Hoitoarki, joka kuormittaa lapsen

Puhuin eilen instagramin puolella siitä ilmiöstä, kun lapsella alkaa uusi hoitoarki ja se kuormittaa lapsen pahasti. Kysyin, että kuinka moni osaa tähän samaistua.

Uusi ilmiö vanhemmuudessa saattaa hämmentää

Aina, kun tulee uusia ilmiöitä vastaan tällä vanhemmuuden taipaleella, pysähdyn hämmästelemään asiaa. Sitä pitäisi muistaa, että lapset ovat yksilöitä eikä se koskaan mene niin, että toisen kanssa helposti läpi käyty juttu sujuu myös seuraavankin kanssa jouhevasti. Esikoiseni oli itselleni melko kevyt askel vanhemmuuteen, koska isompia haasteita ei koskaan ollut. Sain kasvaa uuteen rooliin rauhassa ja säheltää omat sähellykseni.

Toiset kuormittuvat herkemmin

Riippuu ihan lapsen persoonasta ja luonteesta, että kuinka helposti kuormittuu. Myös toki erilaiset diagnoosit ja herkkyyden taso vaikuttavat tähän asiaan myös. Hoitoarki voi olla joillekin lapsille valtavan raskas taakka, vaikka itse hoidossa lapsi nauttisi ja kaikki sujuisi todella hyvin. Koko päivän hyväntuulisuus ja osallistuminen aiheuttaa sen, että kotiin palatessa kaikki se purkautuu väsymyksenä ja ehkä jopa kiukkuna pihalle.

Meillä alkoi uusi hoitoarki

Korona aiheutti ison tauon arkeen. Oltiin vain mökillä koko perhe ja päiväkotiarki jäi taakse. Nyt syksyllä alkoi aivan erilainen hoitoarki, kun lapsi siirtyi ranskalaiseen leikkikouluun, jossa opetus tapahtuu kahdella kielellä. Uusi ympäristö, erilainen kielimaailma ja ylipäätään uudenlainen arki pitkän koronakevään päälle toi valtavat muutokset herkän tytön elämään.

Hoidossa kaikki sujunut hyvin

Hoitoon lähtee iloinen tyttö, hoidossa puuhaa puhelias neiti ja kotiin palaa innokas tyyppi. Tähän mennessä ei ole ollut mitään vaikeuksia sopeutua uuteen paikkaan, joka teki vielä erityisjärjestelyjä aloitusta varten. Alku oli tosi pehmitettyä ja ryhmät ovat pieniä. Hoitoarki on sujunut hyvin, mutta kaikki vaikeudet alkavat kotiin palatessa.

Päivät hoidon jälkeen ovat kuin pyörremyrskyjä

Kotiin palatessa ei mikään enää toimi. Lapsi ei kykene keskittymään tai istumaan sekuntiakaan paikallaan. Kuvaamme tätä termillä, että lapsella hulisee päässään. Ensin homma vaikuttaa hyväntuuliselta ja vain liian riehakkaalta levottomuudelta, sitten siihen saattaa liittyä ilkikurisuutta ja usein kaikki päätyy massiiviseen raivariin jostain asiasta. Muutos on iso puolen vuoden takaiseen verratessa. Ei pystytä istumaan enää paikallaan, saatetaan kipata murolautanen ylösalaisin eikä vain pystytä pysähtymään siellä pään sisällä.

Rauhoita ja rutinoi

Nämä oli ohjeita, joilla ennen käsiteltiin aistiyliherkkää tyttöä, jolla sattuu olemaan piirteenään myös erityisherkkyys. Arki rutinoitiin ja opeteltiin rauhoittumaan perheen kesken. Nämä ohjeet ja tilanteiden ennakointikaan ei enää toimi, vaan kaikki tuntuu räjähtäneen käsiin. Olen huomannut, että paras tapa välttää tätä reagointia on aktivoida lapsi mieleisellä puuhalla eli esimerkiksi uimassa käymisellä tai metsäretkellä.

Myös unirytmi ovat sekasin

Kaikista kuluttavinta on se, että unet katosivat myös. Lapsi ei kykene edes yöllä rauhoittumaan, vaan saattaa nousta yössä kymmeniä kertoja oikeastaan ilman mitään syytä. Joskus on todella vaikeaa saada lapsi nukahtamaan sänkyynsä ja joskus yöllinen vaeltaminen aloittaa yöllisen huudon, jonka jotenkin ajattelin olevan jo ohi tähän ikään mennessä.

Olen ajatellut hakea apua tähän asiaan, koska vanhempana koen, että en löydä keinoja helpottaakseni lapsen oloa. Olisin kiitollinen, jos kertoisit omista kokemuksistasi ja saisin aiheessa vertaistukea. Kiitos!

Hoitoarki haasteet

 

SEURAA MYÖS  :  INSTAGRAM  @operaatioaiti

Kommentit

11 kommenttia
Anette - Operaatio Äiti.

Voi olla! Ja uskon, että osittain myös aika korjaa, kun saadaan taas elämä rutinoitumaan.

Avatar

Kuulostaapa hurjalta!
Leikkikoulupäivä on selvästi liian vaativa, jos se vie mehut koko muulta päivältä. Varmasti myös ikävä voi oireilla.
Varhaiskasvatuksen ammattilaiset osaavat varmasti auttaa omasta puolestaan, mutta vuorokauden kokonaiskuorman arvioimiseen ja arjen apukeinojen järjestämiseen kannattaisi varmasti avuksi pyytää myös nepsy-valmentajaa.

Anette - Operaatio Äiti.

Ilmeisesti myös ne lyhyet päiväkotipäivät oli liian vaativia integroidussa päiväkotiryhmässä, jossa oli erityislt. Eli kyse on pakko olla jostain muusta, johon haluaisinkin apua. :/

Avatar

Oletteko miettineet vaikuttiko hoitopaikan vaihto tähän käytösmalliin? Olisiko pitänyt pysyä vanhassa?

Anette - Operaatio Äiti.

En jaksa oikein uskoa, koska samaa oli jo silloin edellisen hoitopaikan aikaan. Siellä tuki oli täysinäistä, mutta ei auttanut mitenkään lasta ja tilanne oli aivan sama. Raivareita ja itkua. Ainoastaan tuo hillitön levottomuus on tullut uutena, jonka uskallan epäillä liittyvän ennemmin siihen, että oirekuva vahvistuu iän myötä.

Lapsi ei viihtynyt integroidussa ryhmässä, vaan oli siellä aina passiivinen eikä syönytkään oikein mitään. Kertoi ihan sanallisesti, että ei tykkää olla.

Nyt ero siihen on iso, koska on löytänyt ranskiksesta kavereita, osallistuu puuhaan ja lähtee aina iloisena hoitoon. Vanhaan hoitopaikkaan lähti aina huutaen ja vastahakoisesti.

En jaksa millään uskoa, että paikanvaihdossa olisi menty kokonaisvaltasesti huonompaan suuntaan, vaan nimenomaan parempaan! Mutta uskon, että oirekuva vaan laajenee tosiaan iän myötä.

Avatar

Itse varhaiskasvatuksessa työskentelevänä mietin että onko aistiyliherkän lapsen jolla ennestään jo omat haasteensa ihan välttämätöntä olla vieraskielisessä päiväkodissa? Millä perustein tämä päätös on tehty, kun raskankieli näin suomalaisena ei todellakaan ole mitekään välttämätön, jollei esim. toinen vanhempi ole ranskankielinen jolla tätä olisi sitten haluttu tukea. Tällaisessa tapauksessa ymmärrän ratkaisun ja olen sen puolella itsekin. Mutta täytyy sanoa että olen aikuisiällä työskennellyt toisessa maassa ja voin sanoa että kun päivän joutui kuuntelemaan ja asioimaan sillä kielellä joka ei itselle tule luonnostaan, oli aikuisenakin päivän päätteeksi sellainen olo että oli kyllä todellakin antanut ihan kaikkensa. Todella suuri määrä energiaa menee jo pelkästään siihen että ymmärrät/yrität ymmärtää mitä toiset puhuvat. Tavalliseen arkiseen puhumiseen joutuu keskittymään ihan eri tavalla kuin normaalisti ja se kuluttaa oikeasti paljon. Eli ymmärrän todellakin jos pieni lapsi on väsynyt, kun päiväkotiarki on kuluttavaa ihan jo ilman kielen tuomia lisähaasteitakin. En halua tuomita teitä, mutta välillä mietityttää että kun vanhemmat ”trendisyistä” laittavat lapsensa vieraskieliseen kouluun tai päiväkotiin niin voi vaan miettiä että kuinka moni itse olisi valmis lähtemään yhtäkkiä vaikkapa täysin vieraskieliseen kouluun tai työpaikkaan jossa sinua ja sinun tarpeitasi/ajatuksiasi ei välttämättä ymmärrä kukaan, niin saati sitten pieni lapsi jolla voi olla haasteita ilmaista itseään jo sillä omalla kielelläänkin.

Anette - Operaatio Äiti.

Meillä isä on kaksikielinen ja ihan lapsesta saakka puhunut kumpaakin kieltä. Hän myös puhuu kotona osittain ranskaa, joten tämä syynä. Eihän se pakko koskaan ole laittaa, mutta onhan se kiva, että isä voi puhua lapsille myös ranskaa 🙂

Avatar

No sitten on varmasti oikea ratkaisu että saa tukea kaksikielisyyteen ja pystyy kommunikoimaan molemmilla kielillä. Kiva kun vastasit asiallisesti vaikka kommenttini näin jälkikäteen ajateltuna vaikutti vähän hyökkäävältä. Toivottavasti teillä arki alkaa sujumaan 🙂

Anette - Operaatio Äiti.

Juu tottakai 🙂

Anette - Operaatio Äiti.

Ja lisään, että lapsikin ymmärtää paljon ranskaa ja jopa puhuu sitä hieman itse myös 🙂

Ranskis on ranskalais-suomalainen eli siellä opiskelu ei ole pelkällä vieraalla kielellä, vaan löytyy myös suomenkielen osaaminen. Lapsi saa aina ilmaistua asiansa ns kotikielellään 🙂

Avatar

Erityisherkät reagoivat ”ylikuumentumalla” pieneltäkin tuntuviin muutoksiin. Ympäristön muuttuminen mökkiympäristöstä tavalliseen kaupunkiympäristöön on tytölle varmasti todella suuri kuormitustekijä. Auttaisiko siinä vaikka sanoittaa lapselle päivittäin, että ”nyt olemme täällä kotona ja täällä on erilaista kuin mökillä”. Sillä tavalla hän voisi syksyn aikana saada siirrettyä ”sisäisen systeeminsä” vähitellen takaisin arkielämään.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä