LAPSETTOMUUSSANASTOA

Multa on kyselty lapsettomuuspostauksiin liittyen monia juttuja, joita en ole selittänyt, koska itselle ne ovat olleet itsestäänselviä, eikä sitä tule aina ajatelleeksi, että ei moni joudu ikinä selvittämään näitä asioita. Joten päätin nyt tehdä tulevaisuutta ajatellen postauksen lapsettomuussanastosta, jotta kaikki pysyvät kärryillä! Tätä sanastoa voisi koota ihan hullun määrän, mutta tässä nyt ovat ne juuri meidän kannalta relevanteimmat.

Disclaimer: Ethän lue tätä postausta tosissasi, sillä postaus saattaa sisältää paljon virheellisiä termejä ja väärää tietoa. Jos haluat tietää lapsettomuudesta, keskustele lääkärin kanssa.

Ovis = Ovulaatio, eli munasolun irtoaminen noin kaksi viikkoa ennen vuodon alkamista. Tähän liittyvät myös ovistikut/ovistestit, joilla testataan ovulaation ajankohtaa.

Folli = Follikkeli eli munarakkula.

Johtofolli = Lapsettomuushoitojen aikana usein seurataan oviksen edistymistä ja tehdään folliultria, joista toivotaan löytyvän johtofolli, eli selvästi muita munarakkuloita isompi folli, josta irtoaa munasolu oviksen aikana.

Letrot ja clomit = Letrozol ja Clomifen ovat ilmeisesti yleisimpiä ovulaatioinduktiossa käytettäviä lääkkeitä. Clomifen oli ennen mielestäni yleisin, mutta sitä määrätään enää vain erikoistapauksissa, joten nyt Letrozol on se meidänkin tapauksessa käytettävä lääke.

Ovulaation induktio = Meillä lapsettomuutta hoidetaan ovulaation induktiolla, eli hormonihoidolla, eli lääkeyhdistelmällä, jolla pyritään saamaan aikaan ovulaatio.

Terot ja primot = Terolut ja Primolut ovat lääkkeitä, joita käytetään vuodon käynnistämisessä, mutta myös tukilääkkeenä esimerkiksi letrojen kanssa.

Irrotuspiikki = Josku ovulaatiota ei tapahdu, vaikka follit saataisiinkin kasvamaan lääkkeillä. Tällöin ovis saatetaan käynnistää irrotuspiikille, joka on yleensä Pregnyl tai Ovitrelle. Pregnyl maksaa noin kympin ja Ovitrelle viisikymppiä. Meillä on tietty Ovitrelle, mutta en valita, koska siinä on helpompi piikki.

Foolihappo = Raskausaikana ja jo raskautta yrittäessä kannattaa syödä foolihappoa, sillä runsas foolihappopitoisuus alkuraskaudessa vähentää merkittävästi hermostoputken sulkeutumishäiriön riskiä.

Inssi = Inseminaatio, jossa erotellaan siemennesteestä parhaat siittiöt ja ne viedään ohuella katetrilla kohtuonteloon ovulaation aikaan.

IVF = Koeputkihedelmöitys, joka voidaan tehdä tuoresiirtona tai pakasteena.

YK, KP, DPO = Yrityskerta, kiertopäivä ja days past ovulation. Oviksesta seuraava päivä on DPO1 ja keskimäärin kierron viimeinen päivä on DPO14.

Piinaviikot tai piinapäivät = Ovulaation jälkeiset kaksi viikkoa, jolloin jännitetään lopputulosta. Englanninkielisissä keskusteluissa usein 2ww eli two week wait.

Kiinnittyminen = Raskauden alkaessa hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohdun seinämään. Tähän liittyen jotkut naiset kokevat kiinnittymiskipua tai kiinnittymisvuotoa. Nompusta huomasin molemmat.

Ps. Nompun raskaudesta olin tähän mennessä tehnyt jo monta positiivista testiä, joten ensimmäinen Letrokierto ei nyt tainnut jäädä viimeiseksi, sillä testit huutavat tyhjyyttään.

Kommentit

9 kommenttia
Avatar

Pregnylin hinta on laskenut takaisin noin 10 euroon.

Avatar

Toivottavasti kohta nappaa! 🙂 Mutta toisaalta, siinä kohtaa kun odotukset on täyttyneet ja kaikki on hyvin, ei sillä odotusajalla enää ole väliä, vaikka venyisikin.

Emilia Huttunen

Toivotaan 🙂

Avatar

Miten pääsitte heti lapsettomuushoitohin? Vähän aika sitten kerroit, että alatte yrittämään häiden jälkeen.

Emilia Huttunen

Ollaan oltu kolme vuotta ilman ehkäisyä. Häiden jälkeen hakeuduttiin hoitoihin.

Avatar

Ihan mielenkiinnosta, mitä tarkoittaa että ovitrellessa on helpompi piikki? 😀

Emilia Huttunen

Ovitrelle on siis sellainen kynämalli, jossa on annos valmiina 🙂

Avatar

Ovitrelle ja Pregnyl ovat nykyään samaa hintaluokkaa, Pregnyl oli ennen kympin luokkaa mutta on nyt noussut n.50€ hujakoille.

Inssissä ei valita parhaita siittiöitä, vaan pestyt siittiöt laitetaan katetrilla kohtuonteloon 🙂

Avatar

Tsemppiä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä