CURLY GIRL METHOD – NOVIISIN OPAS ALOITTAMISEEN

Postaus sisältää yhden pr-näytteenä saadun tuotteen.

Mulla on aina ollut luonnonkihara tukka, joten kun pari viikkoa sitten kuulin curly girl metodista, lähdin heti innostuneena etsimään siitä lisää tietoa. Ja tämä metodi olikin sellainen, että sitä ei ihan kerralla selvitetä! Ennen mukaan lähtemistä googletin hulluna kaikkea ja luin Facebookin tukiryhmästä kaiken mahdollisen. Kaikkea tarvittavaa ei millään oppinut yhdestä paikasta, vaan eri osioita piti vähän etsiä ja tehdä itse etsivätyötä. Ennen kun lähdin edes ostamaan aineita, käytin siis viikon tähän tutkimiseen, jotta olisin mahdollisimman kartalla. Minä en TODELLAKAAN ole mikään pro, enkä ollut ajatellut vielä edes kirjoittaa tästä mitään, mutta tästä tuli niiiiiiiiin paljon kyselyitä, että päätin sitten kuitenkin tehdä tällaisen aloittelijan postauksen, ja varmaan muutaman kuukauden päästä sitten teen viisaampana uuden. Älkää siis luottako minun sanaani, jos se menee ristiin jonkin muun kanssa, koska olen hyvin saattanut missata tai ymmärtää jotain väärin tässä alussa. Tässä on kuitenkin vähän aloittamista helpottavia juttuja ja muutama itse hyväksi koettu vinkki.

Curly girl metodi on siis tapa hoitaa hiuksia niin, että se hiuksen luontainen kihara korostuu, kun hius alkaa voida hyvin. Metodi kuitenkin sopii myös suoralle hiukselle, koska se auttaa hiusta voimaan paremmin. Ja monesti metodin myötä suoraksi luullusta hiuksesta voikin löytyä kaunis laine! Idea siis on suurinpiirtein se, että tietyt haitalliset aineet kuivattavat ja suoristavat hiusta, ja kun näitä aineita vältellään ja hoidetaan hiusta suositellulla tavalla, se oma kihara tulee kauniisti esiin. Metodiin sopivia tuotteita on helpointa etsiä Facebookin Curly Girl -ryhmästä, sillä siellä on kansioissa todella kattavasti kuvia ja suosituksia. Lisäksi esim. curlsbot.com voit tarkistaa haluamasi aineen sopivuuden metodiin.

Ensimmäiseksi askeleeksi suosittelen liittymään Facebook -ryhmään ja lukemaan KAIKKI tiedostot läpi! Siellä on vaiheita, sanastoa ja kaikkea tärkeää. Sieltä löytyy vastaus moneen kysymykseen ennen kuin ehdit kysyä. Lisäksi ryhmässä on aloittelijoiden omia ketjuja, jotka on tarkoitettu uusien kysymyksille, jotta seinä ei olisi täynnä niitä omia aloituksia. Vastaus yleensä löytyy kyllä ryhmän tiedostoista, tai hakutoimintoa käyttämällä.

Aloittelijana koin tärkeäksi nämä seuraavat jutut:

Final wash on sulfaattipitoisella shampoolla tehtävä ensimmäinen pesu, jossa poistetaan hiuksista kaikki silikonit. Ilmeisesti jotkut tekevät ekalla kerralla pelkän final washin, ja toiset tekevät heti perään co-washin, joka on sitten jatkossa aina se ensimmäinen askel. Final wash siis tehdään vain kerran, kun aloitat metodin! Ja jos käytät joskus vaikka vahingossa kiellettyjä aineita, niin final washin voi sitten tehdä uudestaan sen jälkeen.

Co-wash tarkoittaa sitä uuden hiustenhoitorutiinisi ensimmäistä askelta sen jälkeen, kun final wash on tehty. Co-washissa siis hiukset pestään hoitoaineella, ihan juurta ja päänahkaa myöten. Muista lisätä kunnolla vettä ja ”vaahdottaa”, ihan kuin pesisit shampoolla. Päänahkaa pitää kunnolla hieroa, jotta se lika nousee ja irtoaa sieltä.

Co-washin jälkeen voi halutessaan heti perään laittaa saman tai toisen hoitavamman hoitoaineen, tai hiusnaamion, ja sen annetaan vaikuttaa kunnolla. Tässä kohtaa on hyvä hetki sormilla tai harvalla kammalla haroa se aine hiuksiin ja selvittää mahdolliset takut. Halusin itse oikein kunnon kickstartin, joten laitoin runsaasti hoitoainetta ja hiusnaamiota ja annoin vaikuttaa ihan kunnolla.

Kun aineet on huuhdeltu pois, on aika laittaa märkään tukkaan jätettävä hoitoaine. Se puristellaan hiuksiin tekniikalla, jonka itse kokee parhaaksi. Kannattaa tutkia fb:sta tai Youtubesta tai mistä vaan praying hands.

Hoitoaineen jälkeen ei tarvitse välttämättä laittaa mitään, mutta jos haluat kiharalle muotoa ja tukea, tässä kohtaa laitetaan geeliä tai muotovaahtoa, tai jotain vastaavaa. Geeliä laitetaan runsaasti niin, että hiuksen kuivuessa kiharaan muodostuu cast eli kova pinta. Hiuksen ollessa täysin kuiva, cast puristellaan pois. Tätä muotoiluvaihetta ei kuitenkaan ole pakko tehdä, sillä jos haluat vain huolehtia hiuksen kunnosta, hoitoaineet riittävät! Mutta jos haluat enemmän muotoa ja pysyvyyttä, kannattaa etsiä sopiva muotoiluaine. Pellavansiemengeeli on selkeästi supersuosittu, joten sitäkin aion vielä kokeilla, mutta itse halusin lähteä liikkeelle tällä helpommalla kaavalla.

Kun aineet on laitettu, hiukset ilmakuivataan tai plopataan, tai voi myös käyttää föönin diffuuseria. Ploppaamisella tarkoitetaan esimerkiksi t-paidan käyttämistä turbaanina, tähänkin tekniikka löytyy ryhmästä! Älä siis kuivaa hiuksia pyyhkeellä, sillä se imee liikaa kosteutta ja aiheuttaa pörröisyyttä.

Kun hiuksia pesee, sen voi tehdä pystyssä tai pää alaspäin. Itse yhdistelin molempia ja tein final washin pystyssä ja co-washin ja naamion pää alaspäin. Hiukset lopulta huuhdeltuani huuhtelin ne vielä runsaalla kylmällä vedellä ja sitten siirryin edelleen pää alaspäin laittamaan jätettävää hoitoainetta. Tämän jälkeen puristelin hiuksia vanhalla t-paidalla, jotta sain pahimman veden pois, ja sitten laitoin vähän muotovaahtoa. En kyllä saanut todellakaan mitään castia, sillä vaahtoa pitäisi laittaa paljon enemmän, mutta aloitin nyt näin kevyesti. Muotovaahdon laitoin praying hands -tekniikalla ja puristelemalla ylöspäin, ja sitten siirryin ploppaamaan sillä samalla vanhalla t-paidalla. Pidin t-paitaa päässä reilun tunnin ja sen jälkeen annoin hiusten ilmakuivata. Mulla ei ehtinyt tukka ihan kokonaan kuivumaan, kun piti lähteä menoihin, mutta lähtiessä ruiskutin vielä vähän hoitoainetta hiuksiin ja puristelin kiharaa ylöspäin, ja sitten tukka kuivui ulkona nopeasti. Tuo pää alaspäin tekeminen oli kuitenkin tärkeää siinä pesun loppupuolella ja muotoiluvaiheessa, sekä ploppiturbaania laittaessa, jotta se kihara tulee myös tonne juureen.

Curly girl metodissa hiuksia EI saa harjata kuivana. Eli idea on se, että hiusten pesuvälistä tulee todella harva, ja hiuksia ei siinä välissä harjata lainkaan. Jos tulee takkuja, niitä voi selvittää sormilla ja harvalla kammalla, mutta ideana on, että kun hius kosteutetaan kunnolla, se ei enää takutu niin helpolla. Märkänä hiuksia voi sitten harjata suihkussa, ja minä itse tein niin, että harjasin hoitoaineen ja naamion tukkaan kunnolla imeytymään ja siinä samalla selvitin ne pari takkua, mitä siellä oli. Mua jännitti ehkä eniten tämä harjaamattomuus, mutta jo ekan kerran jälkeen minun tukkani on niin paljon pehmeämpi, että ei ole vielä tullut yhtään takkuja.

Jos kärsit kuivasta päänahasta, kannattaa mielestäni aloittaessa huolehtia myös siitä. Itse aineita valitessa yritin valita mahdollisimman luonnollisia ja helliä ainesosia, koska mulla on nyt ollut aika herkkä päänahka, ja tämän lisäksi laitoin ennen final washia päänahkaan vaikuttamaan sitä tuttua apteekin Aqualan L -rasvaa. Hieroin sen kunnolla kaikkialle ja sitten pesin vain päänahan extrahuolellisesti. Final wash -shampoota levittäessäni harjasin suihkuharjallani koko päänahan läpi huolellisesti, jotta kaikki kuiva iho ja lika varmasti irtoaa sieltä. Aion tätä jatkaa myös co-washin kanssa, jotta ei jää jatkossakaan päänahkaan mitään ärsyttävää.

Öisin tukka kuuluu laittaa vaikka silkkihuivin sisälle, tai jos haluat mennä minun tapaani helpoimman kautta niin ananakselle. Etsin tuskaisesti ohjetta ananakselle, kunnes selvisi, että se tarkoittaakin ihan vain tuohon pään päälle tulevaa löysää ponnaria, tai todella pitkien hiusten kanssa puolinutturaa. Metodin kanssa suositellaan silkki- tai satiinityynyliinaa.

Pesut tosiaan kuuluisi pystyä tekemään oman hiuslaadun mukaisesti, mutta aika harvaan, ja mulle varmaan sopiva väli on kerran viikossa. Ja pesujen väleissä ei tosiaan harjata, mutta tukkaa voi freesailla joka päivä, eli ruiskutella vaikka sitä jätettävää hoitoainetta tai ihan vain vettä, ja puristella niitä kiharoita sen kanssa. Jokainen löytää kokeilemalla sen itselleen parhaan metodin!

Laitoin tähän ylemmäs kuvan hiuksistani marraskuulta, tässä siis tukkani on suoristettu. Vaikka hiukset näyttävät suorana paljon pidemmiltä, näyttävät ne mielestäni tässä paljon kuivemmilta kuin nyt! Huomasin siis jo ensimmäisen kerran jälkeen ihan valtavan eron ja tukkani näyttää niin paljon pehmeämmältä. Siskonikin heti huomasi, että latvat näyttävät huomattavasti terveemmiltä. Näin ensimmäisen kerran jälkeen, kun tuntuma on jo todella pehmeä ja kosteutettu, voin vain kuvitella, miltä tukkani näyttää vaikka puolen vuoden päästä! Minulla toki oli siitä hyvä lähtökohta, että en ole käyttänyt muutenkaan melkein ollenkaan silikonipitoisia tuotteita, ja hiuksiani ei ole värjätty ikinä. Suoristusrautaa sitten taas olen kyllä käyttänyt paljon.

Minun hiukseni ovat olleet aina sellaiset sotkuiset surffilaineet, ja nyt aloittaessani huomasin, että se surffilaine heti korostui, mutta lisäksi sinne alkoi tulla tosi paljon korkkiruuvia, jota mulle on yleensä tullut vain noihin vauvahiuksiin, joten voi olla, että vaikka puolen vuoden päästä mulla onkin pää täynnä loivaa korkkiruuvia! Nuo alun kuvat on otettu eilen illalla, kun tukka oli koko päivän ollut ihan vapaana ja varomatta, heilunut tuulessa ja hiostunut niskassa, ja silti pysyi aika hyvänä! Vähän jännitti, millainen se on tänään, mutta aamulla freesauksen jälkeen tukka oli ihan samanlainen kuin eilenkin! Eli olen aivan todella tyytyväinen. Raportoin varmasti ensi viikolla ig:n storyssa, miten tämä pää selviää pesupäivän odotuksesta!

Final washiin valitsin tämän Herbinan syväpuhdistavan shampoon, koska se kuulosti todella hellävaraiselta, mutta halusin kuitenkin ehdottomasti jonkin tehokkaan puhdistuksen. Ostin myös tämän muotovaahdon, kun en sitten keksinyt parempaakaan, kun en halunnut kauheasti vielä lähteä siihen muotoiluun.

Tämä Mossan hoitoaine mulla oli ennestään ja käytin sitä co-washissa, se olikin siinä tosi hyvä! Uskon, että ostan varmaan sitä jatkossakin, ellen satu törmäämään johonkin parempaan. Organic shopin naamio oli seuraavassa vaiheessa myös tosi hyvä, tuntui ainakin, että siitä tuli kivasti kosteutusta ja tuoksu oli miellyttävä. Levittäminen oli myös helppoa ja ilman harjaakin tämän olisi saanut hyvin perille. Pesun jälkeen laitoin tuon Urtekramin jätettävän hoitoaineen, mistä tykkäsin tosi paljon.

Tämän kuvan Tangle teezerin Wet Detanglerin olen saanut pressinäytteenä. Ja täytyy nyt sanoa, että tämä on aivan loistava keksintö! Olen käyttänyt sitä pian vuoden verran hoitoaineen levittämiseen ja uskomatonta, kuinka paljon paremmin aineet levittyvät ja niitä tarvitsee laittaa paljon vähemmän. En enää osaa pestä hiuksia ilman tätä, ja onneksi se sopii tähän metodiin myös. Mun on pitänyt jo aiemminkin suositella tätä, mutta nyt metodista kirjoittaessa tuli hyvä kohta. Tuo Niiskuneidin selvityssuihke on sitten taas lasten hyllystä napattu tuote, joka sopii metodiin. Olen itsekin käyttänyt tuota suihketta lapsena ja nyt käytetään sitä meidän lapsille aina pesun jälkeen, kun heidän mielestä on niin ihanaa suihkaista sitä ennen harjaamista. Minä käytin tätä suihketta nyt freesaamiseen, kun halusin jotain kevyempää kuin tuo suihkutettava hoitoaine, jota laitoin pesun jälkeen. Tämä oli siis minun kohdallani loistovalinta! Ei jätä hiuksiin sellaista raskasta tunnetta ja auttaa kuitenkin vähän muotoilemaan sitä kiharaa ja vie pörröisyyttä pois, vaikka eipä mulle kyllä kauheasti nukkumisesti huolimatta tullut pörröä.

Suosittelen tosiaan lämpimästi sitä FB-ryhmää, sieltä löytyy paljon infoa ja vertaistukea! Tuleeko teille mieleen jotain muita aloittaessa askarruttavia kysymyksiä, joita olisin voinut vielä lisätä tähän postaukseen?

Kommentit

13 kommenttia
Avatar

Kun se kuullu ”Curly Girl”, sodium lauryl sulfatti on kielletty. Herbinan shampoon toinen aine on sodium lauryl sufaatti.

Avatar

Miksi sanot, ettei hiuksiasi ole värjätty ikinä, vaikka postauksessasi 28.9.2015 ”Kun annoin hiusten olla” kerroit seuraavaa:

”Lopetin hiusteni värjäämisen 2014 alkuvuodesta eli melkein 2 vuotta sitten. Sitä ennen hiukseni olivat nähneet blondia, punaista, ruskeaa, mustaa ja vaikka mitä eri raitaa.”

??

Avatar

Öö no ehkäpä vaikka tämän hetkisiä hiuksia?? Hiukset kasvaa ja niitä leikataan säännöllisesti, ja väkisin se oma väri sieltä kasvaa jos hiusten värjäämisen lopettaa. Mä en ymmärrä näitä kommentteja….. ja oikein kaivellaan ikivanhoja postauksia.

Emilia Huttunen

Koska mun näitä hiuksia ei ole ikinä värjätty, ne vuosia sitten värjätyt hiukset on aikoja sitten leikattu pois, hiukseni ovat jo pitkään olleet täysin värjäämättömät ☺️ jos on joskus värjännyt hiuksia, joita ei enää edes ole olemassa, niin ei sun hiukset silloin ole värjätyt 😄

Avatar

Mä kans mietin tota ananasta törkeän pitkään. Selvisi ehkä vuorokauden jälkeen! 😀

Omasta kiharastanihan tulee ihanasti mieleen Pate Mustajärvi: https://moumou.fi/2018/10/10/piileva-luonnonkihara-testaa-onko-sullakin/

Emilia Huttunen

Sulla on niin ihana kihara! 🤩😍 Toi ananas oli selkeästi liian yksinkertainen 😂

Emilia Huttunen

Sulla on niin ihana kihara! 🤩😍 Toi ananas oli selkeästi liian yksinkertainen 😂

Avatar

Itse omaan piikkisuorat hiukset, joten tämä muoti-metodi jää itseltäni käyttämättä.
Shamppoosta ja hoitoaineesta sen sijaan luovuin runsas vuosi sitten. En ole tuota kemiaa kaivannut sen koomin.

Emilia Huttunen

Oonkin kuullut paljon hyvää myös tuosta aineiden jättämisestä! 😊

Avatar

Olethan sä hiuksiasi värjännyt, monesti vielä mainostanutkin sitä yhtä kampaamoa. Vaikka nyt oletkin kasvattanut oman värisi takaisin, ei silti voi sanoa ettei hiuksia ole koskaan värjätty.

Emilia Huttunen

Tottakai voin 😂 Mun hiuksissa ei ole aikoihin ollut senttiäkään värjättyä hiusta. Joten ei näitä hiuksia ole ikinä värjätty 😂 mulla on ENNEN ollut värjätyt hiukset. Ei ole enää.

Avatar

Onko Niiskuneidin selvityssuihkeessa silikonia? Olen ollut tässä luulossa mutta en ole kyllä ainesosaluetteloa koskaan kaupassa katsonut. Tietäiskö joku?

Ps. Upeat hiukset Emilia sulla sekä suorana että kiharana

Emilia Huttunen

Ei ole, eikä mitään muitakaan kiellettyjä aineita 😊 kiitos! 😍

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä