KAVERISYNTTÄREIDEN POLITIIKKAA

Tänään juhlittiin meidän eskarilaisen kaverisynttäreitä! Synttärit pidettiin tällä kertaa HopLopissa ja en ollut ekaa kertaa itse ollenkaan paikalla, sillä ei haluttu altistaa vauvaa mahdollisille pöpöille, kun hän juuri vasta on parantumassa. Topias siis ensimmäistä kertaa oli synttärivastuussa ja kaikki meni tosi hyvin, vaikka vähän molemmat jännitettiin. Kaverisynttäreiden ulkoistaminen on ihanan helppoa, mutta toisaalta niitä on kyllä kiva myös järkätä itse silloin, kun elämäntilanne on vähän vähemmän hektistä.

Meillä on näiden kahden mukelon kanssa vaihdellut se, missä ja millaiset synttärit järjestetään, onko kaverilahjoja ja jos niin millaisia, mitä on tarjolla ja niin edelleen. Mutta yksi sääntö meillä on ja pysyy joka juhlissa. Kaikki pitää kutsua!

Lasten touhuissa niin herkästi tulee esiin kaikkea kiusaamista ja kilpailua ja synttärikutsut ovat siinä isossa osassa. Kysellään, että eikö sua ole kutsuttu ja osa porukasta jää aina ulkopuolelle. Meidänkin lapset ovat molemmat tunteneet olonsa ulkopuolisiksi, kun sitä synttärikutsua ei olekaan tullut omaan lokeroon tai pulpettiin, vaikka kovasti sitä toivoi. Kaverisynttärit pahimmillaan toimivat vallankäytön välineenä niille persoonille, joille ei ole iskostettu kotona sitä ajattelutapaa, että kaikki kuuluu ottaa mukaan porukkaan.

Ne synttärit, joille meidän lapsemme ovat jääneet kutsumatta, ovat olleet niiden tiettyjen lasten juhlia. Samassa porukassa ollaan kuljettu päiväkodin alkuvuosista asti, mutta jotenkin sitten toiset jätetään porukasta pois. Vaikka ollaan tiedetty, että tällaisia juhlia on järjestetty ja lapsella on ollut paha mieli siitä, ettei itseä ole kutsuttu, kun muut puhuvat juhlista, me ollaan silti aina pyritty olemaan fiksumpia ja kutsutaan myös nämä lapset, jotka eivät kutsu meitä. Koska ensinnäkin ei haluta pahoittaa heidän mieltään, vaikka he pahoittaisivatkin meidän. Ja toiseksi, ehkä kutsumalla hekin saattaisivat viisastua ja jatkossa miettiä pidemmälle.

Lasten kaverisynttärit pitää meidän filosofian mukaan järjestää sen määrän puitteissa. Meillä on pienimmillään ollut 7 hengen synttärit HopLopissa ja suurimmillaan 18 riehuvaa viisivuotiasta meidän kerrostaloasunnossa. Iso porukka ei ole este kaikkien kutsumiselle. Jos porukkaa on niin paljon, ettei mahdu kotiin, ulkoistakaa muualle. Jos ei ole varaa ulkoistaa, pitäkää ulkosynttärit! Ihan kerrostalopihallakin voi juhlia. Lapset ovat tyytyväisiä pieneen, kunhan on hyvä meininki. Pihaleikkejä ja tarjoiluja, kylmällä säällä kaakaota lämmittämään. Jos taas ei millään onnistu, on ehkä parempi ajatus järjestää kaverisynttärit niin, ettei kutsuta ketään omalta luokalta/päiväkotiryhmästä. Onhan niitä kavereita varmasti sen ulkopuoleltakin. Synttäreille kun ei montaa tyyppiä tarvita. Tosin meidän kokemuksen mukaan osallistujamäärän voi laskea niin, että yleensä 10% kutsutuista ei pääse osallistumaan.

Seuraavaksi meillä on nyt agendassa esikoisen kaverisynttärit, joihin kutsutaan koko parinkymmenen hengen luokka. Juhlat järjestetään muualla ja hintaa tulee 130 euroa. Kotona pienellä porukalla tulisi varmaan halvemmaksi, mutta meille on tärkeintä se, että synttärit eivät aiheuta kellekään pahaa mieltä. Onhan niiden kuitenkin tarkoitus olla iloinen juhla ihan kaikille.

Kommentit

32 kommenttia
Avatar

Kamalan vaikealta vaikuttaa tuo joidenkin ihmisten elämä, näin kommenttien perusteella!

Lapsella on synttärit yhden kerran vuodessa.
364 päivää jolloin EI ole synttäreitä. Yhtenä päivänä on.
Silti liikaa meteliä, sotkua, vaivaa, ääntä ja ties mitä. Tulihan siellä kurahousua ja valuvaa räkääkin joissakin kommenteissa.

Meillä on 11 lasta. Synttäreitä on jonkun verran pidetty…
On juhlittu kotona ja on juhlittu HopLopissa.
Joskus on kutsuttu koko luokka ja joskus ei. (Etenkään Hoploppiin ei, kun matkaakin lähimpään on n. 100km.)
On pidetty lastenjuhlia ihan ilman mitään merkkipäivää, ihan vaan juhlimisen ilosta!

Toisinaan synttärit osuvat jonkun kaverin juhlien kanssa samalle päivälle. Silloin on mennyt vieraslista uusiksi ja juhliin on kutsuttu ne joita se toinen ei ole kutsunut. Tarkoitus kun ei ole pistää kavereita valitsemaan kumman juhliin menee tms. Seuraavana vuonna on sitten osattu sopia ajankohdasta niin ettei ole samalle päivälle sattunut.
Joskus on ollut kaverilahja, joskus ei. Se on ehkä pienille vieraille iso juttu, mutta jää pois kun ikää on enemmän.

Koska lapsia on 11, tarkoittaa se sitä että meillä on juhlia jokaisena vuodenaikana. Onneksi🙄. Olisi turhan tiukka putki jos kovin lähekkäin olisivat.

Meilläkin on kokemusta tuosta ilman kutsua jäämisestä. Viiden eskarin ryhmästä poika kutsui sekä ryhmän toisen pojan, että kaksi tyttöä, mutta jätti oman tyttöni kutsumatta. Tytön uskallettua ääni väpättäen kysyä että minuako et kutsu?, oli vastaus että ”En. Kun me ei tunnete teitä ”
Että tervetuloa vaan maalle 🙂

Ollaan yritettu noudattaa sitä yritetään-me-olla-fiksumpia-linjaa ja kutsuttu niitä ”ei niin hyviä kavereita” myös. Miten lapset ikinä oppisivat tulemaan toimeen toistensa kanssa tai tutustuisivat paremmin, jos aikuiset eivät tarjoa sellaiseen mahdollisuutta???

On ihan selvää että eri perheissä on erilailla tilaa, aikaa, rahaa ja kiinnostusta järkätä lapsille juhlia, mutta höllätkää ihmiset vähän pipoja!
Asenne ratkaisee. Ei neliöt tai muukaan epäolennaisuus.
Rahapula on kurjempi juttu. Ei siitä tarvitse olla pahoillaan jos ei voi kutsua koko luokkaa koska se sotkisi perheen perusbudjetin. Se on surullista, mutta jokainen mahdollisuuksien mukaan.

Kiitän niitä äitejä js isiä jotka antavat lastensa kutsua kavereita sukupuolesta tai perheen ”tuttuudesta” riippumatta.
Kiitän niitä äitejä ja isiä, jotka eivät jätä vieraslistan laatimista yksin lapsen vastuulle, koska se altistaa niille aikuisille ”näkymättömille” kiristyksen mahdollisuuksille. ”Jos et kutsu sitä, niin mäkään en tuu” tai ”Jos kutsut sen, niin mä en tuu ja jos MÄ en tuu, niin kukaan ei tuu sun synttäreille!”

Kiitän ylipäätään ihmisiä joille omat ja muiden lapset eivät ole metelöivä kuluerä, vaan ihmisiä joille luodaan lapsuusmuistoja ja eväitä elää muiden ihmisten kanssa erilaisista neliöistä, ruokailutottumuksista, taloudellisesta tilanteesta ja ties mistä riippumatta!

Ja ahdistuneille tiedoksi. Lapset kasvaa.
Ne muuttaa pois ja voit taas pitää maton hapsut suorassa 365 päivää vuodessa.

Avatar

Meillä päiväkodissa on sovittu, ettei kutsuja jaeta lokeroihin, vaan yhteydenotot tehdään sähköpostilla tai tekstiviestillä. Erittäin hyvä rajaus, vaikka ei se tietenkään estä sitä, ettei juhlat tule muuten ilmi.

Avatar

Itse olen sitä mieltä, ettei kaikkia tarvitse kutsua. On perheitä, joilla ei ole laittaa satasta tai toista lasten syntymäpäiviin ja se on ihan OK. Kutsua saa vaikka vain yhden vieraan ja synttärit saa pystyyn niinkin,
Siinä olen toki ollut tarkka, ettei vain yhtä tai kahta saa jättää kutsumatta, sillä se on kiusaamista. Mutta muuten lapset ovat saanet melko vapaasti valita ja hyvin ovat listansa aina perustelleet.

Avatar

Mites noi ulkosynttärit toimii 30 asteen pakkasella..? 😀 Jos on pieni koti eikä todellakaan varaa ulkoistaa.

Avatar

Heippa, en tiedä 30 asteen pakkasesta mutta ainakin Äidin puheenvuoron Inari oli pitänyt lapsensa synttärit ulkona pakkasessa, ainakin osittain ja hauskaa näytti olevan.

Avatar

No tässä asiassa olen eri linjoilla. Hienoa että pystytään järjestämään suuria synttäreitä jonne kutsutaan kaikki päiväkodista ja koulusta jne. Mekin pystyisimme kyllä vaan emme ole niin toimineet.

Jos lapsella on vaikkapa ryhmässä vain muutama kaveri jonka vanhemmatkin ovat tavanneet ei mielestäni ole mitään syytä kutsua kaikkia paikalle. Eri asia on se jos jätetään muutama ulkopuolelle. Voisiko olla esimerkiksi luokan/päiväkoti ryhmän Wilma viestiketjuun tai whatsapp ryhmään jotain viestittelyä vanhempien kesken yhteisistä toimintatavoista? Kummatkin meillä toiminnassa ja sinne vanhemmat jotka haluavat olla tavoitettavissa ovat jättäneet numeronsa.

Meillä lapsi on saanut kouluun menon myötä paljon ystäviä. Luokalla tuntuu kaikki olevan kivoja. Tyttöjen kanssa lähinnä leikkii välillä myös poikienkin. Hän on tutustunut myös eri luokilla olevien kanssa joiden kanssa leikkii välitunneilla, näitä tuttavuuksia on lähes 10. Tyttäreni käy myös iltapäiväkerhossa jossa yli 10 lasta, siellä ei ainoatakaan luokkakaveria, mutta monta hyvää kaveria joiden kanssa leikkii myös vapaa ajalla. Sitten vielä ne kaverit jotka ovat jääneet päiväkoti ajoilta, naapurista sekä kaveri perheiden lapset. Siis yhteensä lapsi tuttavuuksia olisi jäätävä määrä, minne vedetään raja tuolla periaatteella?

No siinä en nyt sinällään näe mitään väärää jos perhe haluaa kutsua kaikki. Mutta ainakaan itselläni ei ole energiaa järjestää parillekymmenelle (tai enemmän) muksulle juhlia. Eikä enää koululaisen vanhemmat jää niin herkästi kylään (ainakaan omalla kokemuksellani) koska lapset pystyvät ilman jatkuvaa vahtausta leikkimään keskenään. Mutta jos lapsia on paljon niin kyllä siinä tietenkin saa olla useampi silmäpari ja myös ohjelmaa että kaikilla on mieleistä tekemistä.

Mielestäni on tärkeämpää, että kutsut lähetetään vapaa ajalla eikä koulussa tai päiväkodissa. Itse olen laittanut kutsut vanhemmille viestillä lapsi ei ole näitä toimittanut.

Toinen asia mitä olen miettinyt on se millaisia juhlia järjestetään.. Esimerkiksi kaverilahjat? En oikein ymmärrä mutten pahastu jos muualla näin toimitaan. En halua ostaa ostamisen ilosta jotain pientäkään, se ei mielestäni ole lasten synttäreillä tärkeää. Onginnan olen aina järjestänyt. Palkintona on tällöin jotkut herkut esim popcorn pussi, pieni karkkipussi tms. Mutta nämä ovat sitten olleet ne ainoat herkut tarjolla kakkujen ja muiden leivonnaisten ohella.

Mielestäni moni asia lasten kanssa toimiessa on mennyt vähän överiksi mukaan lukien synttärit..

Voiko olla myös vähän kulttuurieroja isompien kaupunkien ja pienempien välillä? 😅Vai olenko ihan kujalla, koska perheemme asuu pienessä kaupungissa, jossa ei ole esimerkiksi hoplop vaihtoehto. Leikkipuistoja jne kyllä olisi mielinmäärin mutten nyt näe sellaisia kutsuja tarpeelliseksi, että kaikki 20-30 lasta pääsisivät halutessaan mukaan.

Avatar

Meidän 1 Luokkalaisella ei ole jaettu luokkia ja lapsia on n 50. Emme aio kutsua kaikkia. En usko että tällä Luokattomalla systeemillä kukaan tulee kutsumaan kaikkia. Lapselle on tärkeää saada uudet kaverit juhliin niin ehdottomasti saa kaverisyndet pitää vaikkakaan ei koko lapsilaumalle.

Avatar

Musta kaikkia ei tarvi kutsua, mutta selkeästi selittää lapselle miksi niistä ei pidä puhua esimerkiksi luokassa. Meidän päiväkodissa kutsut annettiin aikuisten kesken ja kotona vietetystä synttäristä ei puhuttu päiväkodissa. Kaikille järjestettiin pienimuotoinen juhla aamupiirissä missä oli sitten kaikki ryhmän lapset juhlimassa, (sankari toi herkkuja) ehkä se vaikutti siihen puheen vähyyteen. Ymmärrän toki jos kutsuu kaikki paitsi yhtä/kahta lasta, sillon se ei tunnu reilulta ja puhetta varmasti on ympärillä.
Joillakin ei oo jaksamista kaitsea montaa lasta, edes ulkona. Päiväkoti-ikäsenä todennäköisesti kyllä vanhemmat mukana vielä osalla.

Avatar

Ihan hyvä periaate, periaatteessa. Mutta sitten käytännössä vanhempien voimavarat voi olla rajalliset, riehumisen sietokyky vähäinen, hoploppeja ei 50 km lähempänä jne. Eli vierasmäärää tulee rajattua. Toki sillä tavalla, että ei tietenkään jätetä mistään ryhmästä vaan paria lasta kutsumatta.

Itse ajattelen sillä tavalla, että tämän lapsitouhun pitää olla kivaa myös vanhemmille. Mulle on kauhistus ajatella ulkojuhlia, missä parikymmentä kurahaalareihin puettua lasta vetää sokerihumalassa pitkin pihaa loskan keskellä nenät valuen. Eihän niitä saa edes vahdittua, jos pihassa on isoja eläimiä ja sähköaitoja ja vettä ja työkoneita ja vieressä maantie. En vaan osaa, enkä tykkääkään, komentaa vieraita lapsia, kun omalle ei ole tarvinnut juuri ääntä korottaa.

Mun mielestä niin paljon houkuttelevampi vaihtoehto on kutsua lapsen 5 parasta (onneksi fiksua ja rauhallista) kaveria, ja järjestää kauniit ja kivat juhlat. Vähemmille vieraille jaksaa panostaa enemmän tarjoiluihin ja yllätyspusseihin ja pystyy järjestämään esim. poniratsastusta (jos sattuu olemaan se poni) tai muuta enemmän aikaa ja vaivaa vievää ohjelmaa.

Sitten voi toki käydä niin, että omalta lapselta jää joku kutsu saamatta. Mutta lapsi ymmärtää sen ihan hyvin, ettei vaan aina voi kutsua ihan kaikkia, varsinkin kun ei itsekään kutsuta.

Meillä on onneksi nykyisellä luokalla helppo tilanne, kun tyttöjä on vain kolme. 🙂 Poikia tyttö ei halua itsekään kutsua. Luokan tyttöjen lisäksi kutsutaan pari lapsen lähintä muuta ystävää, niin saa ihan hyvät juhlat aikaiseksi, mutta ei mene älyttömäksi riehumiseksi.

Avatar

Hyviä ajatuksia, olen kanssasi hyvin smaoilla linjoilla asiasta. Muistan vielä itse omasta lapsuudesta sen kurjan tunteen kun ei sitä kutsua tullutkaan. Ja itse taas en synttäreitä koskaan järjestänyt, paitsi yhden kerran ja silloin taas ei sinne saapunut kuin paras ystäväni ja naapuruston lapset! Sekin hieman harmitti silloin.

Täällä Espanjassa kyllä käsitykseni mukaan kutsutaankin aina kyllä kaikki ja syntymäpäiviä juhlitaan usein juuri jossain hoplopin tapaisissa leikkikeskuksissa sillä vieraita kertyy yleensä aika paljon. Meillä esikoinen on vasta pian 1v8kk joten kaverisynttäreistä ei vielä toistaiseksi omakohtaista kokemusta. Ystäväni lapsi täytti juuri 2 vuotta ja he juhlivat syntymäpäiviä tuollaisessa leikkikeskuksessa, jonne oli koko päiväkodin ryhmän lapset kutsuttu!

http://karlaespanjassa.blogspot.com

Avatar

Oon kyllä eri mieltä. Synttärit on lapsen päivä ja jos on joku, jota ei syystä tai toisesta halua kutsua sinne niin se on ok. Kouluissa on ollut käytäntö että jos koko luokkaa ei kutsuta niin kutsuja ei jaella julkisesti vaan koulun jälkeen tms. Toiminut ihan hyvin. Lapsia on niin paljon että harva se viikko on synttäreitä niin ei niistä kukaan jaksa loputtomiin jauhaa.

En itsekään lapsena edes käynyt niiden kavereiden synttäreillä jotka eivät olleet parhaita ystäviä. Kutsuja tuli vuodessa parikymmentä mutta kävin ehkä viisillä? Luulen että toi valtapeli on nyt ihan sun omassa päässä.

Avatar

On totta, että pahimmillaan jonkun kutsumatta jättäminen jopa kiusaamista, samoin kuin se, että jonkun synttärijuhliin ei saavu ketään. Kaikkien mukaan ottaminen on tärkeä periaate ja arvo, eikä sitä voi olla korostamatta kotona tarpeeksi. Olen kuitenkin todella eri mieltä muutamista jutuista.

Lapsuudessani oma perheeni asui hyvin vaatimattoman kokoisessa asunnossa ja elimme hyvin kädestä suuhun -meiningillä. Taloudellisesti eikä tilojen puolesta ollut siis mitenkään mahdollista kutsua juhliin yli kymmentä vierasta – tuo oli maksimimäärä, joille kodissamme riitti tuoleja synttäritarjoiluja nauttimaan pöydän ääreen, kun vanhat taittojakkarat ja parvekkeen tuolit kannettiin mukaan. Oli todella hankala miettiä, kenet päiväkoti- tai luokkakavereista jättäisi kutsumatta ja muistan itkujakin tuosta minulle tulleen. Synttärijuhlat olivat vanhemmilleni aina valtava rahallinen satsaus, vaikka mentiinkin hyvin edullisilla tarjoiluilla, joten ulkoistamisesta ei voinut edes haaveilla. Arvostan silti vanhempiani suunnattomasti siitä, että sain aina mukavat juhlat enkä kokenut minkään puuttuvan, vaikka kaikki ei voinutkaan olla niin suureellista.

Toki olisimme voineet mennä ulos kerrostalomme pihalle juomaan kaakaota ja avaamaan lahjoja hiekkalaatikon reunalle kurahaalarit päällä syksyisn koko päiväkoti- tai kouluryhmän kanssa. Mutta itse ainakin halusin sen synttärikakun ja nätin mekon päälleni, niin kuin muidenkin synttäreillä oli. Kyllä lapsetkin vertailevat tuollaisia asioita, vaikka toisaalta tosiaan vähään tyytyvätkin. Onko päiväkoti- ja luokkakavereiden miellyttäminen siis todella tärkeämpää kuin pienen synttärisankarin toivejuhla? Erityisesti, jos lapsella ei muutenkaan aina ole hienoimmat uudet vaatteet ja lelut – pitäisikö synttäreilläkin tinkiä vaikka kakusta ja muista tarjoiluista, jotta voisi kutsua 20 lasta pihalle leikkimään?

”Onhan niitä kavereita varmasti sen ulkopuoleltakin.” Entä jos ei ole? Kun koko suku ja muu tukiverkko asuu 300 km päässä, olivat minun ja veljeni ainoat kaverit kaverimme päiväkodista ja koulusta. Ja olisimmeko jättäneet parhaat kaverimme kutsumatta ja heidän kanssaan juhlimatta, vain että muutama muu ei pahoittaisi mieltään? Minusta se tuntuisi kohtuuttomalta vaatimukselta lapsille, joille synttärikutsut ovat todella tärkeät ja pitkään odotetut.

On tietysti aivan upeaa, että joidenkin on mahdollista järjestää kutsut koko ryhmälle ja sen tekevät, muistan itsekin, miten sellaiset juhlat olivat usein niitä kaikista hauskimpia. Mielestäni tämä on kuitenkin hyvin omasta kuplasta kirjoitettu teksti ja minulle ainakin tuli todella paha mieli muutamasta kohdasta, vaikka hyvää asiaa oletkin sinällään ajanut takaa. Jokainen lapsi kuitenkin saakoon sellaiset juhlat kuin ensisijaisesti itse toivoo ja minkä toteutukseen on sitten perheellä myös puitteet.

Avatar

Meidän päiväkodissa oli sääntö ettei kutsuja saa antaa päiväkodissa. Nykyää kenellekään ei tule pahamieli jos ei joku kutsu. Tyttö saa myös kutsuja luokkalaisilta joiden synttäreille ei edes halua mennä esim. Tyttöni ei pidä halloween teemasta. Koululaiset siis meillä 4lk ja 6lk.

Avatar

Olen täysin eri mieltä tästä. Kaikilla perheillä ei ole henkisiä voimavaroja tai rahaa järjestää synttäreitä isolle laumalle, oli ne sitten kotipihassa tai HopLopissa. Itse en ainakaan tässä elämäntilanteessa voisi kuvitellakaan kutsuvani 20 lasta meille riehumaan omien lisäksi. Meillä on lapsille asia selitetty niin, että synttäreille kutsutaan x määrä kavereita ja itse saa päättää keitä ne ovat. Lapset ymmärtävät hyvin sen, että kaikille synttäreille ei tule myöskään heille kutsua. En myöskään ole kuullut, että kukaan päiväkodissa olisi pahoittanut mieltään saamatta jääneestä kutsusta. He tietävät, että heidät kutsutaan sitten taas joillekin toisille synttäreille. Mielestäni on äärimmäisen tärkeää opettaa lapsille myös pettymysten sietämistä. Jos liikaa silottelee tietä ja aina varmistelee ettei tule paha mieli, tekee lapselle karhunpalveluksen.

Avatar

Ihanaa on jos on mahdollisuus kutsua kaikki, mutta valitettavasti kaikilla ei vaan ole mahdollisuutta siihen, edes noilla sun ehdotuksilla. Me asutaan pienessä kerrostaloasunnossa, taloyhtiön piha on käytännössä vain parkkipaikka, rahaa ei ole juurikaan pistää juhliin ja lapsen päiväkodin ulkopuoliset kaverit asuvat niin kaukana etteivät pääse. Niinpä ollen meille kutsutaan vain läheisimmät kaverit, mutta kutsuja ei jaeta päiväkodissa vaan ilmoitan heidän vanhemmilleen. Inhottavinta on mielestäni se, että vain yksi tai kaksi jätetään kutsumatta.

Avatar

Lapset ja ihmiset ylipäätään ovat persooniltaan ja luonteiltaan erilaisia. Tälläiset ”kutsutaan koko luokka” synttärit voivat olla introvertille ja pienessä porukassa viihtyvälle painajainen. Kutsuisitko itse synttäreillesi koko koululuokkasi tai työporukkasi? Mielestäni lapsella on itse oikeus päättää ketä hän haluaa kutsua. Lapset ovat myös hyvin ymmärtäväisiä, kun heille selittää miksi esimerkiksi kaikkia ei voi tai halua kutsua. Asia erikseen on tietenkin tilanteet, jossa jätetään yksi tai pari ihmistä tahallaan ulkopuolelle. Lasten on hyvä oppia sietämään myös pettymyksiä. Aikuiset ovat myös erilaisia,eikä ketään voi vaatia vahtimaan huutavaa lapsilaumaa ja järjestämään väkinäisen kivat isot synttäribilet.

Avatar

Juuri näin. Olisin valmis kutsumaan koko lapseni luokan synttäreille, mutta tällaiset synttärit olisivat lapselleni painajainen. Hän inhoaa riehumista, huutoa ja yleistä sekoilua.
Tottakai haluan lapseni nauttivan synttäreillään ja siksi ollaankin kutsuttu 4-5 läheisintä kaveria. Tietenkin katsotaan niin, että 1-2 porukasta ei jää kutsumatta.

Avatar

Meillä eskarilaisen ekat isommat kaverisynttärit tulossa. Päädyttiin järjestämään kaksi ”kattausta”, saa nähdä miten onnistunut ratkaisu on. Ekassa porukassa eskarin/päiväkodin ulkopuoliset kaverit sekä jokunen viskari päikkäristä, toisessa sitten koko eskariporukka. Välissä tunnin verran huiliaikaa sankarille ja meille muillekin.

Avatar

Mielestäni olennaisinta on se, ettei koko ryhmästä jätetä kutsumatta muutamaa(siis että suuriosa kutsutaan). Joko koko ryhmä tai vaihtoehtoisesti 4-6 läheisintä kaveria, jolloin ryhmään jää enemmistö ei kutsuttuja. Kyllä lapsen on hyvä oppia, että aina ei kutsuta joka juhliin, ja kodin tehtävä on iskostaa lapsille, että ketään ei kiusata lapsiryhmässä, millään muotoa. Ulkoistetut synttäritkin ovat vähän niin ja näin. Toisilla on varaa, toisilla ei. Mutta sisäleikkipuisto-synttärit ainakin meillä on aiheuttanut monta sisaruskateuskohtausta, kun yhden lapsen useampi kaveri on kutsunut hoploppiin ym, ja toisen kohdalle ei ole osunut yhtiäkään vastaavia. Omien lasten synttäreille meillä on kutsuttu 4-6 läheisintä kaveria(myös pk/kouluryhmän ulkopuolelta) ja ne on vietetty kotona sisällä/pihalla. Kaverilahjoja juhlissa ei meillä jaeta, vaan järjestetään muuta kivaa pienempää ohjelmaa, kuten aarteen etsintää tai ongintaa pienimuotoisin yllärein 🙂

Avatar

Meillä taas oli sillain, että kutsuttiin sekaisin muita kavereita sekä koulukavereita. Koskaan ei pystynyt kutsumaan koko luokkaa plus muita kavereita (pelkkiä luokkalaisia olisi tullut 25-30). Koska olin luokalla jossa oli tyttöjä vaan 8kpl, niin kutsuttiin yleensä kaikki luokan tytöt plus muita kavereita. Mutta siitä kolmosluokalta asti kaikki teki sitä, että kutsui pari parasta kaveria kun kaikki ei enään pitänyt edes isoja kaverisynttäreitä vaan mentiin esim. elokuviin 2 kaverin kanssa. Itse pidin 10-vuitiaaksi asti kaverisynttärit ja sen jälkeen juhlin vaan pienellä porukalla. Painajainen olisi ollut lapsena jos olisi pitänyt kutsua koko luokka ja muut kaverit, koska vieraita olisi ollut jotain 40-50, määrä olisi ollut kaoottinen vaikka kuinka olisi ollut pihajuhlat. Tottakai olisi voinut pitää 2 synttärit, plus sukulaiset eli 3 synttärit, mutta vanhempien aika ei olisi riittänyt. Meillä äiti kyllä kanssa sanoi, että aina pitää kutsua samasta porukasta kaikki eli esim. Kaikki luokan tytöt eikä niin että 1 tai 2 jää ulkopuolelle. Me vedettiin sitten raja (sori) poikiin, koska he ei ollut mun hyviä kavereita koulussa xD Poikia sitten tuli muista piireistä (esim. Harrastus). Eli omasta mielestä on aika normaalia että tulee rajauksia sekä rahallisista että resurssisyistä. Itse syntynyt esim. Marraskuussa ja jos järkkäisi pihasynttärit 2h räntäsateessa niin ei paljoa kaakao pelastaisi (oikeasti mun synttäreille on osunut niin kakka kelejä, että monesti vieraat myöhästyny jo pelkästään huonon ajokelin takia xD). Nyt aikuisenakin haaveilen, että voisin joskus järkätä ulkosynttärit, mutta ei koskaan satu edes siedettävää pakkaskeliä snif! Musta kyll tärkeää, että kukaan ei jää ulkopuoliseksi ja onneksi omaan lapsuuteen ei kuulunut nitä hetkiä. Meillä oli aina paljon kavereita eikä haitannut, että ei päästy kaikkien synttäreille. Ymmärrettiin jo aika pienenä, että se on normaalia. Sen takia kavereita kannattaa olla useasta piiristä (koulu, pk, harrastukset, naapurit, ystäväperheet), että jos jossain porukassa jää ulkopuoliseksi niin se ei vaikita kaverimäärään. Esim. itsellä kaikki parhaat kaverit vaihtoi koulua ja mulla oli 3vuotta sillain, että ei ollut paljoa kavereita koulussa. Mutta ei haitannut, koska naapurissa ja harrastuksissa oli kavereita ja poismuuttaneet kaverit oli edelleen kavereita vaikkakin eri koulussa 🙂

Avatar

Ihana asenne, arvostan!

Avatar

Pakko kysyä, että missä saa 130 e pidettyä tuon kokoluokan synttärit???

Avatar

Kun meidän 11-v oli pienempi niin pari kertaa tein niin et kutsuttiin kaikki mahdolliset kaverit ja se oli musta ihan hirveetä. 😀 Pienessä asunnossa kauhee määrä kiljuvia lapsia. Sit tehtiin joku raja et tietty määrä saa vaan tulla. Jos joku kaveri ei saa kutsua niin haittaako se hirveesti? Pitäähän lasten kestää pettymyksiä ja jos se kaveruus ei sitä kestä, niin ehkä hyvä vaan. Nyt kun on lapsi isompi ollaan tehty et pari kaveria kutsunu, mutta tulevat yökylään.Käyvät elokuvissa tai kotona katsovat elokuvaa ja syövät paljon herkkuja ja mitä haluakaan. Se on ollut meidän tytöstä tosi kiva juttu 🙂 nyt pyys että pääsis synttäreillä kiinalaiseen syömään. Musta tuo et pitäis talvella synttärit ulkona ei onnistu meillä. Kylmässä ei kiinnostaa ees mua kököttää saatika lapsia. Musta vanhemmilla ei oo mikään pakko velvotetta pitää suuria synttäreitä, että jollakin ei vaan tuu paha mieli. On joskus meidän lapsikin jäänyt kutsutta mutta päässyt siitä yli. Kumminkin muistaa ne synttärit minne sai kutsun eikä niitä minne ei. Jokainen saa tehdä tyylillään. 🙂

Avatar

Meillä ei myöskään ole koskaan kutsuttu koko päiväkotiryhmää / luokkaa. Olin monta vuotta lasten totaaliyksinhuoltaja, joten ei olisi ollut taloudellisesti mitenkään mahdolista ulkoistaa juhlia, eikä meille olisi mahtunut kauheaa lapsilaumaa. Lisäksi lapsista molemmat ovat ”erityisiä”, vaikka tavallisessa luokassa ovatkin. Meillä on ihan tarpeeksi haastavaa järjestää kaverisynttärit 6:lle koulukaverille.
Mä olen sitä mieltä, että jonkainen varmaan itse tietää mikä on omalle lapselle parasta!

Avatar

Mun mielestä tosi kummallinen ajatus, että lapselle pitäisi varta vasten, ettei kenenkään mieltä saa pahoittaa. Ja että kaikki, ihan kaikki, täytyy kutsua vaan sen takia. Miksei voisi kutsua vaan niitä kenet haluaa juhliinsa? Yleensä kaverisynttäreille valikoituu ne parhaat kaverit, joten teidän lapset ei ehkä sitten ole ylimpiä ystäviä niiden kanssa, kenen juhliin kutsu jäänyt saamatta. Sen sijaan, että opettaisin lapseni märehtimään noinkin vähäpätöistä asiaa, kannustaisin lasta olemaan isommin välittämättä ja selittäisin asiat kuten ne ovat. En myöskään ikinä tule pakottamaan lastani siihen muottiin, että juhlat ovat kaikkia varten. Ne ovat päivänsankarin juhlat ja hän päättää, ketä juhliinsa haluaa. Jos joku pahoittaa mielensä, niin asiaa kannattaa pohtia, miksi niin on. 🙂
Näkisin, että ennemmin tuollainen kasvattaa lapsesta loputtoman mielistelijän, kuka ei pysty sanomaan omia mielipiteitään, kun pelkää pahoittavansa toisen mielen.

Avatar

Koko luokkasynttärit vois heivata ties minne! Itsellä ei riitä ymmärrys, meillä juhlitaan sukulaisten kesken tuossa iässä ja serkut ovat lapsen kaveri vieraat. Toki voisi kutsua jonkun lapsen kenen kanssa erityisesti tekemisissä vapaa-ajallakin ja jonka vanhemmat tuntee, mutta en missään nimessä ymmärrä koko luokka synttäreitä, eihän sitä aikuisenakaan eletä samalla periaatteella, koko työpaikka jne. Ei monella ole puitteita ja varaa moiseen. Ja lahjat, ne ei minusta kuulu tollasii juttuihin, siinäkin voisi opettaa ekologisuutta ja turhaa osteltua välttää. Aivan turhaa hössötystä! Valitettavasti meidän lapset eivät tule osallistumaan luokkalaisten synttäreille vaikka kutsuja tulisikin, vain perhetuttujen lasten, ei muiden. Meillä riittää serkkujen synttäreitä isossa suvussa joka kuulle melkein, joten se riittää ja lapset sen ymmärtää.

Avatar

Olen tästä politiikasta eri mieltä. Meillä neljä lasta, pian järjestetään herkän ja aran eskaritytön kaverisynttärit, joita hän kovasti odottaa. Tyttö on kova jännittämään, eikä viihdy isossa lapsiryhmässä. Vaikka kovasti on parissa vuodessa reipastunut, niin tiedän hänen ahdistuvan ajatuksesta, että synttäreille tulisi paljon lapsia. Järjestetään sankarin näköiset juhlat ja kutsutaan vaan läheisimmät kaverit. Toki isompienkin lasten kohdalla on oltu tarkkoina siinä, että vain pari ei jää ilman kutsua ja usein on kutsuttu esimerkiksi kaikki sankarin kanssa samaa sukupuolta olevat päiväkotiryhmästä/ luokalta. On hyvä muistaa, että perheet ja lapset ovat erilaisia 🙂

Avatar

Tulevana opena arvostan tälläisiä vanhempia ylitse kaiken. Syrjimistä ja kiusaamista tapahtuu ihan liikaa ilman synttäreitäkin.

Avatar

Mä olen kyllä tästä erimieltä, tosin mun mielestä sun ajatus on kyllä tosi upea ja hienoa jos tämä teillä onnistuu! Mutta mielestäni tekstissäsi on myös vähän syyllistää sävy niitä kohtaan jotka eivät näin toimi, ihan kuin he haluaisivat tarkoituksella jättää osan lapsista ulkopuolisiksi tai olla ilkeitä. Ja tätä en allekirjoita. Minäkin mielelläni kutsuisin koko ryhmän lasten synttäreille, mutta se vain EI ole mahdollista. Meillä kaksoset, jotka pk:ssa ovat eri ryhmissä. Luonnollisesti heillä myös synttärijuhlat ovat siis yhteiset. Molemmissa ryhmissä on n. 20 lasta. Eli ei meidän rivariin ei kyllä mahdu 40 lasta sitten mitenkään, ei edes sitä 20, jos ajateltaisiin että kutsuttaisiin vain samaa sukupuolta olevat (tämänkään logiikkaa en toisaalta ymmärrä) tai pidettäisiin molemmille omat juhlat peräkkäisinä päivinä. Ei mulla myöskään ole rahaa maksaa tälläiselle määrälle HopLop -juhlia (eikä edes halua, koska en näe järkeväksi käyttää niin paljon rahaa vuosittain lasten synttäriehin, vaikka sitä rahaa olisikin). Enkä mä ihan allekirjoita tota ulkosynttäreiden hauskuuttakaan talvella pimeässä ja kylmässä, kesällä olisikin ihan eri asia. Lasten tärkeimmät kaverit tulevat pk:sta yhtä parasta kaveria lukuunottamatta, joten aika julmaa olisi mielestäni kieltää kutsumasta ketään pk:sta, kun ei voi koko ryhmää kutsua. Lapsenkin pitää oppia kestämään pettymyksiä. Tätä synttärikeskustelua meilläkin käydään usein, koska kaksoset ovat eri ryhmissä niin aika usein heillä on ”omien” kaverien juhlia, jonne on kutsuttu vain toinen. Kyllähän tämä toista aina silloin harmittaa kun kuulee, että toinen on juhliin lähdössä. Olemme kuitenkin käyneet keskustelua, että tämä on nyt A:n kaveri ja ryhmäläinen ja kaikkia ei voi kutsua niin siksi nyt kutsuttuna on vain A, ja aina lapsi on tämän sitten ymmärtänyt. Toki mustakin on ihan kamalaa, jos joku jää aina ilman kutsua johonkin juhliin, mutta nykyään kun ryhmät on niin isoja niin ei kaikkia vain ole mahdollista kutsua, eli siihen ongelmaan pitäisi keksiä jokin muu ratkaisu.

Avatar

Jos lapset käyttävät syntymäpäiväkutsuja jotenkin valtapelinä ja kiusaamisen välineenä, niin se on vanhemman vastuulla kasvattaa lapsestaan hyväkäytöksinen ja toiset huomioonottava. Koko luokan väkisin kutsuminen, ei kyllä opeta mielestäni yhtään mitään, enkä itsekään olisi lapsena halunnut koko luokkaa synttäreilleni. Enhän ollut edes kavereita koko luokkani kanssa, vaikka toimeen tultiinkin keskenään. Ja oli niitä kavereita muualtakin, kuin omalta luokalta. Lapsen tulee mielestäni saada kutsua omiin juhliinsa ne ihmiset, keiden kanssa viihtyy ja haluaa juhlia. Jos on pelko, että oma lapsi sitten käyttäisi tätä tilaisuutta kiusatakseen, niin on syytä katsoa peiliin ja jos tällaista tapahtuu, niin siitä pitää keskustella avoimesti muiden vanhempien ja lasten kanssa.

Avatar

On hienoa, että ajattelette muitakin lapsia! Tuntuu, että useat tässä ketjussa eivät ajattele ja keskittyivät ihan liikaa ajatukseen koko ryhmän (yli 20 hlö) kutsumisesta.

Meillä ei ole koskaan kutsuttu koko ryhmää. Mutta samalla idealla on kutsuttu aina kaikki luokan tai päiväkotiryhmän tytöt. Lisäksi ovat saaneet kutsua myös pojista ne joiden kanssa leikkivät sekä kavereita rinnakkaisluokilta ja naapurustosta. Käytännössä lapsimäärä on tällaisella jaottelulla ollut juhlissa 8-13 lasta.

Lapset ovat kertoneet useamman kaverinsa tuskailevan siitä, ketä jättää kutsumatta, kun ovat saaneet kutsua vain tietyn määrän lapsia. Usein luokalta on saattanut jäädä kutsumatta esim. 1-2 tyttöä. Omilleni olen opettanut, että aina on huolehdittava ettei kukaan jää yksin ulkopuolelle. Tämä koskee niin juhlia kuin muutakin toimintaa.

Lasten kasvaessa synttärit muuttunevat enemmän tyyliin ”parin kaverin kanssa leffaan ja yökylään”. Silloin pieni kutsuttu joukko on mielestäni ok, kun selvästi suurin osa esim. luokan tyttöporukasta jää kutsumatta.

Avatar

Minua kiinnostaisi, että muutitko Emilia yhtään mielipidettäsi näiden kommenttien myötä tai ymmärrätkö, miksi toiset perheet toimivat eri tavalla? Itse olin osittain samaa mieltä kanssasi, mutta aiheesta eri näkökulmasta kommentoivat saivat mielipiteeni muuttumaan. Samoin kävi silloin, kun kirjoitit siitä, ettei eläintä saisi ottaa, ellei sille olisi varakotia sovittuna. Kysyin silloinkin, että loivennatko koskaan mielipidettäsi pohtiessasi toisia näkökulmia, muttet vastannut.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä