”EI ME RASVATA, KUN SIITÄ SAA SYÖVÄN”

Me vietettiin lasten kanssa ihana lauantai Jukuparkissa, kun vihdoin koitti kauan odotettu avajaispäivä. Ajetaan paljon Jukuparkin ohi läpi vuoden ja lapset kysyvät joka kerta, että koska oikein päästään Jukuparkkiin. Joten kun tänä vuonna tuli taas tuo kausikorttihaaste, että kausikortin sai neljälläkympillä, niin pakkohan ne oli taas ostaa koko perheelle! Muuten ei oikein raaski kauheasti käydä, mutta kausikorttien kanssa makailtiin tuolla viime kesänä melkein joka päivä. Ja tänä vuonna tämä on taas hyvä ratkaisu, kun mulle kaikki liikkuminen on niin ärsyttävän vaikeaa, ja nyt voin vain makailla aurinkotuolilla ja syödä jäätelöä, kun lapset viihtyvät itsestään.

Me vietetään kesäisin(kin) paljon siis aikaa ulkona, joten tärkeää on kunnon varusteet. Syksyllä ja talvella pitää olla laadukkaat ulkovaatteet ja -välineet, ja kesällä pitää olla hyvä aurinkorasva ja hattu. Tuosta aurinkorasvasta pyrittiin tänään taas pitämään kunnolla huolta, ja tuntuikin aika kauhealta kuulla tämä otsikon lause muualta. Törmättiin päivällä ystäväperheeseen ja he kertoivat, että kun heidän lastaan siinä iltapäivällä rasvattiin kunnolla, viereiseltä paikalta kuului pienen lapsen ääni ”äiti, eikö meille laiteta aurinkorasvaa?”, johon äiti oli vastannut ”ei me käytetä aurinkorasvaa, kun siitä saa syövän”.

Mä en ole mikään kemikaalirakas ihminen ja ymmärrän kyllä tiettyyn pisteeseen ihmisten pelkoa syöpää aiheuttavista aiheista, mutta tämä tuntui kyllä pahalta niiden vieraiden lasten puolesta. Jos pysyttelee varjossa ja suojaa lapsen täysin uv-suojatuilla vaatteilla niin okei, voi hyvin pärjätä ilman sitä aurinkorasvaa aika pitkällekin. Mutta jos sun lapsi viettää +30 asteessa pelkässä perusuikkarissa päivän suorassa auringossa niin voi herranjumala. Käytä sitä aurinkorasvaa!! Melanooma on viime vuosina yleistynyt ihan hirveästi ja sille altistaa juurikin lapsuudessa palaminen, joten ihan pienestä asti on todellakin lapsen tulevaisuuden kannaltakin tärkeää suojata iho kunnolla.

Meillä ollaan tosi tarkkoja aurinkorasvan kanssa. Mä olen teininä ollut itse ihan huithapeli ja nyt kaduttaa! Rusketun helposti, enkä pala melkein ikinä, joten en nuorempana ikinä jaksanut käyttää aurinkorasvaa. Nyt ymmärrän, ettei siinä edes tarvitse palaa, että iho vaurioituu, joten yritän opettaa omat lapseni ihan pienestä asti tottumaan siihen aurinkorasvan käyttöön. Meillä minä ja Topias olemme aina rasvanneet lapset, mutta tänä keväänä opetettiin heidät rasvaamaan itse, koska mun on nyt niin vaikea kumarrella ja rasvata heitä. Tässä tärkeintä oikeastaan oli se, että sitä rasvaa laitetaan riittävästi. Ilman valvontaa kun lapsilla on tapana rasvata niin, että sitä rasvaa laitetaan siihen aloituskohtaan ja levitetään siitä ulospäin niin, että lopulta he vain läästivät kylkiin vähän kosteita käsiä, eikä siitä jää mitään suojaa. Ollaan siis opeteltu, että ensin levitetään kaikkialle sellainen kunnon valkoinen kerros, joka sitten hierotaan ihoon kaikkialle niin, että jokaisessa kohdassa pitää ensin tuntua liukkaalta, jotta sitä rasvaa on varmasti tarpeeksi. Rasva myös laitetaan hyvissä ajoin ennen lähtöä, jotta se ehtii imeytyä.

Me ollaan tykätty tosi paljon etenkin Acon aurinkorasvoista, sillä ne sopivat hyvin myös vaatteiden alle eivätkä tahraa ja tahmaa. Minä en myöskään voi käyttää ihan mitä tahansa, sillä mun herkkä iho menee ihottumalle ei niin hyvälaatuisista rasvoista. Acosta ei ole ikinä tullut mitään reaktiota. Enemmän tykkään kyllä niistä kierrekorkeista, en osta tota suihkepulloa enää. Se nimittäin ruiskuu ärsyttävästi aina myös lattialle ja ympäristöön, kun taas ne Acon kierrekorkit on ihanan yksinkertaisia, eivätkä ikinä petä laukunpohjalla. Meillä on kotona eri suojakertoimia eri tarpeisiin ja eri ruumiinosille.

Olin lukenutkin jostain, että raskausaikana iho saattaa palaa huomattavasti normaalia herkemmin ja tänään pääsin näkemään, että se pitää paikkaansa! Huolellisesta rasvauksesta huolimasta onnistuin polttamaan itseni vähän kaikkialta, en onneksi kovin pahasti, mutta vähän kuitenkin. Jatkossa täytyy siis nyt raskausaikana rasvata vielä tiheämpään. Ja huomenna yritetään ehtiä Jukuparkkiin ajoissa, jos ehdittäisiin saamaan varjopaikka, sillä lääh ja puuh.

Miten teillä suojaudutaan auringolta? Jos ette suojaa uv-puvulla ja leveälierisellä hatulla niin muistakaa rasvata! Ajoissa ennen auringossa oleilua, runsaalla kädellä ja huolellisesti, aina uimisen ja hikoilun jälkeen uudestaan ja muutenkin parin tunnin välein.

Kommentit

12 kommenttia
Avatar

Meillä lapset ovat ulkona ohuissa pithähihaisissa ja -lahkeisissa vaatteissa, mutta silti käsivarret, kaula, niska ja päänalueen iho rasvataan..korvat myös. Silti, tyttären nenänpää muuttui jo punaiseksi! Mahdottoman kuuma ilma oli, eikä oikein nautittu ulkoilusta täällä keski-suomen perämetsissä. Mäkäräisiäkin on nyt aivan julmetusti.. 😅

Avatar

Kannattaa myös tutustua luonnonkosmetiikan aurinkovoiteisiin, löytyy esim. Ruohonjuuresta. Niissä on fysikaalinen suoja eli ei siis mitään vaarallisia kemikaaleja. Eikä ainakaan mun atooppista ihoa ärsytä. Ja toisin kuin luullaan, niistä kaikista ei jää valkoista kerrosta iholle. Meillä esim. Madaran ja Alga Mariksen rasvat on käytössä koko perheellä ja on tykätty tosi paljon.

Avatar

Apua, kuulostaa kauhealta. Ja miten inhottavaa lapsille olla sitten iho palaneena 🙁 miä olen myös ihan aurinkonatsi, meillä on lapsella isolierinen uv-hattu, uv-puku ja kaikki näkyviin jäävä suojataan rasvalla. Kauppaan kuljetaan rattailla ja sinnekin pyrin toki vaatteilla suojaamaan, mutta myös hyvällä rasvauksella. Meidän lapsella on meiltä peritty erittäin vaalea ja herkkä iho, niin ei tulisi mieleenkään ottaa mitään riskejä.

Avatar

Kaikki lapset on kolmevuotiaaksi käyttäneet kesällä pitkähihaisia ja vain fysikaalista suojaa sisältäviä rasvoja, mutta kukaan ei enää jaksa sitä perinteistä rasvailua.
Meillä on Sunpro sumute kemiallisella 50 kertoimella, koska siinä on helppo ja kätevä pullo. (syöpä siis varmasti uhkaa)
Uv-puserot rannalle, mitä jopa esiteini-ikäinen tyttö käyttää ilman valitusta, kun se on tarpeeksi hyvännäköinen.

Avatar

Tuo on totta, että moni aurinkorasva nostaa riskiä syövälle. Sen takia kannattaisi käyttää aina fysikaalista aurinkorasvaa, joka ei sitä riskiä nosta. Itse välttelen tiettyjen aurinkorasvojen käyttöä, mutta välttelen myös auringossa oleilua päivisin. En halua sitä ihosyöpää, enkä halua palaa. Toivon, että ihmisillä tietämystä tulisi enemmän näistä aurinkorasvoista.

Avatar

Me käytämme ainoastaan fysikaalista aurinkorasvaa 😊 on toki kalliimpaa kuin perus rasvat, mutta mielelläni maksan enemmän että voi käyttää turvallisempaa ainetta. Ensisijaisesti tietenkin uv-vaatteet päälle ja paljaaksi jääviin kehon osiin fysikaalinen rasva. On muuten mielenkiintoista kun eräs toinen bloggaaja kertoi juuri että he eivät käytä aurinkorasvaa.

Avatar

Sehän on totta että ei nuo perus aurinkorasvat mistään turvallisimmista päästä ole, mutta nykyäänhän on vaikka millä mitalla fysikaalisia aurinkorasvoja mitkä ei ihoon imeydy niinkuin tavalliset aurinkorasvat, antaen silti yhtä hyvän suojan. Kyllä ennemmin silti edes niitä fysikaalisia käyttäisin ja käytänkin omalle lapselle entäkö auringossa ilman mitään suojaa 😳🙄

Avatar

Jos rasvataan, niin fysikaalisella aurinkovoiteella 🙂 pääasiassa pyritään suojamaan 1,5v ikäinen vaatteilla/ uv-asulla.

Avatar

Itse pyrin käyttämään aurinkorasvaa aina kun olen varsinaisesti auringon alla eli just rannalla ym. ja kasvoilla aurinkosuojaa tai päivävoidetta suojakertoimella. Saan aina kesän ekoina aurinkoisina päivinä inhottavaa aurinkoihottumaa ja melko herkästi palankin jos kovasti porottaa. Vuoden ikäisen taaperon pyrin vielä suojaamaan vaatteilla, mutta olen hänelle hankkinut fysikaalisen aurinkosuojavoiteen ilman nanopartikkeleita kaiken varalta, jos oleskellaan rannalla tai muuten tarvitsee laittaa. Pyrin, että aurinkosuojavoidetta ei tarvitsisi hänelle vielä kovin usein ja laajoille alueille laittaa, mutta toki hän atoopikkona on saanut muitakin voiteita ihollensa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä