Kahden viikon vaihdot

Meillä on perhe, jonka arjen määrittelee vaihdot. Yksi lapsista kulkee kahden kodin välillä.

Oikeus kumpaankin vanhempaan

Olen aina ajatellut, että on kyse lapsen oikeudesta kumpaankin vanhempaan. Se on tässä asiassa tärkein seikka. Haluan silti myös tämän lisäksi kuuluttaa isän oikeuksia, koska tässä yhteiskunnassa, jossa me eletään.. on isän asema edelleen heikompi. Olen lukenut paljon artikkeleita esimerkiksi siitä, että isyyttä ei tueta tai isien osallistumista auteta samalla tapaa kuin äitien kohdalla. Tämä saattaa johtaa vieraantumiseen lapsesta jo vauvavaiheessa. Äitiä ohjaa vahvat hormonit ja pitkä raskauden aikainen kosketus lapseen, nitoo yhteen ehkä imetyskin ja helpottaa mahdollisuus useammin jäädä kotiin lapsen kanssa. Isän suhteen luominen lapseen on tehty mielestäni haastavammaksi.

Eron myötä selkeä jako puoliksi

Erotilanteessa olin tiukka siitä, että me olemme yhdessä vanhemmiksi lähteneet ja tästä syystä vanhemmuus yhdessä hoidetaan puoliksi. Lapsi ikävöi isäänsä aivan yhtä paljon kuin äitiäänkin. Tästä syystä en taistele siitä, että saisin isomman palan kakkua enkä riitele siitä, jos isä joskus haluaa viikonlopun enemmän. Se, että me erottiin, ei ole lapsen vika, joten on minun työni kantaa se ikävän tuoma suru ja nähdä onnellinen lapsi juoksemassa isänsä luokse yhtä usein kuin hän on minun luonani.

Vaihdot viikon välein

Meillä oli ennen vaihdot viikon välein. Lapsi sai viettää aikaa kummassakin päässä yhtä paljon. Hiljalleen kuitenkin aloin huomata, että viikon isoin ongelma oli asettumiseen jäävän ajan vähyys. Kun lapsi asuu kahden kodin välillä, saattaa persoonallisuus tavallaan jakautua. Kummassakin kodissa ollaan vähän erilaisia riippuen säännöistä ja kodin tavoista. Voitte varmaan vain kuvitella kuinka haastavaa on tulla aina toiseen kotiin ja sopeutua tämän kodin malliin aina uudelleen.

Elämä yhtä sopeutumista ilman hengähdyksiä

Elämästä tuli lapselle vain yhtä sopeutumista ilman hengähdyksiä. Sanotaan, että lapsi kotiutuu maanantaina ja tottuu hiljaalleen torstaihin mennessä tähän kotiin ja muutaman päivän päästä on taas lähtö toiseen kotiin. Voin sanoa rehellisesti, että tämä on ollut meille kaikille haastavaa. Eniten olen ollut huolissani omasta lapsestani ja arjen kuormittavuudesta. Olen kuullut muiltakin vanhemmilta tätä samaa kokemusta, kun vaihdot ovat viikon välein.

Syksyllä kahden viikon vaihdot

Päätettiin, että kokeillaan nyt syksyllä kahden viikon vaihdoilla. Lapsella on täten aikaa sopeutua sen hetkiseen kotiin rauhassa ja myös hengähtää siihen päälle yli viikko ilman, että heti tulee taas vaihto eteen. Tämä idea lähti alunperin siitä, kun kesät ollaan hoidettu kahden viikon sykleillä ja se on tuottanut paljon rennomman lapsen, jolla on ollut helpompi sopeutua.

Monesti sitä unohtaa ajatella itseään lapsen kenkiin ja miettiä näitä asioita. Se, että on kaksi kotia tuo aina väistämättä jonkin verran muutoksia lapsen arkeen. Toisessa kodissa voi olla vapaammat säännöt kuin toisessa. Toisessa kodissa saatetaan liikkua enemmän. Toisessa kodissa voit olla perheen ainut lapsi ja toisessa yksi monesta.

Halusin vain kirjoitella näitä ajatuksia ääneen. Jokaiselle sopii omat tapansa hoitaa nämä vaihdot, mutta meille tämä on hyvä.

Vaihdot eroperhe

 

SEURAA MYÖS  INSTAGRAM  @operaatioaiti

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä