Poistuuko keskenmenon varjo koskaan?

Olen ollut monta kertaa elämässäni raskaana. Niin monta kertaa, että en osaa edes laskea tarkistamatta lukua. Voin sanoa, että raskausasioissa olin luottavainen siihen asti kunnes sain ensimmäisen keskenmenon.

Keskenmenon saaminen

Ensimmäinen raskaus ei pelottanut

Muistan vielä ensimmäisen raskauden. Siinä sitä vain oltiin ja odoteltiin eikä raskauteen liittynyt mitään huolia. En oikein osannut miettiä keskenmenon saamista enkä ymmärtää jotenkin sitä, mitä voisin menettää. Raskaus sujui omalla painollaan ja olinhan oikeastaan plussannutkin vasta raskausviikolla 9. Olin alusta loppuun todella luottavainen.

Ensimmäinen keskenmeno

Sain ensimmäisen keskenmenon, kun yritimme silloin toista entisen mieheni kanssa. Se raskaus ei ehtinyt kunnolla edes alkaakaan, kun vuoto jo alkoi. Herännyt ilo vaihtui hämmennykseksi. Jotkut eivät tosiaan näitä kemiallisia keskenmenoja laske mukaan, mutta esimerkiksi Naistenklinikalla ne kirjataan jokainen kerta tietoihini.

Kolmannen kohdalla neljäs kerta toden sanoi

Ennen meidän kuopusta sain kolme kertaa putkeen plussan tikkuun. Jokainen raskaus meni heti kesken viikoilla 4+2-6. En oikeastaan enää osannut uskoa raskautumiseen, vaan neljännen plussan kohdalla olin jo välinpitämätön sekä luovuttanut. Koko raskauden ajan olin melko maassa enkä uskonut saavani lasta koskaan syliin saakka, vaan tilalle uuden keskenmenon.

Neljättä yrittäessä osasin odottaa

Jotenkin arvasin odottaa sitä, että tämäkin yrityskerta tulee toistamaan historiaa. Viime kesän jälkeen aloitimme yrityksen ja VIISI kertaa sain plussan ennen maaliskuuta. En yhdelläkään kerralla uskaltanut luoda ajatuksia raskaudesta, koska osasin odottaa varhaisen keskenmenon tapahtumista. Ongelma on vain siinä, että kroppa tunnistaa raskaushormonin. Kun raskaus yhtäkkiä riistetään kehosta, kyllä maailma keikkaa joka kerta. Itse tunnen sen selkeästi ja joku tuolla takaraivossa nostaa toivon, vaikka ei pitäisi.

Pahinta oli keskenmeno viikolla 6+5

Sitten tuli maaliskuu. Viikot kasvoivat ja päästiin maagiselle viikolle, joka alkoi vitosella. Sitten tuli kutosella alkava viikko ja aloin olemaan varma, että tästä ei enää kemiallista tule ja tottakai raskaus jatkuu. Sitten heräsin aamulla ja sain kivuliaimman keskenmenon tähän saakka. Supistukset tuntuivat samalta kuin synnytyksessä ja itkin sekä huudahtelin kivun aiheuttamien aaltojen mukana. Nyt oli mukaan ladattu niin paljon fyysistä kipua sekä myös sitä henkistä, että tuntui kuin olisin tavannut koko jutun pohjan enkä koskaan selviäisi siitä kaikesta ylös.

Taas raskaana, mutta pelko matkakumppanina

Rentoudu; olet raskaana. Miten sitä voi rentoutua, kun pelko kalvaa sisintä? Onko kaikki hyvin? Voinko tunnistaa merkeistä, jos tämäkin menee kesken? Tiedottomuudessa eläminen ja raaka muisto viimeisimmästä saavat panikoimaan. Ihmisessä ei ole rattaiden kurkistusluukkua, jonka avulla voisi tarkkailla, miten kyytiläinen voi. Sitä elää tyhjyydessä, jossa huominen voi tarkoittaa IHAN MITÄ TAHANSA.

Keskenmenon varjo

Lugesteronit tukemaan raskautta

Naistenklinikalta määrättiin Lugesteron tukemaan tätä raskautta. Se on keltarauhashormoni, joka sujautetaan sisään tuolta alakautta. Sen pitäisi tukea raskautta jatkumaan, vaikka ei se kehityshäiriöiltä pelasta, joten kesken voi mennä silti. Pilleri valuttaa jonkun verran ja tahmaa sekä aiheuttaa luultavasti nämä menkkamaiset jomotukst, mutta muita haittoja en ole havainnut.

Oireeton päivä pelottaa

Tämä olisi itselleni neljäs lapsi, mutta olen ihan yhtä hermostunut kuin aiemminkin. Jotenkin tiedostan, etten voi tulevalle mitään, mutta ei se pelko katoa. Esimerkiksi tänään on ollut kovin oireeton päivä, joka saa heti ajattelemaan, että hormoni on saattanut kääntyä laskuun. Viimeksi myhäilin oireettomalle alkuraskaudelle ja siitä seuraavana päivänä alkoi vuoto. Tuntui, kun joku olisi iskenyt vatsaan.

Keskenmenoa ei tarvitse hävetä

Miljoona kysymystä olen kuullut siitä, miksi kerron näin alussa, kun oma historiani näyttää prosentteja keskenmenolle. Mielestäni raskaudesta ei tarvitse puhua VAIN sen onnistuessa, vaan siitä voi puhua myös silloin, kun sellainen menee kesken. Keskenmeno ei ole mikään häpeäpilkku, vaan asia, joka tapahtuu monille.

Vertaistuki auttaa

Tärkeintä kaikessa on itselleni ollut vertaistuki. Se, että liityn ryhmiin, joissa on ihmisiä samassa tilanteessa, auttaa jaksamaan. Vauvaryhmässä voin vertailla sekä arvuutella oireita. Sitä voi murehtia ja iloita aivan alusta saakka. Puhun asioistani avoimesti myös sen takia, että saan siitä itselleni voimaa, mutta myös, koska ihmiset laittavat minulle kiitollisena viestiä. Tarjoan monille vertaistukea tässä asiassa.

Omien arvailujen ja laskujen mukaan tänään käynnistyi 5+0 eli alkutekijöissä edetään. Toivomme tämän kerran meille onnekkaaksi.

 

SEURAA MYÖS  :  INSTAGRAM @operaatioaiti

 

Kommentit

18 kommenttia
Anette - Operaatio Äiti.

Toivottavasti asiat vielä menevät myöhemminkin hyvin ja saat toisen lapsen, kun sen aika on ♡

Avatar

Tsemppiä hirmuisesti! <3

Anette - Operaatio Äiti.

Avatar

Vertaistuki on kyllä tärkeää.
Itsellä tilanne, että edellisestä liitosta kaksi lasta, joista molemmat saivat alkunsa todella helposti. Nyt uusi liitto ja kohta vuosi yritystä takana. Saldona kaksi kemiallista ja yksi km, joka todettiin viikolla 13+, sikiön kehitys lakannut n. Viikolla 11+. Juuri, kun kerkesi iloitsemaan siitä, että ekat kolme kk ja pahin pahoinvointi on takana.

Nyt menossa kp 27/28 ja positiivinen r-testi tästä kierrosta. Tavallaan pelottaa miten tällä kertaa käy, ja jotenkin tunteeton olo, tätä positiivistä testiä kohden.
Nyt pitäisi löytää vaan jostain niitä positiivisia ajatuksia, ja ilonaiheita ❤️

Anette - Operaatio Äiti.

Toivottavasti kaikki menisi hyvin ❤

Avatar

Ei se keskenmenon pelko poistu. Minulla neljä elävää lasta, kolme keskenmenoa ja nyt kyytiläinen masussa rv 7+4. Kahdeksas raskaus nyt, esikoinen täyttää 8 vuotta lähi päivinä. Suurperhe ollut haaveena pitkään ja keskenmenoja on tullut onnistuneita raskauksia ennen. Pahin oli itsellä kun menin ensimmäiseen ultraan ja siellä todettiin menehtynyt sikiö.

Anette - Operaatio Äiti.

olen pahoillani. Tuota pelkään myös ❤

Avatar

Tsemppiä kovasti 👍 itsellä lapsettomuutta takana kohta 3v. Ja maaliskuussa yksi plussa ivf hoitojen seurauksena joka päättyi kuitenkin valitettavasti kkm vk 8+6. Mietinkin kauanko sinun tulee käyttää tuota keltarauhasta? kun itse yrittänyt ottaa selvää asiaan liittyen. Itsellä epäily keltarauhasen riittämättömyydestä. Siksi asia itseäni kiinnostaa. Kun ivf tärppäs heti kun saatiin keltarauhashormonin tuki hoidoksi…

Anette - Operaatio Äiti.

Ilmeisesti noin viikolle 12 🙂

Avatar

Mites onko tuo Lugesteron nykyään KELA-korvattava? Ja miten monta viikkoa sitä syöt? Tuttava kertoi aikoinaan että hänen luurinsa hinnaksi tuli joku 500 e.

Anette - Operaatio Äiti.

En keskittyny kassalla, että tuliko siitä korvausta. Maksoi vajaa 20e vissiin ja olikohan siinä 2 vkon annos eli noin 40e / kuukausi. 12 viikolle sitä kai syödään 🙂

Avatar

3x päivässä oli tuo lääke hänellä. Ja useampia monen kuukauden kuureja, eikä lasta. Myös muita lääkkeitä. Oli silloin puhe, että lapsettomuuslääkkeet, meni silloin ihan omasta pussista ja tuli hänellekin todella kalliiksi.

Anette - Operaatio Äiti.

Mulla se on kerran päivässä 🙂

Avatar

Itse olen ollut kolmesti raskaana (2 lasta ja yksi varhainen km) ja olen pelännyt joka kerran keskenmenoa. Ensimmäisen kanssa käytiin varhaisultrassa ja seuraavana aamuna vuoti verta lattialle kun nousin sängystä. Olimme ihan varmoja, että se oli siinä. Onneksi kuitenkin vuoto loppui ja pikkuinen pysyi matkassa. Pelko hälveni hieman kun liikkeet alkoivat tuntua. Lapsivedet menivät viikolla 35+ ja poika syntyi tasan kuukausi ennen laskettua aikaa.

Toista aloimme yrittää kun esikoinen oli n. vuoden vanha, mutta raskaus ei alkanutkaan. Puolen vuoden yrityksen jälkeen tulin raskaaksi, mutta se meni kesken n. viikolla 5-6. Aikaa meni jälleen, mutta viimein kun luovuin toivosta, niin aloin odottaa toista lastamme. Alussa pelkäsin keskenmenoa ja lopussa pelkäsin, että kuinka aikaisin lapsi syntyy tällä kertaa (syntyi lopulta suunnilleen samoilla viikoilla kuin esikoinen).

Näiden kokemusten jälkeen en enää halunnut enempää lapsia, koska en enää halua kokea keskenmenoa tai synnyttää liian aikaisin.

Anette - Operaatio Äiti.

Ymmärrän, että tuollaiset voi aiheuttaa rankkoja muistoja ja kokemuksia!

Avatar

Itselläni on takana viisi keskenmenoa ja vihdoin kuudes raskaus onnistui ja saimme pojan 😍
Aikani taistelin julkisella puolella että sain tukilääkityksen, uskon että se auttoi. Minulla oli kaikki keskenmenot varhaisia, yleensä viikolla 5-6.

Keskenmenon pelko on kamala ja se fyysinen sekä henkinen palautuminen niistä on myös todella rankka. Muistan myös että muutaman keskenmenon jälkeen plussatesti ei aiheuttanut iloa vaan enemmänki pelkoa.

Hurjan paljon tsemppiä sinulle ja toivon että tämä raskaus onnistuu ❤️

Voin jakaa omia kokemuksia vielä tarkemminkin jos haluat vertaistukea

Anette - Operaatio Äiti.

Joo! Se aiheutti kyllä pelkoa. Eilen ultraan mennessä mietin, että miltähän tuntuisi, jos taas asiat olisivat huonosti. En olisi millään jaksanut. Keväällä olin jotenkin erityisen hajalla.

Avatar

Itsellä oli ennen esikoista 3 keskenmenoa. Suurimpana huolena oli jäädä lapsettomaksi.
Itselle ei juurikaan positiivinen raskaustesti merkitse lasta, se on mahdollisuus siihen. Täytyy myöntää, että hieman ärsyttää sellaiset odottajat, jotka jo positiivisesta raskaustestistä lähtien huutavat, että ”Meille tulee vauva”.

Nyt esikoisen jälkeen kuukautisten alkaessa tuli kaikki keskenmenot mieleen. Veri ei ollut tiettynä aikaan tervetullutta. Viikolle 18 pelkäsin jokaista vessakäyntiä. Keskenmenon pelko helpotti, kun aloin tuntemaan liikkeet. Samalla hetkellä paras ystäväni menetti rv 22 oman poikansa. Tämä muistutti, että voihan sitä sattua myöhemminkin. Haaveissa on vielä toinen lapsi jos sellainen suodaan. Saa nähdä onko pelko edelleen läsnä tuolloin. Nyt olen rakkaan pienen pojan äiti ja ainakaan ei tarvitse pelätä, että jäisin lapsettomaksi. Ja kyllä toisaalta koen, että asiat menivät niin kuin täytyi. Lapsi tuli juuri oikeaan aikaan elämääni.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä