Mitä en aio hankkia vauvalle?

Blogit ja listat täyttyvät tarvittavista hankinnoista. Mitä vauva tarvitsee, mitä ostaa vauvalle? Tällä kertaa en aiokaan kerätä ylös tarpeellisia asioita, vaan laittaa listaan muutaman asian, joita en aio hankkia vauvalle. Osa näistä jo aiheuttikin hämmennystä instagramin puolella.

Vauvalle

Pinnasänky on turhake

Koen meidän tavat huomioon ottaen pinnasängyn turhakkeena enkä tiedä, mikä sen virka tässä talossa olisi? Symboloiko tyhjänä nurkassa nököttävä vauvantarvike sitä elettävää elämäntilannetta vai toimiiko se paremmin puhtaan pyykin väliaikaisena varastona? Tästä asiasta moni seuraajistani kysyi ja hämmennys oli suuri. Miksi en sitä hanki? Syy on yksinkertainen; vauva nukkuu minun vieressäni. Aion imettää enkä jaksa nousta sataa kertaa yössä hakemaan vauvaa sängystään. Koen helpommaksi lykätä tissin suuhun ja jatkaa omia uniani. En myöskään halua laittaa sisälläni kasvanutta pientä otusta omaan sänkyynsä, koska jopa me aikuiset melko usein kaivataan sitä toista ihmistä nukkumaan vierelle. Tähän tietenkin vaikuttaa jokaisen ihmisen unenlahjat sekä se, että onko tarvetta omaan tilaan. Ratkaisuja on monenlaisia enkä näe yhtäkään huonompana tai parempana. Esikoisella oli pinnasänky käytössään ja koen siitä hieman harmistusta sekä muistelen kauhulla niitä raskaita öitä. Seuraaville en ole ostanut pinnasänkyä ollenkaan, vaan olen tytöt lykännyt vierestä suoraan lastensänkyyn. Vauvalle alussa sellainen ensisänky on kuitenkin ihan kätevä, koska vauva on sinne helppo laskea hetkeksi eikä se vie kamalasti tilaa.

Miksi ostaisin jotain varmuuden vuoksi?

Sen lisäksi hämmennystä aiheutti, että en aio hankkia tuttipulloja ollenkaan ennen vauvan syntymää. Olen jotenkin päättänyt vahvasti imettää ja onnistua, joten miksi varautuisin pahimpaan? Imetys on monivaiheinen juttu, joka vaatii myös itseluottamusta ja omalla kohdallani sitä söisi kaappiin varmuudeksi ostetut korvikkeet sekä pullot. Toisilla ne taas luovat turvantunnetta ja näin oli itselläni vielä toisen lapsen kohdalla, kun pelkäsin hirveästi epäonnistumista ja vauvan nääntymistä nälkään. Esikoinenhan oli täysin pullolapsi enkä missään nimessä ajattele, että imetys on ainut oikea tapa ruokkia lastaan! Kolmannen kohdalla jätin pullot muistaakseni hankkimatta eikä niitä koskaan tarvittu. Yösyötöt on ollut aina helppo hoitaa puoliksi unissaan perhepedissä eikä miehelle ole ollut mitenkään tärkeää päästä antamaan maitoa pullosta. Käyn välillä muualla ja jätän vauvaa isän kanssa kaksin, mutta ajoitan ne välit aina niin, että vauva nukkuu eli voin imettää ennen sekä jälkeen. Kolmannen lapsen kohdalla se toimi eikä pulloille tullut tarvetta, joten kokeillaan nyt ilman varapulloja. Jos asiat ei mene suunnitelmien mukaan, niitä saa onneksi kaupasta eikä ne maailmasta lopu..

 

Hoitopöytä on kätevä, mutta vie tilaa

Hoitopöytä on tavallaan ihan kätevä, mutta lopulta ilman sitä pärjää niin hyvin, etten sellaista ota tänne tilaa viemään. Hoitotason voi rakentaa pesukoneen päälle tai sellaiselle tasolle, joka tulee pinnasängyn ylle (mikäli sitäkään hommaa). Meillä on ollut vähän paksumpi hoitoalusta nyt viimeiset lapset läpi eikä ole ollut mitään ongelmia vaihtaa vaippaa lattialla tai sohvalla sen päällä. Tiedän, että kaikilla ei selkä tätä kestä ja taso on välttämätön. Arastelen myös hieman tason turvallisuutta, koska univelkaisena se hetken katseen kääntäminen voi johtaa vauvan putoamiseen, joten koen paremmaksi pysyä äitisilmillä lattiatasolla.

Unipesä

Tässä tuotteessa turvallisuus tekee sen turhakkeeksi. Unipesä ei ole millään tapaa turvallinen paikka nukuttaa, jos vanhempi ei ole läsnä tai nukkuu itse. Idea on hyvä, mutta vauvan kasvot voivat kääntyä paksua reunaa kohti ja vauva tukehtua. Tästä on ollut ihan varoituksiakin. Sohvalla tippumisen estämiseen unipesä toimii, mutta en jaksa maksaa siitä noin pienen käytön takia. Meillä sitä ei vauvalle tule.

Äitiyspakkaus 

Olen kiitollinen näistä mahdollisuuksista, joita meidän valtio tarjoaa, mutta en siltikään aio ottaa pakkausta vastaan. Koen pakkauksen sisältävän paljon tavaroita, joita meiltä vauva-arkeen jo löytyy. Sen lisäksi usein kaikki ne haalarit ja muut ovat sopivia aivan väärään aikaan vuodesta. Mies haikaili hieman pakkauksen perään symbolisesta syystä, mutta yritän ajatella fiksusti, että sitä tavaraa ei kannata ottaa tänne yli tarpeiden pyörimään käyttämättöminä.

En jaksa innostua kovinkaan monesta vauvavuoden tuotteesta, joita meille kuluttajille tarjotaan. En oikein ymmärrä vaunuverhon päälle, koen hyppykiikun hippasen turhana ja menen oikeastaan se edellä, että mitään ylimääräistä me ei tarvita. Tällä vauvalla tulee olemaan kolme sisarusta, jotka varmasti pitävät vauvan viihtyvyydestä huolen. Maailma on täynnä mahdollisuuksia ja nähtävää enkä ehkä itse usko tässä vauvan odotuksessa siihen, että ihan kaikkea tarvitsee ”vainkoskavauva”.

Vauvalle

 

SEURAA MYÖS INSTAGRAM @operaatioaiti

 

Kommentit

2 kommenttia
Anette - Operaatio Äiti.

Joo onneksi monet jutut voi hommata siinä vaiheessa, jos tarve syntyy 🙂

Avatar

Meillä kukaan neljästä ei ole pulloa huolinut kuin vesipulloksi pehmeällä nokkamukinokalla. Siinä käytössä oli pullot hellekesänä tai reissuilla ihan tarpeen. Pinnasänky parilla ekalla taisi olla, mutta ei siellä kukaan nukkunut vaan vieressä olivat kunnes vuoden ikäisinä siirtyivät lastensänkyyn. Hoitoalusta on aina ollut kodinhoitohuoneen tasolla/pyykkikoneen päällä. Pakkaus otettiin ekalle, muiden kohdalla raha. Hyppykiikku oli kahdella viimeisellä. Rakastivat sitä ja viihtyivät siinä kun itse piti laittaa vaikka ruokaa ja muita viihdyttäjiä ei ollut (tai oli liikaa ja vauva piti saada itselle näkyville muttei mielellään keittiön lattialle kesken hääräämisen) mutta tarpeeseen tuokin vasta ostettiin. Ekalla oli vielä vaunuja, rattaita ja muita kärryjä monet ratasikänsä aikana, kahdella viimeisellä oli yhdet kärryt, jotka kävivät kaikkiin tarkoituksiin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä