VAUVAN KUULUMISIA

Meidän pienin rakas on jo 16 päivää vanha! Aika todellakin lentää, Topiaskin joutuu ensi viikolla jo palaamaan töihin. Tämä isyysloma on kyllä harmillisen lyhyt, olisi kivaa, jos niistä isyyslomapäivistä vähän isomman osan saisi pitää samaa aikaa äidin kanssa. Topias pitää loput isyyslomasta sitten ensi keväänä/kesällä, mikä on tietty tosi kivaa, kun saadaan sitten viettää kiva pitkä kesäloma yhdessä, mutta olisi ollut kivempaa saada tähän alkuun vähän enemmän yhteistä aikaa, kun vauva on pieni vain hetken. Harmillisesti isyysloma myös loppuu juuri, kun koulut alkavat, joten joudun sitten yksinäni totuttelemaan uuteen arkeen ja viemään ja hakemaan esikoisen koulusta ja keskimmäisen eskarista. Toivottavasti tämä kuopus sitten vain tottuu myös tuohon rytmiin, ettei käy niin, että myöhästytään koko ajan, kun imetys ja muut jutut ei istu aikatauluun.

Meidän murunen on edelleen ihanan rauhallinen ja nukkuu hyvin. Vatsassa on nyt vain selkeästi ilmaa ja se vaivaa häntä, mutta hän ei silti huuda yhtään, ja yötkin hän nukkuu nätisti, vaikka onkin levottomampi. Ihokontaktissa hän kuitenkin rauhoittuu aika hyvin, joten siinä me sitten nukutaan. Alettiin tänään myös kokeilla sitä Cuplatonia ja toivottavasti siitä on apua. En tiedä kuvittelenko vain, mutta ihan kuin vauva olisi jo vähän vähemmän kärsinyt tuota mahaa.

Imetys sujuu edelleen tosi hyvin, tosin syytän vähän tätä tiheän imun kautta näistä vatsavaivoista. Tuntuu, että vauva vetää herkemmin sitä ilmaa mahaan nyt maitoa tilaillessaan. Mulla on imetyksestä tosi hyvä olo, mutta vähän huolettaa tuleva, kun taustalla on niitä vaikeampia kokemuksia. Viimeksi tosin oli tosi erikoistilanne, kun maito loppui sen kamalan koliikin takia, kun olin niin pahassa noidankehässä, enkä saanut nukkua yhtään ja kroppa meni ihan sekaisin, joten tällaisen tavallisen vauvan kanssa sitä ei pitäisi tapahtua, mutta silti pelottaa, että mitä jos kuitenkin yhtäkkiä maito alkaa loppua. Multa nimittäin tuli viimeksi paljon enemmän ylimääräistä ja nyt tulee vain noin 100ml päivässä pakkaseen. Tissit eivät myöskään pääse kivikoviksi ja kipeiksi, vaan maidon määrä tuntuu olevan juuri sopiva. Mikä on tietenkin hyvä juttu, mutta mitä jos se ei sitten pian riitäkään? Pidän vain nyt kuitenkin imetyksen vauvantahtisena ja otan vauvan koko ajan rinnalle ensimmäisistä nälän merkeistä, jotta hän saa rauhassa tilailla lisää maitoa. Suurin osa vuorokaudesta tosiaan menee imettäessä, mutta se ei haittaa, sillä imetys on kuitenkin vauvalle muutakin kuin ravintoa, ja musta on ihanaa tuntea, miten molemmat nautitaan siitä läheisyydestä.

Ainoastaan öisin mulla pääsee maito vähän pakkautumaan, sillä vauva nukkuu niin hienosti yöt. Olen yöllä yrittänyt tarjota rintaa levottomuuteen, mutta hän haluaa vain pitää tissiä poskella ja jatkaa unia. Nousenkin sitten aina aamuyöllä tai aikaisin aamulla pumppaamaan, ja pumppaamisen jälkeen menen takaisin nukkumaan. Sitten kun vauva alkaa heräillä, Topias vaihtaa vaipan ja suorittaa aamupesut, ja minä otan sitten vauvan tissille sänkyyn, ja jatketaan vielä unia. Paitsi tänään vauva oli aamulla niin levoton mahan takia, että noustiin sohvalle imettämään, kun pystyasento on hänelle nyt parempi.

Meillä jakautuu muutenkin nämä hommat niin, että aina jos Topiaksella vain on kädet tyhjinä, lykkään vauvan hänelle vaipanvaihtoon. Pian se kuitenkin olen minä, joka vaihtaa suurimman osan taas, kun Topias on töissä, joten tässä on hänelle nyt hyvin aikaa vielä vaihtaa vaippoja enemmän kuin minä.

Tästä bebestä on kyllä vähän vaikea sanoa, keneltä hän tulee näyttämään, sillä nyt hän on sekoitus meitä. Välillä hän näyttää ihan minulta (etenkin nukkuessaan), ja välillä ihan Topiakselta. Hereillä hän on ihan kopio Topiaksesta! Vauvalla on selkeästi Topiaksen kulmat ja posket ja hän muistuttaakin esikoista vauvana, mutta sitten taas hänellä on minun ja meidän eskarilaisen ilmeet ja sellainen tietty yleisilme. Kävi sitten juuri niin, että esikoinen oli isän kopio, keskimmäinen äidin, ja kuopuksessa on molempia. On muuten tosi vaikea tottua siihen, että meidän isompi jäbä ei enää ole kuopus! Joku joskus kommentoi, että käytä lapsista nimiä, kun heillä kauniit nimet on, mutta olen tosiaan nyt jo pidempään kutsunut heitä kaikenlaisilla kiertoilmaisuilla ihan vain sen takia, että lasten ollessa jo isompia ja blogin ollessa paljon isompi kuin silloin alussa, tuntuu paremmalta antaa heille vähän yksityisyyttä vähentämällä sitä nimien käyttöä somessa.

Nimistä kun nyt alettiin puhua, niin meillä on muuten ristiäiset ensi viikon sunnuntaina! Silloin sitten pääsette myös kuulemaan vauvan nimen! Vauvalle saatiin nimi mietittyä raskausaikana, mutta odotettiin vielä syntymää, että onko hän nimensä näköinen, ja kyllä hänelle nyt annetaan juuri se suunniteltu nimi. Koko perhe odotetaan innolla ristiäisiä, mutta miljoona asiaa pitäisi vielä hoitaa ennen sitä. Pidetään ristiäiset ensimmäistä kertaa kotona, ja pitäisi saada tämä siivousprojekti valmiiksi ennen sitä. Lisäksi pitäisi saada kummit pyydettyä! Papin kanssa sentään ehdin tänään puhua puhelimessa ja hän tulee sunnuntaina meille kotiin kastekeskusteluun.

Äitini ja siskoni ovat ihanasti lupautuneet tekemään ristiäisiin voileipäkakkuja (meidän suvun superherkku, kummitätini on kehittänyt maailman parhaan reseptin!), ja kakku pitäisi nyt vielä muistaa tilata jostain. Pappi kyllä varattiin jo viime viikonloppuna, mutta olen vauvakuplan keskellä unohtanut täysin varata kakun. Toivottavasti jostain vielä saa!

Vaatteetkin vielä osittain puuttuvat koko perheeltä, joten saa nähdä, kuinka kiire tässä sitten tulee. Mutta ei se niin vakavaa, kunhan on jotain päällä ja jotain pöydässä, niin tärkeintä on se, että saadaan juhlia tätä uutta ihmistä läheisten kanssa.

Nyt menen peittelemään isommat ja sitten taitaa jatkua illan imetysmaraton, sillä tossa vieressä isin sylissä tuhiseva pikkutyyppi alkaa pikkuhiljaa taas kuulostaa nälkäiseltä!

Kommentit

7 kommenttia
Avatar

Luota vain siihen, että maito kyllä riittää, kunhan vain imettää lapsentahtisesti. Toki jos yöllä tulee kovin pitkiä välejä, niin sitten tuo pumppaaminen on varmaan hyvä tässä vaiheessa, kun maitomäärä vielä hakee sopivaa tasoa.

Meillä on täysin samanikäinen vauveli täällä, mutta valitettavasti ei ole ihan yhtä hyvin mennyt meillä. Vauva on kovin masuvaivainen ja tankkaa maitoa koko ajan masuvaivaansa ja paino nousee hurjasti. Toivotaan, että masuvaiva pian helpottaa, kun suolisto kypsyy ja ikää tulee lisää.

Avatar

Moi! Mä imetin meidän kuopusta 2v 4kk ikään, ja ainoastaan maidon noustessa 2pv synnytyksen jälkeen tissit pakkautui koviksi. Sen jälkeen ei kertaakaan tuntunu täydeltä. Pumppaamalla en ole koskaan saanut maitoa tulemaan. Se, että maitoa on sanomasi sopiva määrä, on sekä vauvan että äidin kannalta ihanteellinen tilanne. Liika pumppaus aiheuttaa helposti suihkutissiefektin, joka hankaloittaa vauvan imemistä ja aiheuttaa vatsavaivoja. Pakkautuneet tissit taas tuntuu äidistä epämukavalta ja voi aiheuttaa rintatulehduksia. Vauvantahtinen imetys saa kyllä maidon riittämään juuri sille omalle vauvalle sopivassa määrin 🙂 <3

Avatar

Hei! Aluksi maitomääriä säätelevät hormonit, sitten viikkojen kuluessa alkaa päteä kysynnän ja tarjonnan laki. Maito ei siis lopu, kunhan imettää 🙂 Stressi voi toki hankaloittaa herumista ja viedä ikävään noidankehään. Tsemppiä!

Avatar

”Maito ei siis lopu, kunhan imettää”

Mä niin toivoisin, että tätä ei enää julkisesti missään huudeltaisi… sairaalaan päätyy joka vuosi kuivuneita vauvoja, kun neuvolassakin hoetaan ettei maito imettäessä voi loppua, ja että vauva saa ihan riittävästi maitoa kun ei huuda. Kuivunut vauva ei huuda eikä valita, vaan nukkuu tyytyväisen oloisena. Ja se maito voi loppua vaikka kuinka imettäisi. Tai pumppaisi. Jos se maito loppuu niin sitten vain korviketta, turha siitä on stressata. WHO:n imetyssuositus on laadittu niin, että se kattaisi myös muta-lantamökit alkeellisissa olosuhteissa, missä puhdasta vettä ei ole saatavilla. ”Fed is best.”

Avatar

Voi ihana pieni! Täällä on krooninen vauvakuume, joten eksyin (onneksi!) blogiisi. Onnea nyytistä ja hurjasti tsemppiä imetykseen. <3

p.s. Imetyksen tuen ryhmä facebookissa oli itselleni reilu 5 vuotta sitten ihan huippu. Koulutetut tukiäidit auttavat pulmatilanteissa ja sieltä saa avoimella aloituksella myös hurjasti vertaistukea.

Avatar

Hei, Suosittelen Hus Lindmannin Fika kahvilaa kakun tilausta varten!

Avatar

Onnea ihanasta pienestä ihmeestä, olen kiitollinen, että pääsit raskausvaivoista eroon, koska ne kuulostivat todella rajuilta. Ja että kaikki on mennyt niin hyvin! Stressi on paha, joten koita luottaa, että maito riittää, niin se varmasti riittää. Toinen kyllä erittäin tärkeä on sinun syöminen ja juominen. Muista syödä ja juoda paljon paljon! Kiloja ei nyt kannata miettiä. Ehtii myöhemminkin. Ihanaa vauva-arkea!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä