KORONATESTISSÄ JA MASKISUOSITUS

Me ollaan tässä kuopuksen kanssa oltu kipeinä elokuussa ja blogissa on ollut vähän hiljaista. Tämän tilanteen mukaisesti käytiin myös sitten koronatestissä, joka onneksi oli negatiivinen. Kovin siinä kyllä jo jännitti, että hirveään määrään ihmisiä pitää ottaa yhteyttä, jos tulos on positiivinen, kun oltiin nyt niin paljon puuhattu kaikkea. Vaikka sitä kuinka pesee käsiä ja huolehtii turvaväleistä, onnistuttiin kuitenkin tämä kesäflunssakin jostain saamaan. Oireiden helpotettua aloin sitten käyttää kuitenkin maskia julkisilla paikoilla liikkuessani, ihan vain varmuuden vuoksi. Ja pian sen jälkeen tulikin sitten tämän maskisuositus, jota olimme jo odotelleetkin. Toivon, että mahdollisimman moni alkaisi maskia käyttää, jotta emme olisi syksyllä ihan yhtä pahassa tilanteessa kuin worst case -ennusteet arvioivat.

Koronatesti itsessään oli epämiellyttävä. Taaperon kanssa se oli nopeasti ohi ja hän rauhoittui heti tutille sen parin sekunnin itkun jälkeen. Mulla testi varmaan sattui enemmän, sillä se testi itsessään ei sattunut, vaikka inhottavalta tuntuukin, mutta mulla vahingossa ensin ei mennyt tikku oikeaan paikkaan ja se tökkäisy sattui kunnolla. Mulla on tosi ahtaat kaikki nämä ontelot, joten en syytä yhtään testaajaa.

Tulokset me saimme tosi nopeasti, alle vuorokaudessa. Ei siis tarvinnut kauaa jännittää, vaikka testiin pääsyä saikin muutaman päivän odotella. Näissä kuulemma on nyt aika paljon ruuhkaa, kun tämä ensimmäinen kausiflunssa on iskenyt ja oireelliset on pakko testata. Sinne testiin kannattaa oikeasti lähteä herkästi. Hirveästi nyt on saanut lukea netistä, että ”kyllä minä nyt tunnistan onko tämä flunssaa vai koronaa”, mutta kun tossa ei ole mitään perää. Et sinä maallikko tai kukaan muukaan voi tietää, mitä tautia sairastat, ilman labratestejä. Korona voi olla myös täysin oireeton tai aiheuttaa vaikka vain pientä kurkkukipua. Sen takia on tosi tärkeää, että pienemmistäkin flunssaoireista otetaan yhteyttä oman paikkakunnan terveydenhuoltoon ja käydään testattavana, jotta se tartuntaketju saadaan heti jäljitettyä ja kuriin.

Syksyn ennusteet näyttävät kurjilta, mutta olihan tämä odotettavissa. Toivottavasti ihmiset alkavat käyttää maskeja, noudattaa turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa, välttää suuria kokoontumisia ja ylipäätään käyttää järkeä. Ei ole järkevää yskiä tahallaan maskin käyttäjiä päin (joka kerta joku tekee tän mun kohdalla), tai tulla ihan lähelle tuntematonta ihmistä. Tämä tilanne kuitenkaan ei ole mitään ohimenevä juttu, vaan nyt on aika kaikkien tottua siihen, että joko me pelataan näillä säännöillä, tai kärsitään tästä ikuisesti.

Kommentit

7 kommenttia
Avatar

itse olisin sitä mieltä, että juuri kurkkukivusta olisi hyvä mennä testiin. hetki sitten eräs tuttuni oli tuntenut vain pientä karheutta kurkussa, mutta työnantajan vaatiessa meni lopulta koronatestiin ja oli korona-positiivinen..

Avatar

Olen vähän eri mieltä siitä, onko pieni kurkkukipu itsessään aihe hakeutua korona-testiin. Toki herkemmin mennään silloin, jos on syytä olettaa olevansa altistunut.
Muuten jättäisin järjen käytölle sijaa ja katselisin tilannetta ensin rauhassa kotona kulkematta ja kuljettamatta mitään tautia erityisesti minnekään.
Tällä hetkellä testaus on paikoin niin ruuhkautunut, ettei edes syöpää sairastava sinne pääse. Ei, siis vaikka on riskiryhmää ja koronan suhteenkin hengen vaarassa.

Avatar

Se nyt ei vaan ole mikään oma valinta kysymys mennäkkö testiin vaiko ei! Tartuntaketjujen jäljityksellä on iso merkitys ja jos joku jättää itsekkyyttään testiin menemättä ei jäljitystäkään saada tehtyä kun ei tiedetä sairastaako joku koronaa vaiko ei. Meillä esim lasten koulu ja oma opiskelupaikkani vaativat testiin menoa pienistäkin oireista ja kouluun ei saa palata ennenkuin on todistaa että testi ollut negatiivinen.

Avatar

Valitettava tosiasia on, että jos testi näyttää positiivista tulosta koronalle, ei ole mitään konsteja estää taudin aiheuttamia tuhoja ihmiskropassa, vain lievittää niitä. Siinä mielessä olemme kaikki samassa tilanteessa. Olemme sitten riskiryhmäläisiä tai emme.

Emme myöskään kukaan voi tietää etukäteen, kenelle tauti tulee hyvin hankalaoireisena ja kenelle lievänä. Se on jo todettu koronan osalta. Voipa sen sairastaa oireettakin, mutta silloinkin sitä voi levittää kohtaamilleen ihmisille. Siksi parasta on yrittää olla saamatta koronaa!

Niinpä, menemme jokainen testeihin lievästikin oirehtivina, vaikka oma oletus olisi mitä hyvänsä. Vältämme tarpeettomia kontakteja, edelleen! Hyvä käsihygienia ja turvavälit on kaiken perustana. Maski käyttöön, jos se on mahdollista, niillä alueilla, minne suositus on annettu.

Avatar

Nimetön voi olla mitä mieltä haluaa mutta THL suosittaa että jokaisesta pienestäkin oireesta (yskä, nuha, kurkkukipu, lämpö jne) hakeutuu testiin ja näin se todellakin kuuluu olla.

Nimimerkillä töikseen näitä aikoja antava ja testejä tekevä.

Avatar

No ei kai testiin mennä heti ekanan päivänä, jos nenä valuu ja kurkku on kipeä, jos ei ole yskää eikä kuumetta? Ei ainakaan kukaan meidän tutuista / naapureista ole mennyt, vaikka oireita onkin. Niin on kaikilla nuha mennyt ohi parissa päivässä. Ei kai testaus kapasiteetti millään riitä, jos jokainen kurkkukipuinen lähtee testiin? Voihan sitä kotona katsoa rauhassa tilanteen, esim. tuleeko yskä tai kuume. Nyt kun flunssakausi räjähtää käsiin, niin jokainenko suomalainen sinne testiin lähtee ensimmäisestä aivastuksesta?

Avatar

Meidän kokemus tältä päivältä, 5-vuotias heräsi aamulla nuhaisena. Mitattiin lämpö, lievästi lämpöä myös. Ääni selkeästi käheämpi kun normaalisti. Oma terveysasema päivystää vaan arkena, joten soitettiin viereisen ison kaupungin koronanumeroon. Sieltä vähän tylympää palvelua kehiin, ei todellakaan lähdetä testaamaan näin lievillä oireilla. Syöttäkää panadolia ja buranaa. Vaikka olisi kuumetta oikein enemmänkin niin lääkkeillä vaan kuumetta alas. Jos vointi tosi paljon heikkenee niin soittakaa oman kunnan terveysasemalle huomenna. Tässä ollaan nyt puun ja kuoren välissä. Koronan mahdollisuus on toki vähäinen mutta olemassa. Testiin ei näytä kovin helpolla pääsevän, joten vaikka halua välttää kontakteja on, niin perustetta pitää esim vanhemmat lapset pois koulusta ei ole (ovat siis terveitä). Ja tämähän sen leviämisen rajoittamisessa on ensiarvoisen tärkeää, testataan ja jos pos. niin altistuneet pidetään kotona.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä