15. RASKAUSVIIKKO

It’s back.

Mulla on takana aivan ihana 14. raskausviikko. Reilu viikko sitten perjantaina onnistuin poistumaan kotoa ja vähän syömään, ja lauantaina mulla oli ensimmäinen hyvä päivä, vaikka aamulla vielä oksensinkin, mutta sen jälkeen olo helpotti, kävin ystävien kanssa ravintolassa, söin ja pidin ruoan alhaalla ja voin hyvin. Kotiin päästyäni olin aivan poikki, kun voimat ovat olleet poissa, mutta ei silti oksettanut kuin jonkin verran! Ja siitä se sitten lähti, ensimmäinen oikeasti hyvä viikkoni. Aloin iloita, että pahoinvointi taisi oikeasti tällä kertaa helpottaa jo ensimmäisen kolmanneksen jälkeen, kun viimeksikin se akuuttivaihe meni ohi puolivälin jälkeen. Kyllä mulla siis on ollut joka päivä pahoinvointia, mutta ei se nyt tunnu missään hyperemeesin jälkeen. Ihan mielelläni yökin ja voin pahoin, jos kuitenkin pystyn edes vähän elämään samalla normaalisti.

On ollut niin ihanaa saada nauttia raskaudesta! Mulle puhkesi valitettavasti silloin lauantaina illalla kauhea flunssa, jonka takia olin suurimman osan viikostani sohvalla, mutta sain sentään syödä ja juoda ja katsoa telkkaria, eikä tarvinnut maata sängyssä oksentamassa! Pääsin sitten vähän parannuttuani myös Myllyyn ostoksille, pariin lastentarvikeliikkeeseen katselemaan vaunuja ja lauantaina jopa Helsinkiin käymään ystävien juhlissa.

Lauantaina piti kiireisen päivän takia herätä ajoissa ja mulle tuli tosi paha olo. Olin siis sen edeltävän viikon saanut levätä ja nukkunut joka päivä rauhassa niin pitkään kuin pystyin. Pahoinvointi kuitenkin helpotti onneksi siinä, kun päästiin Helsinkiin ja sain muutaman tunnin nauttia olostani, kunnes alkoi taas oksettaa ja päätettiin lähteä kotiin. Oli kyllä ihan hirveä paluumatka kotiin, nieleskelin vaan kyyneleitä ja mietin, että tämä johtuu vain siitä heräämisestä.

Sunnuntaina ja maanantaina ja nyt tiistaina olen sitten nukkunut rauhassa, mutta ei auta. Sunnuntaina olo vielä kesti pienen syömisen ja menin Topiaksen seuraksi brunssille, vaikka minun surkeasta lautasestani ei kyllä olisi kannattanut maksaa 20 euroa. Sain kuitenkin vielä vähän syötyä ja ajattelin, että kyllä tämä pahoinvointi helpottaa, kun saan ruokaa ja nesteitä ja lepoa. Siitä se sitten kuitenkin paheni taas vaan ja tuon jälkeen ei olekaan mennyt muuta alas kuin kaksi mehujäätä. Olen sunnuntai-illasta asti maannut vain sängyssä ja noussut vain vessaan. Mulla on täällä ämpäri ja puhelin, josta olen yrittänyt lukea kirjoja, jotta ajatukset harhautuisivat. Yritän lukea kaikkea jännittävää, koska ihan mikä tahansa ei nyt saa mua keskittymään mihinkään muuhun kuin tähän pahaan oloon.

Nukkuminen on mulle tosi tärkeää tän olon kannalta, vaikka välillä on tosi vaikea saada nukuttua, kun oksettaa niin paljon. Mutta aamuisin on helpompi nukkua, kun niin kauan, kun onnistunut pysymään unessa, en aamuisin ikinä herää pahoinvointiin, kun taas alkuyöstä herkemmin joutuu nousemaan ja syöksymään vessaan. Aina kun herään herätyskelloon, tulee oksennus ja koko päivä on tuskaa. Mutta jos saan nukkua niin kauan kuin pystyn, niin mun olo on ok siihen asti, että on pakko nousta vaikka vessaan. Yritän yleensä vaan mahdollisimman kauan pysyä sängyssä ihan paikoillaan, koska kaikki liikkuminen pahentaa oloa. Jopa se, että Topias yöllä kääntää kylkeä ja heilauttaa patjaa.

Oli kuitenkin ihanaa saada nauttia edes viikosta ilman lamaannuttavaa pahoinvointia ja oksentamista, vaikka sitten olinkin samalla kipeä. Se antoi todellakin voimia jaksaa, kun sain viikon nauttia raskaudesta. Mahakin pullahti taas näkyviin, vaikka se nyt onkin taas sitten kadonnut nopeasti. Tossa kohdun kohdalla kyllä näkyy se selkeä kumpu, mutta nesteytettynä mulle kertyy nopeasti hurja turvotus koko vatsan alueelle, kun taas kuivuessa se lähtee kokonaan.

Olen vähän tässä miettinyt, onko se mahdollista, että kehoni jotenkin tiesi, etten selviä tästä monsteriflunssasta ja pahoinvoinnista samaa aikaa, joten pahoinvointi pistettiin pienemmille volyymeille siksi aikaa, kun keräsin voimia flunssasta selviämiseen. Minä niin uskoin ja toivoin, että tämä oli tässä, mutta olen kyllä onnellinen myös taukoviikosta. Ja toivo elää, ehkä tämä tästä helpottaa pikkuhiljaa!

Tuon ihanan oksennusvapaan viikon kruunasi raskauden tähän mennessä tärkein tapahtuma. Nimittäin  sinä ensimmäisenä lauantai-iltana tunsin vauvan liikkeet ensimmäistä kertaa! Siitä asti liikkeet ovat vahvistuneet päivä päivältä, enkä malta odottaa, että Topias pääsee tuntemaan ne vatsan päältä. En vielä tunne mitään potkuja, mutta aina välillä vauva aloittaa sen hullun möyrimisen, jota ollaan ultrassa saatu seurata, ja sen kyllä tuntee. Tämä on niin outoa! Ja ihanaa, aivan täydellisen ihanaa.

Kirjoittelen tätäkin täältä sängynpohjalta puhelimella nyt, kun hetkellisesti jaksan käyttää molempia käsiä, mutta heti, kun jaksan taas siirtyä sängystä sohvalle, on luvassa pidempiä postauksia esim. vauvan sukupuolesta, lasten harrastuksista ja vaikka mistä! Ihanaa viikkoa teille kaikille!

Ps. Jos ette huomanneet, en ole päivittänyt instastorya melkein ollenkaan tänä vuonna, joten annoin Topiakselle tunnukset ja hän nykyään päivittää storyani! Ei hänkään ole superahkera päivittäjä, mutta parempi kuin minä, kun mun arki on lähinnä oksennusämpäreitä ja pillimehuja 😀 Kiitos teille, kun aina tsemppaatte ja pysytte mukana matkassa, ja voimia kaikille muille kärsiville <3

Pps. Nyt kun sain viikon olla nesteytettynä ja juosta koko ajan vessassa, niin jos etsitään jotain hopeareunuksia niin ainakaan pahoinvoinnin kanssa ei tarvitse käydä pissalla kuin pari kertaa päivässä 😀

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

Sellainen ”päivä hyperemeesin kanssa” olis todella mielenkiintoinen, jos sellaisen jaksaisit joskus toteuttaa. Tyyliin:

8.00 herätys
8.05 oksennus
8.30 aamupala
8.35 oksennus

Jne.

Silloin lukijat sais oikeesti käsityksen kuinka paljon oksennat ja miten hyperemeesi todella rajoittaa sun elämää… En tiiä saitko ideasta kiinni? 🙂 Toki ymmärrän, että tuollainen kirjanpito sen pahoinvoinnin keskellä on varmasti uuvuttavaa, joten ymmärrän myös jos ideani on mahdoton toteuttaa.

Kovasti tsemppiä loppuraskauteen! Jospa lähiaikoina olis tiedossa lisää oksennusvapaita päiviä! <3

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä