RASKAUSAJAN RUOKARAJOITUKSET

Mitä raskausaikana saa ja ei saa syödä? Tämä oli yksi ensimmäisiä juttuja, joita lähdin googlettamaan, kun sain testiin plussan. Tiesin lähes kaiken mahdollisen yrittämisestä, mutta en ollut yhtään valmistautunut siihen, että jos oikeasti tulenkin raskaaksi! Edellisestä plussatestistä on jo kuusi vuotta, enkä muistanut enää varmaksi kaikkea. Tai no ne vältettävät aineet muistaa, mutta vaikeampaa on muistaa se, että missä kaikessa niitä voi olla.

Aloitan tämän postauksen kertomalla, että olen ihan älyttömän tarkka. Pitkän yritysajan ja lapsettomuushoitojen jälkeen olen neuroottinen ja pelkään keskenmenoa hirveästi. Jos raskaus menee kesken, en halua ajatella, että teinkö itse jotain väärin. Siitä en varmaan pääsisi yli. Olen siis päättänyt noudattaa kaikkia suosituksia ja lisäksi noudata ylimääräistä varovaisuutta monessa asiassa. Viralliset suositukset löydät esimerkiksi täältä, mutta tämä postaus on nyt tällainen epävirallisempi esittely omasta ruokavaliostani. Ja koska minulla ei pahoinvoinnin takia ole nyt yhtään uusia kuvia, nämä syyskuun Kreikan reissulta otetut asukuvat eivät liity asiaan mitenkään.

Moni keskittyy raskausaikana mahdollisimman monipuoliseen ja terveelliseen ruokavalioon, mutta omalla kohdallani asiat ovat toisin. Hyperemeesin takia ruokavalioni on niukka ja yksitoikkoinen, ja tärkeintä on vain yrittää saada jotain alas, mitä ikinä se sitten onkin. Onneksi minun kohdallani tämä menee niin, että pystyn yleensä syömään jokaista ruokaa vain yhden kerran, joten saan kivasti vaihtelua. Välillä tuntuu, että nyt saan alas salaattia, ja välillä lasagnea. Mutta mitään ruokaa en ole pystynyt enää syömään uudestaan. Valitettavasti himoitsen myös jatkuvasti kaikkea kiellettyjen listalla olevaa, mutta niille en tietenkään anna periksi.

Alkoholin lopettaminen on tietenkin itsestäänselvyys raskausaikana. Ostin vähän ennen plussaa kaksi Ginger Joeta jääkaappiin ja ehdin juoda niistä toisen, mutta sitten tuli plussa. Se toinen Ginger Joe nyt on tuolla jääkaapissa edelleen ja olen kieltänyt Topiasta ottamasta sitä pois, koska musta tuntuu, että jos ajattelen, että en voi kuitenkaan juoda sitä ja laitan sen lämpimään, niin raskaus menee kesken. Joten pidän sen kylmässä juontivalmiina, jotta en voisi juoda sitä. Tyhmää, tiedän, mutta nää on näitä ”koputa puuta” -juttuja. Alkoholin lisäksi olen lopettanut kokonaan kaiken kofeiinin. Kahvia en juo muutenkaan, enkä teetä, mutta ahhh, rakastan Pepsi Maxia. Ja on tuskaa katsoa, kun Topias juo sitä koko ajan! Tiedän, että kofeiinia voi nauttia pienen määrän päivittäin, mutta olen nyt pitänyt tässä nollatoleranssin. Kaikki muutkin kofeiinia sisältävät juomat ovat saaneet jäädä, vaikka mun on pari kertaa tehnyt mieli sitä Hyvää Päivää tms nimistä pulloa.

Kaloista noudatan pilkuntarkasti lajiohjeistuksia, enkä ole syönyt ollenkaan Itämeren kalaa, ainoastaan hyvin kypsennettyä merilohta muualta. Raakaa kalaa en syö ollenkaan, enkä esim kylmäsavustettua. Jotkut ovat sitä mieltä, että esim itse graavattua kalaa voi syödä, mutta en kyllä koske. En enää osta lämminsavustettua lohtakaan. Jouluna söin lämminsavustettua lohta, kun anoppi savusti sen mulle tarpeeksi korkeassa lämpötilassa tarpeeksi pitkään, ja se tuli suoraan pöntöstä pöytään. En kuitenkaan ottanut kalaa enää sen jälkeen, kun se oli tovin ollut pöydässä, enkä halunnut sitä ottaa tietenkään kotiin mukaan, vaikka normaalisti söisin melkein ruotoja myöten kaiken.

Lihan syön tietenkin myös kypsänä. Ja se on kamalaa! Rakastan hyvää pihviä, ja on tuskaa sanoa ravintolassa, että otan pihvin kypsänä. Käytiin pari kertaa pihvillä tossa alkuraskaudessa, kun sain vielä kunnolla syötyä ja huomasin, että sisäfilee on sentään kypsänä siedettävää, kun taas ulkofilee on ihan turhaa. En malta odottaa pääseväni taas syömään kunnon pihviä, mutta en kyllä valita. En tietenkään syö myöskään mitään savustettuja tai kuivattuja lihoja, tai oikeastaan mitään, mikä ei ole juuri kypsennettyä. En syö kotona tehtyä ruokaakaan seuraavana päivänä, jos siinä on lihaa, vaan kaiken pitää olla juuri kypsennettyä. En myöskään tietenkään syö mitään meetvursteja, ja leikkeleitä olen uskaltanut syödä vain juuri avattuna.

Juustoista en syö mitään pastöroituakaan, jos se ei ole kova juusto. Eli syön ainoastaan kovia pastöroituja juustoja, ja niitäkin ainoastaan lähes juuri avattuna. Kypsennettynä kyllä syön vapaammin juustoa, esim pitsan päällä, ja kun alkuraskaudessa himoitsin toasteja, niin laitettiin niihin Auraa, mutta kypsennettiin mun toastit tosi kypsiksi.

Kaikki pakastevihannekset olen ylikuumentanut huolella, meillä siis syödään nykyään todella kypsää ruokaa, jos se musta on kiinni. Edellisvuoden mustikatkin mun oli pakko keittää, kun tein rahkaa. Pahoinvointiin mulla on tehnyt hyvää pakastevadelmat ja sain äitiltä onneksi tänä kesänä pakastettuja suomalaisia luomuvadelmia, joita olen sitten välillä mutustanut jäisinä.

Tuoreet kasvikset ovat tosi hankalia. Kuorittavat kasvikset ensin kuorin, sitten pesen huolellisesti ja sitten kypsennän. Kuorittavat hedelmät pesen huolella ennen kuorimista ja vielä kuorimisen jälkeen varmuuden vuoksi pesen kädet kunnolla. Uskalsin uutena vuonna syödä tuoreita marjoja, kun ne pestiin tosi huolellisesti ja sen jälkeen olen kotiinkin ostanut pensasmustikoita, mutta siinä pesemisessä kestää niin kauan, kun olen niin varovainen, että en oikein jaksa sitä enää itse. Salaatteja en ole kauheasti myöskään jaksanut tehdä, koska pesen kaikki kasvikset niin hitaasti ja huolellisesti, että siinä menee ikä ja terveys.

Tästä fanaattisesta pesemisestä johtuen en missään ravintolassa tai kahvilassa syö mitään kypsentämätöntä. Ravintolassa pyysin, ettei annokseen laiteta päälle mitään ituja tai versoja ja salaatti jätetään pois, koska en halua lautaselle mitään, mitä en ole itse pessyt. En myöskään syö mitään kypsentämättömiä leipiä, tai annossalaatteja.

Majoneesit ja muut ainesosat aiheuttavat myös harmaita hiuksia. En syö mitään, minkä valmistuksessa on käytetty raakaa kananmunaa. Olenkin tässä alkuraskaudessa syönyt tosi paljon vegaanista ruokaa, koska siinä yhdistyy moni raskausajan rajoitus nätisti. Ja tätä myötä olen huomannut, että ei se ehkä olisikaan mahdotonta olla vegaani, mutta luulen, että ilman raskautta multa puuttuisi tarpeellinen motivaattori. Harmi, että rakastan niin paljon pihviä.

Mulla on varmaan vielä tosi paljon kaikkea muutakin, mitä en syö, mutta en nyt muistanut tähän postaukseen lisätä. Koska näitä juttuja on PALJON! Tässä kohtaa varmaan nyt tosi moni pyörittelee silmiään ja kutsuu mua hulluksi, mutta en voi tälle mitään. Tämä lapsi on niin toivottu, että en vaan halua riskeerata mitään. Ja tiedostan kyllä, että osa näistä jutuista on ihan tyhmiä, eikä siitä olisi mitään haittaa, jos löysäisin rajoja! Mutta kun en vain pääse vielä yli tästä keskenmenon pelosta. Olen asettanut itselleni kyllä tavoitteeksi rentoutua ja pyrkiä ottamaan iisimmin. Ja luulen, että raskauden edetessä pidemmälle varmaan pystyn vähän löystämään näistä rajoitteista. En niistä tärkeistä, mutta esim tuota kofeiinia voisi hyvin vähän juoda, ja ravintolassa varmasti uskaltaa tilata myös jotain kypsentämätöntä, kun on laadukas paikka kyseessä.

Viime viikolla teinkin jo ison läpimurron, kun käytiin syömässä Subwayssa. Musta tuntuu, että tällaiset isot firmat on luotettavampia, kun niissä on parempi laadunvalvonta ja kaikki. Uskalsin siis syödä puolikkaan subin ja otin siihen vielä kasviksiakin, ja hengissä ollaan. Kaikkia vakkarijuttujani en kuitenkaan uskaltanut ottaa, mutta tää oli jo iso juttu. Tiedän, että on vähän hölmöä totaalikieltäytyä ihan kaikesta, mutta tämä helpottaa mun stressiä. En halua ajatella, että jokin syömäni voi vahingoittaa vauvaa, ja tätä listaa noudattamalla oloni on vähän parempi.

Ja uskon kyllä, että tosiaan raskauden edetessä uskallan vähän paremmin syödä näitä ”kiellettyjä” juttuja, vaikka sushia ja juustoja mun lautasella ei kyllä tullakaan näkemään ennen elokuuta.

Kommentit

31 kommenttia
Avatar

Mä ymmärrän hyvin mitä noilla kommenteilla haetaan takaa. Ettei vältä vielä joitain ruokia jotka saattaisikin pahoinvoinnin vuoksi maistua vain pelon vuoksi. Toivottavasti olo on alkanut helpottamaan.
T. Monta vuotta hoidoissa käynyt ja nyt raskaana+hyperemeesi

Avatar

Nyt on kyllä pakko mainita, että Subwayssa melkein kaikki raaka-aineet tulee muualta kuin Suomesta, joten niiden alkuperä on vähän hämärän peitossa. Muistaakseni heillä on suomalaista pelkästään kurkku, salaatti ja sinihomejuusto, joten ennemmin ainakin itse ”pelkäisin” siellä syömistä, kun esimerkiksi vaikka kofeiinia. Ja tämän ei todellakaan ollut tarkoitus olla mikään arvosteleva kommentti, ajattelin vain kertoa jos et vielä tiennyt! Toivottavasti jossain vaiheessa uskallat laskea rajoituksia ja saat vaikka sitä Pepsi Maxia. Itse tiedän todella hyvin mitä elämä on tuon ”puun koputtelun” kanssa, koska teen itse aivan samoja juttuja 😀 Kaikkea hyvää raskauteen <3

Emilia Huttunen

Subissahan ei ole mikään pakko ottaa lihaa, vaan siihen leivälle voi laittaa niitä suomalaisia kasviksia ja kastiketta, sekä vaikka juustoa, jos uskaltaa 🙂 Yksinkertainen mulle tosiaan maistuu parhaiten, joten paljon muuta en sinne voisikaan laittaa. Kiitos! <3

Avatar

Itse en luottaisi subwayhin. Ovatko kasvikset edes suomalaisia ja ties kuka ne on pessyt ja pilkkonut. Liha nyt ei ainakaan ole suomalaista.

Emilia Huttunen

Subissahan ei ole mikään pakko ottaa lihaa, vaan siihen leivälle voi laittaa niitä suomalaisia kasviksia ja kastiketta, sekä vaikka juustoa, jos uskaltaa 🙂 Yksinkertainen mulle tosiaan maistuu parhaiten, joten paljon muuta en sinne voisikaan laittaa. Jokainen tekee, miten haluaa, mutta itse luotan pesemiseen ja laadunvalvontaan enemmän ketjuissa, joissa on tarkka laadunvalvonta, kun ne ovat haastealttiita

Avatar

Olethan huomioinut, että Subwayssa käytetään lähtökohtaisesti ulkomaista lihaa, joissa on todella suuri esim. Salmonella-riski. Ulkomaisten lihojen osalta ei laadunvalvonta juurikaan toimi, olipa kyseessä mikä firma tahansa.

Emilia Huttunen

Subissahan ei ole mikään pakko ottaa lihaa, vaan siihen leivälle voi laittaa niitä suomalaisia kasviksia ja kastiketta, sekä vaikka juustoa, jos uskaltaa 🙂 Yksinkertainen mulle tosiaan maistuu parhaiten, joten paljon muuta en sinne voisikaan laittaa

Avatar

Voikun keskenmenon esto olisikin noin ”helppoa” ei lapsi tosiaan kuole siihen mitä syöt tai teet, tietenkin järkevissä rajoissa.. söisin vaikka koko raskauden pelkkiä oliiveja ja suolakurkkuja (joita inhoan eniten maailmassa) jos vain saisin yhdenkin raskauden kestämään loppuun asti.. muutaman ison menetyksen jälkeen sitä on vaan ymmärtänyt ettei niillä omilla tekemisillä ole loppupeleissä mitään väliä..

Emilia Huttunen

Ei keskenmenoa voi millään estää, mutta salmonellan, toksoplasmoosin tai listerian aiheuttaman keskenmenon voi estää välttämällä raaka-aineita, joista sen voi saada. Toivotan sinne kuitenkin onnea jatkoon!

Avatar

Voi ei kamalaa kyllä pelätä ja stressata noin paljon.. Ymmärettävää mutta silti muistathan yrittää oikeesti rentoutua koska stressi ei todellakaan myös oo terveellistä. Tsemppiä ja siunausta 🙂

Emilia Huttunen

Tää syömisen kontrolloiminen nimenomaan vähentää sitä stressiä, kun ei tarvii stressata, että oonko syönyt jotain huonoa 🙂 Kiitos!

Avatar

”En myöskään tietenkään syö”
Hei!
Olisin kaivannut vielä perusteluita sille, miksi et?
Siis muutakin kuin, että haluat olla tarkka, olet hysteerinen tms.
Siis tyyliin ”En syö kalaa, koska pelkään…”

Lisäksi olisi mielenkiintoista lukea, mitä ajattelen asian toisesta puolesta: vauva tarvitsee kasvaakseen ja kehittyäkseen monipuolisia juttuja suoja-ja rakennusaineikseen. Voiko tiukka ruokavalio mielestäsi kääntyä itse itseään vastaan? Jos ei uskalla syödä sitä tai tätä, onko vaarana, että hyvää tarkoittaessaan tuleekin tehneeksi vain hallaa?

Näitä mietin.

Emilia Huttunen

Linkkasin postauksen alkuun juuri tämän takia tuon virallisen listan 🙂 En halua itse lähteä tekemään täällä mitään terveysväittämiä, vaan kirjoitan vain omista kokemuksista. Mitä tohon vauvan tarvitsemiin aineisiin tulee; sairastan hyperemeesiä 😀 Mun ei siis tarvitse ajatella tollaisia asioita. Ensimmäisessä raskaudessa oksensin synnytykseen asti, en saanut alas yhtään vitamiinia, enkä todellakaan saanut ruokaa pysymään sisällä, ja vauva oli ihan terve, vaikkakin tietenkin pienikokoinen. Hyperemeesipotilaana ei tarvii miettiä noita asioita, vaan on tärkeintä, että jos tuntuu, että jotain saa alas, niin syö vaan sitä, vaikka se sitten olisikin vaikka pelkkiä ranskiksia. Hyperemeesi voi aiheuttaa vauvalle juurikin alhaista syntymäpainoa, mutta sairaalahoidossa onneksi saa tippana myös muutakin kuin nesteitä.

Avatar

Ihan niin kuin minä kolmessa raskaudessa. Ekassa oli myös siideri koko ajan kaapissa 😂 Ekassa raskaudessa muistan stressanneeni kaikkea ja ehkä eniten sitä, että oli ”hölmöä” olla niin tarkka ja ylivarovainen. Kahdessa seuraavassa annoin vaan olla ja olin ylivarovainen. Ketään en itse neuvo olemaan niin tarkka, tiedän, että vapaammin voi syödä ihan turvallisesti. Itseni tuntien kuitenkin tiedän, että mulle oli oikea tapa toimia noin. Onnea raskauteen!

Emilia Huttunen

Haha, mulla sitten meni toistepäin, että aiemmissa olin paljon rennompi 😀 Kiitos!

Avatar

Juu yhdyn muihin. Subway on todellakin niin ulkomainen kuin olla ja voi. Tomaatitkaan eivät ole Suomesta ja onkohan mitkään.. Ja mistä tullut, miten pesty yms. Joten jos olet noin tarkka syömisistä, niin vältä nyt ihmeessä Subwayta.

Emilia Huttunen

Subissahan ei ole mikään pakko ottaa lihaa, vaan siihen leivälle voi laittaa niitä suomalaisia kasviksia ja kastiketta, sekä vaikka juustoa, jos uskaltaa 🙂 Yksinkertainen mulle tosiaan maistuu parhaiten, joten paljon muuta en sinne voisikaan laittaa

Avatar

Raskaana pitäisi syödä oikeasti mahdollisimman monipuolisesti (vain MUUTAMA juttu poisjättäen). Jos kärsit näiden rajoitteiden lisäksi hyperemeesistä, joka rajoittaa myös sitä syömistä, niin etkö ole huolissasi asian kääntöpuolesta? Kasvaakseen sikiö tarvitsee monipuolista ravintoa. Hyperemeesin takia jotkut eivät pysty syömään ”mitään” ja heidän lapsillaan on todettu olevan suurempi riski erilaisiin sairauksiin ja häiriöihin.

Anyway itse ahdistuneisuushäiriöstä kärsivänä tiedän, ettei ajatuksia noin vain muuteta, mutta kultaisin neuvo, jonka itse olen saanut on, että mitä enemmän toimit ahdistuksen mukaan (välttämiskäyttäytyminen yms) sitä pahemmaksi ahdistuneisuus kyseisessä asiassa menee. Toivon, että itsekin ymmärtäisit, että toiminnallasi ei ole mitään tekemistä oikeasti ”keskenmenon välttämisen edistämisessä” vaan kyseessä on vaikea ahdistuneisuus, jota sinun tulisi ennemmin hoitaa, et kuitenkaan omalla toiminnalla pysty keskenmenoihin vaikuttamaan. 🙂 Erikseen toki ihmiset jotka juovat, polttavat jne..

Avatar

👍🏻

Emilia Huttunen

Vastasin ylempänä aiheeseen liittyen toiseen kommenttiin 🙂 Tottakai hyperemeesipotilas on aina huolissaan, mutta kun sille ei mitään voi, niin eipä se huolehtiminen auta. Ja toisten ihmisten juuri tällainen huomauttelu ei todellakaan auta, kun tämä kommenttisi ei nyt mua mitenkään enemmän saa olemaan oksentamatta.

Avatar

Käsitykseni mukaan hyperemeesiksen vauvalle mahdollisesti aiheuttamat seuraukset ovat tooodella harvinaisia. Pitkäaikaisseurantaa toki ei ole kattavasti tehty.
Itse olen kärsinyt kahdesti hypiksestä, ensimmäisellä kerralla lievemmästä, mutta päivittäisestä (3-10krt/pvä) aina viikolle 30. Toinen iskikin pahemmin, 4 viikossa oli 16kg tippunu paino ja olo oli hirveä koko ajan. Oireet helpotti 27 viikolla.
Mieleeni ei olisi tullut kieltää itseltä yhtään mitään ylimääräistä (toki raa’at kalat yms). Söin sen, mikä sisällä pysyi. Kun pitkään oli tilanne että edes mikään juoma ei pysynyt. Eli suosittelen ihan syömään sen, mitä pystyy (toki maalaisjärki mukana), eikä rajoittamaan yhtään enempää, kun hypis pakottaa.
Jännä muuten tuo uuniperuna – asia. Sitä munkin teki mieli raskaana ollessa, vaikka se aina ylös tulikin

Avatar

Mä en ottanut ihmeempää stressiä raskausajan ruokavaliosta, mutta Subwayn ruokaa en suostunut syömään ollenkaan. Syynä juurikin toi ulkomaalaisuus ja siellä aikanaan työskennelleen ystäväni kertomus hygienatasosta. Eli se oli ehdoton no go paikka.

Me käytiin raskaana ollessani ulkomailla ja siellä kyllä sai olla aika tarkka mitä suuhunsa laittoi. Enkä kyllä suosittele kenellekään ruokaintoilijalle lähteä ulkomaille raskausaikana 😀 Suomessa on hygienitaso kotimaisten tuotteiden osalta onneksi niin korkea, että melko huolettomasti voi syödä monia asioita.

Mutta tsemppiä sulle ja toivottavasti paha olo ja tämä ehkä hitusen verran vainoharhaiselta kuulostava välttely loppuisi pian 😀 ja onnellista odotusta <3

Emilia Huttunen

Subissahan ei ole mikään pakko ottaa lihaa, vaan siihen leivälle voi laittaa niitä suomalaisia kasviksia ja kastiketta, sekä vaikka juustoa, jos uskaltaa 🙂 Yksinkertainen mulle tosiaan maistuu parhaiten, joten paljon muuta en sinne voisikaan laittaa. Ulkomaille en kyllä kanssa enää lähtisi, esikoisen odotusaikana olin Saksassa, ja se oli ihan hirveää yrittää löytää ruokaa!

Avatar

Ihan kuin minä raskaana, stressasin ruoka-asioita paljon. En uskaltanut syödä juuri mitään kuumentamatonta koska pelkäsin mm. listeriaa tosi paljon. Kasviksista söin vain niitä jotka oli helppo pestä huolellisesti. Ulkona en syönyt lainkaan koska en voinut olla varma keittiöhygieniasta. Hulluksi sanoivat mutta pysyipähän mielenrauha 🙂

Emilia Huttunen

Nimenomaan! 🙂

Avatar

Sun kannattaisi ottaa sun pelot puheeksi vaikka neuvolassa.

Emilia Huttunen

Olen kyllä neuvolassa puhunut niistä, ihan normaalia näin lapsettomuushoitojen jälkeen 🙂

Avatar

Yllä olikin hyvä kommentti juuri tuosta ahdistuneisuushäiriöstä.
Itse myös katsoisin, että tällä pakkomielteisyydellä ei todellisuudessa ole mitään tekemistä sen kanssa, keskeytyykö raskaus tai ei. Toivottavasti kykenisit ottaa asian ammattilaisen kanssa puheeksi ja hölläämään vähän. Hyviä kommentteja oletkin jo saanut siitä, että kääntyykö tämä noudattamasi pakkomielteinen kieltäytyminen lopulta sinun ja/tai vauvan terveyttä vastaan.
Hyvin pestyjä ja kypsentämättömiä kasviksiakin olisi hyvä syödä ihan ravintoaineiden tähden, kypsentäessä kun niitä menetetään.

Emilia Huttunen

Itseasiassa tällä pakkomielteisyydelä ON tekemistä sen kanssa, sillä välttämällä ei turvallisia ruoka-aineita minimoin esim salmonellan, toksoplasmoosin tai listerian aiheuttaman keskenmenon ja kehityshäiriöt. Olen kyllä puhunut ruokavaliostani sekä neuvolassa että lapsettomuuspolilla, ja meidän taustallamme on täysin normaalia olla tarkka. Minulla on monia ystäviä, jotka ovat raskausaikana olleet aivan yhtä tarkkoja syömisistään. Jos ihan tosissasi haluat netissä kasvottomana arvostella kohdussani kasvavan lapsen saamia ravintoaineita, lue tuolta vähän ylempää pari kommenttia koskien hyperemeesiä.

Avatar

Tuli itselle vähän huono äiti-fiilis, kun on tullut alkuraskauden aikana syötyä rennosti, myös täällä ulkomailla. Toki suosituksia noudattaen. Ainut pikaruoka mistä Suomessa olen kieltäytynyt on juuri ne subit. Kysyessäni lihan alkuperää eivät osanneet edes kertoa, ja kaikki tulee pakasteena ulkomailta. Vain osa kasviksista on suomalaisia. Eikös ulkomailta tuoduissa lihoissa juuri ole enemmän riskiä?
Tsemppiä raskauteen ja stressitöntä syömistä!

Avatar

Ihanaa ja onnellista raskaus-aikaa ja jarrusukkia <3 Siitä pitää kyllä mainita ja ikävä tuottaa mahdollinen pettymys, että mikään muu kuin Aura-juusto ei kyllä ainakaan aikaisemmin ollut suomalaista, salaatti on valmiiksi pilkottua Ruotsista ja kurkku ja tomaatti muistaakseni Hollannista, jos ei ollut puutetta kasviksista ja joskus kesällä saattaa suomalaisia olla. Lihat ja kanat pakasteena Thaimaasta..

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä