Raskaana 3 kuukauden seurustelun jälkeen – kannattiko?

Oltiin seurusteltu kolme kuukautta ja tein testin pienen yksiön vessassa. Raskaana – ihan selvästi raskaana. Puin kengät jalkaan ja lähdin juoksemaan. Juoksin työpaikalle asti, vedin sut sivuhuoneeseen ja heilutin testitikkua ilmassa. Nappasit mut syliin ja halasit lujaa. Me osattiin olla uutisesta onnellisia juuri siinä hetkessä, mutta oliko kannattavaa tehdä lasta niin nopeasti?

Ehkäisy on tärkeä asia, älä sivuuta sitä!

Raskaus oli ja ei ollut yllätys. Olin saanut nuorena tuomion vaikeasta raskautumisesta ja ehtinyt jo kärsiäkin sekundäärisestä lapsettomuudesta välissä. Vähän naiivina ehkäisyn käyttö tuoreessa suhteessa oli lipsuvaa, koska menneet vuodet ajatellen en ollut raskautuvaa tyyppiä. Täytyy sanoa, että seurusteluajoistani suurimman prosentuaalisen osan olen mennyt ilman varsinaista ehkäisyä ja vain laskenut päiviä. ÄLÄ KOKEILE TÄTÄ! Tämä tapa ei suojaa esimerkiksi irtosuhteissa taudeilta eikä ole ollenkaan varma ehkäisykeino. Olin vain vähän nuori ja typerä aiemmin. Varmaan kaksi kuukautta seurustelusta raskauduin ja se oli shokki. Miten muka kykenen raskautumaan? Se raskaus meni samantien kesken ja alettiin puhua ehkäisystä. Lopulta kuitenkin ajateltiin, että antaa tulla, jos tulee ja vähän vielä silloinkin mietin, että tuskinpa tulee. Silti hetkeä myöhemmin olin taas raskaana ja se raskaus ei mennyt kesken.

”Laastarisuhde”

Moni varoitteli aikaisesta raskautumisesta ja oli kauhuissaan. Moni ei uskonut siihen, että me pysytään yhdessä ja ihmiset väittivät, että meidän suhde oli laastarisuhde. Ette ehkä tässä hetkessä voi tajutakaan kuinka moni ihminen povasi meille silloin eroa. Vieläkin aiheelle naureskellaan ja on niitä seuraajia, jotka odottaa oikein sormet syyhyten sitä hetkeä, kun ”poika päättää lentää pois pesästä.” En ymmärrä ihmisten tapaa odottaa ja toivoa toisen eroa, mutta voihan se olla toki vähän outoa, kun 6 vuotta vanhempi löytää itselleen nuoren heilan. Se heila on kuitenkin pysynyt matkassa mukana kohta jo viisi vuotta eikä ole enää mikään pojankloppi. Siinähän siis toivotte eroa, mutta eiköhän tämäkin suhde ole liimattu pikaliimalla yhteen. Tiesittekö muuten, että pikaliima on ihan jäätävän tehokasta tavaraa?

Kannattiko aikainen lastenhankinta?

Jos joku kysyisi nyt, että kannattiko lastenhankinta noin nopeasti.. vastaisin, että ei ehkä. Vastaus ei olisi selkeä, koska siihen liittyy niin monta eri puolta. Olen kuitenkin ihan äärimmäisen paljon sitä mieltä, että lastenhankinnassa kannattaa käyttää malttia ja odottaa hetki. Elämä ei mennyt pilalle lapsesta tai meidän suhde kaatunut, mutta olisi viime vuodet helpompiakin voineet olla.

Parisuhdekuplan jälkeen täytyy oppia ärsyyntymään

Yleensä parisuhde menee vähän tiettyä kaavaa. Ensin on sellainen hekumavaihe, jossa parit elävät vaaleanpunaisella hattaralla varustetussa kuplassa ja vaaleanpunaiset lasit päässä. Kaikki on ihanaa, seksiä harrastetaan koko ajan ja pussaillaan joka kadun kulmassa. Toisessa ei ole yhtäkään vikaa ja elämä on yhtä kaunista satua aamusta iltaan. Sitten se kupla puhkeaa ja alkaa todellisuus. Sitä alkaa erottamaan toisesta niin sanotusti hyviä sekä huonoja puolia. Tämä vaihe on tärkeä käydä läpi, jotta tietää haluaako sellaisen ihmisen kanssa tehdä niitä lapsia. Kukaan ei ole täydellinen ja jokaisessa tulee aina olemaan piirteitä, jotka ärsyttää. Itse uskon siihen, että oikea ihminen rinnalle on sellainen ihminen, jonka huonotkin puolet ärsyttämisen rinnalla lämmittävät mieltä. Onnistuneen parisuhteen takana on ajatus siitä, että kumppani kelpaa juuri sellaisena kuin on niin hyvässä kuin pahassakin. Ketään ei voi muuttaa toisenlaiseksi.

Oli vaikeaa käydä läpi tämä osa meidän suhdetta, kun raskaushormonit pörräsivät täysillä. En antanut itsestäni täysin realistista kuvaa, koska ainakin itsellä raskaus vetää kaiken vähän överiksi. Saatan olla super ärsyttävä, super tunteellinen tai muuten vain erilainen kuin muuten. Yritäpä siinä sitten tutustua toiseen, joka ei ole sillä hetkellä oma itsensä. Saatoin myös olla lievästi sanottuna itsekäs enkä jaksanut kiinnostua kumppanista tarpeeksi.

Me ei ehditty kiintyä missään vaiheessa

Toinen tärkeä pidempi vaihe suhteessa on kiintyminen. Se on se osa suhdetta, jossa oppii muistamaan toisesta asioita ilman, että kumppanin täytyy olla koko ajan niistä muistuttamassa. Kiintyminen on eräällä tapaa rutinoitumista, yhteisten tapojen löytämistä ja elämän tasapainottumista. Meillä jäi tämä vaihe käytännössä kokonaan kokematta, koska elämä muuttui niin nopeasti koko ajan lyhyen ajan sisällä. Raskautuminen, hormonit, synnytys, vauva, tosi itkuinen vauva, imetys, uhmaikä.. uusi vauva. Huomasin jossain vaiheessa, etten ollut ehtinyt olemaan kiinnostunut siitä ihmisestä rinnallani ja en edes tuntenut häntä pintaa syvemmälle tarpeeksi. Meillä oli yhteinen taival, rakkaus ja yhdessä koetut hetket. Se voi tehdä ihmisen onnelliseksi, mutta kyllä neljän vuoden seurustelun jälkeen jo kaipaa sitä vahvaa kiintymystä, jossa pelataan yksiin eikä yhdessä erikseen. Meistä ei koskaan ehtinyt kasvaa tiimi, vaikka meistä elinkumppanit tulikin.

Kolmen lapsen arjessa ei ehditty nauttia kaksin

Kolme lasta ja arki, jossa ei joskus ehdi edes pieraista. Kolme lasta nukkumassa ja some tarjoaa aihetta kateellisuuteen. Sitä näkee kuinka pariskunnat käy syömässä, viettää kesää yön pikkutunneille ja lähtee matkustamaan kamerat kädessä. Sitten istut yhdessä sohvalle ja napautat sen iänikuisen Netflixin päälle. Ei siinä mitään, rakastan katsoa mieheni kanssa suoratoisto-ohjelmia, mutta olisihan se ollut hauskaa ehtiä tehdä jotain muutakin ennen tätä elämänvaihetta. Ehdin olla nuori ja tehdä hassuja juttuja, hän ehti olla nuori ja kokeilla omat tiensä, mutta me ei ehditty olla nuoria ja hassuja yhdessä. Ei ehditty naku-uida kolmelta yöllä, istua ravintolassa ilman kellon vilkuilua eikä matkustaa hiljaisuudessa lomalle. Loma ei nimittäin tunnu lomalta kolmen lapsen kanssa.

Puhkaise kupla, ärsyynny ja opi toisesta

Nämä asiat huomioiden sanon, että ei kannata tehdä lasta heti seurustelun alkuvaiheessa. Kannattaa ennemmin puhkaista kupla, ärsyyntyä toiseen ja sitten oppia, mitä suklaata ostaa toiselle kauppareissulla. Elämä on ollut hyvää ja antoisaa näin, mutta olisi se voinut helpompaakin olla.

En kadu hetkeäkään, mutta helpompaakin olisi voinut olla

En kadu sitä, että tehtiin lapsi ja toinenkin. Saatiin kaksi aivan ihanaa tyttöä ja olen heistä aidosti kiitollinen joka päivä. Koen eläväni elämäni parasta aikaa tässä perhe-elämän keskellä, mutta siitä huolimatta olisin voinut olla astetta viisaampi ja odottaa edes vuoden tai pari. Olisihan tämä elämä kuitenkin tullut vastaan odottelun jälkeenkin, mutta sinne pohjalle olisi rakentunut parempi perusta. Neljä vuotta me ehdittiin heilua huonon perustan päällä ja aikamoista selviytymistaistelua se on ollut. Meillä on silti aivan jäätävä määrä rakkautta meidän välillä ja se on kantanut yli kaikesta. Nyt keväällä tuli melkein ero, kunnes kumpikin nosti ryhtinsä pystyyn ja kiinnostui toisesta enemmän. Itsekkäästi laitettiin lasten tarpeita pienemmälle ja opittiin ottamaan aikaa myös itsellemme. Joskus ne on pizzatreffit rannalla ja joskus vain sitä, että menee lasten kanssa aidattuun puistoon ja käskee ne leikkimään keskenään. Omaa yhteistä aikaa voi ottaa erillään lapsista, mutta myös lasten läsnäollessa. Kosketuksia, pitkiä suudelmia ja lastenleffan aikana makuuhuoneeseen karkaaminen. Nauramista, yhteinen tanssi mökin kesäterassilla sekä hyppääminen mereen yöllä itkuhälyttimen valvoessa nukkuvia lapsia. Parisuhde on tärkeä asia, kun on lapsia. Siitä täytyy pitää huolta, koska hyvinvoivat vanhemmat takaa onnelliset lapset.

Kuvat : J.L.Studios (mun rakas)

Kommentit

4 kommenttia
Anette - Operaatio Äiti.

Avatar

❤️❤️❤️

Avatar

❤️❤️

Anette - Operaatio Äiti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä