LAPSEN PUHELIMEN TURVALLISUUS JA RAJOITUKSET

Kaupallinen yhteistyö

Kaupallinen yhteistyö Telian kanssa

Kesä on mennyt hurjan nopeasti ohi ja pian jo alkaa koulu ja eskari. Lomaa on jäljellä enää viikko ja nyt pitäisi vielä hankkia uusia koulutarvikkeita ja -vaatteita, sillä puolet omaisuudesta on tietenkin hävitetty edellisen kouluvuoden ja tämän kesäloman aikana, ja viime syksyn vaatteet ovat jo jääneet pieniksi. Puhelimet meillä sentään on kunnossa ja valmiina arkeen, eikä niitä onnistuta hävittämäänkään, kun turvallisuudesta on hyvin huolehdittu.

Lasten puhelimet ja liittymät ovat etenkin tässä elokuussa ajankohtaisia monissa perheissä. Koulun alun myötä on tärkeää tarkistaa, että kaikki toimii, ja jos puhelin vielä on hankkimatta, ehtii nyt vielä ostoksille ja harjoittelemaan käyttöä ennen tositoimia. Olen jo aiemmin kirjoittanut lapsen puhelimen tarpeesta ja käytöstä tässä postauksessa, ja liittymän ja puhelimen valinnasta tässä postauksessa. Meillä tosiaan on lapsilla ollut puhelimet jo pidempään, joten niiden käyttö on luontevaa, eikä tarvitse jännittää, että tulisi sen suhteen ylläreitä matkaan. Ensi viikolla koulun alkaessa meidän esikoisella on edessä ensimmäistä kertaa koulumatkojen kulkeminen bussilla, ja eskarilainen sitten taas tulee saamaan enemmän itsenäisyyttä ja liikkumavaraa pihalle, jotta hän pääsee leikkimään tämän oman piha-alueen ulkopuolella asuvien kavereiden kanssa. Nyt jos koskaan on siis tärkeää, että puhelimessa on nämä lasten turvallisuuteen liittyvät ominaisuudet kunnossa!

Lasten puhelimissa on tietenkin tärkeää, että perusturvallisuus on kunnossa, mutta sen lisäksi turvallisessa käytössä painavat yhdessä sovitut säännöt ja perherajoitukset. Meidän lapsilla puhelimissa on menty F-Secure Safe -virustorjunnalla ja perhesäännöillä, sekä paikannusohjelmalla. Nyt puhelimissa on uutuutena myös Telia Smart Family App! F-Securen virustorjunnalla olen suojannut aina koko perheen laitteet, joten luontevasti se otettiin tietenkin myös lasten puhelimiin. Telian kautta saa näppärästi samalla tämän F-Securen turvapaketin, jonka kautta saat käyttöön perhesäännöt, laitteen paikannuksen, selainsuojan, antivirus-ohjelman, verkkosuojauksen ja pankkitoimintojen suojauksen.

Meillä on puhelimet pysyneet virusvapaina ja lapsen puhelimen käyttö tuntuu paljon turvallisemmalta turvapaketin kanssa. Meillä on kaikissa laitteissa nämä perusominaisuudet, mutta lasten puhelimissa on lisäksi nuo perhesäännöt, mitkä ovat aivan mahtavat! Kerran kun käy ne läpi ajan kanssa, on helppo sitten jatkossa muokata tarvittaessa ja laittaa vain samat säännöt käyttöön uusissakin puhelimissa. Meillä on perhesäännöissä esimerkiksi päällä aikarajoitukset ja nukkumaanmenoaika. Puhelimia ei siis voi käyttää sinä tiettynä aikana, jolloin kuuluu olla sängyssä, ettei tule pienelle ihmiselle houkutusta salaa viedä puhelinta peiton alle. Lisäksi puhelimissa on arkeen ja viikonlopulle omat ruutuaikansa, jotta puhelinta ei tule liikaa tuijotettua. Näiden kautta on helppo määrittää ne omalla perheelle sopivat rajat, eikä tarvitse tuijotella kelloa, kun puhelin itse huolehtii siitä, etteivät rajat ylity. Aikarajoituksiin saa lisäksi valittua sovelluksia, jotka toimivat aina aikarajoituksesta huolimatta. Meillä esimerkiksi puheluita, viestejä ja kameraa voi aina käyttää, vaikka ruutuaika olisi täyttynyt.

Toinen loistava juttu on sovelluskohtaiset rajat. Kun ensin otettiin perhesäännöt käyttöön, kävin sovellukset läpi yksitellen ja asetin niihin sopivat rajat. Joitain sovelluksia saa käyttää aina, joitain saa käyttää aikarajojen puitteissa ja joitain sovelluksia ei saa käyttää ollenkaan. Näitä sovelluksia meillä on esimerkiksi selain, asetukset, puhelimen hallinta ja Play-kauppa. Olen siis estänyt kaikki sellaiset sovellukset, joista lapset pääsisivät mukauttamaan puhelinta, jotta puhelin pysyy varmasti kunnossa. Play-kaupan estin siinä kohtaa, kun huomasin, että lapset alkoivat latailla turhan paljon sovelluksia, vaikka sovellukset olivatkin ihan sallittuja. Perhesääntöjen kautta heiltä on siis muutenkin estetty kaikki sopimaton sisältö, joten mitään sellaista he eivät pääse lataamaan tai katselemaan, mutta puhelimet alkoivat mennä turhan tukkoon, kun omasta jatkuvasta puhdistuksesta huolimatta sinne ilmestyi aina uusia pelejä. Nyt meillä onkin raja noissa peleissä, ja jos haluaa jotain uutta, pitää poistaa jotain muuta. Ja toinen hyvä juttu tässä on se, että kun noista ilmaispeleistä aina aukeaa noita mainoksia, niin Play-kaupan estämällä ei mainosta klikkaamallakaan pääse sinne lataamaan sitä puolivahingossa.

Sitten kun on aika taas tarkistaa puhelimet, tehdä päivityksiä tai ladata jotain uusia sovelluksia, käyn omasta puhelimesta laittamassa perhesäännöt väliaikaisesti pois päältä, jolloin pääsen helposti tekemään lasten puhelimille, mitä ikinä pitääkään tehdä, ja sen jälkeen laitan taas vain perhesäännöt takaisin päälle. Tietenkin myös puhelimien pitää olla laadukkaat, jotta kaikki ominaisuudet toimivat kunnolla. Ollaankin oltu tosi tyytyväisiä tähän kuopuksen uuteen Samsung Galaxy A10 -puhelimeen!

Joillain sovelluksillahan on lisäksi vielä omia rajoituksia, ja esim YouTubesta voi laittaa päälle sellaisen suodattimen, joka aika hyvin estää sopimatonta sisältöä. Meidän lapset tykkäävät tosi paljon käyttää YouTubea, joten se meillä on sallittuna tuon suodattimen kanssa, ja olen yrittänyt itse sitä kiertää, mutta ei ole ainakaan vielä ajauduttu mihinkään sopimattomiin paikkoihin. Samoin olen yrittänyt lasten puhelimien kanssa kiertää sääntöjä ja päästä tekemään jotain luvatonta, mutta ei onnistu. Näin voin olla varma, että lapsetkaan tuskin onnistuvat sieltä päätymään pahoille teille! Meillä on kuitenkin molemmilla lapsilla rajaton netti liittymissä, jotta voidaan aina esimerkiksi keskustella WhatsAppin kautta, ja haluan antaa heille mahdollisuuden myös käyttää sitä nettiä, joten en yritä tietenkään KAIKKEA estää, vaan tärkeää on puhua niistä säännöistä ja netissä toimimisesta.

Mutta mitä jos kuitenkin käy niin, että lapsi onnistuu pääsemään johonkin sopimattomaan paikkaan? Meillä tämä ei ole vielä ollut niin ajankohtaista, sillä lapsilla ei tietenkään ole mitään sosiaalisen median sovelluksia tai tilejä, ja kuten aiemmin sanoin, meillä on selainkin estetty. En ole nähnyt mitään järkeä siinä, että tämän ikäinen lapsi pääsisi liikaa tutkimaan nettiä, eivätkä he ole selainta kaivenneetkaan. Nyt kuitenkin, kun esikoinen on jo kakkosluokkalainen, alkaa selaimen käyttö varmaan pian olla ajankohtaista. Jos kavereiden puhelimilla pääsee tekemään ihan eri juttuja, alkaa siinä nopeasti kiinnostua selaimen mahdollisuuksista itsekin. Ja kun en voi tietää, onko kavereiden puhelimissa niitä rajoja ja turvallisuusominaisuuksia, niin onhan se paljon parempi, että opetellaan sitten ajoissa itse käyttämään selainta, jotta lapsi voi käyttää sitä turvallisesti, eikä eksy kavereiden puhelimilla ihan vääriin paikkoihin. Netti on kuitenkin mahtava juttu ja lapsen tulevaisuudessa välttämättömyys, eikä sitä saa pelätä. Kunhan vaan säännöt ja mediataidot ovat kunnossa, netti on lapsellekin turvallinen paikka tutkia maailmaa ja pitää yhteyttä ihmisiin!

Kun opetellaan käyttämään nettiä, on tässä ainakin kaksi puolta. Ensinnäkin pitää opetella teknisesti käyttämään selainta, eli miten se toimii, mitä siellä voi tehdä, miten kaikkialle pääsee, ja miten pääset pois. Mutta vähintään yhtä tärkeää on lapsen kanssa keskustelu ja yhteisistä säännöistä sopiminen. Perhesääntöjen pitäisi rajoittaa selaimenkin sisältöä, mutta netissä mikään ei ole ikinä sataprosenttisen varmaa, joten on tärkeää varautua siihen, että jotain voi sattua.

Meillä ei tässä kohtaa vielä tarvitse keskittyä esimerkiksi salasanojen keksimiseen, netissä viestimiseen ja muihin vastaaviin juttuihin, sillä tämän ikäisen lapsen ei mielestäni tarvitse vielä päästä käyttämään mitään sellaisia juttuja, missä pääsisi viestimään vieraiden ihmisten kanssa, eikä hän myöskään saa vielä itse tehdä mitään tilejä mihinkään. Eikä hän varmasti ikärajojen puolesta voisikaan! Nämä asiat ovat kuitenkin tärkeitä lapsen kasvaessa, sillä virusturva ei huolehdi tiliesi turvallisuudesta, vaan sinun pitää itse osata tehdä turvallinen salasana ja olla antamatta sitä salasanaa kellekään, edes parhaalle kaverille.

Selaimen käyttöä opetellessa me varmaan nyt sitten tulemmekin lähestymään asiaa ihan vain pehmeän keskustelun kautta. Voin kysellä esikoiselta, millaisia juttuja hän haluaa netissä nähdä, ja sitten esimerkkien kautta voimme käydä niitä läpi ja puhua siitä, mitä ei voi tehdä, ja mitä kuuluu tehdä, jos tulee jotain outoa vastaan. Haluan avata meille netin käytöstä avoimen keskusteluyhteyden, jotta lapsi tuntee olonsa luontevaksi tulevaisuudessa minulle ongelmista kertoessaan. Ja sitten, jos niitä ongelmia tulee, on tärkeää itse pysyä rauhallisena ja olla syyllistämättä lasta. Jos ongelmat liittyvät toisiin ihmisiin, pitää muistaa tallentaa kaikki ja tarvittaessa tehdä rikosilmoitus. Sillä kun virusturva ja muut vastaavat on kunnossa, itselle ainakin ensimmäisenä mieleen tulee ongelmista mahdollinen seksuaalinen häirintä, jota valitettavasti netti on täynnä.

Pahoista jutuista on tärkeää puhua, mutta pitää kuitenkin myös muistaa, että netti on täynnä ihania mahdollisuuksia! Lapset ovat uteliaita olentoja, ja on hienoa, miten netin kautta he voivat etsiä tietoa vaikka mistä. Odotan kyllä nyt jo innolla pääseväni näyttämään esikoiselle esimerkiksi, miten hän voi etsiä itse jotain hienoja keppari-ohjeita, tai mitä vain, mikä kiinnostaa.

Jos sattuisi käymään niin huonosti, että lapsi hävittää puhelimen, pääsee turvapaketin kautta sitten hallitsemaan ja paikantamaan puhelinta etänä. Tätä ominaisuutta ei olla vielä jouduttu onneksi käyttämään, mutta se on tosi tärkeää olla olemassa. Puhelimen paikantaminen onkin turvallisuusasioiden kanssa tuolla ihan tärkeimmissä jutuissa. Ja hävinneen puhelimen lisäksi toimintoa voi tietenkin käyttää paikantamaan vaikkapa koulumatkalla eksyneen lapsen.

Kuten aiemmissa postauksissa olen kertonut, meidän lapset ovat sen ikäisiä, että he saavat jo kulkea ulkona yksin sovituilla alueilla, mutta sitä kulkemista haluaa kuitenkin vielä seurata. Tätä varten ollaankin käytetty sopivaa paikannussovellusta, josta näkee koko ajan, missä lapsi menee. Kun käyttää näitä sovelluksia, on kuitenkin tärkeää muistaa, että lapsella on oikeus yksityisyyteen. Eli meillä kyllä lapset tietävät, että näemme, missä he kulkevat. Salaa ei ikinä saisi paikantaa lasta, vaan näistä säännöistä sovitaan yhdessä.

Meillä lapset ovat vielä vähän pienempiä, joten ollaan vielä koettu, että tarvitaan paikannussovellukselta tuo jatkuva sijainnin päivittäminen. Mutta meillä on nyt tosiaan puhelimissa uutuutena myös Telia Smart Family App, joka on aivan mahtava! Ja tällä hetkellä se on mahtava etenkin perheille, joissa on vähän isompia koululaisia, jotka kulkevat matkansa itse, sillä sovellus esimerkiksi ilmoittaa sinulle aina, kun joku saapuu kotiin, tai lähtee kotoa.

Telia Smart Family App on Telian tarjoama maksuton sovellus, jonka kautta voit tosiaan seurata perheenjäsenten kulkemista, eikä tarvitse miettiä, onko joku jo kotona, tai ovatko kaikki muistaneet lähteä ajoissa kouluun. Lisäksi sovelluksessa voi viestiä perheenjäseneiden kanssa, ja näin saat helposti yhdessä paikassa pidettyä kartalla kaikki perheen asioita koskevat keskustelut, eivätkä ne huku muiden viestien joukkoon. Telia Smart Familyn tarkoitus on tehdä arjesta sujuvampaa! Sovellus on vielä uusi, joten nyt on loistava mahdollisuus myös kokeilla sitä ja osallistua kyselyyn sen käytöstä ja toivomistasi ominaisuuksista. Sovelluksesta pyritään tekemään koko ajan parempi ja juuri käyttäjien tarpeisiin sopiva, joten kannattaa ehdottomasti kertoa, mitä siltä kaipaa. Sovelluksen ulkoasu on siisti ja käyttäminen ihanan helppoa ja yksinkertaista, ja minun mielestäni tässä on mahdollisuudet kasvaa nyt sovellukseksi, jonka myötä voi poistaa paljon muita sovelluksia! Aion itse ehdottaa ominaisuudeksi tuota jatkuvaa sijainnin paikantamista, sillä se on tosi hyvä tämän ikäisille lapsille, jotka saavat harjoitella itsenäisempää kulkemista, mutta heitä haluaa valvoa vielä enemmän kuin kotiin saapumisen verran. Telian sivuilla olikin jo kivasti tästä arvosteluita ja esittelyä, ja linkki tuohon ehdotuksien tekemiseen. Odotan innolla tulevia ominaisuuksia, ja niitä odotellessa on hyvä opetella jo nyt yhdessä käyttämään sovellusta.

Meillä suunnataan näiden postauksessa mainittujen juttujen voimin turvallisin mielin taas koulutielle, ja suosittelen kaikkia muitakin perehtymään kunnolla perhesääntöihin ja turvallisuuteen puhelimia hankkiessa. Tuntuu lapsen puhelimen käyttö niin paljon helpommalta ja turvallisemmalta, kun on kunnolla käyty asiat läpi!

Ja hei, vielä ehtii 11.8. asti saada myös tästä Samsung Galaxy A10 -puhelimesta 10% alennusta koodilla mutsison!

Kommentit

4 kommenttia
Avatar

Heh, minusta puhelimen käyttöä voi opetella vaikka kuinka pienen lapsen kanssa, mutta tämä on ennätys: ”Ollaankin oltu tosi tyytyväisiä tähän kuopuksen uuteen Samsung Galaxy A10 -puhelimeen!”. Mutta toki ymmärrän että tarkoitat Nompun puhelinta.

Avatar

Tosi fiksun ja turvallisen kuuloista! Ehdottomasti otetaan nää käyttöön kun lapset on puhelin iässä. Siskon lapsilla ollu kans sama käytössä ja on ollut tosi hyvä!

Avatar

Latasin tuon sovelluksen kun kuulosti niin mahtavalta! Mutta missä ne perhesäännöt näkyy kun en löydä??

Avatar

Miten teillä huolehditaan että puhelin pysyy menossa mukana? 🙂 Aina kun vaatteissa ei ole taskuja, tai ainakaan sellaisia missä puhelin varmasti pysyy. Ja pienissä käsissä näppäränkään kokoinen puhelin ei niin hyvin pysy kuin aikuisen (jolla myös puhelin lentelee milloin minnekin 🙄). Panssarilasi ehdottomasti mutta mitä muuta? Olisko sulla antaa käytännön vinkkejä näihin? 😊 Meilläkin juuri ensimmäisen puhelimen hankinta ajankohtainen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi