LÄÄKETUTKIMUS JA LABROJEN TULOKSET

Nämä kuvat on otettu viime viikolla ja vielä emme ole saaneet iloista pientä poikaamme takaisin, mutta parempaan ollaan menossa ja olemme nyt taas kotona! Eilen vauva alkoi jaksaa syödä sen verran paremmin, että vaikka matkaa normaaliin on vielä todella paljon, saatiin kuitenkin nenämahaletku pois. Ja kun happiarvot pysyivät koko päivän hyvinä, pääsimme kotiin jatkamassa parantelua. Olisimme saaneet myös jäädä, mutta samoin kuin äidinvaistoni sanoi vauvan olevan oikeasti sairas, sanoi vaistoni nyt, että pärjäämme jo kotona.

Vauvaraukka on edelleen todella kipeä. Hengitys on tihentynyt ja vinkuu ja rohisee, nenä on tukossa ja yskittää. Hän ei jaksa syödä tarpeeksi ja väsyy koko ajan. Onneksi kuitenkin ollaan saatu nyt maitomäärää koko ajan lisättyä ja tuntuu, että hän alkaa nyt parantua. Ei hän vielä ole oma itsensä, mutta jaksaa jo vähän jutella ja olla hereillä.

Tänään saatiin labratuloksetkin ja selvisi, että rs-viruksen sijaan hänellä on rhinovirus. Sairaalassa ollessamme hänet pyydettiin mukaan tutkimukseen, johon suostuimme, ja nyt hän on mukana lääkekokeessa, jossa tutkitaan muistaakseni mahdollisuutta vaikuttaa rhinoviruksen aiheuttaman astman puhkeamiseen. Pienenä sairastettu rhinovirus kun ilmeisesti nostaa huomattavasti riskiä sairastua astmaan. Suostuimme tutkimukseen jo ennen viruksen selviämistä, kun ajattelimme, että siitä on kuitenkin hyötyä tulevaisuudessa monille muille lapsille, vaikka siitä vähän vaivaa olisikin sitten meille, mutta nyt kun hänellä olikin juuri se astmaa aiheuttava virus, on tämä meillekin hyvä mahdollisuus, jos oletetaan, ettei hän saa placebo-valmistetta.

Me jatkamme nyt kotona parantelua räkäimurin, lääkkeiden ja imetyksen parissa, ja toivottavasti hän alkaa parantua. Kahden viikon päästä on kontrollilääkäri ja hoitaja soittelee loppuviikosta, että jos ei ole alkanut helpottaa, niin tutkitaan taas uudestaan. Kiitos hirveästi kaikista viesteistä ja kommenteista. Oli kamalaa istua peloissaan siellä sairaalassa tuijottamassa sairasta lasta ja kuuntelemassa hälytysääntä, kun happiarvot laskivat, ja teidän tukenne oikeasti auttaa. Nyt ei enää pelota, vaikka tuntuukin kurjalta katsoa toisen pahaa oloa. Suunta on kuitenkin parempaan ❤️

Kommentit

8 kommenttia
Avatar

Potassium chloridea, eli tuttavallisemmin kaliumkloridia on meillä ihmisillä lihaksissa luonnostaan. Lisäksi sillä lääkkeenä hoidetaan kaliumin puutostilaa, sekä se toimii lisäaineena monessa paikassa.

Ihan mikä tahansa elementti tai aine on tappava liikaa annettuna, aivan tavallinen ruokasuolakin.

Avatar

Siis mitä lumelääke valmistetta? En oikein ymmärtänyt Placebo hommaa.

Avatar

Tutkimuksissa osa potilaista saa lumelääkettä ja osa oikeaa lääkettä mutta potilaat eivöt tiedä kumpaa saavat. Sitten potilaiden tuloksia ja haastattelutuloksia vertaillaan keskenään. Potilaat eivät tiedä, Saavatko lääkettä vai plaseboa, jotta eivät voi vaikuttaa tuloksiin.

Avatar

Lääkekokeissa et voi tietää saatko oikeaa testattavaa lääkettä vai lumelääkettä.

Vauvan oikea sairaus kyllä hoidetaan ihan oikeilla lääkkeillä, mutta tässä testataankin lääkettä millä saattaisi olla vaikutusta vasta myöhemmin puhkeavan astman todennäköisyyteen.

Hyvä että vauva on lähtenyt paranemaan!

Avatar

Varmaan tarkoitti tutkimusta, jossa toisille annetaan oikeaa lääkettä ja toisille placeboa eli lumelääkettä. Ja tutkimukseen osallistuvat eivät tiedä (ainakaan aluksi) kumpaa saavat.

Avatar

Tässä tapauksessa on varmaan vauvat jaettu kahteen ryhmään; toisille annettu oikeasti vaikuttavaa lääkettä ja toiselle ryhmälle lumelääkettä. Osallistujat ei tiedä kumpaa vauva sai jottei tulokseen voi ajatuksen tasolla vaikuttaa. Myöhemmin selvitetään erot näiden kahden ryhmän välillä, jotta tiedetään auttoiko tämä lääke.

Avatar

Lääketutkimuksessa yleensä verrataan tutkimuslääkkeen tehoa johonkin eli tässä tapauksessa placeboon. Osa porukasta sattumanvaraisesti arvotaan saamaan tutkimuslääkettä ja osa lumetta. Tutkimushenkilö (tai vanhemmat) ovat yleensä sokkoutettuja eli eivät tiedä kummassa porukassa ovat, jotta tuo tieto ei vaikuttaisi tutkimustuloksiin.

Avatar

Lääketitkimuksissa on kaksi ryhmää, joista toinen saa lumelääkettä ja toinenn tyhmä sitä tutkittavana olevaa valmistetta.
Lääketutkimuksella ei kai tässä kohtaa ole tekemistä vauvan akuutin taudin hoidon kanssa, eli kyllä hän on ihan oikeaa hoitoa sairaalassa saanut ja ihan oikeita lääkkeitä, mutta lääkekokeilu tähtää noihin tuleviin vuosiin ja astman puhkeamisen ehkäisyyn.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä