2012 vs 2019

Jäin miettimään sitä kysymyspostaus-asiaa, kun tässä yhtenä päivänä juttelin, että voisi pitkästä aikaa tehdä sellaisen. Tässä nyt sitten kipeän vauvan unta vieressä valvoessani sain päähäni kaivaa yhden näistä vanhoista kysymyspostauksista ja vastata siihen uudestaan! Jätin myös vanhat vastaukset paikoilleen, sillä musta oli hauska idea verrata vastauksia nyt ja vuonna 2012. Osa vastauksista oli muuttunut, osa pysynyt samana, ja osa herätti suurta myötähäpeää näitä juttuja muistellessa. Mutta mennään asiaan!

Mitä mieltä olet abortista? Itse en pystyisi tekemään aborttia, mutta ymmärrän kyllä ihmisiä, jotka sen tekevät. Siis jos sen tekee kunnollisesta syystä, eli elämäntilanne on vain niin huono, että lapselle olisi parempi olla syntymättä. Parempi vaihtoehto tietenkin olisi adoptio, mutta harva ihminen on tarpeeksi vahva siihen. En voi käsittää enkä mitenkään puolustella niitä ihmisiä, jotka ”harrastavat” abortteja, koska ovat vain liian tyhmiä/laiskoja käyttämään ehkäisyä.
2019: Okei, tähän mun vastaus on vähän muuttunut! Aborttiin ei tarvitse mitään painavia syitä. Jokaisella ihmisellä pitää olla oikeus ja mahdollisuus turvalliseen aborttiin. Eikä sitä aborttia tarvitse perustella millään. Se on sinun vartalosi, eikä kukaan muu voi määrätä, mitä sillä teet! Tietenkin fiksuinta on aina käyttää ehkäisyä, mutta ei sekään aina toimi. Abortti on ihmisoikeus.
Mitä mieltä olet teiniäideistä? En ole nyt ihan varma mitä tällä tarkoitat? 😀 No siis, teiniäidiksihän lasketaan kaikki alle 20 -vuotiaat äidit, eli itsekin olen ollut teiniäiti. Mä en tosin tykkää käyttää ilmaisua ”teiniäiti” sanon mieluummin nuori äiti. Mutta tää teiniäitioletushan on sillanen 16 vee mutsi joka shoppailee ja ryyppää rahat, polttaa tupakkaa ja lapsi on koko ajan hoidossa. Onhan näitä olemassa, mutta itse en onneksi tunne yhtään. Kaikki tuntemani nuoret äidit ovat fiksuja ja aikuisia, iästä riippumatta. Mä inhoan sitä miten yleensä kaikkia nuoria äitejä kritisoidaan muutaman mädän omenan takia… Itsekin oon sitä saanut kokea.
2019: Aika samaa vastaan edelleen! Ei mulla ole mitään mielipidettä, jotkut nuoret äidit on fiksuja, jotkut ei, mutta sama juttu on vanhempien äitien kanssa.
Mitä mieltä olet yli 40 -vuotiaista synnyttäjistä? En mitään? Eihän siinä mitään väärää oo. Mun mielestä 40-vuotiaat voi hyvin vielä hankkia lapsia. Tietenkin se on sillä iällä kropalle vähän rankempaa kun se on ehtinyt jo kokea kaikenlaista.
2019: Musta on hienoa, että jotkut tarkoituksellisesti vasta nelikymppisinä hankkii lapsia. You do you girl. Siinähän ehtii tehdä vaikka mitä muuta elämässä ennen kuin alkaa pyörittää perhe-elämää. Yhtä hienoa on se, että perhe perustetaan jo nuorena. Jokainen tavallaan. Ja onneksi nykylääketiede mahdollistaa myös lasten tekemisen myöhemmin, eikä tarvitse pelätä niin paljon, että hedelmällisin ikä menee ohi.
Mitä mieltä olet vauvojen korvakoruista? Ehdottomasti vastaan. Siinä ei ole mitään järkeä. Tietenkin ymmärrän, että se kuuluu joihinkin kulttuureihin, mutta nykyajan länsimaailman kulttuurissa en hyväksy sitä missään nimessä.
2019: Edelleen olen kyllä vahvasti vastaan.
Mitä mieltä olet ehkäisyvalistuksesta? Erittäin tarpeellista, sitä ei ole kouluissa tarpeeksi.
2019: Ehkäisyvalistuksen sijaan tärkeää on seksuaalikasvatus. Ja ehkäisy tietenkin on osa sitä. Siihen pitäisi panostaa enemmän.
Miksi poistit kaikki vanhat postaukset? Koska halusin saada uuden alun.
2019: Jälkikäteen tuntuu hölmöltä!
Kuinka monta lasta haluaisit ja monenko vuoden välein? Tahtoisin varmaan neljä lasta, melko pienellä ikäerolla.
2019: Haluaisin edelleen neljä lasta, mutta tähän kolmeen me nyt jätämme. Tämäkin on oikein hyvä ❤️
Mitä opintoja sinulla on takana? Entä haluaisitko vielä tulevaisuudessa opiskella jotain? Peruskoulu ja lukio. Tahtoisin opiskella kätilöksi.
2019: Noiden lisäksi mulla on takana ekat kaksi vuotta medianomin opinnoista. Haluaisin vielä jotain opiskella, mutta en vielä tiedä mitä.
Unelma-ammatti? Kätilö
2019: En tiedä! Toivottavasti se tässä selviää vielä.
Kuinka kauan haluaisit pysytellä kotiäitinä? Ainakin vielä syksyyn 2013, mielellään syksyyn 2014.
2019: Haluaisin pysyä kotona nyt varmaan 2022 asti.
Minkä ikäinen olet? 20-vuotias
2019: 27 -vuotias
Onko sinulla sisaruksia? On, kolme siskoa.
2019: Nojoo, mulla on kyllä edelleen kolme siskoa.
Kuinka monta lasta haluaisit? Varmaan neljä
2019: Niin.
Lempivuodenaikasi? Kesä! Lähinnä siksi, että rakastan kesävaatteita.
2019: Kesä on vieläkin lempparini! Koska lämpö ja loma ja perhe.
Asutteko kerrostalossa? Kyllä
2019: Kyllä. Tosin nyt asumme eri talossa kuin viimeksi vastatessani.
Mikä on lempivaatekauppasi? Tally Weil, New Yorker, Ginatricot, Cubus. Lastenvaatteista Name It, Polarn o Pyret, Benetton, S.Oliver, H&M
2019: Haha ompa lista! Ne ei itseasiassa näykään listassa, mutta tällä hetkellä ostan eniten vaatteita lapsille Lindexistä ja KappAhlista. Vauvalle myös H&M:ltä. En osaa sanoa omista vaatteista lempparia.
Onko Avalla oma huone? Ei ole. Mutta seuraavassa asunnossa/talossa tulee kyllä olemaan
2019: Oikein meni! Tässä asunnossa Avalla tosiaan nyt on oma huone.
Mitä oot opiskellu peruskoulun jälkeen? Kävin lukion
2019: Jep, lukion. Ja se keskeneräinen AMK-tutkinto.
Mihin meinaat mennä kouluun sit ku ava on tarpeeks vanha ja laitat sen hoitoon? Turun ammattikorkeakouluun, kätilöksi.
2019: Oikea koulu, väärä ala.
Mikä se tuhopolttaja juttu on? :oo tai et eikai se oikeesti pystyny polttaa teiä taloo? Meidän perhettä vainosi tuhopolttaja, joka yritti kolme kertaa polttaa meidän talon. Jokaisella kerralla onneksi herättiin ajoissa ja tuli saatiin sammumaan ennen kuin kävi suurta vahinkoa. Onneksi meidän talo on kivitalo.
2019: Tarina ei ole muuttunut.
Lempieläimesi? Koira ja hevonen
2019: Tietenkin koira, koska Voldemort!
Missä haluaisit asua ja miten(kerrostalo, omakotitalo…)? Omakotitalossa, tarkemmin sanottuna tahtoisin ostaa mun vanhempien talon ja remontoida sitä vähän. Siinä on eteinen, kodinhoitohuone, kaksi aulaa, keittiö, olohuone, parvekkeellinen makuuhuone+vaatehuone, vaatehuone, 2 vessaa, kylpyhuone, sauna, pukuhuone, 4 makuuhuonetta, elokuvahuone, 2 takkaa, iso parveke, kolme sisäänkäyntiä, autotalli, uima-allas, grillikatos, terassi, aurinkoterassi, kasvihuone ja iso piha puutarhoineen. Mun unelmatalo <3
2019: Nykyään haaveilen oman omakotitalon rakentamisesta sitten joskus. Toistaiseksi viihdyn kerrostalossa!
Osaatko ajaa autoa? 🙂 Osaan. Mutta jos Topiakselta kysytään niin en 😀
2019: Tämä taito ei ole kadonnut, ja korttikin on voimassa.
Miksi päätit että sh blogi on k18 🙂 tarvitsin jonkun keinon karsia lukijoita. Ja koska sieltä joku levitteli sen sisältöä, ajattelin luottaa siihen, että täysi-ikäiset ovat sen verran aikuisempia, etteivät siihen sorru. Lisäksi blogin sisältö voi välillä olla kovin nuorille vähän raakaa. Ja täysi-ikäiset ovat lain edessä itse vastuussa kaikista tekemisistään.
2019: Voi apua, olin unohtanut tämän! 😅 mulla siis oli joskus erikseen typerä suljettu blogi ja kehtasin loukkaantua, kun sieltä leviteltiin asioita. Nolo fiilis!
Haluisitko Avalle sisaruksia? Ehdottomasti.
2019: Onneksi hänellä nyt on kaksi ihanaa pikkuveljeä!
Kuinka pitkä olet? 168cm.
2019: Veikkaan, että olen voinut jo alkaa painua kasaan, mutta vastataan nyt 168cm.
Minkälaisessa talossa asutte? Kerrostalokaksiossa
2019: Nyt asutaan neliössä.
Syntymäpäiväsi? 18.03.1992
2019: Arvatkaa?
Haluaisitko juuri tällä hetkellä toisen lapsen? En juuri nyt. Muuten kyllä, mutta en vaan vielä jaksa sitä oksentelua uudestaan.
2019: Haluaisin. Yritän kovasti hyväksyä sen, että tämä on meidän viimeinen lapsemme, mutta haluaisin silti vielä (pienen tauon jälkeen) lapsen.
Jos olisit tiennyt raskauden alussa, että lapsella on Downin syndrooma tms, olisitko pitänyt sen? Olisin. Ava olisi aivan yhtä rakastettu, vaikka sairastaisi mitä. Ja vaikka raskaus olisi ollut niin alussa, etten tietäisi vauvasta mitään tai olisi ”kiintynyt” pitäisin sen silti.
2019: Paha sanoa ikinä, mitä oikeasti tekisit siinä tilanteessa, mutta täytyy sanoa, että en tiedä. Kehitysvammoja on niin erilaisia. Enkä tiedä, olisiko minusta tässä elämäntilanteessa enää hoitamaan 24/7 hoitoa vaativaa lasta vuosikymmeniä. Vaikka tietenkin rakastaisin häntä täysillä. Kun sitä ei ikinä etukäteen voi tietää, millaista elämä tulee olemaan. En kuitenkaan ole ikinä ajatellut kykeneväni aborttiin, joten luultavasti pitäisin lapsen ja pian tottuisin ajatukseen, enkä enää ajattelisi sitä raskaana tai pelottavana. Downin syndoomakin on kuitenkin tosi eri asia kuin jokin todella vakava ja elämää haittaava kehitysvamma.
OMA MIELIPITEESI SEURAAVISTA ASIOISTA:
> 37v.-SYNNYTTÄJÄ?
> 15v.-SYNNYTTÄJÄ?
> 45v.-SYNNYTTÄJÄ? 
 (MIKÄ OLISI PARAS VAIHTOEHTO?) No siis mun mielestä noista jokainen käy. Tietenkään 15 -vuotiasta en toivoisi tohon asemaan… Noista olisi varmaan parempi 37-vuotias, koska on yleensä fyysisesti paremmassa kunnossa kuin 45-vuotias. Mitään muuta syytä mulla ei siihen ole, eikä mulla ole myöskään mitään 45-vuotiasta synnyttäjää vastaan.
2019: Aika sama.
OLIKO SYNNYTYS HELPOMPI/KIVUTTOMAMPI VAI VAIKEAMPI/KIVULLISEMPI KUIN OLIT KUVITELLUT? Paljon vaikeampi ja kivuliaampi.
2019: Ensimmäinen synnytys oli joo juuri noin, mutta tällä kertaa synnytys oli kaikkea, mitä toivoin.
Miten sun ja ystävien välille kävi kun kuulivat että saat lapsen? Alussa kaikki tukivat kovasti ja olivat iloisia puolestani, mutta nyt olen erkaantunut kaikista lapsettomista ystävistäni. Kun en sitten enää päässytkään baariin ja voinut mennä miten haluan niin ei kukaan enää jaksanut pitää yhteyttä tai pyytää mukaan mihinkään ja jäin yksin. Olin raskausaikana siitä todella masentunut ja katkera, mutta onneksi nyt on uusia ystäviä.
2019: No nyt vanhempana ja viisaampana ollaan niiden ”menetettyjen” ystäviemme kanssa korjattu välit! Koen, että matkasta putosi joo jotain kavereita, mutta ne tärkeät ystävät kyllä sai takaisin pienen tauon jälkeen. Ja kyllä mulle on jäänyt myös paljon vanhoja kavereita, joiden kanssa ei toki ehditä ihan hirveästi olla tekemisissä, mutta hekin ovat mulle tärkeitä.
Koetko että oot ’menettäny nuoruutesi’ Avan takia? Mitä ’nuoruus juttuja’kaipaat eniten ennen lapsen syntymää? Koen. Tottakai, 18-vuotiaana kun tulin raskaaksi, olin ehdottomasti todella nuori. En ehtinyt elämään nuoruuttani yhtään. Tietenkään en vaihtaisi Avaa mihinkään, mutta kyllä mä silti koen menettäneeni paljon. Sä saat vain kerran olla nuori ja vapaa. Mä tunnen missanneeni sen vaiheen kokonaan kun käydään baarissa, opiskellaan ja seurustellaan. Ei sillä että on jotenkin hienoa, että ravaa joka viikonloppu baarissa, mutta se on hienoa, että on niin vapaa, että halutessaan voi tehdä niin. Kun tulin raskaaksi, oli pakko kasvaa sen 9 kuukauden aikana aikuiseksi.
2019: Tavallaan joo menetin nuoruuteni, mutta ei se haittaa. Koska sain niin paljon enemmän! Sain olla äiti ja se antaa joka päivä mulle takaisin paljon. Ja opiskelut 2016 aloittaessani pääsin kokemaan myös sen opiskelijabile-elämän. En siis koe ns. menettäneeni mitään tärkeää.
Asutteko omassa kodissa/millaisessa? Asutaan omassa, tohon toiseen vastasinkin jo ylempänä.
2019: Asutaan omassa kerrostaloneliössä.
Paljonko lapseen menee suunnileen rahaa/kk? Apua, mitäs tähän sanoisi…. Meillä menee ruokaan ja juomaan Avalla varmaan noin 20-30€ kuukaudessa, koska teen kaiken itse. Jos käytettäisiin kaupan valmistuotteita, rahaa menisi varmaan kymmenen kertaa enemmän. Vaippoihin menee varmaan joku 30 euroa ja vaatteita ostan kuukaudessa Avalle varmaan 50 eurolla. Ostan kuitenkin kaikki vaatteet kirpparilta ja alennuksista, viime aikoina lähinnä alennuksista, koska jostain syystä en ole löytänyt kirppareilta kivoja vaatteita enää. Voin käyttää vaatteisiin vähän enemmän rahaa, koska säästän ruokakuluissa niin paljon kun teen tosiaan kaikki soseet alusta asti itse.
2019: Paljon 😀 En kyllä tiedä yhtään paljonko nyt menee. Vauvaan menee vaippojen ja vaatteiden verran. Isoihin vaatteet, harrastukset, bussikortit, puhelimet. Kyllähän näitä on. En nyt jaksa laskea, mutta sanotaan vaan, että sinkkuna ja lapsettomana olisin hyvissä rahoissa, nyt en niinkään 😀
Millaset paperit kirjotit lukiosta? Aika hyvät siihen nähden, etten lukenut sanaakaan ja oksensin läpi kokeiden. Englanti E, äikkä E, ruotsi M, Saksa M ja uskonto B
2019: Olen edelleen ihan ylpeä siitä, että selvisin ylppäreistä siinä kunnossa ja lukematta.
Millainen sun ja Avan peruspäivä on? Ava herää kasin maissa, syödään aamupuuro, leikitään, käydään ulkona/kaupassa tms, Ava syö lounaan, Ava menee päikkäreille, siivoan, Ava syö välipalan, teen ruokaa mulle ja Topiakselle, Ava syö päivällisen, leikitään/ulkoillaan/käydään jossain, Ava nukkuu pienet päikkärit, leikitään taas lisää tms, Ava syö iltapuuron ja menee nukkumaan noin klo 21
2019: Meidän peruspäivät vaihtelee ihan sen mukaan, mihin aikaa Ava menee kouluun, kenellä on mitä harrastuksia, ja miten vauva nukkuu ja viihtyy.
Koska nähdään? :DDDDDDDDDDDDDDDD Voit toki vastata muuallekin, kuin kysymyspostaukseen 😀 Heti ku saadaan aikaseksi sovittua joku päivä! 😀
2019: Haha kukakohan tää on ollut!
Ootko jo parantunut/alkanut parantua sh:sta ? 🙂 En mä nyt sano siitä parantuneeni, mutta suunta on parempaan päin. Kroppa on toipunut tosi hyvin ja oon päässyt mm. rytmihäiriöistä melkein kokonaan eroon, mutta mielen toipumiseen on vielä matkaa
2019: Olen parantunut
Monen vanhoja sä ja ava ootte :)? Mä olen 20-vuotias, Ava on 9kk
2019: Minä olen 27 ja Ava on 8.
Mistä Ava-nimi tulee vai onko sillä jotain tarinaa?:) Sillä ei ole mitään tarinaa, se vain tuli mieleeni jostain ja tykästyin siihen 🙂
2019: Muistelen, että joskus kuulin nimen Aava, ja mietin että Ava olisi kiva.
Kuinka kauan olet kirjoittanut blogia? Aloitin joskus raskaana ollessani toisen blogin, jonka kuitenkin lopetin melko pian. Tämän blogin taisin aloittaa marraskuussa 2011.
2019: 2011 olen aloittanut.
Onko tuo sinun sh-blogi(?) kaikille avoin, vai onko se salattu? Jos avoin, voisitko laittaa linkkiä?:) Se on salattu.
2019: Vieläkö sanotaan lol? 😀
Onko sulla autokorttia?:D on 😀 kyllä mä autoa käytän aika paljonkin, mutta kun meidän auto on aina Topiaksella töissä niin päivisin en pääse käyttämään, siksi kuljen yleensä bussilla.
2019: On tosiaan kortti, nykyään auto on aina mulla ja Topias kulkee sähköpyörällä.

Mitä harrastat? Entä mitä tahtoisit harrastaa? Harrastan jalkapalloa, tahtoisin jatkaa tanssiharrastustani ja ratsastusta. Tykkäisin myös käsipallosta!

2019: En harrasta nyt mitään. Haluan jatkaa kuntosalia tosin pian!

Mikä sun koko nimi on? Entä Avan? Emilia Iida Josefina ja Ava Vendla Josefina

2019: Nimemmekään eivät ole muuttuneet.

Minkälaiset välit sulla on anoppiin avan syntymän jälkeen? JAolin lukevinani jossakin postauksessa,että sulla ja anopillas ei oo kauhean lämpimät välit? niin kysyisin sitä että tuliko anoppi sairaalaan kattomaan sinua ku olit raskaus-aikana paljon sairaalassa? ja sitte ku ava syntyi niin oliko anoppi kattomassa ja minklälainen oli käytös sinua kohtaan? 🙂 Niputin kaksi kysymystä samaan. Meillä on ihan hyvät välit nyt. Ja hän tuli kyllä sairaalaan ja käyttäytyi ihan normaalisti. Meillä oli siinä raskausaikanakin jo ihan normaalit välit, sillon alkuraskaudessa vaan oli vähän vaikeaa kun mua jäi hiertämään se aborttisäätö… Ja kieltämättä hiertää kyllä edelleen.

2019: Meillä on onneksi anopin kanssa hyvät välit ja joskus tulee hengattua hänen kanssa myös ilman Topiasta. Mielellään kävisin siellä enemmänkin, mutta se on vähän hankalaa, kun hänellä on kissa ja olen tosi allerginen. Ärsyttävää, kun tuntuu, että kaikilla on kissa! Hirveän vaikea mennä mihinkään. Anopin lisäksi mulla on myös toinen tavallaan-anoppi Topiaksen isän vaimosta. Molemmista olen onnellinen.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä