MITEN VAUVOJA TEHDÄÄN?

Kuvat: Jere Satamo

Mulla oli ihan liian isot toivot meidän ensimmäisestä hoitokierrosta ja putosin kovaa ja korkealta. Jotenkin mä vaan olin niin paljon lukenut niitä ”raskauduin heti ensimmäisestä letro-kierrosta” -juttuja, että aloin kauheasti toivoa, että niin se menee meilläkin. Yhtenä iltana jo salaa katselin, että millaisia rattaita nyt on myynnissä, ja mietin kaikkia tulevia vauvajuttuja, mitä en aiemmin ole antanut itseni ajatella. Niin siinä kuitenkin kävi, että testit näyttivät negatiivista koko ajan heti kuin Ovitrelle oli haihtunut elimistöstä, vaikka kuvittelinkin näkeväni kaikenmaailman viivanpaikkoja ja diagnosoin itselläni vaikka mitä raskausoireita, ja kuukautisetkin alkoivat sitten 3 päivää ennen kuin lääkityksen tahdin mukaan olisi edes pitänyt.

Nyt on siis käynnissä toinen letrokierto. Vaikka meillä on lääkitys apuna, on meillä kuitenkin käytössä myös monia muita apukeinoja, joiden sanotaan auttavan raskauden alkamisessa. Ja näitä keinojan on niin paljon kuin jaksaa googlettaa. Suurin osa niistä on vähintään kyseenalaisia, mutta jokainen vauvaa pitkään yrittänyt varmasti tietää sen tunteen, kun jokainen juttu, mitä voit tehdä onnistumisen eteen, antaa vähän enemmän voimia jaksaa, vaikka siihen ei oikeasti voisikaan luottaa. Nämä keräämäni jutut ovat suurimmaksi osaksi naista koskevia.

Disclaimer: Kaikki tämän postauksen väitteet ovat huhupuhetta, keskustelupalstojen taruja ja spekulointia. Lisätietoa lapsettomuudesta saat lääkäriltä. Tähän postaukseen on vain kerätty yhteen paikkaan juttuja, joiden ihmiset ovat jossain sanoneet voivan auttaa. En väitä minkään auttavan, vaan kerron vain, mitä huhuja olen lukenut.

Perusjutut raskautta yrittäessä

Tupakointi pitäisi tietenkin lopettaa, koska se on epätervellistä, mutta ilmeisesti se myös vaikuttaisi hedelmällisyyteen.

Alkoholin käyttöä kannattaa ajatella. Monessa paikassa sanotaan, että se pitää lopettaa kokonaan, mutta tämä liittyy lähinnä siihen, ettet vahingossa juo ollessasi raskaana. En ole ainakaan itse kuitenkaan löytänyt mitään tutkimusta, jonka mukaan kohtuukäytöllä olisi haittavaikutuksia hedelmällisyyteen.

Ylipaino ja alipaino molemmat vaikuttavat hedelmällisyyteen.

Vaikka olisit normaalipainoinen, elintavat silti vaikuttavat hedelmällisyyteen. Pyri siis mahdollisimman terveisiin elintapoihin.

Ovulaation bongaaminen on tärkeää tietenkin, koska ilman ovulaatiota raskaus ei voi alkaa luonnollisesti. Ovistikut ovat tässä paras apu, sillä vaikka moni vannoo lämmönmittauksien nimeen, joidenkin tutkimuksien mukaan lämpö muuttuu vasta ovulaation jo tapahduttua, jolloin siitä ei enää olekaan apua. Ovulaation voi tunnistaa myös monista muista jutuista, jos osaa kuunnella omaa kiertoa.

Liikunnan määrä voi myös vaikuttaa hedelmällisyyteen. Liikuntaa kannattaa harrastaa myös kohtuudella, ei liikaa, eikä liian vähän. Liikunta parantaa verenkiertoa myös kohdussa, mutta liika liikunta taas voi vähentää mahdollisuuksiasi tulla raskaaksi.

Yhdynnän ajoitus on tietenkin todistetusti tärkeää. Yhdyntäkerrat kannattaa ajoittaa ennen ovulaatiota ja ovulaation aikaan, jotta munasolua olisi jo odottamassa siittiöitä, mutta niitä tulisi lisää myös, kun munasolu on irronnut.

Yhdynnän jälkeen kannattaa luottaa painovoimaan ja nostaa lantio ylös.

Vitamiinien saannista kannattaa huolehtia, sillä myös vitamiinipuutteilla on yhteyksiä hedelmällisyyteen, ja ne tietenkin vaikuttavat yleiskuntoon, joka on tärkeä osa raskautumista.

Liukuvoidetta ei kannata käyttää, tai sitten pitää hankkia erityisesti raskautta toivovalle tarkoitettua liukkaria. Liukkari heikentää siittiöiden liikkuvuutta.

Naisen tulisi saada orgasmi mieluiten juuri miehen jälkeen. Lihasten supistelut auttavat siittiöitä löytämään perille.

Stressi tutkitusti vaikuttaa paljon hedelmällisyyteen. Yrittäessä on vaikeaa olla stressaamatta, mutta kannattaa silti yrittää rentoutua jotenkin, sillä stressi tekee paljon hallaa.

Syötäviä ja juotavia yrityskeinoja

Foolihappoa pitäisi syödä raskautta yrittäessä ja raskaana ollessa sikiön terveyden takia, mutta jotain epämääräistä infoa on löytynyt myös foolihapon vaikutuksesta hedelmällisyyteen, joten siitä saattaa olla etua myös raskauden alkamisen kannalta.

Greippimehun sanotaan parantavan kohdun limakalvoa. Sitä siis tulisi juoda alkukierrossa ennen ovulaatiota. Greippumehua ei kuitenkaan kannata käyttää hoitojen aikana, sillä se voi heikentää lääkkeiden imeytymistä, ja jotkut lääkärit ihan erikseen kieltävät sen käyttämisen.

Gelee Royale eli Royal Jelly eli kuningatarhyytelö on yksi tän hetken suosikkijuttuja. Sen sanotaan tukevan hormonitoimintaa, lisäävän hedelmällisyyttä ja tasoittavan kiertoa. Näitäkin kannattaa kuulemma syödä vain ovikseen asti.

Macasta puhutaan aika samoja juttuja kuin Gelee Royalesta ja vähän greippimehustakin. Sitäkin kuuluu syödä alkukierrossa.

Vadelmanlehtiteen sanotaan tekevän hyvää kohdun terveydelle ja jopa parantavan munasolujen laatua.

Vehnänalkioöljy sisältää sinkkiä ja E-vitamiinia, joiden molempien sanotaan parantavan hedelmällisyyttä.

Ananaksella on myös hedelmällisyyshyötyjä, joiden sanotaan edesauttavan kiinnittymistä. Ananasta ei saisi syödä ennen ovulaatiota, vaan sitä pitäisi syödä ovulaation jälkeen päivittäin.

Punaviinin vaikutuksia on vähän myös tutkittu, mutta ei siitä tiedetä mitään varmaa. Sitä kuulemma kannattaisi juoda oletetun kiinnittymisen aikoihin.

Vähähiilihydraattinen dieetti on myös vähän kerännyt mainetta hedelmällisyyden boostaajana.

B6 -vitamiini voi auttaa pidentämään luteaalivaihetta ja edesauttaa raskauden alkamista.

Vitex eli siveydenpuu on myös alkukierrossa käytettäväksi suositeltu aine, jolla pitäisi myös olla hedelmällisyyteen hyviä vaikutuksia. Ilmeisesti se vaikuttaa sukupuolihormoneihin.

Rautaa kannattaa syödä, ja testauttaa perusraudan lisäksi ferritiini, jolla voi olla isoja vaikutuksia hedelmällisyyteen.

Rasvattomat maitotuotteet kannattaa vaihtaa täysrasvaisiin, jos haluaa edistää munasolujen terveyttä ja munasarjojen toimintaa.

Jotkut väittävät myös limaa ohentavan yskänlääkkeen ohentavan myös kohdunkaulan limaa.

Vitamiini C:n sanotaan lisäävän progesteronin määrää luteaalivaiheessa.

Poppakonsteja Suomesta ja maailmalta

Aamiaisen sanotaan vaikuttavan hedelmällisyyteen. Tästä oli ihan joku tutkimuskin, että hyvä aamiainen lisää naisilla hedelmällisyyttä.

Akupunktiosta tai vyöhyketerapiasta myös moni sanoo saaneensa apua raskautumiseen.

Hammasterveys on myös tutkitusti yhteydessä hedelmällisyyteen. Etenkin ilmeisesti ikenien terveys.

Tulehduskipulääkkeiden ja allergialääkkeiden sanotaan myös vaikuttavan negatiivisesti hedelmällisyyteen.

Glykeeminen ruokavalio eli verensokerin piikkeihin keskittyvä ruokavalio voi myös auttaa raskautta yrittäessä.

Kauratyynyjä moni kauttaa yritysaikana. Näissä on vähän ristiinmenevää infoa. Jotkut käyttävät kauratyynyä yhdynnän jälkeen, mutta sitten taas tutkimuksien mukaan lämpö saattaa heikentää siittiöiden liikkuvuutta ja niitä ei välttämättä kannattaisi käyttää yhdynnän jälkeen. Tosin sitten taas lämmössä pitäisi varmaan olla aika lämmintä, että se hidastaisi siittiöitä. Kiinnittymisen aikoihin lämpötyynystä voi olla enemmän hyötyä. Hedelmöittynyt munasolu ilmeisesti kiinnittyy mieluummin lämpimään kohtuun, tähän liittyy myös se, että kiinnittymisen aikana liikunta tekee hyvää, sillä liikunta lämmittää myös kohtua.

Naisen kannattaa käyttää sukkia. Kiinalaisen lääketieteen mukaan lämpimät jalat tarkoittavat lämmintä kohtua, joka taas tosiaan edesauttaa kiinnittymistä. Jossain myös väitettiin, että sukkia kannattaisi käyttää jo seksin aikana.

Kuukautiskuppia myös jossain suositellaan käytettäväksi yhdynnän jälkeen. Ilmeisesti siittiöt kärsivät/kuolevat altistuessaan ilmalle, joten yhdynnän jälkeen kannattaisi käyttää kuukuppia, jotta siittiöt saavat olla rauhassa liialta hapelta ja etsiskellä oikeaa osoitetta. Kuukuppi myös jonkin väitteen mukaan auttaa pitämään kohdun lämpötilan sopivana. Ja mitä kuukautissuojiin tulee, kuukautiskupin myös sanotaan olevan hedelmällisyyden kannalta tamponeja ja siteitä edullisempi.

Aika kyseenalaisia vippaskonsteja ja väitteitä

Lunaception perustuu ideologiaan, jonka mukaan naisen kierto on ennen perustunut kuun kiertoon ja ovulaatio on tapahtunut aina täydenkuun aikaan, ja kuukautiset alkavat uudenkuun aikaan. Lunaceptionissa kierto uudelleensynkronoidaan kuun kiertoon käyttämällä tietyllä tapaa pimeyttä ja valoa.

Vaginal steam baths. En ole varma, onko näillä Suomessa mitään omaa nimitystä, mutta eiköhän kaikki ymmärrä pääpiirteet. Emättimen höyrykylvyillä, joihin yhdistetään tiettyjä yrttejä, sanotaan siis olevan etuisia vaikutuksia kohdun lämpötilaan ja terveyteen

Puhelimen valon sanotaan vaikuttavan melatoniinin tuotantoon, jonka sanotaan vaikuttavan ovulaatioon. Eli iltaisin älypuhelimen tuijottaminen vaikuttaisi negatiivisesti ovulaatioon. Tätä rinnastetaan myös tuohon lunaception -käsitteeseen.

 

Oletteko te kuulleet vielä lisää jotain poppakonsteja ja väitteitä?

Kommentit

9 kommenttia
Avatar

Tsemppiä henkisesti ja fyysisesti rankkoihin hoitoihin!
Pidä huolta kehostasi, mutta ennen kaikkea mielestäsi.
Kauratyyny ei lämmitä kohtua, eikä kohtuun myöskään mene
ilmaa, jos emättimessä ei ole tulppaa (kuukuppi).
Voit siis rauhassa rentoutua, vaikka kaikkiin uskomushoidon
vippaskonsteihin et ryhtyisi.
Lämpöä syksyynne.

Avatar

Akupunktio ja vyöhyketerapia olikin jo mainittu, mutta suosittelisin kyllä hermoratahierontaa jos jotakin hoitomuotoa haluaa kokeilla. Se vaikuttaa koko kehoon positiivisesti ja auttaa sitä toimimaan niin kuin pitääkin. Se on myös hyvä rentoutuskeino, tuohon stressin välttämiseen viitaten Minulla on monia ystäviä ja tuttuja joilla tämä on auttanut raskaaksi tulemiseen Tsemppiä teille ❤

Avatar

Kilpirauhasarvot kannattaa tarkistuttaa, kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa vaikeuksia tulla raskaaksi. Samoin hoitamaton keliakia aiheuttaa lapsettomuutta.

Avatar

Huh, kylläpä konsteja riittää 😀 mutta jos nää auttaa ees lumevaikutuksen kautta niin ei kai siitä haittaakaan oo kaikkee mahollista kokeilla. Tähän listaan ois voinu lisätä myös sen että miehen ei kannata pitää läppäriä sylissä, just sen takia kun se lämmittää siittiöitä ja ne laiskistuu.

Avatar

Pcos/3 keskenmenoa/ hoidot/2 lasta. käyty. Tuosta ovulaation bongaamisesta. Ovulaatiotestejä en käyttänyt kuin kerran. Paljon parempi (joillekin ällömpi) on alapään erityksen seuraaminen. Kun valkovuoto on kirkasta ja koostumukseltaan vähän kuin kananmunan valkuainen (venyvää sormenpäissä) niin on hedelmälliset päivät. Tämä on moni muukin huomannut, ettei ole ihan mun keksimä. Onnea matkaan

Avatar

Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta, opin taas uutta! 🙂

Pakko taas puuttua tuohon alun ”alkoholi ei vaikuta hedelmällisyyteen”. Tutkimusten mukaan maltillinenkin alkoholin kulutus saattaa laskea hedelmällisyyttä. Usein kyseessä on useiden tekijöiden yhteisvaikutus, mutta suotta alkoholin vaikutusta ei kannata väheksyä. Aihetta on tutkittu paljon ja myös viime vuosina on julkaistu tutkimuksia, jotka puoltavat tätä teoriaa. Esim. Pubmedista löytyy ihan pikaisellakin haulla.

Emilia Huttunen

Myöskin tutkimusten mukaan sitten taas punaviinin nauttiminen tietyissä määrin parantaa hedelmällisyyttä, joten vähän menee ristiin 🙂 itse en ajattele maltillisen käytön haittaavan, koska mun mielestä siitä ei ole riittävän tarkkoja tutkimuksia.

Avatar

Suosittelen aamulämpöjen mittaamista Natural Cycles sovelluksella! Varsinkin jos yritysaika venähtää, sovelluksesta saa tietoa milloin ovulaatio on keskimäärin. Itsellä aina kuin ovulaatio osui kierron loppupuolelle, ei hedelmöitystä tapahtunut. Taas sitten kun se oli kierron puolivälissä, tapahtui iloisia asioita. Jotenkin siihen mittaamiseen jää koukkuun ja sovellus sitten kertoo milloin on suurin todennäköisyys raskautua.

Tsemppiä yritykseen 🙂

Avatar

Tää oli kiva postaus. Toki itse olen jättänyt alkoholin kokonaan pois, se myös sekoittaa kroppaa ja saattaa siirtää ovulaatiota, mikä voi hankaloittaa raskautumista. Mutta kukin tyylillään. Itsellä tuli vielä mieleen muutama hedelmällisyyttä heikentävä elämäntapa kuten vuorotyö tai muutenkin epäsäännöllinen rytmi. Ilmeisesti jotkut myös vannovat tiettyjen seksiasentojen nimeen esimerkiksi uskotaan, että jos kohtu on taaksepäin kallistunut, takaapäin on parasasento raskautumiseen. Mutta tiedä nyt näistä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä