operaatio äiti - Banneri

Kuinka monen muun lapset ovat hurahtaneet L.O.L -lelunukkeihin ja niiden oheissälään? Nämä lelut saapuivat kuin yllättäen markkinoille ja ovat niittäneet siellä mainetta, kunnes nyt tämä iso kohu iski leluihin.

L.O.L

 

Mikä on L.O.L ?

Kyseessä on tuote, joka kuuluu ”unboxata” eli avata kääreistään. Kääreitä on kyllä omaan makuuni tarpeettoman paljon, mutta ymmärrän lasten innostuksen kyseisten lelujen avaamisesta ja jännittävästä hetkestä, kun pääsee näkemään sisällön. Sisältä paljastuu joko ihminen tai eläin ja tämän oheissälää eli esimerkiksi vaatteita, juomapullo tai kengätkin. L.O.L :t ovat useimmiten sellaisia palloja, joiden sisällä on se itse yllätys. Palloja on erilaisilla teemoilla ja teeman mukaan voit saada sisältä esimerkiksi glitteritytön, pehmeän eläimen, hiuksia vaihtavan tyypin tai pojankin.

Suosio vaihtui järkytykseen

Törmäsin tänään siihen, että kyseisten lelujen suosio on vaihtunut järkytykseen ja aloin lukemaan aiheesta enemmän. Huomasin, että osa L.O.L -nukeista sisältää piilo-ominaisuuden eli kastaessa jääveteen paljastaa piilossa olevan kuvion. Näitä kuvioita ovat erilaisia ja juuri tämä aihe on nostanut tunteet pintaan. Jotkut piilokuvioista on esimerkiksi tatuointeja, verkkosukkiksia ja alusvaatteita. Testasin lasten nuket läpi ja meillä vain parista löytyi tämä ominaisuus eli nuket värjäytyivät vedestä niin, että niille käytännössä ilmestyi jotkin sukat.

Itse en ole huolissani

Itsehän en ole näistä ilmestyvistä kuvioista huolissani. Esimerkiksi tatuoinnit ovat nykypäivää monella ihmisistä enkä kuvittele, että lapsi turmeltuisi nähdessään niitä jollain lelulla. En ymmärrä tatuointien demonisointia millään tavalla, koska itse uskon siihen, että ihmisillä on oikeus ilmaista itseään. Jos lapsi kiinnostuu teini-iässä tatuoinneista, se johtuu jostain aivan muusta kuin monta vuotta sitten saaduista nukeista. Mitä tulee verkkosukkiksiin, niin näen nekin tietynlaisena pukeutumistyylin ilmaisuna. Kadulla tulee päivittäin vastaan ihmisiä pukeutuen esimerkiksi gootti- tai anime-tyyliin, joihin nämä sukkikset kuuluvat luonnollisesti. En myöskään usko, että lapset seksuaalistavat joitain nauhoja jalan ympärillä samaan tapaan kuin aikuiset. Omasta mielestäni L.O.L -nuket ovat edustaneet sitä, että ihmisiä ja pukeutumistyylejä on erilaisia.

Ymmärrän myös, että joitain ihmisiä tällaiset asiat saattavat vaivata ja sekin ajatus on ihan okei. Puhun tässä postauksessa omasta puolestani. Omistin lapsena paljon barbeja, joilla oli ties minkälaisia verkkosukkiksia, pitsisiä alusvaatteita ja korkeita polvisukkia, mutta en lapsena nähnyt niissä mitään seksististä tai outoa.

Lol nukke kohu

Poika L.O.L -nukeilla on pippeli!!

Yksi joitain vanhempia järkyttänyt asia on se, että poikaversioilla on realistisen oloinen pippeli. Ymmärrän, että nykymaailmassa ei pitäisi vetää suoria johtopäätöksiä sukupuolista ja stereotypioittaa, mutta muuten en näe mitään hirveää siinä, jos jollain nukella on se pimppi tai pippeli. Lapsi ei sellaisestakaan hämmenny tai järkyty ellei asiasta tehdä outoa. Sieltä jokaisen ihmisen jalkovälistä kuitenkin löytyy jotakin ja se on aivan täysin luonnollista.

Näinpä meidän perheessä ei näitä leluja pippelin tai ilmestyvien verkkosukkiksien takia boikotoida. Ainoastaan toivoisin, että lelujen valmistaja miettisi vaihtoehtoisia keinoja korvaamaan valtavaa muovin määrää. Nämä lelut ovat olleet vahvasti suosiossa meillä, vaikka nukkeja onkin vasta alle 10 kpl. Tytöt rakastavat vaatteiden sekä hiusten vaihtelua todella paljon ja leikkivät L.O.L -nukeilla sujuvasti kumpikin.

Yrityksen kanta kohuun

Itse yritys on ottanut kantaa kohuun ja käytännössä kertonut, että he kuuntelevat palautetta mielellään sekä hyvin vakavasti ja ovat tehneet kattavia muutoksia suunnitteluprosessissaan. Mitä ajatuksia tämä kohu on sinussa herättänyt?

 

SEURAA MYÖS INSTAGRAM @operaatioaiti

Kommentit (14)

Se mikä ensimmäisenä tässä keskustelussa hyppää esiin on arvet. Siis kelläpä meistä ei arpia jossain kohti olisi? Mitä pahaa niissä olisi. Nehän pitäisi olla ihan luonnollinen osa meitä. Minun arpeni näkyy kyllä uimahallissa aivan kaikille, enkä aio niitä vastakaan peittää.
Me piirrettiin lapsena muuuten itse tatuoinnit tussilla 😄

Lasten mielestä on hauskaa, kun leluja saa käyttää monipuolisesti. Se rikastuttaa leikkiä ja saa erilaisia näkökulmia, kun leikitään vaikka kotileikkejä. Kasteleminen, vaatteiden vaihtelu, tatuoinnit, uinnit ja kaikki muut, mitä näillä voi tehdä, ovat lapseni mielestä hauskaa puuhaa. Eivätkä LOLlit ole edes mitään liian laihoja versioita ihmisistä, vaan mielestäni sopusuhtaisen näköisiä.

Monipuolinen leikki tukee kasvua kohti nuoruutta ja aikuisuutta. Leikin tarkoitus on lisätä innostuneisuutta, luovuutta, tuoda esille erilaisia elämän hetkiä ja kehittää sen myötä tarkkaavaisuutta, opettaa syy-seuraussuhteita. Leikin myötä lapsi oppii onnistumaan ja epäonnistumaan, oppii empatiaa ja toimimaan haasteissa.

Olen sitä mieltä, että huhupuheet ovat mielenkiintoista kuultavaa, mutta ei niitä tarvitse tosissaan ottaa. Ja lisäksi ajattelen, että me aikuiset luomme liian helposti omalla toiminnallamme lapsien päähän ajatuksen siitä, millaisia meidän tai lastemme täytyy olla. Verkkosukkahousut ovat joidenkin mielestä kivat ja siksi voimme antaa heidän niitä pitää. Ei me sen takia voida luokitella ketään tiettyyn kategoriaan. Minä en verkkosukkahousuista henkilökohtaisesti tykkää. Ovat liian kutittavat ihollani, mutta joka tykkää, niin antaa mennä vaan. Mikä minä olen sanomaan toiselle, että nyt oot kyllä liian seksikäs. Enkä edes pidä sukkahousuja seksistisinä…

Tämä tämä tämä!! Hyvä kommentti!

Itse näen ongelmallisena nimeomaan sen, että näitä ominaisuuksia on piilotettu ”tavallisten” nukkejen ”salaiseksi” piirteeksi. Miksi ei sitten ole ihan rehellisesti tatuoitu verkkosukkisnukke, mikäli lapsille halutaan viestiä, että eri tyylit on kaikki ihan normaaleja? Miksi ne tatuoinnit ja sukkikset on alkuunkaan piilotettu? Tämä luo mulle ainakin vähän ristiriitaisia fiiliksiä.

Koska lapset rakastaa piilo-ominaisuuksia. Näistä on paketissa mainintakin 🙂

Meillä on näitä muutama ja olen aikaisemmin ollut sitä mieltä, että ovat kamalaa ylihinnoiteltua krääsää, jossa järjettömästi pakkausmateriaalia ja vaatteet erityisesti menevät helposti rikki. Tästä kohusta en ollut aiemmin kuullut, mutta jo tätä ennenkin oli se fiilis, että näitä en halua meille lisää. Kerran meille tuli 3 samaa sylinterilolia, silloin meni lopullisesti usko yllätyksen järkevyyteen.

Meillä on muutamat ja niillä tytöt leikkineet. Ei koko ajan pystykään olla ostamassa uusia 🙂

1. Jo palloa ostaessa paketissa lukee, että kastaessa veteen tulee esiin piilo-ominaisuuksia.

2. Kahleet eivät olleet kahleet, vaan käsineet.

3. Kyseessä ei ollut se, että Lol muuttuu päästä siniseksi eikä saa henkeä, vaan jos malttaa koko Lollin kastaa niin koko nukke muuttuu siniseksi. Sinisiä ovat avatarit ja smurffitkin ? 🙂

4. Caution teksti liittyy poppari-sarjaan Lolleista, kun teemoja on erilaisia ja muistaakseni siinä oli kyse Lady Gaga nukesta.

Mielestäni näistä on vedetty tosi outoa johtopäätöksiä ja mielestäni asioita kannattaisi myös itse tutkia eikä juuri uskoa yhtä videota. Some on täynnä propagandaa 🙂

Henkilökohtaisesti en ymmärrä miksi nukeille, joiden on ilmeisesti tarkoitus esittää vauvoja (mukana tulee vaippa/tuttipullo yms) on ”piilotettu” seksikkäitä vaatteita, joillekin BDSM tyyppisiä hepeneitä, arpia tmv. Miksi on tarve seksualisoida vauvaa esittävä lelu? Ja miksi tästä ei ole mainintaa ostopakkauksessa? Itse en ostaisi näitä lapsille, ihan periaatteesta. Kannattaa googlettaa lisää ja etsiä tietoa…

Etsin googlesta kyllä. Arpia ei ainakaan ole löytynyt keneltäkään, vaan tämä tuntuu toistaiseksi vain huhulta.

Toisekseen isommat Lollit, joille kuvioita tulee ovat ”aikuisia” mielestäni. Heille tulee mukana kahvimukeja, aikuisempia vaatteita ja läppäreitä (ei vaippoja tai tuttipulloja).

Vauvahahmoille meillä ei ilmesty mitään outoa tai alusvaatteita.

Noilla vauvahahmoillakin on vahvoja meikkejä ja ne vaikuttavat usein imitoivan aikuisia tyyliltään. Suurin osa ihmisistä kyllä varmaan yhdistää jotkut verkkosukkikset seksikkyyteen, enkä ymmärrä, miksi vauva- tai lapsinukella pitäisi olla verkkosukat, rintaliivit tai muuta vastaavaa.samaa mieltä nimimerkin En ymmärrä kanssa, tuollaiset asusteet seksualisoivat vauvaa. Et kai itsekään pukisi vauvaasi tuollaisen nuken näköiseksi?

Toinen syy boikotoida näitä on muoviroskan määrä. Blind bagit/boxit on muutenkin maailman typerin Keksintö, kun duplikaatteja voi tulla ja siinä sitä sitten on taas turhaa muovikrääsää. Ja joo, tuplat voi vaihtaa kaverin kanssa jos on kaveri jonka kanssa vaihdella näitä. Kaikilla ei kuitenkaan ole. Tai voi viedä kirpparille toki, mutta se muovikrääsä on kuitenkin jo ostettu -> yritys saanut voittoa ja viestin siitä että kysyntää on -> valmistetaan lisää turhaa roinaa.

En keksi yhtään syytä miksi ostaisin näitä lapselleni. Parempia ja kehittävämpiäkin leluja on, nämä ovat niin monella eri tasolla turhia ja edistävät nuorten lastenkin ulkonäköpaineita.

” En myöskään usko, että lapset seksuaalistavat joitain nauhoja jalan ympärillä samaan tapaan kuin aikuiset.”
Eivät ehkä seksualisoi, mutta alkavat alitajuisesti omaksua tietynlaisia asenteita ja mieltymyksiä. Kannattaa tutustua kehityspsykologiaan.

Mielestäni on olemassa ajatuksia ja ajatuksia. Itse en pidä nauhoja pukeutumisessa seksuaalisina 🙂 enkä esimerkiksi verkkosukkiksia lasten halloween asussakaan.

Muovin suhteen olen samaa mieltä, uusissa taitaakin olla jo paperia sisällä 🙂

Tämäpä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X