JA NIIN SE ON ALKANUT

Kuva: Sonja Siikanen

Moikkamoi puhelimen kautta täältä jumppapallolta! Instastorya seurailevat tietävätkin jo, että kävin eilen taas synnärillä. Mulla alkoivat viime viikon keskiviikkona säännölliset supistukset, joita on tullut joka päivä yleensä muutama parin tunnin pätkä, ja niiden ulkopuolella sitten on koko ajan epäsäännöllisiä supistuksia. Eilen kuitenkin säännölliset supistukset vain jatkuivat ja jatkuivat, enkä oikein tiennyt mitä tehdä, kun tiesin, että nämä eivät vielä tunnu niiltä avautumisvaiheen supistuksilta, mutta viikkoja on kuitenkin sen verran vähän, että moni muu olisi jo lähtenyt näytille. Päätin siis soittaa synnärille ja selitin tilanteen ja sieltä pyydettiin, että tulisin kuitenkin käymään näytillä. Joten lähdin sinne tsekattavaksi.

Synnärillä oli vastassa sama tosi mukava kätilö kuin viimeksi, joka kyseli jaksamista ja sanoin, että jaksan kyllä hyvin mennä käyrälle, mutta sitten supistukseni kuulemma näyttivät niin kipeiltä, että minut laitettiinkin suoraan lääkärille. Eilen oli siis viikkoja 35+0, ja aiemmin kohdunsuuni on ollut tiukasti kiinni ja kaula ihan täydellinen, mutta nyt suu oli auennut sentin ja kaula lyhentynyt kahteen senttiin. Vauvalla kokoa oli 2600g ja meillä molemmilla siis kaikki hyvin, kuten arvelinkin. Ainoa ongelma on nämä kipeät supistukset, kuten viime kerrallakin.

Edellinen synnytykseni meni siis niin, että muistaakseni juuri viikolla 34 alkoivat samaan tapaan säännölliset supistukset, joita alkuun tuli jaksoissa, ja sitten myöhemmin ei enää tullut ollenkaan taukoja. Silloinkin kohdunsuuni oli samoissa mitoissa, ja kyseessä oli siis pitkittynyt latenssivaihe. Oliko niitä viikkoja sitten 36+5, kun jatkuvista säännöllisistä supistuksista huolimatta kohdunsuuni ei auennut kahta senttiä pidemmälle, ja päätettiin puhkaista kalvot.

Mulla on sellainen tunne, että tämä synnytys menee nyt ihan samalla tavalla. Kaikkien merkkien mukaan pitkittynyt latenssivaihe on taas alkanut, ja lääkärikin sanoi, että nyt vain yritetään saada minut kestämään tätä kipua mahdollisimman pitkään, jotta vauva saa olla mahdollisimman pitkään mahassa ennen kuin pitää sitten käynnistää. Ellei käy tuuri ja tällä kertaa synnytys eteneekin lopulta aktiiviseen avautumisvaiheeseen itsestään! Näyttää siis todennäköiseltä, että vauva syntyy viikolla 30 (kalenteriviikko, tuolloin alkaa 38. raskausviikko) ja minä yritän nyt vain kestää tuonne.

Mut oltaisiin otettu osastolle paremmin lääkittäväksi, mutta kun tässä kohtaa vauvan syntymää ei kuitenkaan enää estellä, niin haluan mieluummin olla kotona. Osastolla olisi kenties kivuttomampaa, mutta haluan vältellä lääkityksiä niin kauan kuin vain mahdollista. En myöskään viihdy sairaalassa yhtään, joten kotona on helpompi keskittyä muihin asioihin.

Erilaista viime kertaan verrattuna on se, että viimeksi vauva oli laskeutunut ja kiinnittynyt, mutta nyt tarjoutuva osa on edelleen todella korkealla ja vauva vieläkin vaihtelee asentoa. Tulevan kannalta olisi parempi, että vauva laskeutuisi, niin tulisi vähän painetta sinne kohdunsuulle, ja se voisi auttaa tulevaa synnytystä kivasti. Tällä hetkellä suurimmat toiveet ovat se, että vauva pysyisi sisällä vielä ainakin reilun viikon, mielellään kaksikin, ja se, että kohdunsuu alkaisi itsestään pehmetä kunnolla, eikä tarvittaisikaan käynnistystä. Joten vauva olisi hyvä saada laskeutumaan!

Tällä hetkellä arkeni siis koostuu kahdesta käytännön tavoitteesta. Toinen on kestää supistuksia ja levätä milloin ikinä hetkenkin pystyy, ja toinen on saada vauva laskeutumaan. Yritän siis supistusten kanssa pysyä paljon liikkeellä ja noudattaa teiltä instassa saamiani vinkkejä, ja toisaalta sitten välissä lepään mahdollisimman paljon, miten ikinä pystyn. Tänään Henni on pitänyt mulle melkein koko päivän seuraa ja oltiin Myllyssä kävelemässä kauppoja, jotta liike ja painovoima ajaisi vauvaa oikeaan suuntaan. Välillä varmaan ihmiset vähän ihmettelee, kun joudun nojailemaan hyllyihin ja puhisen yksinäni, mutta ihan sama, juuri nyt mulle tärkeintä ovat vain nämä omat tavoitteet.

Lapsia on ihmetyttänyt kovasti tämä äidin puhina ja he ovat olleet myös ihanasti tukena ja antaneet minun levätä rauhassa. Tiedä sitten, mitä heidän päässään liikkuu, mutta vaikuttaa, että vauvan syntymä alkaa heillekin nyt tuntua todemmalta.

Olen tässä supistusten välissä kirjoittanut tätä ikuisuuden, mutta nyt on pakko laittaa puhelin pois ja mennä taas jumppapalloni kanssa suihkuun. Ehdottomasti paras apu tälläkin kertaa on lämmin vesi! Tässä kuussa postaukseni tulevat varmaan olemaan aika lyhyitä ja puhelimella kirjoitettuja, mutta aion kyllä yrittää jatkossakin supistusten välissä kirjoitella, sillä näitä on kiva lukea sitten joskus myöhemmin!

Pitäkää peukkuja, että saataisiin vauva laskeutumaan ja latenssivaihe vaihtuisi pian avautumisvaiheeseen ilman käynnistelyä!

Kommentit

4 kommenttia
Avatar

Nyt suosittelisin käymään käynnistävässä vyöheketerapiassa. Tällä hoidolla saatiin mun synnytys jatkumaan luonnollisesti, kun olin kärsinyt suppareita jo 4 vrk säännöllisesti, mutta olin auki vain 2.cm. Kätilö/vyöhyketerapeutti arveli vauvan olleen väärässä asennossa hieman, joten siksi ei päässyt laskeutumaan ja sen takia painanut kohdunsuuta avaavasti. Käynnin jälkeen supparit alkoivat n. 2 h päästä, ja vauva syntyi alle vuorokauden päästä. Tämä siis kolmas lapseni, kaks aiempaa käynnistetty. Tämä kolmas alkoi supistelemaan rv 37+0, ja syntyi sit 37+5.

Joissaki tapauksissa vyöhyketerapeutti ei mielellään ala vielä noin varhaisilla viikoilla käsittelemään, mutta kun selittää tilanteen, että on muuten menossa käynnistykseen, ellei jatku luonnollisesti.

Tsemppiä Emilia, pian on palkinto käsissänne ♥️

Avatar

Moi! Sulla on viikkoja niin vähän, että miksi synnytys pitäisi saada jo nyt käynnistettyä? Tai miksi olisit menossa käynnistykseen?

Avatar

Rv 34+6 jälkeen ei enää lääkkeellisesti estetä synnytyksen käynnistymistä. Joten kotona ollaan, kunnes synnytys lähtee käyntiin tai jos vedet menee eikä synnytys köynnisty, se käynnistetään.

Avatar

Viikkoja jo oikein hyvin. Kuopus (1v) syntyi sektiolla 35 viikolla ja oli 45cm ja 2100g. Sinulla oikein hyvänkokoinen vauva jo. Nauti loppuajasta ja ihanaa kesää

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä