”Taas? Oliko vahinko?” – anna ihmisille lisääntymisrauha!

Odotatko kolmatta, neljättä tai ties kuinka monetta lasta ja olet saanut huomata, että suurinosa jättää onnittelematta? Kuinka usein saat vauvauutisista kertoessasi kummastuneen katseen ja kysyvän tokaisun: ”Taas?”

Useampi lapsi perheessä ei ole harvinaisuus

Nykyaikana ei ole edes harvinaista, että lapsia hankitaan enemmän kuin 1 tai 2. Yhä useampi hankkii kolme lasta ja jopa neljäkin! Olen törmännyt vauvaryhmissä niihin vanhempiin, joilla on lapsia jopa kymmenen! Meille on tulossa nyt neljäs lapsi, joka aiheutti yllättävän paljon reagointia ihmisissä. Kyselin paljon ihmisten kokemuksia liittyen useamman lapsen hankintaan ja läheisten reagointiin.

”Kai ne sit jo riittää?” ”En mä vaan jaksais.” ”Oliko vahinko?” ”Ettekai tee enempää, en haluta enää yhtiinkään ristiäisiin.” ”Koronavauva.”

Miksi kolmannesta ei enää onnitella?

Jo kolmannen kohdalla huomasin, että ihmisten asenne uutisista oli vähän sellainen.. taas.. Enää ei oltukaan innoissaan tai osattu ilahtua uutisista. Joku seuraajista kysyi, että miksi vauvauutisista pitäisi onnitella, mutta kyllä itse ajattelen, että läheisiä sekä ystäviä nimenomaan tulee onnitella elämän virstanpylväistä. Aina ei tarvitse jakaa samaa arvomaailmaa siitä, miten elämässä etenee, mutta ei se keneltäkään ole pois onnitella toista.

”Kahden tytön jälkeen poika? Jes nyt on isikin vihdoin iloinen.” ”Teitte vielä tollasen särkymävaran.” ”Aha, just.” ”Heippa, oot liian perhekeskeinen.” ”Miten mahdatte jaksaa noin monen kanssa?” ”Ette ole sitten ehkäisystä kuulleet?”

Taas? Oliko vahinko?

Ymmärrän, että moni haluaa hankkia vain yhden tai kaksi lasta, mutta miksi joku ei voisi haluta enemmän? Miksi sitä kolmatta tituleerataan herkästi vahingoksi? Jos totta puhutaan, kyllä ne ekatkin on joskus vahinkoja, mutta silti aivan täysin yhtä rakastettuja. Kannattaa muistaa, että on perhekeskeisiä ihmisiä, jotka näkevät isossa perheessä elämisen vain etuna.

”Enempää ei sitten tartte hankkia.” ”Pitäskö jo laittaa piuhat poikki?” ”Meinasitko yksin maailman täyttää?” ”Oot sitten päättänyt valita ammatikseks vauvantekokoneen?” ”Ai te haluatte jalkapallojoukkueen?” ”Tarvitte kohta minibussin!” ”Sikiätte ku sienet sateella!”

Lisääntymisrauha kiitos!

Jokaisella on oikeus päättää omasta lisääntymisestään ilman toisen ihmisen negatiivista kommentointia. Se, että päivitellään toisen jaksamista, ihmetellään heikkoa ehkäisyn käyttöä tai naureskellaan lisääntymiselle, on aivan älytöntä ja jopa loukkaavaa. Jokainen tietää ja tuntee omat haaveensa sekä rakentaa elämästään itsensä näköisen. Erilaisia mielipiteitä lasten määrästä voi olla, mutta suuntaan eikä toiseen saa naureskella ihmisten lasten lukumäärälle. Yksi lapsi perheessä ei ole automaattisesti yksinäinen ja viisi lasta perheessä ei automaattisesti tarkoita sitä, että lapset jäisivät ilman huomiota.

”Vaikka raamatussa käskettiin täyttää maa, ei se ole teidän tehtävänne.” ”Onneks abortti on keksitty.” ”Miten uskallatte tehdä lisää, kun edellinenkin on sairas?” ”Ei sun keho kestä.” ”Hyvä syy maata taas vaan kotona.” ”Miksi kolmas, kun teillä on jo tyttö sekä poika?”

Keräsin näitä kommentteja ja keskustelua aiheesta oman instagramini kautta. Tämä aihe koskettaa todella monia ja halusin ottaa kantaa aiheeseen. Mikä on teidän kokemus tästä? Oliko kolmaskin lapsi onniteltu vai oliko vastaanotto vain ”taas”?

Taas vauva

 

SEURAA MYÖS INSTAGRAM @operaatioaiti

Kommentit

12 kommenttia
Anette - Operaatio Äiti.

Ihanaa kun iso perhe ❤

Avatar

Kyllä sitä ihmettelee niitä jotka eivät kuitenkaan elätä lapsiaan vaan veronmaksajat. Silloin se on vähän kyseenalaista että tehdään lapsia muiden piikkiin, ja selitys ”mä kasvatan veronmaksajia” ei oikein uppoa kun mistä ne lapset oppivat sen työ teon mallin? Tunnen myös sitten niitä perheitä jossa on paljon lapsia mutta vanhemmat tekevät töitä jolla elättävät lapsensa ja aina olen onnitellut uudesta tulokkaasta.

Anette - Operaatio Äiti.

No mielioide sekin. En ole samaa mieltä.

Itsehän olen maksanut veroja koko äitiysloman ajan jokaiselta kuulta, vaikka olisin voinut olla vain kotosallakin 🙂

Avatar

Kahden pojan jälkeen tuntui olevan ”yleinen totuus”, että ”tyttöä te nyt sitten”. Ja ”toivottavasti se nyt sitten on se tyttö”.
Toivoin sillä kierroksella todella poikaa! Ihan vaan näyttääkseni, että lasta tässä ollaan odottamassa, eikä sukupuolta.
Kolmannen sai onnekis jo saada ja kasvattaa ihan rauhassa. Kun se ei niin kiinnostanut ketään, niin ei ollut niitä neuvojiakaan jonoksi asti.

Anette - Operaatio Äiti.

Äh toikin on ärsyttävä yleistys.. että luullaan aina toivottavan edes yhtä tyttöä.

Avatar

Tää on kyllä semmonen aihe joka nostaa kyllä niskakarvat pystyyn, siis perhekokoihin liittyvä negatiivinen puhe.
Ite oon 10 lapsisen onnellisen perheen lapsi. itsellä ei oo yhtään lasta. Toivottavasti saan edes yhden, toiveissa ois suurperhe mutta nää asiat ei tosiaan oo omissa käsissä

Anette - Operaatio Äiti.

Joo ❤

Avatar

Eniten mua on ketuttanut, kun lapsimäärää päivitellään lasten kuullen negatiiviseen sävyyn… Aikuiset ihmiset eivätkä yhtään mieti mitä suustansa päästävät…

Anette - Operaatio Äiti.

No ymmärrän 🙁

Avatar

Ei onniteltu edes ensimmäisestä.

Anette - Operaatio Äiti.

Voi ei :/

Avatar

Itsellä yksi lapsi ja haaveissa 5 lisää❤️ Olen itse suurperheestä ja meitä on yhteensä 12. Olen sisaruksista vanhin😊 Ja kyllä saadaan katseita kun liikutaan koko poppoo ja ainakin on tullut neljän en jälkeen lisää on onnitelut loppuneet äitilleni🤷🏼‍♀️ Olen ylpeä perheestäni, koska rakkauta ei puutu yhtään😍🥰

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä