AJATUKSIA PÄIVÄHOIDOSTA

Tässä kun pahoinvointini on helpottanut, enkä enää opiskele, mulla on ollut paljon vapaa-aikaa. Ollaan siis päästy myös viettämään kuvien mukaisen iltapalamme kaltaisia ihania rauhallisia hetkiä oman perheen kesken ja olen nauttinut tästä, kun pääsee enemmän olemaan lasten kanssa. Tämä uusi elämänvaihe tulevan perheenlisäyksen kanssa onkin herättänyt meitä miettimään, miten halutaan jatkossa toimia päivähoidon kanssa.

Meillä on tähän asti ollut kuopus ihan kokopäiväisesti päivähoidossa ja esikoinen sitten taas on ollut iltapäiväkerhossa koulun jälkeen, maksimissaan viiteen asti. Kyllähän siinä siis jää sitten loppujen lopuksi yhteinen aika todella vähälle. Kun tossa maaliskuun puolella aloin voida paremmin, tehtiinkin Topiaksen kanssa päätös ja irtisanottiin meidän kuopuksen päivähoitopaikka. Irtisanottiin maksullinen osuus loppumaan maaliskuussa ja ilmainen varhaiskasvatus loppumaan huhtikuussa. Huhtikuun ajan siis meidän kuopus on nyt ollut puokkarina 8.30-12.30 ja toukokuun ensimmäinen päivä hänellä alkaa kesäloma.

Tämä puokkariksi siirtyminen on ollut vähän fyysisesti rankkaa mulle, mutta on kyllä sen arvoista, sillä meidän kuopus rakastaa olla puokkari ja hän oli itse toivonut tätä. Siinä missä meidän esikoinen halusi aina vain olla päiväkodissa, kuopus viihtyy enemmän kotona. Topias vie hänet päiväkotiin joka toinen viikko ja minä joka toinen viikko sen mukaan, kun Topias tekee vuorotellen aamu- ja iltavuoroa. Mutta tuo 12.30 on sellainen aika, että Topias on aina töissä, joten minä haen sitten päiväkodista joka päivä. Tämä huhtikuukin on mennyt todella nopeasti, sillä enää on kaksi täyttä viikkoa päiväkotia ja sitten alkaakin kesäloma.

Tämä 8.30-12.30 ilmainen varhaiskasvatus viisivuotiaille on kyllä tosi kiva keksintö. Tämä oli käsittääkseni jokin kokeilu Turussa, ja toivon, että se jää pysyväksi, sillä moni 5 -vuotias varmasti hyötyisi tästä eskaria odotellessa. Eskarihan on sitten muistaakseni samoihin kellonaikoihin.

Meidän esikoinen tosiaan on ollut ippessä viiteen asti, ja samalla kun kuopus siirtyi puokkariksi, vaihdettiin hänelle sopimus niin, että ippe loppuu kolmelta. Ehdotettiin, että hän olisi lopettanut kokonaan, koska mun olisi helpompi aina hakea hänet samalla kun haen kuopuksen, mutta hän ei millään halunnut lopettaa. Tehtiin sitten sellainen kompromissi, että huhtikuussa hän on ippessä lyhyemmän ajan ja toukokuussa se sitten loppuu. Eli toukokuussa minulla on sitten kuopus vallan kotona ja aina iltapäivällä haetaan esikoinen koulusta. Meidän pitää siis aina hakea, koska hän kulkee autolla tuon pitkän koulumatkan.

Meillä on siis edessä taas ihana pitkä kesäloma. Koululaisella tietenkin loma alkaa vasta kesäkuun alussa, mutta ehtii siinäkin rentoutua. Kuopus saa kuitenkin vielä viimeisen kerran nauttia täysin vapaasta toukokuusta! Syksyllä edessä onkin sitten ihan erilainen arki, kun perheessä on uusi vauva, esikoinen aloittaa toisen luokan ja kuopus aloittaa eskarin. Mutta ollaan tehty suunnitelmia jo syksyllekin.

Syksyllä meidän esikoinen ei enää palaa ippeen, vaan hän alkaa tulla koulun jälkeen kotiin. Meidän syksy nimittäin alkaa sillä, että esikoinen opettelee kulkemaan bussilla! Moni ekaluokkalainen hänen koulussaan on jo kulkenut bussilla koulumatkat, mutta me emme halunneet lähteä siihen, koska matkalla pitää vaihtaa bussia ja meistä se oli vähän liikaa. Nyt tokaluokalla kuitenkin hän alkaa kulkea bussilla ainakin osan matkoista. Syksyllä minä pääsen sitten kulkemaan ilmaiseksi bussilla vaunujen kanssa, joten siinä on täydellinen hetki opetella sitä kulkemista turvallisesti. Tehdään siis niin, että minä menen alkuun aina esikoisen kanssa bussilla koululle ja pikkuhiljaa pidennetään sitä itsenäistä osuusta ja opetellaan se matka turvallisesti. Tullaan kyllä kuskaamaan paljon myös autolla, mutta tämä bussien opettelu helpottaa paljon, kun esikoinen voi tarvittaessa kulkea itse. Etenkin, kun mulla on suunnitelmana, että jos tuntuu siltä, että voisin pärjätä pelkällä bussilla, voitaisiin luopua meidän toisesta autosta. Se tarkoittaisi sitä, että aina kun Topias on iltavuorossa, pitäisi meidän kulkea jollain muulla välineellä ja esikoisen pitäisi aina tulla bussilla kotiin koulusta, mutta sitä ehtii nyt vielä miettiä.

Musta on ihanaa ajatella, että syksyllä tulee sellaisia päiviä, että minä olen kotona vauvan kanssa, kunnes lähden hakemaan kuopusta eskarista ja sitten esikoinen tulee bussilla kotiin ja syödään kaikki yhdessä välipalaa. Tai että olen kotona vauvan kanssa, kun esikoinen tulee koulusta ja saadaan tehdä läksyjä ja syödä jotain, kun odotellaan, että Topias tuo töistä päästessään kuopuksen. Odotan vaan sitä arkea niin paljon!

Eskariaika on tosiaan todella lyhyt, enkä ole vielä varma, mitä tehdään sen kanssa. Meidän esikoinen oli aikoinaan eskarissa ekat kaksi viikkoa vain sen esiopetusajan ja hän ei meinannut oikein päästä porukkaan kiinni ja halusi kovasti olla pidempään. Lisäksi tuossa on se vähän hankalaa, että jos pitää joka päivä olla 12.30 hakemassa, ei voi oikein tehdä mitään suunnitelmia, kun sitä ennen ei ehdi mihinkään, ja sen jälkeen ei ehdi mihinkään. Ajateltiin siis vielä keskustella päiväkodin johtajan kanssa ja kysellä, että mikä on sellainen pienen tuntimäärä, minkä tuohon voisi ottaa lisäksi. Kun en halua pitää kuopusta kokopäiväisenä päivähoidossa, mutta haluaisin, että hän saa vaikka parina päivänä viikossa leikkiä pidempään. Ja tässä kohtaahan sitten puhutaankin subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta, mikä herättää ihmisissä aina paljon ajatuksia.

Onneksi meillä on tässä vielä aikaa miettiä ja katsoa, miten kaikki toimii. Eskari on myös onneksi melko lähellä ja jos päädytään ihan vain siihen esiopetukseen niin ei ole ainakaan pitkä matka hakea bussilla tai pyörällä, vaikka sitten pitäisikin päästä liikkelle jo aina 12 jälkeen. Mulla on suuret haaveet meidän syksystä ja uudesta arjesta ja toivoin, etten ole liian optimistinen kaiken omaan jaksamiseen liittyvän kanssa. Mutta kun meillä on tämän vauvan kanssa diili, että nyt ei tule sitten mitään koliikkia, niin uskallan olla vähän optimisti. Mutta sen näkee sitten.

Miten teidän vanhemmat lapsenne ovat olleen päiväkodissa/kotona, kun perheeseen on tullut uusi vauva?

Kommentit

20 kommenttia
Avatar

Meillä jäi kans 4-vuotias kotiin päiväkodista kun vauva syntyi. Päiväkodista kysyin että eihän tästä ole mitään haittaa, niin kuulemma päinvastoin 🙂 4-vuotiaalle riittää aivan mainiosti normaali kotiarki virikkeeksi. Niimpä me on vauvan kanssa puuhailtu kaikenlaista normaalia kotiaskareita, kerhoiltu, käyty kylässä, tapahtumissa, museoissa jne :). Ja aivan ihana suhde on syntynyt 4-veelle ja vauvalle.

Esikoinen on koulussa ja huomaa että hän ja vauva eivät ole yhtään niin ”läheisiä” <3

Avatar

Hienoa, että kirjoitat tästä aiheesta! Ihana kuulla, että teillä on mahdollisuus antaa lapselle pitkä loma päiväkodista. Kuopuksellenne on varmasti tärkeää saada viettää aikaa kahden kesken vielä ennen kuin vauva saapuu perheeseenne. Lapsille on myös tärkeää saada tutustua tulevaan sisarukseen ja tämä teidän suunnitelma kuullostaakin minusta ainakin todella hyvältä, ajattelen isompien tutustumista ja suhtautumista pikkuveljeen. Valitettavasti kun on niitäkin lapsia jotka ovat joka päivä 7-17 päiväkodissa, vanhemman ollessa kotona vauvan kanssa. Silloin on todella vaikea luoda suhdetta uuteen sisarukseen ja lapsi voi kokea mustasukkaisuutta paljon enemmän sisrustaan kohtaan. Se on mielestäni todella surullista.

Avatar

Tässä lähikunnissa ainakin on eskarin kohdalla niin että subjektiivinen päivähoito-oikeus täyttyy tuosta eskariajasta jo. Eli kotona olevalla vanhemmalla ei oo mahdollisuutta pitää lasta yli eskariajan hoidossa. Tämä vaan vinkkinä, joka kannattaa selvittää 😊

Avatar

Pakko vastat sulle Milla. Vähän on kulmikas ja naiivi tuo perus lausahdus :”valitettavasti on niitäkin vanhempia joiden lapset ovat 7-17 päivähoidossa, vaikka toinen vanhempi on vauvan kanssa kotona”.

Olen itse niitä vanhempia jotka toisen lapsen saatua laittoi lapsensa hoitoon 8-16 jokapäivä. Toki oli niitä päiviä, jolloin vein kello 10 ja hain 16 tai sitten oli vapaapäivä.
Kun toinen lapsi syntyi 2016 meidän kaupungissa astui voimaan sybjektiivisenpäivähoidon rajaus, joka tarkoitti sitä, että minun piti mennä anomaan pidempiä hoitopäiviä itse johtajalta.

Mä itse olin äärimmäisen uupunut ja univelkainen ja vailla tarvitsemaani tukea. Miehen piti käydä töissä, ottamatta isyysvapaita, saatikka että olisi ollut kunnon kesälomaa. Oli kahden lapsen kanssa yksin päivät, ja se ei edelleenkään ole mun heiniä kokopäiväisesti.
Saatikka silloin kun oli itkuinen vauva ja erityistarpeita vaativa esikoinen, sekä mielenterveys alkoi murtua.

Itse ajattelen, että päiväkoti on meillä olen aine osa arkea, sieltä saa tärkeät tuet lapsen kasvuun ja toimintaa, jota itse en kykene, saatikka jaksa järjestää päivittäin mun vilkkaalle ja tarvitsevalle lapselle.
En siis koe, että lapsi tarvii pitkiä ”lomia” hoidosta vauvan tultua perheeseen.
Haluan itsekkin nauttia vauvasta hetken ilman keskeytyksiä. Tämä on vain mun kanta. Jokainen saa ja voi ajatella aivan eri tavalla.

Sanottakoon vielä, että lapseni on pitkät kesälomat kotona, on syysloma ja kevät loma, sekä pitkä joululoma. Meidän päiväkoti pitää lomansa koulujen mukaan, eikä tarjoa varahoitoa.
Eli lapseni mun ajatuksista huolimatta saa olla pitkiä aikoja kotona.

Ja vielä, vaikka esikoiseni olikin hoidossa kuopuksen ollessa vauva, on heillä erinomainen sisarussuhde.

Avatar

Onpa ihanaa, että lapset saavat pitkän kesäloman! 😍😍 Mulle on aina ollut itsestäänselvyys, että vauvan tullessa taloon myös muut saavat jäädä kotiin. Mulle päiväkoti on vähän pakollinen paha, nykyään kun ryhmätkin ovat valtavia. Osaltaan vaikuttaa myös se, että olen työskennellyt päiväkodeissa itse. Ajattelen et kotona voi niitä virikkeitä järjestää ihan samalla tavalla, kun vain näkee vaivaa. Meillä isommat ovat käyneet pari kertaa viikossa liikuntapainotteisessa varhaiskasvatuslehossa ja sitten keksitään kotona tekemistä, käydään päivisin kyläilemässä ja leikkipaikoilla yms. Meille tämä on sekä lapsille että aikuisille kivempi vaihtoehto kuin se, että lapset menisivät päiväkotiin. 😊

https://tusinakoti.blogspot.com/?m=1

Avatar

Meillä esikoinen oli 5v kun vauva syntyi, oli jo sitä ennen 2pv/viikko päiväkodissa eli pienimmällä tuntiluokalla ja jatkoi samaa vauvan synnyttyä. Hän olisi halunnut olla enemmänkin mut pitkä matka ja vaan yksi auto niin ei ollut mahdollista pitää useampaa lyhyempää päivää.
Lähden ite loppukuusta töihin ja vuosikaskin menee päiväkotiin, uusi arki alkamassa siis ja vähän jännittää 😄 syksyllä sit taas uusiks kun esikoinen lähtee eskariin 😱 jännittävää 🙈

Avatar

Miksi kuopuksenne on ollut kokopäivähoidossa, vaikka viihtyisi paremmin kotona ja toinen vanhemmistakin on ollut pääasiassa kotona?

Avatar

Koska äiti, joka oksentaa 24/7 ei jaksa välttämättä nousta edes antamaan ruokaa lapselle. Hyvä jos itse pääsee tarvittaessa vessaan ym.

Avatar

Mietinkin tässä lähinnä syksyä, jolloin äiti ei vielä ollut raskaana.

Avatar

Tarkennuksena vielä jaksamiseen, ei ole kyse vain henkisestä jaksamisesta vaan fyysisesti voi olla että esim jalat vaan pettää alta eikä siitä jaksa nostaa itseään ylös.

Avatar

Kun vauva on syntynyt ja olet vauvan kanssa kotona, niin et voi puhua teidän eskarilaisesta kuopuksena. Vauva on kuopus ja Nompusta tulee keskimmäinen.

Ehkä hankalaa hahmottaa vielä, mutta pidä mielessä. Silloin topias tulee keskimmäisen kanssa töiden jälkeen kotiin jne.

Avatar

Meillä on kolme lasta ja molemmilla kerroilla on isomman päivähoitopaikka irtisanottu siinä vaiheessa kun minä jäin äitiyslomalle (vanhin oli jo koulussa kun kolmas syntyi). Jotenkin ajatus siitä että olisin ollut vain vauvan kanssa kotona tuntui isompia lapsia kohtaan väärältä, eikä meillä edes mietitty sitä vaihtoehtoa että olisi pidetty päivähoitopaikat.

Toki mun raskaudet ovat olleet ns normaaleita ja olin kokopäivätöissä sinne äitiyslomien alkuun asti. Ekaluokkalaisen iltapäiväkerhopaikka irtisanottiin myös silloin huhtikuussa kun kotiin jäin odottamaan kolmosen syntymää. Meillä koulu oli lähellä ja poika kulki itsenäisesti jo ekaluokalla.

Avatar

Meillä isoveli oli päiväkodissa minimitunneilla kun pikkusisko syntyi. Ajateltiin, että isoveli saisi ikäistään leikkiseuraa, eikä hänen tarvitsisi koko ajan elää ns. vauvan ehdoilla ja vauvan tarpeiden mukaan. Tällä järjestelyllä minäkin sain aikaa huilata vauvan päikkäreiden ajan ja tehdä kotihommia rauhassa vauvan kanssa. Myöskään mitään mustasukkaisuus juttuja ei meillä esiintynyt, vaikka ikäero sisaruksilla on vain 1v 7kk. Kaikki meni tosi jouhevasti, molemmat sai huomiota, mielekästä tekemistä ja aikaa vanhempien kanssa. Pikkusisko meni päiväkotiin 1 vuoden iässä ja molemmat olivat sitten hoidossa minimitunneilla ( =20h/vko). Pikkusiskon ollessa 1,5 vuotias nostettiin tunnit puolikkaaseen täysistä tunneista.

Avatar

Meillä esikoisella alkaa eskari ensi syksynä ja selvittelin sitten mahdollisuutta olla eskarin lisäksi hoidossa muutaman tunnin päivässä (jolloin olisi päässyt yksityiseen pk:hon), mutta siihen ei ole mahdollisuutta. Laki kuulemma määrää tämän, että jos vanhempi on kotona, niin silloin eskariaika on riittävä, eikä lapselle myönnetä hoitoa tähän päälle.
Meillä oli tilanteena se, että oisin halunnut lapsen yksityiseen pk:hon eskariin siksi, ettei lapsen tarvitse mennä kunnalliseen, jossa sädesientä 🙁

Avatar

Kai nyt herransestas terveystarkastaja pistää sädesientä kasvavan rakennuksen käyttökieltoon!

Avatar

Turussa päivähoito-oikeutta ei ole rajattu eli siinä mielessä lisätunnit ovaat mahdollisia. Eskari-ikäinen myös tarvitsee kavereita, virikkeitä ja aktiviteetteja eli jos on vaativa vauva, niin kannattaa miettiä kumpi on lapselle parempaa: katsoa kotona telkkaria vai olla pk:ssa ikätovereiden kanssa.
Kun meille tuli vauva, 3 v oli jatkoi pk:ssa puolipäiväisenä ja tämä oli suuri helpotus meille kaikille. 4

Avatar

Täällä on tuo rajattu oikeus myös, mutta meillä on 4-vee niin, että 2pöivää vko 8-16..mies kuskaa silloin, koska itse varsinkin talvella vauvan kanssa koen joka päivä kuskauksen haastavana😊Kun 4-vee on on hoitopäivällä minä otan vauvan kanssa päikkäreitä ja lepään ja kun hänon kotona kerhoillaan yhdessä yms😊Täällä on huonosti kerhoja lähistöllä niin tuo on meille paras ratkaisu😊

Avatar

Hei. Kyllä ne isommat sisarukset saa sitä leikkiseuraa ilman päivähoitoakin. Minulla oli kolme alle neljä vuotiaista ja siinä vaiheessa isä ei osallistunut juurikaan lasten hoitoon. Kävn lasten kanssa perhe kerhoissa,puistoissa jne. kyllä sieltä seuraa löytyi sen verran kun tuon ikäinen tarvitsee.Ei tullut mielekkään viedä päivähoitoon. Jossain vaiheessa oli muutaman kerran viikossa seurakunnan tai kaupungin kerho muutaman tunnin viikossa. Päivähoito oikeus voisi olla kohtuullista ehkä viisivuotiaasta alkaen jos vanhempi kotona. Kyllä on vaan menty siihen ettei jakseta järjestää sitä tekemistä,meillä on vauva kulkenut pienestä asti kaikissa näissä mukana.
Mietin miksi esikoinen ollut teillä iltiksessä viiteen asti kun olet itse ollut kotona? Itse olen iltiksessä töissä ja kyllä sinne viiteen on tosi harva lapsi paikalla,varsinkin jos kotona on joku.

Avatar

Meillä jäi esikoinen kotiin, kun kuopusta odottaessa jäin äitiyslomalle.
Lapsi kyllä viihtyi erittäin hyvin perhepäivähoidossa, mutta mielestäni on esikoisen oikeus saada olla kotona. Ja samalla vapautui hoitopaikka sitä tarvitsevalle.

Avatar

Meillä on 3v ja 1v lapset. Oon hoitanut koko ajan molempia kotona. En arvostele vanhempia, jotka laittaa esikoisen hoitoon kun vauva syntyy, mutta itelläni semmoinen ei käynyt ees mielessä. Haluan todellakin hoitaa lapseni itse.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä