulumaailmassa ja en ole löytänyt tietoa, että kaksikielistä opetusta järjestettäisiin Suomessa (pois lukien kielikylpyluokat). Olisi tutkimukselleni todella arvokasta kuulla tästä lisää.

Avatar

Vautsi, hieno juttu kieliluokalle pääsy. Onnea ja tsemppiä! Ja kaikkea hyvää teidän perheen kevääseen! 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä