EKOLOGINEN ARKI – MEIDÄN PERHEET EKOTEOT

Kaupallinen yhteistyö Libero

Ekologinen arki kuulostaa välillä mahdottomalta, mutta kun asiaa lähtee miettimään, saatat jo tehdä sen eteen enemmän kuin tajuatkaan. Libero Touch -vaippojen yli 50 prosenttisesti uusiutuvasta materiaalista valmistetut uudet pakkaukset herättivät minut ajattelemaan, miten meidän perheemme arjessa näkyy ekologisuus, mitä me käytännössä teemme, ja miten voisimme tehdä enemmän paremman huomisen eteen.

Ekologisuus on meille todella tärkeä arvo, koska haluamme jättää paremman tai vähintään yhtä hyvän maailman lapsillemme ja lapsenlapsillemme. Kuten edellisessä kampanjapostauksessani kirjoitin, luonto on meille myös tärkeää, joten haluamme omalta osaltamme opettaa lapsemme varjelemaan sitä, mutta ensin meidän pitää varmistaa, että heidän aikuistuessaan täällä yhä on luontoa, jota varjella. Me olemme sitä sukupolvea, jossa jo kierrätetään, mutta ekologiset arvot eivät ole kasvatuksessa näkyneet erityisen vahvasti. Nopeasti ajateltuna voikin tuntua, että teemmekö me edes mitään ekologisuuden eteen? Mutta kun lähtee kunnolla pohtimaan asiaa, niitä hyviä puolia meidän arjessamme löytyy yllättävän paljon.

No ensinnäkin meillä kierrätetään. Tätä puolta meidän pitäisi kuitenkin ehdottomasti kehittää, sillä meiltä puuttuu kunnollinen kierrätyspiste, jonka takia etenkin lapset yleensä heittävät vain ihan mitä tahansa roskiin. Kierrätämme pahvit, lasin, metallin, paperin ja puhtaat muovit, mutta haluaisin alkaa nyt kierrättää kaiken muovin, sekä biojätteen. Kunnollisella keräyspisteellä omassa kodissa tämä kuitenkin olisi melko sujuvaa ja helppoa. Minun vanhempani kierrättävät kaiken, ovat kierrättäneet nyt jo pari vuotta, ja pitäisi ehdottomasti ottaa mallia heistä. Tässä huomaa myös sen, miten kunnollinen kierrätyspiste helpottaa kierrättämistä, sillä vanhempieni luona minäkin kierrätän kaiken niin kuin kuuluu. Meidän täytyy siis ehdottomasti tässä remonttimme edistyessä löytää tilaa ja lisätä kotiin kunnollinen kierrätyspiste! Myös meidän taloyhtiömme pihalla kierrätys voisi olla helpompaa, ja tämä ehdottomasti pitäisi itse ottaa puheeksi seuraavassa taloyhtiön kokouksessa.

Jätteen lisäksi yksi tärkeä kierrätysteema meidän perheessä on vaatteet, lelut ja kengät. Ne kierrätetään aina, jos ne ovat ehjiä. Mutta siinä voisin vielä parantaa, että rikkinäisillekin vaatteille voisi vielä yrittää löytää jotain uusiokäyttöä. Käytetyt lastenvaatteet meillä menevät aina tutuille ja kirppikselle. Ja jos sieltä vielä jää jotain, loput menevät sitten lahjoitukseen heille, joilla todella on tarvetta. Omat ja Topiaksen vaatteet sitten taas yleensä lahjoitamme suoraan. Leluja olemme vieneet päiväkotiin ja kirppikselle. Lisäksi minä ostan suurimman osan lastenvaatteista kirppikseltä, joten tässäkin tehdään ekologisempia valintoja, kun löydetään uutta käyttöä jonkun muun jo käytetyille tuotteille. Se missä tällä osa-alueelle voisimme parantaa on aikuisten vaatteissa. Niitäkin kun voisi yrittää ahkerammin löytää kirppikseltä!

ekologinen arki

Vaatteisiin liittyen yksi tärkeä ekologinen valinta on miettiä tarkemmin, että pitääkö mitään hankkia ylipäätään. Vielä joitain vuosia sitten ostin ihan liikaa tavaraa, mutta aloin huomattavasti vähentää hankintoja, kun tajusin, kuinka paljon niistä turhista ostoksista tulee turhaa jätettä. Vauva-aikana laitoin vähän överiksi, kun ostin vauvalle innoissani niin paljon vaatteita, mutta sen jälkeen olen taas pyrkinyt parantamaan tapojani huolella. En enää shoppaile samalla tavalla kuin ennen, vaan hankin vain tarpeeseen ja mietin pitkään, että tuleeko tämä todella käyttöön? Onko tämä tuote laadukas? Minkä kanssa tämä sopii yhteen? Mitä esteitä tämän käytössä voisi olla? Jos en ole täysin varma, jätän kauppaan.

Tämä hurja kulutus tuottaa ihan hirveästi jätettä ja saasteita, ja omat hankinnat kirpparille suuntaamalla ja ylipäätään vähentämällä, on oman hiilijalanjäljen pienentämisen kannalta tärkeitä. Yritämme aina löytää enemmän käyttöä asioille, joita kotoa jo löytyy, ja keksiä uusia tarkoituksia tuotteille.

ekologinen arki

Suurin osa meidän perheen hiilijalanjälkeä on ehdottomasti autoilu. Olemme pyrkineet vähentämään autoilua huomattavasti, mutta autoilu on kuitenkin meille pakollista. Siinäkin voi kuitenkin tehdä parempia valintoja! Meillä lapset kulkevat kouluun bussilla, jotta autoa ei tarvitse joka päivä käynnistää. Lisäksi vaihdoimme 1,5 vuotta takaperin toisen automme sähköpyörään, jolla Topias pääsääntöisesti kulkee töihin. Tämä on huomattavasti pienentänyt hiilijalanjälkeämme ja on paljon päiviä, kun autoon ei kosketa. Isolle perheelle auto kuitenkin tosiaan on pakollinen, etenkin täällä Turussa. Meidän automme ei valitettavasti ole mitenkään ekologinen, mutta tätä parantaaksemme pyrimme aina pitkillä matkoilla lainaamaan vanhempieni hybridiä. Sitten, kun tulee aika vaihtaa autoa, aiomme vaihtaa ekologisempaan, mutta tällä autolla mennään niin kauan, kun se vain kantaa. Ja sekin on mielestäni ekologinen valinta siinä suhteessa, että turha meidän on hyvää ja toimivaa autoa laittaa pois, kun auto kuitenkin on niin vanha, että sen myyntikään ei enää ole järkevää.

Pyöräily on kuitenkin meidän mielestä sekä kiva harrastus että näppärä keino liikkua. Minä vain tarvitsisin ehdottomasti myös sähköpyörän, jotta pysyisin Topiaksen vauhdissa. Topias aina ylämäessä työntää lapsia kevyesti selästä, jotta heidänkin mäkensä sujuisivat paremmin, ja jos minullakin olisi sähköpyörä, voisin minä työntää toista lasta ja voisimme tehdä pitkiäkin lenkkejä.

ekologinen arki

Sitten minulla tulee mieleen paljon sellaisia yksittäisiä ekologisempia tekoja. Otamme kauppaan aina mukaan omat isot kestokassit, jotta ei tarvitsisi ostaa muovikassia. Lisäksi nyt tämän vallitsevan tilanteen keskellä käytämme ensisijaisesti kestomaskeja, mutta pyrimme pitämään kertakäyttömaskeja varalla. Maskin käyttäminen on kuitenkin nyt tärkeämpää kuin niiden ekologisuuden ajattelu, joten kertismaskeista ei kannata potea mitään ekologista huonoa omatuntoa. Ei niitä kestomaskeja aina kerkeä pestä ja keitellä tarpeeksi.

Kotona me yritämme muistaa aina pitää turhat valot pois päältä. Taaperon kanssa kynttilät eivät ole vaihtoehto, mutta valoja voi pitää päällä vain siinä huoneessa, jossa oleillaan. Meillä on myös ulko-ovessa ”ei ilmaisjakelua” -lappu, jotta ei tulisi niin paljon paperiroskia. Topias joskus halusi mainoksia, koska  hänestä niistä on kiva lukea, mutta 95% ajasta ne mainokset vain nostettiin postiluukusta suoraan paperiroskiin, joten niitä oli aivan turha kerätä. Palautamme aina kaikki pullot kauppaan, vaikka niistä ei saisi panttia.

Yritämme jatkuvasti lisätä arjessa kasvisruoan määrää, mutta tämän eteen saisi ehdottomasti tehdä vielä enemmän töitä. Kasvisruoassa meillä vaikeuttaa se, että Topias ja lapset ovat aika ennakkoluuloisia ja nirsoja, mutta onneksi löydän jatkuvasti lisää vegaanivaihtoehtoja, joita he eivät edes tajua vegaanisiksi. Myös esimerkiksi kalan ja lihan valinnoissa suosin aina sitä ekologisempaa.

ekologinen arki

Me pyrimme aina pesemään täysiä koneellisia emmekä pese vaatteita turhaan. Emme myöskään käy suihkussa turhaan. Esimerkiksi minun pitkän tukkani pesemiseen menee paljon vettä ja curly girl -metodin ansiosta pesuni ovat nyt todella paljon harvempia. Vaikkakaan en aloittanut metodia ekologisista syistä, on tämä hyvä plussa. Myös näissä hiustuotteissa sekä muussa kosmetiikassa käytämme mahdollisimman paljon luonnonkosmetiikkaa.

Tavarahankinnoissa mietimme aina ensin, että voisiko tämän lainata jostain. Ja onneksi paljon aina pystyykin lainaamaan! Ja mielellämme aina lainaamme kaikkea myös muille. Suosimme kaikessa kotimaista, oli kyse sitten materiasta tai ruoasta. Kuukautishankinnoissa olen säästänyt huomattavasti luontoa ja rahaa käyttämällä kuukuppia. Meillä on myös ekologinen tiskikone, ja pesukoneen ja kuivausrummun vaihdoimme yhteen vähemmän virtaa vievään laitteeseen.

ekologinen arki

Myös Libero tekee paljon paremman huomisen eteen ja koen, että Liberon vaippojen ostaminen on yksi meidän ekoteoista. Liberon uudet pakkaukset on valmistettu yli 50 prosenttisesti vastuullisesti kasvatetusta sokeriruo’osta ja Liberon tehtailla käytetään 100% uusiutuvaa sähköä. Libero parantaa toimintaansa jatkuvasti ja pyrkii suojelemaan luontoa kaikessa mahdollisessa. Voit lukea edellisestä postauksestani lisää kaikesta, mitä Libero tekee ekologisten arvojen eteen.

Meidän arjessamme näkyy paljon tekoja, jotka pienentävät hiilijalanjälkeä, mutta paljon voisimme tehdä myös enemmän. Emme todellakaan ole niin ekologisia kuin haluaisin! Ei kenenkään tietenkään tarvitse olla täydellinen, mutta on olemassa vielä monta helppoa tapaa, joilla voisimme olla paljon ekologisempia ja tottakai niitä kaikkia pitäisi toteuttaa parhaansa mukaan. Nyt on kuitenkin se hetki, kun meidän kaikkien pitää viimeistään alkaa ajatella näitä asioita aktiivisesti. Tehdään parempia valintoja tänään, jotta saadaan se parempi huominen.

ekologinen arki

Lue lisää

Turun parhaat lastenkirppikset

Kirppislöydöt taaperon syksyyn

Liberon kakkakoulu

 

Kommentit

4 kommenttia
Avatar

Pienellä sinnikkyydellä sopivat vaipat löytyvät varmasti 👍🏻

Kestovaippojen käyttö on vähintään yhtä helppoa kuin paperistenkin. Sillä erotukselle toki, ettei haisevaa vaipparoskista tarvitse kenenkään tyhjentää 🙊

Avatar

Kertakäyttömaski kestää useammankin keittopesun. Eli ihan huoletta voi puhdistaa samalla kuin sen kankaisenkin.

Avatar

Meidän taloyhtiössä on keräysastiat kahdeksalle eri jaokkeelle. En kehtaisi olla käyttämättä, kun on tehty kierrätys näin helpoksi omalla pihalla, joten nämä lajittelemme kotona kaikki. Lisäksi tietysti kierrätämme pantilliset pullot ja ostamme ja myymme suurimman osan vaatteista kirpputorin kautta.

Moni nk. ekoteko on meillä saanut alkunsa ihan muista motiveista. Mm. raha on ollut usken ratkaisevassa asemassa. Esimerkiksi kestovaipat otettiin alunperin käyttäön siksi, että ne säästivät valtavasti rahaa ja olivat parhaimmillaan käytännössä ilmaisia.
Myös kuukauitisistani on tullut ilmaisia, sillä olen siirtynyt kokonaan käyttämään Kuukuppia ja kestositeitä. Siinä säästää vuodessa ihan merkittävän summan rahaa. Lisäksi kuukuppi sopii minun runsaalle vuodolle paremmin kuin mikään tampooni, kestoside taas on iholle niin paljon ystävällisempi kuin hautova muovikääre.

Lapsille kierrätys on itsestäänselvyys, kun eivät ole muunlaiseen elämään tottuneetkaan. Muovi, metalli, bio, paperi, kartonki, lasi, patterit
– emme varmaan osaisi enää yhteen ja samaan pussiin kaikkea pakatakaan!

Avatar

Me kierrätetään tosi tunnollisesti kaikki ja sekajätettä tulee sen ansiosta todella vähän. Meillä on roskiskaapissa Bioproffan biojäteastia, joka pitää hyvin hajut poissa ja eteisessä iso Orthexin kierrätyslaatikko metallille, lasille ja muoville. Erikseen on kassit pahville ja paperille. Meillä valtaosa jätteestä on muovia ja biojätettä. Me syödään vain kerran viikossa lihaa, joten kasvisten kuoria yms tulee viikossa paljon. Ja nykyisin vegeruuat ja lihan korvikkeet on onneksi niin hyviä, ettei meidän 4v edes usein tajua syövänsä kasvisruokaa.

Odotan kovasti, että saadaan jatkossa taloyhtiössä tehdä oma sähkösopimus ja valita sekin fiksummin!

Meille on tulossa vauva ja hänelle on jo ostettuna kestovaippoja, joita yritetään aina kotona ollessa käyttää. Se vaatii opettelua, mutta aion sinnikkäästi yrittää!

Vaatteet ja huonekalut ostan käytettynä aina, kun mahdollista. Se on järkevää ja silloin löytää oikeasti tosi kivoja juttuja, kun jaksaa olma sinnikäs ja etsiä. En halua, että koti näyttää Ikealta 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi