RYYPPÄJÄISET PERHEEN KESKEN – SAAKO LASTEN NÄHDEN JUODA?

Järjestettiin eilen 26 vuotta täyttävälle siskolleni yllätyssynttärit! Siskoni aina auttaa kaikkia juhlien kanssa, sillä hän on se meidän suvun kokki, joka aina tekee kaikki tarjoilut meidänkin juhliin, ja ehdotin sitten tuossa kesällä muille, että jospa me vuorostamme nähtäisiin vaivaa hänen juhliensa eteen ja järjestettäisiin isot ja hienot yllätyssynttärit. Kaikki olivat mukana ja saatiinkin yhdessä hankittua hieno lahja ja jokainen toi ihania tarjoiluja ja minä tein illaksi ohjelmat.

Synttäreillä oli mukana myös lapsia, mutta juhlat kyllä jatkuivat yöhön asti. Mullakin oli pari omaa siideriä mukana, mutta gamehostina ja vauvaa imettäessä en sitten ehtinytkään edes korkata mitään, vaan olin ihan juomatta koko illan, kuten oli muutama muukin sukulainen, mutta suurin osa porukasta kyllä otti sitä ”aikuisten juomaa”, kuten lapsille sanottiin. Lapset olivat kuitenkin koko illan mukana ja meidänkin muksut menivät vasta 23.30 nukkumaan. Kun on porukka aikuisia ihmisiä, jotka osaavat käyttäytyä lasten kanssa, ei tarvitse miettiä mitään örveltämisjuttuja tai muita ongelmia, vaan alkoholi voi kyllä sopia myös koko perheen juhlaan, kunhan mukana on niitä selviä aikuisia huolehtimassa lapsista.

Meillä oli tarjoiluna coctailpaloja, joten syötiin pitkin iltaa omassa tahdissa, ja ohjelma siivitti iltaa eteenpäin. Olin suunnitellut erilaisia lajeja, joita pelattiin kahdessa joukkueessa ja voittaja sai tietenkin shampanjaa. Oli Annika-aiheista tietokilpailua, Aliasta vuoteen 1993 liittyvistä sanoista, pullonpyöritystä shottilasien kera ja vaikka mitä. Tasapelin sattuessa tilanne ratkaistiin tunnistamalla ja laulamalla vuoden 93 hittibiisejä. Kaikki viihtyivät tosi hyvin ja meillä oli mahtava ilta! Lapset olivat suurimmaksi osaksi keskenään leikkimässä, mutta välillä tulivat seuraamaan meidän menoa. Vauva oli koko illan jonkun sylissä nukkumassa ja sai hyvää harjoitusta metelissä nukkumisesta. Lapset olivat myös illan aikana harjoitelleet alakerrassa oman hienon esityksen, jonka tulivat meille esittämään erään tauon aikana. Yhdentoista jälkeen lapset tosiaan osa lähtivät kotiin ja meidän lapset menivät alakertaan nukkumaan, ja sitten keskustelun tasokin muuttui vain aikuisille sopivaksi, ja juomat alkoivat maistua kovemmassa tahdissa. Minä väsyin puolenyön jälkeen ja lähdin vauvan kanssa kotiin, mutta Topias jäi vielä perheeni kanssa juhlimaan ja kömpi sitten aamuyöllä baarin jälkeen kotiin.

Oli ihanaa viettää meidän suvun kanssa pitkästä aikaa oikein pitkän kaavan iltabileet! Sankari oli erittäin yllättynyt ja tyytyväinen juhliin, ja kaikki muutkin nauttivat olostaan, vaikka tänään sitten yksivuotissynttäreillä olikin vähän kalpeampaa porukkaa juhlimassa.

Kommentit

9 kommenttia
Avatar

Pakko sanoa, että meidän suvussa näin on toimittu aina, juhlittu lapset mukana. En silti muista mitään ikävää omasta lapsuudesta, ehkä sekin on ollut aina meille se turva että isä ei ole ikinä juonut mitään ja hän on aina ollut autolla ja selvinpäin. Mun mielestä muutama olut tai lasi viiniä on hyvinkin ok tällaisissa juhlatilanteissa. Just kuten joku yllä kirjoitti, että ei kai alkoholinkaan tarvitse olla mikään tabu, sitä pitää pystyä nauttimaan kohtuudella. Jos ei niin, se on sitten jo ihan eri ongelma.

Avatar

Saako lasten nähden juoda?
Saa, mutta mielestäni ”ryyppäiset perheen kesken” eivät ole lasten ohjelmaa.
Aikuinen ja lapsi näkevät nämä asia kovin eri tavalla, eikä lapsi suinkaan aina osaa sanoittaa aikuiselle näkemäänsä tai sen tuottamaa epävarmuutta. Alkoholia juoneen aikuisen käytös muuttuu tutusta ja totutusta vieraammaksi. Tämä tapahtuu jo paaaljon ennen, kuin alkoholia juonut aikuinen on itse sitä mieltä. Jo pelkkä äänitason nouseminen vietiin lapsille, että heidän onkin parasta pysyä siellä omassa seurassaan.

Meillä järjestettiin kotona paljon äänekkäitä juhlia, kun olin lapsi. Ei meillä ryypätty kaljaa eikä kirkkaita, ei arkena juopporemmin kesken istuttu keittiön pöydän äärellä. Ei oltu alkojolisteja, ei ”sosiaalitapauksi”. Meillä juotiin skumppaa ja syötiin hienoja ruokia, juotiin viiniä juustojen seurana ja kahvin kanssa konjakkia. Vanhempani eivät tänä päivänäkään varmasti tiedä, kuinka ahdistavalta tuo kaikki minusta, lapsesta, tuntui. Heidän mielestään meillä järjestettiin hauskoja juhlia, joissa tarjolla oli hyvää ruokaa, seuraa ja juomaa. Minä, lapsi, koin toisin.

Siispä tämä kukkahattutäti on sitä mieltä, ettei krapulakaan kuulu perhe-elämään.

Avatar

Minulla on aivan samanlainen kokemus. Tuttujen aikuisten – ja etenkin vanhempien -lievä hyväntuulinen päihtymistila oli todella ahdistava. Siksi päätinkin jo lapsena, etten ikinä itse halua käyttää alkoholia ja aiheuttaa samaa tunnetta kellekään. Muut samoissa tapahtumissa mukana olleet lapset eivät kyllä kertomansa mukaan olleet niin herkkiä aikuisten muuttuneelle käytökselle, kun ollaan nyt aikuisiällä juteltu asiasta.

Avatar

Täytyy sanoa, että olen ihan täysin samaa mieltä. Lapsuudessani isäni oli poliisi ja äiti kodinhoitaja. Meillä oli ihan tavallinen perhe. Koin kuitenkin pullon korkkaamisen äänen, lasien kilinän ja aikuisten puheen kovenemisen olohuoneessa todella ahdistavana. Ja ei, vanhempani eivät olleet suurkuluttajia tai huonoja vanhempia, päin vastoin. Tämä on kuitenkin jättänyt itselleni päätöksen, että lapseni eivät tule kokemaan mitään tällaista. Tarkoitukseni ei ole yrittää päteä tai leikkiä muita alkoholia kohtuudella käyttäviä vanhempia parempaa, vaan yrittää kuvata miten ahdistavalta nämä asiat saattavat lapselle näyttäytyä.

Avatar

Täsmälleen samaa mieltä! Komppaan! T. 22v

Avatar

Olen samaa mieltä kukkahattutädin kanssa.

Itselläni on samanlaisia kokemuksia lapsuudesta ja alkoholin käytöstä. Lapsuudessani minä ja viisi sisarustani todistimme usein juurikin näitä alkoholin huurruttamia ”iloisia ja touhukkaita” perhejuhlia. Siltä ne varmasti aikuisista tuntuivat – vaan ei meistä lapsista. Kumpikaan vanhempani ei ole alkoholisti eikä perheemme ole missään nimessä ”ongelmaperhe”.

Lapsen havainnointikyky on äärimmäisen tarkka, lapsi huomaa ja yhden/parin annoksen vaikutuksen tutussa aikuisessa. Tutun aikuisen erilainen käytös ei tunnu lapsesta turvalliselta. Tätä lapset eivät ehkä näytä vanhemmilleen, mutta silti hyvin moni lapsi kokee turvattomuutta. Nyt aikuisena olemme sisarusten kanssa keskustelleet lapsuuden kokemuksista: meistä kolme tunti turvattomuudentunnetta, yhden oli vaikea saada ”perhejuhlien” jälkeen unta ja vanhin kertoi tuntevansa tilanteesta ahdistusta. Kuuliaisina lapsina yhdyimme näennäisesti vanhempiemme iloon vaikka ajatuksissamme koimme suurta hämmennystä.

Ymmärrän ajattelutapasi, etenkin jos et itse ole perheestä jossa alkoholia on käytetty lasten nähden.

Mielestäni jos aikuinen ei ole ajokuntoinen ei hän myöskään ole siinä kunnossa että voi viettää aikaa lasten kanssa. Parempi tietysti jos lasten nähden ei nautitaan lainkaan alkoholia. En ymmärrä ”alkoholikasvatus” periaatetta jossa lapselle pitää jo pienenä näyttää ”miten alkoholia käytetään”. Eiköhän sen ehdi oppia myöhemminkin kun ikää on karttunut. Alkoholi kuuluu aikuisuuteen (kuten esim. seksi, tupakka ja peliautomaatit) eikä meillä ole tapana varhaislapsuudessa antaa näihinkään asioihin ”kasvatusta”.

Kannustan kaikki keskustelemaan jonkun tutun kanssa jolla on kokemuksia alkoholin käytöstä omassa perheessä ja tekemään vasta sen jälkeen päätöksen onko ”ok” nauttia alkoholin lasten edessä.

Itse päätin jo lapsena, että minä olen nähnyt tätä alkoholilla läträämistä omien lapsenikin edestä, enkä koskaan nauttisi alkoholia lasten seurassa. En omien enkä vieraiden.

Avatar

Jos paikalla täytyy olla joku aikuinen joka ei juo huolehtimassa lapsista, silloin muut aikuiset ovat juoneet liikaa ja tilanne ei ole enää lapsille sopiva.

Avatar

Monesta kommentista poiketen en muista että alkoholi järkevästi nautittuna ois ikinä lapsena ollu ahdistavaa tai aiheuttanu mitään sen kummempia fiiliksiä. Sitten taas oman vanhemman alkoholismi ja jatkuva kaatokänni kyllä aiheutti. Meillä omat lapset on olleet mukana juhlissa missä on juotu, toki aina joku aikuinen on ajokunnossa eli selvinpäin. Ei tokikaan sellasissa, missä nyt oltas konttauskunnossa mutta kuitenkin. Mutta ei ne juhlivat ja juoneet aikuiset aina automaattisesti oo lapselle pelottavia, just esim itelle ne järkevästi juoneet ei olleet vaikka sitä ryyppäämistä kotona näki 24/7. Ei siis kannata ajatella ettei kukaan lapsi kestä vastaavia juhlia tai että lapsen ei pitäs ikinä nähdä koko alkoholia.

Avatar

Ei mitään ryyppäjäisiä lasten kanssa.
Eri asia on pari annosta, että lapset oppii ettei alkoholi ole mikään tabu ja että sitä voidaan käyttää myös järkevästi . Ja harvemmin pari lasia vaikuttaa mitenkään vanhemman käytökseen.

Mutta tuo että vedetään alkoholia ja ollaan sitten aamulla krapulassa, ei pitäisi kuulua kenenkään lapsen lapsuuteen. Alkoholia juoneen aikuisen käytös muuttuu tutusta ja turvallisesta ja on sen takia ahdistavaa pienelle lapselle. Aikuinen ei ole enää turvallinen. Unohtamatta vahinkoja joita sattuu paljon enemmän humalassa, jo ihan tutkimuksien valossa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä