VAUVAN ULKOVAATEDILEMMAT

Viime aikoina on pyörinyt päässä vauvan ulkovaatteisiin liittyviä kysymyksiä. Mitä hyötyä on kaukalopussista? Mitä puetaan kantoliinaan? Mitä päälle vaunuihin? Missä tilanteissa ulkohaalareita käytetään? Millaisia ulkohaalareita kannattaisi hankkia? Fleece, teddy, toppa, vanu, vk? Vaikka meillä on jo kolmas lapsi nyt kyseessä, saa näitä asioita oikein miettiä.

Tämän kuvien ihanan haalarin ostin vauvalle odotusaikana syksyä ajatellen, mutta nyt se on otettu oikein väkisin käyttöön, kun ei kyllä oltaisi sitä välttämättä tarvittu. Se on kaunis ja mukava kylläkin! Mutta oltaisiin pärjätty ilmankin. Mulla on ollut oikein ongelmana miettiä, että missä tilanteessa sitä oikein käyttäisi, mikä tuntuu vähän hassulta. Joten perehdytään nyt vähän meidän kaikkiin ulkovaatteisiin ja ajatuksiin niistä!

Meidän vauvahan syntyi heinäkuussa, joten alkuun ulkovaatteita ei tarvittu lainkaan. Sekin tuntui hassulta, kun aiempien kanssa ollaan alusta asti menty haalarilla! Nyt oli kuitenkin niin kuuma, että sisävaatteetkin olivat liikaa ja pysyteltiinkin päivät lähinnä sisällä, ja käytiin sitten illalla ulkona. Alkuun kesähelteiden helpottaessa heitettiin kotoa poistuessa vauvalle vain kevyt peitto päälle kaukaloon, mutta syksyn viiletessä piti pian alkaa pukea paksumpaa. Me ei sitten ikinä alettu käyttää kaukalossa kuitenkaan haalaria, kun huomattiin, että tämä vauva on niin hikoileva tyyppi. Meidän aiemmat lapset ovat viihtyneet hyvin haalarissa, mutta tätä bebe on niin kuumaverinen, että pukeminen onkin astetta vaikeampaa. Päätettiin sitten ensimmäistä kertaa hankkia kaukalopussi. Se on ollut tosi kiva, kun ulkoa sisälle siirtyessä voi vain avata pussin ja näillä säillä ei vielä ole tarvinnut välttämättä pipoa ja tumppujakaan, kun se lämmin ilma vielä pysyy tuolla niin hyvin. On siis helppoa mennä vaikkapa sinne Myllyyn, jossa olen maininnut meidän koko ajan hengailevan. Tämäkään ei kuitenkaan ole ongelmaton ratkaisu, sillä pussi itsessään tekee kaukalosta vielä ahtaamman paikan ja vauva hikoilee siellä jonkun ajan päästä vaikka pussi on auki.

Haalari kaukalossa on mun mielestä kyllä hyvä ratkaisu ollut aiempien lasten kanssa, mutta tämän tyypin kanssa se ei tällä hetkellä oikein toimi, kun se pitää heti sisällä riisua, ja hän herää niin herkästi. Edes pipoa ei saa häneltä pois herättämättä.

Meillä oli vauvalle alkuun sellainen kiva villahaalari, jota käytettiin viileinä aikaisina aamuina ehkä 3 kertaa. Tässä koossa meillä on nyt ihana pörröinen teddyhaalari, kaksi collegehaalaria ja tämä keltainen vk-haalari. Kaukalossa vauva on ollut lähinnä siinä pussissa, mutta esimerkiksi tällä viikolla pitkälle automatkalle mennessämme laitoimme vauvalle Yours Mine Designilta saadun sellaisen kevyen puettavan pussihaalaritsydeemin, jossa siis on hihat ja huppu, mutta alaosa on pussia, ja sieltä saa läpi reiästä kaukalon hihnat kiinni. Ajateltiin, että se on parempi tuollaiselle pitkälle matkalle autossa, kun kaukalopussissa tulisi kiinni liian kuuma, ja auki sitten taas pitää huolehtia, ettei ilmastointi kylmetä vauvaa, joten tuo oli näppärä vastine vaikkapa collegehaalarille. Ja tänään sitten taas tiesin, että kun menimme sukujuhliin, en ottaisi kaukaloa mukaan vaan kannan vauvan autosta perille, joten puin vauvalle tämän Rodinin haalarin.

Tämä Rodinin haalari pääsi päälle ensimmäistä kertaa eilen kantoliinassa. Siihen tämä onkin myös hyvä, kun se on niin pehmeä! Kun pidän liinaa vaatteiden ulkopuolella, tämä sopii hyvin vauvan päälle. Laitoin haalarin alle ainoastaan merinovillabodyn ja housut, ja vauvalla oli juuri sopiva olla. Joten siitä löytyi nyt ainakin yksi hyvä hetki käyttää tätä haalaria. Teddyhaalari sitten taas on liinaan liian lämmin ainakin toistaiseksi. Kylmemmällä säällä se sitten taas voisi sopia paremmin, mutta toisaalta se ei pidä samalla tavalla tuulta, joten en tiedä varmaksi.

Teddyhaalari sopii hyvin vaikkapa vaunuihin kylmemmällä säällä, mutta kun meidän vauva ei tällä hetkellä vielä viihdy vaunuissa refluksin takia. Ei olla siis tätä kauheasti päästy käyttämään. Vaunuihin makuupussin sisälle sopii collegehaalari hyvin vielä näillä lämpimämmillä syyskeleillä, mutta kylminä päivinä tuo teddy on siihen hommaan parempi. Collegehaalarit sopivat myös aiemmin täydellisesti kantamiseen, mutta nyt on alkanut vaatteiden ulkopuolella kantaessa tarvita lisälämmikettä.

Jokaisella haalarilla ja lämpöpussilla on siis ollut käyttöä, mutta mikään niistä ei ole ollut sellainen ehdoton, että ilman tätä ei pärjäisi. Ja tässäkin on oikeasti ylimääräistä, että paljon pienemmällä pärjää. Jos pitäisi valita sellainen tehokas setti, niin sanoisin, että kaukalopussi ja vk-haalari tähän syksyyn, mutta toisaalta sitten taas pian pitää kaukalopussin allekin laittaa jotain lämpimämpää vaatetta ja siinä sitten menee se idea kokonaan, kun vauvaa pitää kuitenkin sisälle siirtyessä riisua. Suuaukosta menee pakkasilla kuitenkin sen verran kylmää sisään, että jotain siinä vauvan ylävartalolla pitäisi olla. Jos saisi valita vain yhden, ottaisin ehkä kuitenkin tuon teddyhaalarin, koska se sopii tietyissä olosuhteissa joka tarkoitukseen, vaikka ei toki täydellinen ole kaikkeen. Onneksi ei tarvitse valita kuitenkaan yhtä!

Jos ostaisin takkiin vaikkapa kantopaneelin niin sanoisin, että tätä vk-haalaria ei tarvitsisi ollenkaan vielä tämän ikäisen vauvan kanssa. Voisin käyttää nyt kantaessa collegehaalaria paneelin alla ja pärjäisin hyvin ilman.

Talvella luulen, että käytetään vauvan kanssa tuota teddyhaalaria, kun siinä on vielä hyvin varaa. Sen voi laittaa pakkasilla kaukalopussin alle. Tosin jos tämä yhdistelmä osoittautuu liian ahtaaksi niin otetaan koko pussi pois ja ostetaan vain toppahaalari. Sillä ne aiemmatkin lapset ovat menneet. Tämä tyyppi on vain tosiaan niin hikoileva, että saa nähdä miten hänen kanssa onnistuu.

Vauvan asusteet ovatkin sitten onneksi helpommat kuin haalarin miettiminen. Meillä on villasukkia ja kenkiä, neljän eri lämpöasteen tumppuja (perus puuvilla, ohut villa, paksumpi villa, toppa) ja pipoja eri tarpeisiin. On trikoota, merinoa ja villaa eri muodoissa. Niskan, hartiat ja korvat peittävää kantamiseen, kevyitä helppoja pipoja kaukaloon ja vaunuihin, paksumpaa pipoa ulos ja kylmille säille. Niistä on helppo valita aina ihan lämpötilan mukaan, kun taas haalarin/pussin kanssa saa aina vähän miettiä, että mitäs kaikkea me tänään tehdään, että mikä kannattaa valita.

Mitä ulkovaateratkaisuja teidän vauvoilla on? Ja talvella kaukalopussi vai toppahaalari? Mitä kaukalopussiin alle?

Vauvalla kuvissa päällä Mini Rodinin haalari, itse tehdyt pipo, tumput ja villasukat, Bibsin tutti ja By Baby Bubbles -tuttinauha OzBabysta. Harso on Etsystä ja taustana olevan peiton olen ommellut itse.

Kommentit

13 kommenttia
Avatar

Kaukalopussi ehdottomasti! Toppavaatteet eivät ole turvalliset 🙂 meidän -18 kesäkuinen pärjäsi koko viime talven erilaisilla fleece, villa ja college haalareilla kaukalopussin sisällä oli pakkasta 25 tai viisi astetta lämmintä 🙂 se pussi on tosi lämmin! Ja meillä ainakin oli sellainen versio josta pystyi kiristämään aukkoa pienemmäksi ulkona kannon ajaksi, löysäsin taas autoon isommaksi jotta ei mene naamalle huomaamatta 🙂 ja kaupassa kyllä hyvin talvella menee college tai fleece haalari päällä!

Avatar

Meiltä löytyy vk-haalaria, popin windfleece, toppahaalari, merinovillaa, villaa jne.
Kaukalossa kuljetaan kylmemmillä säillä ehdittomasti kaukalopussissa turvallisuuden takia, eli ei paksua toppaa autoillessa.

Avatar

Meillä merinovillahaalari, college haalari, kuorihaalari, softshell haalari ja vanu haalari. Näillä keleillä ehdottomasti merinoa alle ja tuulta pitävää siihen päälle. Jos autoillaan niin pelkkä college sisävaatteiden päällä riittää 🙂 ja ehdottomasti kaukalopussi talvella juurikin turvallisuuden takia. Toppahaalarissa ei saa vöitä tarpeeksi kireälle. Ja kaukalopussiin talvella merinohaalari sisävaatteiden päälle, paksu pipo, toppa tumput ja villasukat.

Avatar

Meillä vauva aikana käytettiin ehdottomasti turvallisuus syistä kaukalopussia kaukalossa, ei missään nimessä toppahaalarissa autoon. Niitäkihän on eri paksusia, kesä mallin jne..
Meillä syntyi vuos sitten syksyllä että emme taineet vielä silloin vk:ta käyttää mutta teddy haalareita löytyi, ilmojen kylmetessä vaunuihin laitettiin äitiyspakkauksen makuupussi ja sinne sisälle pukeuduttiin sään mukaan sitten, merinovillaa/teddyä/kovilla pakkasilla toppahaalari, oli joko villasukkaa/lapasta, kovilla pakkasilla niiden kanssa toppatöppöset, kypärämyssy ollut ihan ehdoton. Se ollut joko pelkästään tai tarvittaessa pipo..
Ihan en tarkkaan kaikkea muista kun äitiys on tehnyt tehtävänsä aivoissa/muistissa 😀

Avatar

Hei olisi kiva kuulla myös isompien ulkovaatteista.

Avatar

Kaukalopussi on ollut ihan paras. Tällä nykyisellä vauvalla vielä liian kuuma niin tosiaan sellainen pussukka kuin teilläkin eli mistä saa sen vyön lukon läpi haaroista on ollut ihan mahtava 🙂
Esikoinen meni kaukalopussissa pitkään ihan sisävaatteilla mut sit kunnon pakkasella ooi kevyt villahaalari.

Avatar

Vauvaa eikä lapsia yleensäkään suositella laitettavan kaukaloon tai istuimeen toppavaatteissa vaan mahdollisimman ohuissa, jotta vyöt saa tarpeeksi kireälle ihoa vasten eikä väliin jää yhtään ilmaa.
Meillä vauvat on siis kulkeneet kaukalossa kaukalopussissa kelien mukaan joko ihan sisävaatteissa ja hatussa, sisävaatteiden lisäksi kollarihaalari sekä hattu, villasukat ja lapaset ja kunnon pakkasilla sisävaatteiden lisäksi merinovillahaalari, hattu, villasukat ja lapaset. Autossa aina avattiin kaukalopussi.

Avatar

Meillä on tällä säällä fleece kaukalopussi sekä odottamassa untuvakaukalopussi niin saa siihen vaihtaa kun rupeaa pakkasta tulemaan eikä siltikään tarvi mitään muuta pukea! Vaunuissa myös untuvapussi ja sen lisäksi puetaan kauluri, pipo ja tumput. Kylmemmällä säällä sitten merinovillaa alle ja varmaan jotain college/villa haalaria päälle. Kantaessa oon käyttänyt vk haalaria ja sen alla fleece haalari jos ollaan pidempään ulkona. Vaikeaa on kyllä! Ens viikonloppuna olis tarkoitus mennä jäähalliin ja en tiedä sitten yhtään millä vaate combolla mennään ja mennäänkö vaunu+turvakaulalolla vai kantorepulla.

Avatar

Turvavöitä ei saisi kiinnittää toppavaatteiden päälle. Siksi kaukolopussi on hyvä vaihtoehto.

Keinokuitujen sijaan olen suosinut vauvalla luonnonluituja, kuten silkkiä ja villaa, ja niillä on pysynyt lämpötila hyvin tasaisena.
Vaunuissa on talvella ollut lämpöpussi, jonne on vauvan voinut laittaa nukkumaan villahaalarissa.

Avatar

Kyllä turvavyöt saa kiinnittää myös toppavaatteiden päälle, kunhan erityisen tarkasti huolehtii ettei vöiden väliin jää ”ylimääräistä” toppaa ja kiristää vyöt huolellisesti.

Avatar

Suosin luonnonmateriaaleja, ei fleeceä ja teddyä, ei polyesteriä, nämä hiostavat vaikka olisi muuten kuinka sopivasti päällä. Eli kaukalopussina leudommilla keleillä puuvillavuorinen vanutäytteinen pussi, äitiyspakkauksen pussin vahvuinen ja pakkasille ehdottomasti sopivan paksu untuvapussi puuvillavuorella, tämä vuoti materiaali oleellinen asia hiosta uuden kanssa. Sisälle villaa/merinovillaa/silkkiä/puuvillaa. Kovemmilla pakkasilla alusvillaa ja paksumpaa villaa ja tarvittaessa vielä Villapeitto pussin sisään, tämä siis ulkona nukuttaessa kovemmalla pakkasella. Kantamiseen ja sellaiseen ulkoiluun, jossa ei pussi sovi, niin meillä ollut sitten tuultapitävänä kerroksena vk-puku/popin windfleece ja talvella menty perus toppapuvulla. Nää on kyllä hankalia miettiä!

Avatar

Meidän vauvat syntyivät talvella ja lämpimän kaukalopussin alla oli vaan ohuet merinovillat ihoa vasten, hanskat ja kypärämyssy. Joskus heitin kaukaloa kantaessa sen päälle vielä peiton mutta kaukalopussin alle ei tarvinnut enää ulkovaatteita millään pakkasella. Meidän pussi oli siis lämmin pussi. 🙂

Avatar

Suosittelen myös kaukalopussia, toppahaalari ei suositella koskaan käytettäväksi turvaistuimessa turvallisuussyistä (varsinkaan pienellä vauvalla kaukalossa). Babys onlylle suositus, ei oo kovin kuuma mutta meillä ainakin riitti talven pakkasille.

Ja tuohon kantamiseen liittyen suosittelen kantotakkia tai paneelia, mukavampi kantaa kun ei ole montaa kerrosta vaatetta sun ja vauvan välissä ja helpompi kun ei tarvii vauvalle kun myssy ja sisävaatteet, kun on sun takin alla suojassa!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä